Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny przepis na chłodnik litewski z botwiny, z dużą ilością posiekanego koperku oraz szczypiorku.
Idealne ciasto nie tylko na święta. Prosty i szybki piernik według przepisu m...
Odsłon: 80
Smażone w głębokim tłuszczu, w smaku trochę przypominają nasze faworki. Popu...
Odsłon: 167
Soczysta pieczeń świąteczna.
Odsłon: 43
To okrągłe francuskie ciasto przypomina ciasto galette des rois, które przygo...
Odsłon: 180
Idealne ciasto nie tylko na święta. Prosty i szybki piernik według przepisu m...
Odsłon: 80
Smażone w głębokim tłuszczu, w smaku trochę przypominają nasze faworki. Popu...
Odsłon: 167
Soczysta pieczeń świąteczna.
Odsłon: 43
To okrągłe francuskie ciasto przypomina ciasto galette des rois, które przygo...
Odsłon: 180
Składniki
Botwinkę starannie opłukać i drobno posiekać. Buraczki obrać i zetrzeć na tarce z dużymi oczkami, następnie przełożyć do garnka wlać tyle rosołu lub wody, aby tylko przykryć botwinkę - gotować około 5 minut i odstawić do wystudzenia.
W dużej misce rozmieszać kefir i śmietanę. Następnie dodać ugotowaną botwinkę z buraczkami wraz z wywarem, posiekany koperek oraz szczypiorek. Chłodnik litewski doprawić solą, białym pieprzem, czosnkiem granulowanym i koncentratem z buraków lub sokiem cytrynowym - schłodzić w lodówce. Zimny chłodnik litewski podajemy z jajkiem na twardo i startym, świeżym ogórkiem. Miłego gotowania!