W Boże Narodzenie stoły uginają się od potraw. Ryby, makowce, uszka, kapusta z grzybami, pierniki, pieczenie - od ilości potraw, zapachów i kolorów może zakręcić się w głowie i ...brzuchu. Ile to razy po kolejnym świątecznym posiłku pojawiła się niestrawność, która odbierała radość rodzinnego ucztowania? Nie musi tak być.
Nowoczesna, świąteczna kuchnia to dania stworzone z myślą o współczesnym stylu życia. Nie dość, że lekkostrawne to jeszcze proste do przygotowania, a przy tym dające spektakularne efekty wizualne i smakowe. Stanowią idealne rozwiązanie dla zapracowanych mistrzyń kuchni. Podstawą jest drób na czele z niezrównanym Kurczakiem Zagrodowym z Podlasia, który swoje wyjątkowe walory smakowe i strukturę uzyskuje poprzez specjalny, ekstensywny chów i sposób karmienia. A przy tym zawiera mniej tłuszczu od zwykłego kurczaka, dzięki czemu idealnie sprawdzi się na świątecznych stołach.
![Smaker](https://assetssmaker.iplsc.com/images/logo-advert.png?v1)
Spośród mnogości wariacji kulinarnych nt. Zagrodowego każdy znajdzie coś dla siebie. Na świąteczny obiad doskonale sprawdzą się pieczone podudzia z Kurczaka Zagrodowego z gruszkami, miodem i bakaliami, a królem kolacji mogą zostać pierożki faszerowane Kurczakiem Zagrodowym lub racuszki z Kurczaka Zagrodowego z papryką i borowikami. W te Święta będzie nie tylko pysznie ale i zdrowo.
Pieczone podudzia z kurczaka zagrodowego z gruszkami, miodem i bakaliami
Składniki dla 4 osób:
- 8 podudzi z Kurczaka Zagrodowego z Podlasia
- 2 świeże gruszki pokrojone w cząstki
- 1 marchew pokrojona w słupki
- 1/2 selera pokrojonego w słupki
- 1 pietruszka pokrojona w słupki
- 2 łyżki orzechów nerkowca
- garść ulubionych bakalii (daktyle, rodzynki, suszone i wędzone śliwki)
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki miodu akacjowego
- otarta skórka i sok z 1 cytryny
- 1 łyżka sosu Worcestershire
- kilka listków świeżej szałwii (ew. gałązek świeżego tymianku)
- sól morska, świeżo mielony czarny pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Podudzia z Kurczaka Zagrodowego przełożyć do miski razem z gruszkami, marchewką, selerem, pietruszką, orzechami, bakaliami i czosnkiem. Następnie dodać miód, skórkę i sok z cytryny, sos Worcestershire, szałwię i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Tak przygotowane mięso przełożyć wraz z dodatkami do 4 (wcześniej przygotowanych) torebek z papieru do pieczenia i wstawić je do piekarnika nagrzanego do 160°C na około 1 godzinę. Zamarynowanego w ten sposób kurczaka można również upiec w foliowym worku do pieczenia.
Aromatycznego kurczaka podawać od razu po wyjęciu z piekarnika, skropionego sosem powstałym w trakcie pieczenia, z opiekanymi ziemniakami.
Pierożki faszerowane kurczakiem zagrodowym z warzywami i sosem kurkowym
Składniki dla 4 osób:
- 150 g mąki
- 1 żółtko
- 1 łyżka oleju, szczypta soli, ciepła woda
- 2 uda z Kurczaka Zagrodowego bez skóry i kości
- 1/2 cebuli pokrojonej w kostkę
- 80 g świeżych, małych kurek
- 100 g obranej i pokrojonej w paseczki włoszczyzny
- 1 rozgnieciony ząbek czosnku
- 1 mały pęczek posiekanej świeżej kolendry
- 100 ml bulionu z Kurczaka Zagrodowego
- oliwa z oliwek do smażenia
- sól, gałka muszkatołowa, kardamon mielony do smaku
- 300 g świeżej dyni pokrojonej w kostkę
- 1/2 słodkiej cebuli pokrojonej w kostkę
- 2 łyżki oliwy do smażenia
- 2 łyżki masła
- 150 ml mleka kokosowego
- sól, pieprz Cayenne, kmin rzymski, imbir mielony do smaku
Sposób przygotowania:
Przygotować farsz: oczyszczone i pokrojone w drobne paski mięso z Kurczaka Zagrodowego udusić z cebulą, kurkami i warzywami, w trakcie podlewając bulionem. Na końcu dodać posiekaną kolendrę, doprawić do smaku i wystudzić. Farsz zmielić w maszynce na grubych oczkach.
Przygotować ciasto: do przesianej mąki dodać żółtko, olej i tyle ciepłej wody, aby osiągnąć jednolitą masę o konsystencji ciasta pierogowego. Zagnieść i odstawić na chwilę. Po rozwałkowaniu wykroić z ciasta koła, używając szklanki. Następnie ułożyć na nich małe porcje farszu i zlepić brzegi. Gotowe pierogi gotować 5 minut we wrzącej i osolonej wodzie a następnie obsmażyć na patelni na złoty kolor. W rondelku, na oliwie połączonej z 1 łyżką masła obsmażyć dynię z cebulą. Następnie wlać mleko kokosowe i gotować aż dynia będzie miękka. Całość zmiksować blenderem, doprawić do smaku, przetrzeć przez sito i dodać pozostałe masło. Pierogi ułożyć na gorącym, kremowym purée i udekorować ulubionymi kiełkami.
Racuszki z kurczaka zagrodowego z papryką, borowikami, pomidorami, boczkiem i sosem ziołowym
Składniki dla 4 osób:
- 3 piersi z Kurczaka Zagrodowego pokrojone w paski
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 posiekane ząbki czosnku
- 1 łyżeczka tymianku
- sól, pieprz do smaku
Ciasto:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka mleka
- 1/2 szklanki wody gazowanej (ew. proszku do pieczenia)
- 1 jajko
- sól do smaku
- 80 g ugotowanych, pokrojonych w paski borowików
- 4 plastry wędzonego boczku pokrojonego w paski
- 1/2 cebuli pokrojonej w piórka
- 1/2 oczyszczonej, czerwonej papryki pokrojonej w paski
- 2 łyżki pokrojonych w paski suszonych pomidorów
- 1 mały pęczek posiekanej pietruszki
- oliwa z oliwek do smażenia
Sposób przygotowania:
Kurczaka zamarynować w oliwie, czosnku, tymianku, soli i pieprzu, a następnie odstawić do lodówki. W tym czasie przygotować ciasto naleśnikowe. Jeśli nie będzie wystarczająco gęste, dodać odrobinę mąki. Borowiki podsmażyć razem z boczkiem oraz cebulą i wystudzić.
Kurczaka wyjąć z marynaty i dodać do niego grzyby z boczkiem i cebulą, paprykę, pomidory suszone, posiekaną pietruszkę oraz taką ilość ciasta naleśnikowego, która połączy wszystkie składniki. Z tak przygotowanego ciasta smażyć racuszki, rumieniąc je z dwóch stron na złoty kolor. Jeszcze ciepłe podawać z pieczonymi ziemniakami oraz sosem ziołowym lub kwaśną śmietaną.
Więcej przepisów na Kurczaka Zagrodowego z Podlasia można znaleźć na stronie www.zagrodowy.pl. W specjalnej rubryce miłośnicy gotowania mogą również zamieścić własne przepisy i znaleźć najbliższy punkt sprzedaży.
Kurczak Zagrodowy z Podlasia dostępny jest w ofercie Grupy Drosed - Specjalisty od drobiu - w postaci całej tuszki w cenie ok. 11,99-12,99 zł/kg, jak i elementów z kurczaka - filet, noga, skrzydła, udo, podudzie - w cenie od ok. 13,50 zł/kg do ok. 23,99 zł/kg w zależności od rodzaju elementu.