Kanapki z serem na pięć sposobów. Inspiracje

Kto powiedział, że kanapka z serem musi być nudna. Jeśli sięgniemy po dobre pieczywo, wysokiej jakości dodatki i odrobinę fantazji, możemy stworzyć naprawdę niebanalną, a nawet wykwintną przekąskę. Przedstawiamy pięć niecodziennych propozycji podania żółtego sera na pieczywie.

Źródło: 123RF/PICSEL

Artykuł z ekspozycją partnera

Kanapka z jajkiem w koszulce

Składniki:

  • 1 kromka żytniego chleba
  • 1 awokado
  • 2 plastry sera Królewskiego Sierpc
  • 1 pomidor
  • Garść kiełków słonecznika
  • 1 jajko
  • 1 łyżka oliwy
  • Pieprz i sól

Przygotowanie:

Chleb skrapiamy oliwą. Obieramy awokado, wyciągamy pestkę, kroimy miąższ na plastry i układamy je na kromce. Następnie kroimy pomidora na plastry i układamy na kanapce, przekładając plastrami sera Królewskiego. Na wierzch kładziemy kiełki. Wlewamy wodę do rondelka, stawiamy na ogień i doprowadzamy do wrzenia. W tym czasie wbijamy jajko do miski. Kiedy woda się zagotuje, zmniejszamy ogień i powoli wlewamy jajko. Używając łyżki, staramy się obtoczyć żółtko białkiem. Gotujemy 1 minutę, po tym czasie wyciągamy jajko łyżką cedzakową i układamy je na kanapce. Doprawiamy pieprzem i solą.

Ciabatta z żółtym serem i szynką szwarcwaldzką

Źródło: 123RF/PICSEL

Składniki:

  • 1 ciabatta
  • 2 listki sałaty masłowej
  • 1 plaster sera Królewskiego Sierpc
  • 1 plaster szynki szwarcwaldzkiej
  • 1 łyżka oliwy
  • Pieprz i sól

Przygotowanie:

Ciabattę przekrawamy na pół i skrapiamy oliwą. Sałatę myjemy, osuszamy i kładziemy na kanapce, na niej układamy zwinięty plaster sera żółtego oraz szynki szwarcwaldzkiej. Doprawiamy grubo mielonym pieprzem i solą.

Bajgiel z żółtym serem i figą

Źródło: 123RF/PICSEL

Składniki:

  • 1 bajgiel
  • 2 plastry sera Królewskiego Sierpc
  • 1 duża figa
  • 3-4 orzechy włoskie
  • 1 łyżeczka miodu
  • Masło

Przygotowanie:

Bajgla przekrawamy na pół, dolną część smarujemy masłem. Kładziemy pierwszy plaster żółtego sera. Figę myjemy i kroimy na cienkie plastry, układamy 2-3 na serze. Powtarzamy czynność z drugim plastrem sera i pozostałymi plastrami figi. Całość polewamy miodem. Na koniec oczyszczamy orzechy i siekamy je na mniejsze kawałki. Posypujemy nimi kanapkę. Na górę kładziemy drugą połówkę bajgla.

Bagietka na bogato

Źródło: 123RF/PICSEL

Składniki:

  • 1 mała bagietka
  • 4 liście sałaty masłowej
  • 1 pomidor
  • ½ ogórka
  • 2 plastry sera Królewskiego Sierpc
  • 3-4 plastry salami
  • 2-3 plastry boczku
  • Masło
  • Pieprz i sól

Przygotowanie:

Przekrawamy bagietkę na pół i smarujemy spód masłem. Myjemy warzywa, pomidor i ogórek kroimy na plastry. Prażymy boczek na suchej patelni, aż wytopi się z niego trochę tłuszczu i mięso się zarumieni. Układamy na kanapce kolejno: dwa liście sałaty, ser żółty, salami, plastry pomidora i ogórka, podsmażony boczek. Na koniec układamy pozostałe liście sałaty, doprawiamy pieprzem i solą i zamykamy kanapkę górną częścią bagietki.

Kosmiczna kanapka

Źródło: 123RF/PICSEL

Składniki:

  • 1 kromka chleba tostowego
  • 1 plaster sera Królewskiego Sierpc
  • 2 plastry szynki drobiowej
  • 1 jajko
  • 3 łyżki mąki
  • ½ szklanki mleka
  • 3 plastry małego salami
  • Masło
  • Kilka płatków śniadaniowych w kształcie gwiazdek
  • Sól

Przygotowanie:

Chleb podgrzewamy w tosterze, następnie smarujemy go masłem. Układamy na nim plastry szynki (można je przyciąć tak, by nie wystawały poza chleb). Żółty ser z dziurami przycinamy na kształt księżyca, z pozostałości plastra wycinamy gwiazdki i astronautę. Następnie przyrządzamy omlet. Miksujemy jajko, z mąką i mlekiem, doprawiamy masę solą i smażymy z obydwu stron na maśle. Gdy omlet będzie gotowy, przekładamy go na deskę i wykrawamy z niego kształt rakiety kosmicznej. Kładziemy ją na kanapkę, układamy na niej plastry mini salami. Na koniec przyozdabiamy talerz płatkami śniadaniowymi w kształcie gwiazdek.

Artykuł z ekspozycją partnera

Materiały promocyjne

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

60 min
2
Przekąski sandwicz z bekonem

Uwaga! Szykuje się niezła wyżerka! Propozycja kanapek przygotowanych na grubo...

Odsłon: 132

wszystkie
12
Zupy zupa szczawiowa

..zupa szczawiowa najlepsza ze szczawiu prosto z ogrodu; więc przed koszeniem...

Odsłon: 73

15 min
5

Polecane artykuły

Informacje Musztardowiec – zdrowe liście nie tylko na sałatki

Musztardowiec (Brassica juncea) to warzywo, które w Polsce nadal jest mało znane, ale zasługuje na większą popularność ze względu na swój pikantny,...

0
Informacje Co roku o tej porze robię najlepszy mus rabarbarowy. Do ciasta, naleśników, a nawet wędlin

Wielu z nas okres wiosenny kojarzy się ze smakiem domowego kompotu z rabarbatu lub babcinego ciasta z kruszonką. Sezon na ten przysmak trwa dosyć k...

1
Informacje Łosoś na wiosenny obiad. 7 smakowitych dań z łososiem w roli głównej

Wiosna to doskonały czas na eksplorację kulinarnych możliwości, a łosoś stanowi idealną bazę dla różnorodnych dań na wiosenny obiad. Z jego wyjątko...

0
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Podpłomyk z bobem i szparagami, sałatka z czosnkiem niedźwiedzim, muffinki pomarańczowe

Już w tę sobotę Ewa Wachowicz będzie gościć w swojej kuchni zananą i lubianą aktorkę, Małgorzatę Sochę. Wspólnie przygotują pyszny podpłomyk z sezo...

2