Fot. materiały prasowe
Polacy to niewątpliwie naród kanapkowy. Kanapki jemy na śniadanie, następne w przerwie na lunch, na podwieczorek lub kolację. I nie ma w tym nic dziwnego - aby je przygotować nie musimy spędzać długich godzin w kuchni i mieć wyjątkowych zdolności kulinarnych. Wariantów na ich przyrządzenie jest tak dużo jak różnorodny jest świat. Przykładowo Włosi jedzą je na słodko np. z masłem orzechowym lub lodami, Francuzi zajadają się tostami na ciepło, a na Bałkanach miejscowi smakują się w pikantnych wersjach z pikantną, paprykową pastą z bakłażanem. Wystarczy odrobina fantazji, ciekawe dodatki, a kanapka może stać się smacznym i oryginalnym posiłkiem. Zwłaszcza wiosną, kiedy sezonowe i świeże warzywa powoli pojawiają się na okolicznych straganach.
Z ćwikłą, pastą chrzanową i karmelizowaną cebulą
Składniki:
- kromka pieczywa
- 2 plasterki polędwicy wędzonej z kurczaka NATURA firmy Konspol
- 2 plastry wędzonego żółtego sera
- 1 czerwona cebula
- garść rukoli
- kilka liści buraka
- 2 łyżki musztardy francuskiej
- 1 łyżka chrzanu
- 3 łyżki serka śmietankowego
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki masła
- szczypta cynamonu
Przygotowanie:
W pierwszej kolejności szykujemy pastę. W małej miseczce mieszamy chrzan, serek śmietankowy, majonez, musztardę i majonez. Tak przygotowaną pastą smarujemy kromkę chleba. Następnie układamy na niej plasterki szynki i żółtego sera. Cebulę kroimy w piórka i szklimy na maśle z dodatkiem cynamonu na rozgrzanej patelni. Układamy ją na kanapce. Na koniec posypujemy kanapkę garścią rukoli i świeżymi liśćmi buraczków. Całość doprawiamy pieprzem, solą i odrobiną musztardy francuskiej.
Wiosenny hot-dog z limonką
Składniki:
- 1 bułka z ziarnami
- 1 parówka z kurczaka Żarłaki firmy Konspol
- 1 puszka kukurydzy
- cebula
- 1 pomidor
- 1 ogórek
- pęk szczypiorku
- 1 limonka
- pieprz i sól do smaku
Przygotowanie:
Bułkę przecinamy wzdłuż i podgrzewamy w piekarniku. Ciepła bułka jest smaczniejsza i bardziej miękka. Parówkę z kurczaka Żarłaki gotujemy i wkładamy do środka bułki. Ogórek, pomidor i cebulę kroimy w kostkę po czym mieszamy je z kukurydzą. Do bułki wkładamy ugotowaną parówkę po czym wykładamy ją mieszanką warzyw. Tak przygotowanego hot-doga skrapiamy sokiem z limonki i posypujemy posiekanym szczypiorkiem. Doprawiamy pieprzem i solą do smaku.
Źródło: materiały prasowe