Dania jednogarnkowe

Sezon na szparagi trwa dosyć krótko, dlatego warto w pełni go wykorzystać. W sklepach znajdziemy różne rodzaje, zielone, białe, a czasem nawet fioletowe. Czy wiesz jednak, w jaki sposób przygotować te wiosenne warzywa? Możesz na przykład zastanawiać się, czy szparagi trzeba obierać? Odpowiedź na to pytanie, nie jest oczywista!

Czy trzeba obierać szparagi? Istnieje pewien wyjątek od reguły | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Sezon na szparagi trwa od końca kwietnia do końca czerwca. Właśnie w tym czasie smakują one najlepiej. W sklepie do wyboru będziesz mieć kilka rodzajów tego warzywa - białe, zielone lub fioletowe. Czy wiesz, jak je przygotować do zjedzenia? Czy szparagi trzeba obierać? Okazuje się, że to zależy od odmiany, jaką wybierzesz.

Sprawdź także: Sałatka bogini to samo zdrowie. Jedz podczas diety, gdy chcesz obniżyć cukier i zadbać o piękną skórę

Czy szparagi trzeba obierać?

Jeśli w sklepie czy na targu kupisz szparagi białe lub fioletowe, to koniecznie będziesz musiał je obrać. Mimo delikatniejszego smaku, są to odmiany bardziej włókniste, a przez to twarde.

Z kolei czasami takiej obróbki nie będą wymagały szparagi zielone. Zależy to przede wszystkim od ich świeżości (im młodsze warzywa, tym mniejsza potrzeba ich obierania) oraz grubości (wąskich się nie obiera).

Młode i cienkie szparagi zielone są miękkie, niezdrewniałe, więc jeśli chcesz oszczędzić trochę czasu w kuchni, zakup właśnie taki ich rodzaj.

Jak obierać szparagi?

Kiedy obierać szparagi? W przypadku zielonych - gdy są zgrubiałe i twardawe, a przy białych i fioletowych odmianach - jest to konieczne za każdym razem. Jak obierać szparagi? Najwygodniej użyć do tego obieraczki, która pozwoli na precyzyjne oddzielenie jak najcieńszej warstwy skórki od warzywa.  

Należy obrać je na całej długości - od nasady w kierunku korzenia. Główka jest miękka i nie trzeba jej obierać. Przed gotowaniem szparagów należy jeszcze pozbyć się zdrewniałej końcówki. Można to zrobić przy pomocy noża albo odłamując koniec szparaga. Końcówek warzywa wcale nie musisz wyrzucać - świetnie sprawdzą się do zrobienia zupy, sałatki ziemniaczanej lub cappuccino szparagowego



Źródła: smaker.pl

Autorka: Joanna Cebulak-Brzykcy

Zobacz także:

Działa przeciwstarzeniowo, obniża ciśnienie, koi skórę. Zacznij od kilku kropli dziennie »

Wybierz zamiast łososia czy makreli. Ta ryba to skarbnica zdrowia »

Czysta podłoga bez smug i bakterii. Zastosuj folię bąbelkową i hitową miksturę »

Materiał po raz pierwszy ukazał się: 16.05.2023 r.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Sałatki Sałatka jarzynowa tradycyjna

Tradycyjną sałatkę jarzynową podajemy najczęściej na święta lub duże uroczyst...

Odsłon: 1213

30 min
8
15 min
23
Zupy Rosół drobiowo - wołowy

Rosół to jedna z najpopularniejszych i cenionych zup polskiej kuchni. Jest py...

Odsłon: 184

15 min
8

Polecane artykuły

Informacje Dania z makaronem dla cukrzyków. Smaczne, zdrowe i z niskim indeksem glikemicznym

Makaron może być smacznym i zdrowym posiłkiem także dla osób z cukrzycą. Pod warunkiem, że postawimy na jego odpowiedni rodzaj i sposób przygotowan...

2
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Wege kapuśniak, golonki z indyka w marynacie BBQ, sernik jogurtowy na zimno

W 526. odcinku programu "Ewa Gotuje" prowadząca udowodni widzom, że klasyczne potrawy da się przyrządzić w wyjątkowy sposób. Popularna w Polsce zup...

1
Informacje Poczuj smaki jesieni w kubku ciepłej kawy

Jesień to czas, gdy natura zwalnia: temperatury spadają, dni stają się szare i coraz krótsze, a wieczory dłuższe. Nie sprzyja to aktywności fizyczn...

0
Informacje Świeżej raczej nie skosztujemy, ale suszona jest równie zdrowa. Moringa - z czym to jeść?

Moringa, zwana „drzewem życia,” to roślina o wyjątkowych właściwościach odżywczych, ceniona za bogactwo witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Cho...

8