Karp nie tylko z patelni
Chyba większość z nas przygotowuje karpia w formie smażonej lub pieczonej. Jednak możliwości wykorzystania ryby są o wiele większe. Na polskich stołach można znaleźć karpia w galarecie, po żydowsku, faszerowanego, w zalewie octowej czy w innej tradycyjnej odsłonie. Jeżeli jesteśmy znudzeni monotonnymi daniami, nie warto rezygnować z tej ryby, tylko nieco poeksperymentować. Karp w nowoczesnej formie zachwyca zupełnie innymi smakami, które z pewnością docenią goście. Wówczas ryba będzie nie tylko pyszna, lecz także bardzo zdrowa. Lekkostrawne dania z karpia sprawdzą się nawet na późnej kolacji wigilijnej.

Dlaczego warto jeść karpia?
Karp najczęściej gości na polskich stołach w Wigilię, jednak warto jeść tę rybę także w inne dni roku. Dlaczego? Nie tylko ze względu na walory smakowe, lecz także kwestie zdrowotne. Karp jest rybą średnio tłustą o zawartości cennych kwasów omega-3 i omega-6, które wspierają odporność organizmu, zapewniają prawidłowe stężenie cholesterolu oraz wspomagają pracę serca i układu nerwowego. Mięso karpia świetnie sprawdzi się na diecie redukcyjnej i w momencie, kiedy zależy nam na przyroście masy mięśniowej. Ryba zawiera duże ilości lekkostrawnego białka (17–18%) o bardzo wysokiej przyswajalności i tylko 2–3% tłuszczu. Dodatkowo mięso jest doskonałym źródłem wielu witamin. Wśród nich można wymienić witaminy z grupy B, które wspomagają pamięć i koncentrację, witaminy A i E, korzystnie wpływające na kondycję skóry włosów i paznokci, oraz witaminę D, której najczęściej brakuje nam w okresie jesienno-zimowym. Jednak to nie koniec listy składników odżywczych, które można znaleźć w mięsie karpia. Jest ono również znakomitym źródłem magnezu, fosforu i wapnia, które pozytywnie wpływają na zdrowie zębów i kości.
Dania z karpia w nowoczesnej odsłonie
Możliwości przygotowania karpia jest naprawdę dużo. Zamiast tradycyjnej smażonej ryby można przyrządzić steki z karpia. A może świąteczne sushi? To idealna propozycja dla osób, które uwielbiają nowoczesne dania z ryb. Dodatkowo można zrezygnować z klasycznego barszczu na rzecz zupy z karpia. Ta ryba znakomicie komponuje się również z mniej oczywistymi dodatkami, takimi jak rodzynki, orzechy, a także suszone lub świeże owoce, np. pomarańcze czy gruszki. Jednak na tegoroczne święta proponujemy pyszną roladę z karpia – to danie, które z pewnością zachwyci twoich gości!
Składniki:
Rolada z karpia z orzechami i grzybami:
600 g mielonych filetów z karpia
2 szt. skóry z karpia
2 gałązki z rozmarynu
40 g grzybów suszonych
100 g świeżych kurek
50 g podgrzybków blanszowanych
1 ząbek czosnku
1 cebula
70 g orzechów włoskich
1 łyżka masła
pieprz i sól do smaku
wywar rybny do gotowania (opcjonalnie)
Sos winno-śmietanowy:
1 łyżka masła
1 szt. cebuli
2 ząbki czosnku
600 ml białego wina
200 g śmietany
pół łyżeczki kurkumy
sól i pieprz do smaku
liść laurowy, ziele angielskie, natka pietruszki
Dressing:
1 łyżka miodu
1 łyżka musztardy
sok z połowy pomarańczy
sól, pieprz
Sposób przygotowania karpia:
Cebulę i czosnek siekamy i podsmażamy na łyżce masła. W międzyczasie siekamy grzyby i mielone mięso karpia. Dodajemy do cebuli i czosnku. Dorzucamy również rozmaryn i krótko smażymy na małym ogniu. Całość możemy polać odrobiną wywaru rybnego. Rozdrabniamy orzechy włoskie i dodajemy do dania. Pod koniec gotowania przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na skórę karpia nakładamy farsz i formujemy roladę.
Sposób przygotowania sosu winno-śmietanowego:
Siekamy cebulę i czosnek i podsmażamy na łyżce masła. Dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Dolewamy białe wino i gotujemy do odparowania. Następnie wlewamy śmietankę – musi być w temperaturze pokojowej, by nie zważyła się podczas gotowania. Wyjmujemy liść laurowy i ziele angielskie i przyprawiamy do smaku – kurkumą, solą i pieprzem. Do gotowego sosu dodajemy posiekaną natkę pietruszki.
Do sosu dodajemy roladki z farszem i gotujemy do miękkości pod przykryciem.
Sposób przygotowania dressingu:
Łączymy ze sobą wszystkie składniki i odstawiamy dressing do połączenia się wszystkich smaków.
Roladki przekładamy na talerz i polewamy dressingiem. Danie można podawać ze świeżym pieczywem lub grzankami.
Warto pamiętać, by wybierać karpia ze sprawdzonych hodowli. Ryba, która pochodzi od lokalnych dostawców, jest świeża, ponieważ nie musi pokonywać setek kilometrów, zanim trafi na nasze stoły. Wówczas zachowuje wszystkie wartości odżywcze niezbędne do zachowania pełnowartościowej diety. Dzięki temu dania będą nie tylko zdrowe i nowoczesne, lecz także ekologiczne.

Artykuł sponsorowany
Materiały promocyjne