Najlepsze przepisy na ogórki

Karpatka i wuzetka w Bake off Junior

Tym razem uczestnicy spróbują przygotować znakomite wuzetki i karpatki w postaci eklerki. Czy wszyscy poradzą sobie z tymi wypiekami? Oglądajcie ich zmagania o 15:15 w TVP2!

Mali cukiernicy w poprzednim odcinku, w konkurencji technicznej zmierzyli się z bardzo trudnym, jak się okazało zadaniem. W menu bowiem zagościła tarta z warzywami. Jurorzy podzielili uczestników na dwie grupy: ogórków i pomidorów. Dzieci z drużyny ogórków musiały przygotować tatrę według przepisu Krzysztofa Ilnickiego (z nadzieniem na bazie sera pleśniowego), pomidory zaś, piekły bazując na recepturze Michała Brysia (tartę z nadzieniem z żółtego sera).

Największym problemem okazało się wyrobienie spodu do tarty. Juniorzy nie przeczytali dokładnie przepisów i dodali zbyt dużą ilość wody. Pomyłka ta spowodowała, że u części z nich ciasto było zbyt rzadkie i nie upiekło się właściwie.

Najlepiej z zadaniem poradziła sobie Julka i Ania, ich tarty były najbliższe ideału.

Kolejnym wyzwaniem dla młodych adeptów sztuki kulinarnej było przygotowanie autorskich wypieków: marchewkowych babeczek, udekorowanych postaciami z ulubionych bajek.

Po podsumowaniu obu konkurencji, jurorzy zadecydowali, że tytuł Gwiazdy Wypieków tygodnia otrzyma Gosia, za perfekcję i smak przygotowanych przez siebie dań. Na szczęście w tym odcinku nikt nie opuścił programu.

Poznaj przepis na ratę warzywną Michała Brysia. Kliknij >>

Co wydarzy się w najbliższym odcinku?

Uczestnicy pierwszej polskiej edycji "Bake Off Junior" wyruszą w cukierniczą podróż warszawską trasą W-Z. Zadaniem będzie przygotowanie wuzetki. Deser musi składać się kolejno z biszkoptu - kakaowego i czekoladowego, własnoręcznie wykonanego dżemu, bitej śmietany oraz pomady czekoladowej. Polskie wuzetkowe tiramisu musi być zrobione w szklanym pucharku.

Kolejne zadanie to upieczenie karpatki w postaci eklerki z trzema wierzchołkami. To wszystko polane białym lukrem, posypane cukrem pudrem. Najważniejsze będzie wnętrze eklerki - śnieżnobiały krem powinien posiadać kremową, delikatną konsystencję.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Polecane artykuły

Informacje Zaskakujący miks dwóch polskich klasyków. Co zrobić z porzeczkoagrestu?

Niewiele osób wie o istnieniu tego bogatego w witaminy owocu. Niezależnie od tego, czy będziecie go zajadać na surowo, jako zdrową przekąskę, czy j...

0
Informacje Najlepsze ciasta z owocami. Te przepisy to absolutne klasyki wśród deserów

Ciasta z owocami są prawdziwym symbolem lata. Gdy trwa sezon na soczyste truskawki, maliny czy śliwki, warto z niego skorzystać i przygotować lekki...

5
Informacje Co zrobić z młodego czosnku? Możesz ukisić, upiec, a młode pędy zblanszować

Wraz z nadejściem wiosny i lata w sklepach i na straganach zaczynają pojawiać się sezonowe warzywa, a wśród nich młody czosnek – znany z intensywne...

9
Informacje Dania z resztek z grilla. Pierożki, frittata i forszmak z grillowanym mięsem

Lato to idealny moment na spotkania ze znajomymi przy ogrodowym grillu. Jeśli po całonocnym biesiadowaniu zostało ci dużo resztek, nie wyrzucaj ich...

3