Mali cukiernicy w poprzednim odcinku, w konkurencji technicznej zmierzyli się z bardzo trudnym, jak się okazało zadaniem. W menu bowiem zagościła tarta z warzywami. Jurorzy podzielili uczestników na dwie grupy: ogórków i pomidorów. Dzieci z drużyny ogórków musiały przygotować tatrę według przepisu Krzysztofa Ilnickiego (z nadzieniem na bazie sera pleśniowego), pomidory zaś, piekły bazując na recepturze Michała Brysia (tartę z nadzieniem z żółtego sera).
Największym problemem okazało się wyrobienie spodu do tarty. Juniorzy nie przeczytali dokładnie przepisów i dodali zbyt dużą ilość wody. Pomyłka ta spowodowała, że u części z nich ciasto było zbyt rzadkie i nie upiekło się właściwie.
Najlepiej z zadaniem poradziła sobie Julka i Ania, ich tarty były najbliższe ideału.
Kolejnym wyzwaniem dla młodych adeptów sztuki kulinarnej było przygotowanie autorskich wypieków: marchewkowych babeczek, udekorowanych postaciami z ulubionych bajek.
Po podsumowaniu obu konkurencji, jurorzy zadecydowali, że tytuł Gwiazdy Wypieków tygodnia otrzyma Gosia, za perfekcję i smak przygotowanych przez siebie dań. Na szczęście w tym odcinku nikt nie opuścił programu.
Poznaj przepis na ratę warzywną Michała Brysia. Kliknij >>
Co wydarzy się w najbliższym odcinku?
Uczestnicy pierwszej polskiej edycji "Bake Off Junior" wyruszą w cukierniczą podróż warszawską trasą W-Z. Zadaniem będzie przygotowanie wuzetki. Deser musi składać się kolejno z biszkoptu - kakaowego i czekoladowego, własnoręcznie wykonanego dżemu, bitej śmietany oraz pomady czekoladowej. Polskie wuzetkowe tiramisu musi być zrobione w szklanym pucharku.
Kolejne zadanie to upieczenie karpatki w postaci eklerki z trzema wierzchołkami. To wszystko polane białym lukrem, posypane cukrem pudrem. Najważniejsze będzie wnętrze eklerki - śnieżnobiały krem powinien posiadać kremową, delikatną konsystencję.