Najlepsze przepisy na ogórki

Kanapki w innej postaci

Kanapki to wciąż jedno z najpopularniejszych dań śniadaniowych. Jak odmienić ich smak, by zachwycały swoją oryginalnością i smakiem? Oto kilka pomysłów.

Fot. materiały prasowe

Polacy to niewątpliwie naród kanapkowy. Kanapki jemy na śniadanie, następne w przerwie na lunch, na podwieczorek lub kolację. I nie ma w tym nic dziwnego - aby je przygotować nie musimy spędzać długich godzin w kuchni i mieć wyjątkowych zdolności kulinarnych. Wariantów na ich przyrządzenie jest tak dużo jak różnorodny jest świat. Przykładowo Włosi jedzą je na słodko np. z masłem orzechowym lub lodami, Francuzi zajadają się tostami na ciepło, a na Bałkanach miejscowi smakują się w pikantnych wersjach z pikantną, paprykową pastą z bakłażanem. Wystarczy odrobina fantazji, ciekawe dodatki, a kanapka może stać się smacznym i oryginalnym posiłkiem. Zwłaszcza wiosną, kiedy sezonowe i świeże warzywa powoli pojawiają się na okolicznych straganach.

Z ćwikłą, pastą chrzanową i karmelizowaną cebulą

Składniki:

  • kromka pieczywa
  • 2 plasterki polędwicy wędzonej z kurczaka NATURA firmy Konspol
  • 2 plastry wędzonego żółtego sera
  • 1 czerwona cebula
  • garść rukoli
  • kilka liści buraka
  • 2 łyżki musztardy francuskiej
  • 1 łyżka chrzanu
  • 3 łyżki serka śmietankowego
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki masła
  • szczypta cynamonu

 

Przygotowanie:
W pierwszej kolejności szykujemy pastę. W małej miseczce mieszamy chrzan, serek śmietankowy, majonez, musztardę i majonez. Tak przygotowaną pastą smarujemy kromkę chleba. Następnie układamy na niej plasterki szynki i żółtego sera. Cebulę kroimy w piórka i szklimy na maśle z dodatkiem cynamonu na rozgrzanej patelni. Układamy ją na kanapce. Na koniec posypujemy kanapkę garścią rukoli i świeżymi liśćmi buraczków. Całość doprawiamy pieprzem, solą i odrobiną musztardy francuskiej.

Wiosenny hot-dog z limonką

Składniki:

  • 1 bułka z ziarnami
  • 1 parówka z kurczaka Żarłaki firmy Konspol
  • 1 puszka kukurydzy
  • cebula
  • 1 pomidor
  • 1 ogórek
  • pęk szczypiorku
  • 1 limonka
  • pieprz i sól do smaku

 

 

Przygotowanie:
Bułkę przecinamy wzdłuż i podgrzewamy w piekarniku. Ciepła bułka jest smaczniejsza i bardziej miękka. Parówkę z kurczaka Żarłaki gotujemy i wkładamy do środka bułki. Ogórek, pomidor i cebulę kroimy w kostkę po czym mieszamy je z kukurydzą. Do bułki wkładamy ugotowaną parówkę po czym wykładamy ją mieszanką warzyw. Tak przygotowanego hot-doga skrapiamy sokiem z limonki i posypujemy posiekanym szczypiorkiem. Doprawiamy pieprzem i solą do smaku.

Źródło: materiały prasowe

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

>60 min
9
30 min
11
Napoje Dalgona coffe w 5 minut

Domowa dalgona coffe, idealna na upały. Czyli mleko, lód i kawowa pianka na w...

Odsłon: 123

15 min
7
Dania główne Młoda kapusta

młoda kapusta to dla mnie danie obowiązkowe każdego lata, uwielbiam ją w taki...

Odsłon: 238

15 min
2
Ciasta Ciasto daktylowe z czekoladą

Co zrobić z daktylami? Odpowiedzią na to pytanie jest przepis na pyszne i meg...

Odsłon: 103

15 min
2

Polecane artykuły

Informacje Zaskakujący miks dwóch polskich klasyków. Co zrobić z porzeczkoagrestu?

Niewiele osób wie o istnieniu tego bogatego w witaminy owocu. Niezależnie od tego, czy będziecie go zajadać na surowo, jako zdrową przekąskę, czy j...

0
Informacje Najlepsze ciasta z owocami. Te przepisy to absolutne klasyki wśród deserów

Ciasta z owocami są prawdziwym symbolem lata. Gdy trwa sezon na soczyste truskawki, maliny czy śliwki, warto z niego skorzystać i przygotować lekki...

5
Informacje Co zrobić z młodego czosnku? Możesz ukisić, upiec, a młode pędy zblanszować

Wraz z nadejściem wiosny i lata w sklepach i na straganach zaczynają pojawiać się sezonowe warzywa, a wśród nich młody czosnek – znany z intensywne...

9
Informacje Dania z resztek z grilla. Pierożki, frittata i forszmak z grillowanym mięsem

Lato to idealny moment na spotkania ze znajomymi przy ogrodowym grillu. Jeśli po całonocnym biesiadowaniu zostało ci dużo resztek, nie wyrzucaj ich...

4