Jakie właściwości mają śledzie?

Na wigilijnym stole muszą znaleźć się zawsze co najmniej dwa gatunki ryb: karp i śledź. Wiele osób karpia traktuje jako przykry obowiązek - bo przecież tradycja! - a śledzik... Śledzika raczej lubimy. Czy ma nam do zaoferowania coś więcej niż tylko wspaniały smak? Okazuje się, że tak!

Fot. 123RF.COM/PICSEL

Śledzie Na wigilijnym stole muszą znaleźć się zawsze co najmniej dwa gatunki ryb: karp i śledź. Wiele osób karpia traktuje jako przykry obowiązek - bo przecież tradycja! - a śledzik... Śledzika raczej lubimy. Czy ma nam do zaoferowania coś więcej niż tylko wspaniały smak? Okazuje się, że tak!


Źródło witamin i minerałów

Śledź bałtycki to ryba niskokaloryczna - 100 gramów to zaledwie 106,8 kcal (oczywiście, wiele zależy od tego, z czym podamy rybę - ta w sosie śmietanowym drastycznie zwiększy swoją kaloryczność). Aż 76,7 proc. śledzia to woda, a tłuszczu 3,7 proc. 18,1 proc. to bardzo dobrze przyswajalne białko.

W 100 gramach śledzia bałtyckiego jest aż 40,4 proc. dziennego zapotrzebowania na selen, 33,4 proc. na fosfor oraz 14,8 proc na magnez. Śledź jest bogaty również w wapń, cynk i miedź.

Witaminy zawarte w śledziu to: witamina A, D3 i E.


Najlepsze tłuszcze!

Nawet tak często zalecana oliwa z oliwek nie ma tak dobrego składu jak śledź, jeśli chodzi o kwasy tłuszczowe Omega-3 i Omega-6, które są nam niezbędne do prawidłowego funkcjonowania i które musimy dostarczać sobie z dietą. Problem z tymi tłuszczami jest taki, że wszystko jest dobrze, dopóki tych z trójką jest znacznie więcej niż tych z szóstką. Wtedy działają korzystnie na organizm. Zaczynają szkodzić dopiero, kiedy Omega-6 wyprzedzą Omega-3. Dzieje się tak przy diecie obfitującej w oleje roślinne.

W śledziu mamy sytuację idealną: kwasów Omega-3 jest 1216,8 mg, a Omega-6 222,8 mg. to ponad 5 razy więcej! Dzięki takim proporcjom śledź może mieć działanie:

  • przeciwmiażdżycowe,
  • poprawiające profil lipidowy krwi,
  • wzmacniające pracę układu nerwowego,
  • przeciwzapalne,
  • przeciwnowotworowe.


Uwaga na toksyny!

Niestety, tak jak w przypadku większości ryb,także śledź jest narażony na różnego rodzaju zanieczyszczenia. Według danych z badań przeprowadzonych przez Zakład Chemii Żywności i Środowiska Morskiego Instytutu Rybackiego w Gdyni, w śledziu bałtyckim znajdują się zanieczyszczenia takie jak:

  • rtęć - przy 2 posiłkach po 150 gramów na tydzień, śledź dostarcza 17, 6 proc. tolerowanej dawki dla osoby dorosłej o wadze 70 kg;
  • kadm - przy 2 posiłkach po 150 gramów na tydzień, śledź dostarcza 1,3 proc. tolerowanej dawki dla osoby dorosłej o wadze 70 kg;
  • ołów - przy 2 posiłkach po 150 gramów na tydzień, śledź dostarcza 0,35 proc. tolerowanej dawki dla osoby dorosłej o wadze 70 kg;
  • dioksyny i związki dioksynopodobne - przy 2 posiłkach po 150 gramów na tydzień, śledź dostarcza 76,5 proc. tolerowanej dawki dla osoby dorosłej o wadze 70 kg


Jak widać, nie są to dawki niebezpieczne dla zdrowia, nawet przy jedzeniu śledzia dwa razy w tygodniu. Jest to jednak więcej szkodliwych substancji niż np. w dorszu bałtyckim.


Śledź lekarstwem na depresję?

Kwasy tłuszczowe Omega-3 prawdopodobnie przyczyniają się do stabilizacji nastroju. Zakrojone na wielką skalę badania epidemiologiczne Josepha R. Hibbelna obejmujące aż 34 tys. ludzi z 13 krajów sugerują z kolei, że im więcej je się ryb morskich, tym mniejsze ryzyko depresji. W badaniach z 2011 opublikowanych w „Psychiatry Research" zaobserwowano np. że mężczyźni jedzący ryby w mniejszym stopniu są narażeni na ciężkie zaburzenia depresyjne (u kobiet takiej zależności nie zaobserwowano). W innych badaniach (z tego samego roku) zaobserwowano brak jakiejkolwiek relacji między kwasami Omega-3 i Omega-6 a ryzykiem depresji klinicznej. Badania eksperymentalne także nie potwierdzają wpływu ryb na ryzyko depresji.

Za wcześnie jest jeszcze, aby mówić, że śledź leczy depresję.

 

Jak przyrządzają śledzia Smakerowicze? Zobaczcie w naszej książce kucharskiej dostępnej do ściągnięcia tutaj!

 

 

Anna Wiśniewska/Smaker.pl


Źródła:
RybyNaPolskimRynku.pl
Yanfeng Lia, Qi Daib, Linda I. Ekperic, Ahmed Dehalc, Jian Zhangc, „Fish consumption and severely depressed mood, findings from the first national nutrition follow-up study” [w:] „Psychiatry Research” 2011.
Michel Lucas, Fariba Mirzaei, Eilis J O'Reilly, An Pan, Walter C Willett, Ichiro Kawachi, Karestan Koenen, and Alberto Ascherio „Dietary intake of n−3 and n−6 fatty acids and the risk of clinical depression in women: a 10-y prospective follow-up study”
Agnieszka Wilczyńska „Kwasy tłuszczowe w leczeniu i zapobieganiu depresji” [w:] „Psychiatria Polska” 2013.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Sałatki Zdrowa letnia surówka

Pyszna, chrupiąca, orzeźwiająca i zdrowa. Jak sezon na ogórki to obowiązkowo...

Odsłon: 269

15 min
12
Zupy Zupa szparagowa z cukinią i pulpecikami

Zupa szparagowa z cukinią, szpinakiem i pulpecikami. Pulpety przygotowałam ze...

Odsłon: 79

15 min
11
15 min
2
60 min
3
Ciasta Otwarte jagodzianki Strzelczyka

Jeśli marzycie o idealnych jagodziankach, puszystych z dużą ilością owoców i...

Odsłon: 45

60 min
1

Polecane artykuły

Informacje Rewelacyjne ciasta z porzeczkami. 7 przepisów na każdą okazję

Porzeczki - w zależności od odmiany - charakteryzują się lekko cierpkim lub kwaśnym smakiem, który idealnie przełamuje słodycz. To właśnie dlatego...

23
Informacje Dlaczego ogórki są puste w środku? Prosty trik pomoże ci tego uniknąć

Co zrobić, żeby ogórki nie były puste w środku? Przygotowanie idealnych ogórków małosolnych lub kiszonych wcale nie jest tak prostą sprawą, jak mog...

312
Informacje Ogórki małosolne na sucho. Tak zrobione wychodzą pyszne i chrupiące

Jak zrobić perfekcyjne ogórki kiszone? W tym sezonie zdecydowanym hitem są ogórki małosolne na sucho. Jakie składniki dodać do tak przygotowanych o...

10
Informacje Biały nalot na ogórkach kiszonych. Czy trzeba je wyrzucić?

Ogórki kiszone zawierają mnóstwo prozdrowotnych właściwości, dlatego powinny gościć w naszej diecie przez cały rok. Na pewno nieraz po odkręceniu s...

25