Najlepsze przepisy na ogórki

Kanapki z serem na pięć sposobów. Inspiracje

Kto powiedział, że kanapka z serem musi być nudna. Jeśli sięgniemy po dobre pieczywo, wysokiej jakości dodatki i odrobinę fantazji, możemy stworzyć naprawdę niebanalną, a nawet wykwintną przekąskę. Przedstawiamy pięć niecodziennych propozycji podania żółtego sera na pieczywie.

Źródło: 123RF/PICSEL

Artykuł z ekspozycją partnera

Kanapka z jajkiem w koszulce

Składniki:

  • 1 kromka żytniego chleba
  • 1 awokado
  • 2 plastry sera Królewskiego Sierpc
  • 1 pomidor
  • Garść kiełków słonecznika
  • 1 jajko
  • 1 łyżka oliwy
  • Pieprz i sól

Przygotowanie:

Chleb skrapiamy oliwą. Obieramy awokado, wyciągamy pestkę, kroimy miąższ na plastry i układamy je na kromce. Następnie kroimy pomidora na plastry i układamy na kanapce, przekładając plastrami sera Królewskiego. Na wierzch kładziemy kiełki. Wlewamy wodę do rondelka, stawiamy na ogień i doprowadzamy do wrzenia. W tym czasie wbijamy jajko do miski. Kiedy woda się zagotuje, zmniejszamy ogień i powoli wlewamy jajko. Używając łyżki, staramy się obtoczyć żółtko białkiem. Gotujemy 1 minutę, po tym czasie wyciągamy jajko łyżką cedzakową i układamy je na kanapce. Doprawiamy pieprzem i solą.

Ciabatta z żółtym serem i szynką szwarcwaldzką

Źródło: 123RF/PICSEL

Składniki:

  • 1 ciabatta
  • 2 listki sałaty masłowej
  • 1 plaster sera Królewskiego Sierpc
  • 1 plaster szynki szwarcwaldzkiej
  • 1 łyżka oliwy
  • Pieprz i sól

Przygotowanie:

Ciabattę przekrawamy na pół i skrapiamy oliwą. Sałatę myjemy, osuszamy i kładziemy na kanapce, na niej układamy zwinięty plaster sera żółtego oraz szynki szwarcwaldzkiej. Doprawiamy grubo mielonym pieprzem i solą.

Bajgiel z żółtym serem i figą

Źródło: 123RF/PICSEL

Składniki:

  • 1 bajgiel
  • 2 plastry sera Królewskiego Sierpc
  • 1 duża figa
  • 3-4 orzechy włoskie
  • 1 łyżeczka miodu
  • Masło

Przygotowanie:

Bajgla przekrawamy na pół, dolną część smarujemy masłem. Kładziemy pierwszy plaster żółtego sera. Figę myjemy i kroimy na cienkie plastry, układamy 2-3 na serze. Powtarzamy czynność z drugim plastrem sera i pozostałymi plastrami figi. Całość polewamy miodem. Na koniec oczyszczamy orzechy i siekamy je na mniejsze kawałki. Posypujemy nimi kanapkę. Na górę kładziemy drugą połówkę bajgla.

Bagietka na bogato

Źródło: 123RF/PICSEL

Składniki:

  • 1 mała bagietka
  • 4 liście sałaty masłowej
  • 1 pomidor
  • ½ ogórka
  • 2 plastry sera Królewskiego Sierpc
  • 3-4 plastry salami
  • 2-3 plastry boczku
  • Masło
  • Pieprz i sól

Przygotowanie:

Przekrawamy bagietkę na pół i smarujemy spód masłem. Myjemy warzywa, pomidor i ogórek kroimy na plastry. Prażymy boczek na suchej patelni, aż wytopi się z niego trochę tłuszczu i mięso się zarumieni. Układamy na kanapce kolejno: dwa liście sałaty, ser żółty, salami, plastry pomidora i ogórka, podsmażony boczek. Na koniec układamy pozostałe liście sałaty, doprawiamy pieprzem i solą i zamykamy kanapkę górną częścią bagietki.

Kosmiczna kanapka

Źródło: 123RF/PICSEL

Składniki:

  • 1 kromka chleba tostowego
  • 1 plaster sera Królewskiego Sierpc
  • 2 plastry szynki drobiowej
  • 1 jajko
  • 3 łyżki mąki
  • ½ szklanki mleka
  • 3 plastry małego salami
  • Masło
  • Kilka płatków śniadaniowych w kształcie gwiazdek
  • Sól

Przygotowanie:

Chleb podgrzewamy w tosterze, następnie smarujemy go masłem. Układamy na nim plastry szynki (można je przyciąć tak, by nie wystawały poza chleb). Żółty ser z dziurami przycinamy na kształt księżyca, z pozostałości plastra wycinamy gwiazdki i astronautę. Następnie przyrządzamy omlet. Miksujemy jajko, z mąką i mlekiem, doprawiamy masę solą i smażymy z obydwu stron na maśle. Gdy omlet będzie gotowy, przekładamy go na deskę i wykrawamy z niego kształt rakiety kosmicznej. Kładziemy ją na kanapkę, układamy na niej plastry mini salami. Na koniec przyozdabiamy talerz płatkami śniadaniowymi w kształcie gwiazdek.

Artykuł z ekspozycją partnera

Materiały promocyjne

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Krokiery z farszem drobiowym

Pyszne, chrupiące z zewnątrz i delikatne w środku krokiety z pełnym smaku far...

Odsłon: 1414

60 min
7
Desery lodowy tort norweski

Lodowy tort to taka większa lodowa kanapka. ;) Jest całkiem łatwy w przygotow...

Odsłon: 133

>60 min
4
Napoje Dalgona coffe w 5 minut

Domowa dalgona coffe, idealna na upały. Czyli mleko, lód i kawowa pianka na w...

Odsłon: 185

15 min
8
Ciasta Ciasto budyniowe smerfowe

Budyniowce na petitkach to nasze ulubione ciasta. Trochę takie awaryjne, czyl...

Odsłon: 89

30 min
2

Polecane artykuły

Informacje Zaskakujący miks dwóch polskich klasyków. Co zrobić z porzeczkoagrestu?

Niewiele osób wie o istnieniu tego bogatego w witaminy owocu. Niezależnie od tego, czy będziecie go zajadać na surowo, jako zdrową przekąskę, czy j...

0
Informacje Najlepsze ciasta z owocami. Te przepisy to absolutne klasyki wśród deserów

Ciasta z owocami są prawdziwym symbolem lata. Gdy trwa sezon na soczyste truskawki, maliny czy śliwki, warto z niego skorzystać i przygotować lekki...

5
Informacje Co zrobić z młodego czosnku? Możesz ukisić, upiec, a młode pędy zblanszować

Wraz z nadejściem wiosny i lata w sklepach i na straganach zaczynają pojawiać się sezonowe warzywa, a wśród nich młody czosnek – znany z intensywne...

9
Informacje Dania z resztek z grilla. Pierożki, frittata i forszmak z grillowanym mięsem

Lato to idealny moment na spotkania ze znajomymi przy ogrodowym grillu. Jeśli po całonocnym biesiadowaniu zostało ci dużo resztek, nie wyrzucaj ich...

4