Do góry

Zupy Przepis na:

Chłodnik litewski

Chłodnik litewski

Autor:

Przepisów i artykułów: 173 Ocena: 4733

Dodano:

Odsłon: 1074

Pyszny przepis na chłodnik litewski z botwiny, z dużą ilością posiekanego koperku oraz szczypiorku.

Składniki

  • duży pęczek botwinki z buraczkami
  • około 0,5 litra bulionu warzywnego lub wody
  • 500ml kefiru
  • 400ml kwaśnej, gęstej śmietany
  • 1 pęczek posiekanego koperku, bez łodyżek
  • 2-3 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 1/2-1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • sok z cytryny lub koncentrat z buraków do smaku
  • sól i biały pieprz do smaku
  • Dodatkowo do podania:
  • jajka ugotowane na twardo
  • starty, świeży ogórek
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Chłodnik litewski

Przygotowanie

  1. Botwinkę starannie opłukać i drobno posiekać. Buraczki obrać i zetrzeć na tarce z dużymi oczkami, następnie przełożyć do garnka wlać tyle rosołu lub wody, aby tylko przykryć botwinkę - gotować około 5 minut i odstawić do wystudzenia.

  2. W dużej misce rozmieszać kefir i śmietanę. Następnie dodać ugotowaną botwinkę z buraczkami wraz z wywarem, posiekany koperek oraz szczypiorek. Chłodnik litewski doprawić solą, białym pieprzem, czosnkiem granulowanym i koncentratem z buraków lub sokiem cytrynowym - schłodzić w lodówce.
    Zimny chłodnik litewski podajemy z jajkiem na twardo i startym, świeżym ogórkiem.

    Miłego gotowania!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 02 sierpnia Wizualnie rewelka, o smak nawet nie pytam :) Idealna zupka na ostatnie upały :D Odpowiedzi: 3 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

smaker 02 sierpnia Przepięknie się prezentuje, a smakuje pewnie jeszcze lepiej :) Odpowiedzi: 2 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń