Najlepsze przepisy na cukinię

Boczniaki zyskują coraz większą popularność w naszym kraju. Znacznie łatwiej kupić je w sklepach i znaleźć ciekawy przepis z ich wykorzystaniem. Ale w jaki sposób wpływają na nasz organizm?

Fot. 123RF/Picsel

Większość grzybów posiada opinię smacznych chociaż niezbyt wartościowych produktów. Tymczasem istnieje szereg wyjątków od tej reguły. Jednym z nich z pewnością są boczniaki - grzyby o bardzo ciekawych właściwościach i wpływie na nasz organizm.

Boczniaki pochodzą z Chin, gdzie od wielu wieków stanowią bardzo ważny składnik posiłków i niektórych naturalnych leków. W Polsce możemy wyhodować boczniaki nawet na własnym balkonie. Nie wymagają szczególnych warunków, a ich uprawa wymaga jedynie zaopatrzenia się w tzw. baloty. W sklepach najczęściej zakupimy boczniaki ostrygowate lub cytrynowe, będące najpopularniejszymi odmianami tych grzybów.

Zobacz też: 9 pomysłów na dodatki do obiadu. Kliknij!

9 pomysłów na dodatki do obiadu

Właściwości boczniaków

Boczniaki mogą bez przeszkód zagościć w diecie wszystkich osób, chcących zrzucić kilka zbędnych kilogramów. Jak większość grzybów, są one bardzo niskokaloryczne - w 100 gramach znajduje się zaledwie 32 kcal. Boczniaki są również fantastycznym źródłem łatwo przyswajalnego białka, dlatego też mogą stać się cennym elementem diety każdego wegetarianina.

Te niepozorne grzyby są również źródłem wielu cennych substancji odżywczych, w tym wapnia, potasu, selenu, magnezu, cynku i sodu. Pierwiastki te są niezbędne naszemu organizmowi do prawidłowego funkcjonowania i rozwoju. Co ciekawe, naukowcom udało się wyizolować z boczniaków dwie cenne substancje - beta-glukan i pleuran - które wzmacniają odporność oraz mogą okazać się pomocne przy leczeniu niektórych nowotworów.

Badania wykazały, iż regularne spożywanie boczniaków może obniżyć poziom złego cholesterolu we krwi oraz poprawić kondycję naczyń krwionośnych. W ten sposób obniża się również ryzyko wystąpienia zawału serca innych chorób układu krążenia.

Boczniaki zawierają w swym składzie także ergotioeninę - bardzo silny antyoksydant, chroniący komórki przed uszkodzeniami oraz zbyt szybkim starzeniem się. Dzięki niemu na dłużej zachowasz młody i świeży wygląd.

Co zrobić z boczniakami?

Boczniaki mają bardzo szerokie zastosowanie w kuchni, jednak warto pamiętać, że są one zdecydowanie mniej aromatyczne niż chociażby grzyby leśne. Jednak ich delikatny smak z pewnością docenią wszyscy miłośnicy dobrego jedzenia. Z powodzeniem możecie wykorzystać je do przygotowania zupy, sałatki lub farszu do mięs. Bardzo ciekawą przekąską będą boczniaki marynowane, natomiast suszone świetnie sprawdzą się w różnego rodzaju sosach.

Nie wiesz jak przygotować boczniaki? Skorzystaj z tych przepisów!

Boczniak z warzywamiWegetariańskie flaki z boczniakówBoczniaki duszone po francuskuTosty z boczniakamiTosty z boczniakami i camembertemSałatka z boczniakami

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Ciasto Lucynka

Wszyscy miłośnicy sezonowych owoców będą zachwyceni tym ciastem. Wbrew pozoro...

Odsłon: 27633

60 min
44
Ciasta Muffinki ze śliwkami

Dziś proponuję przepis na pyszne, mięciutkie i pełne soczystych śliwek muffin...

Odsłon: 2443

30 min
5
Dania główne Ziemniaki biedaka - patatas a lo pobre

Ziemniaki biedaka to bardzo prosty i tani przepis na pożywne danie. Tak przyg...

Odsłon: 6265

30 min
4
Dania główne Chili con carne

Chili con carne to klasyczne danie kuchni meksykańskiej, które podbiło serca...

Odsłon: 2189

30 min
6
Przetwory Grzybki marynowane

Przygotowanie grzybków marynowanych jest wyjątkowo proste i szybkie. W ten sp...

Odsłon: 9154

60 min
16
Dania główne Filet drobiowy w porach

Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.

Odsłon: 8829

>60 min
12