Kiedy obierać szparagi? Oszczędź sobie pracy, bo nie zawsze jest to potrzebne

Sezon na szparagi trwa dosyć krótko, dlatego warto w pełni go wykorzystać. W sklepach znajdziemy różne rodzaje, zielone, białe, a czasem nawet fioletowe. Czy wiesz jednak, w jaki sposób przygotować te wiosenne warzywa? Możesz na przykład zastanawiać się, czy szparagi trzeba obierać? Odpowiedź na to pytanie, nie jest oczywista!

Czy trzeba obierać szparagi? Istnieje pewien wyjątek od reguły | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Sezon na szparagi trwa od końca kwietnia do końca czerwca. Właśnie w tym czasie smakują one najlepiej. W sklepie do wyboru będziesz mieć kilka rodzajów tego warzywa - białe, zielone lub fioletowe. Czy wiesz, jak je przygotować do zjedzenia? Czy szparagi trzeba obierać? Okazuje się, że to zależy od odmiany, jaką wybierzesz.

Sprawdź także: Sałatka bogini to samo zdrowie. Jedz podczas diety, gdy chcesz obniżyć cukier i zadbać o piękną skórę

Czy szparagi trzeba obierać?

Jeśli w sklepie czy na targu kupisz szparagi białe lub fioletowe, to koniecznie będziesz musiał je obrać. Mimo delikatniejszego smaku, są to odmiany bardziej włókniste, a przez to twarde.

Z kolei czasami takiej obróbki nie będą wymagały szparagi zielone. Zależy to przede wszystkim od ich świeżości (im młodsze warzywa, tym mniejsza potrzeba ich obierania) oraz grubości (wąskich się nie obiera).

Młode i cienkie szparagi zielone są miękkie, niezdrewniałe, więc jeśli chcesz oszczędzić trochę czasu w kuchni, zakup właśnie taki ich rodzaj.

Jak obierać szparagi?

Kiedy obierać szparagi? W przypadku zielonych - gdy są zgrubiałe i twardawe, a przy białych i fioletowych odmianach - jest to konieczne za każdym razem. Jak obierać szparagi? Najwygodniej użyć do tego obieraczki, która pozwoli na precyzyjne oddzielenie jak najcieńszej warstwy skórki od warzywa.  

Należy obrać je na całej długości - od nasady w kierunku korzenia. Główka jest miękka i nie trzeba jej obierać. Przed gotowaniem szparagów należy jeszcze pozbyć się zdrewniałej końcówki. Można to zrobić przy pomocy noża albo odłamując koniec szparaga. Końcówek warzywa wcale nie musisz wyrzucać - świetnie sprawdzą się do zrobienia zupy, sałatki ziemniaczanej lub cappuccino szparagowego



Źródła: smaker.pl

Autorka: Joanna Cebulak-Brzykcy

Zobacz także:

Działa przeciwstarzeniowo, obniża ciśnienie, koi skórę. Zacznij od kilku kropli dziennie »

Wybierz zamiast łososia czy makreli. Ta ryba to skarbnica zdrowia »

Czysta podłoga bez smug i bakterii. Zastosuj folię bąbelkową i hitową miksturę »

Materiał po raz pierwszy ukazał się: 16.05.2023 r.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne kopytka

kopytka to coś pysznego obiadu- proste domowe kopytka.

Odsłon: 71601

30 min
139
30 min
10

Polecane artykuły

Informacje Dieta na mocne kości. Co jeść, a czego unikać?

Mocne kości to bardzo ważny wyznacznik ludzkiego zdrowia. Aby utrzymać je w dobrej kondycji przez całe nasze życie, powinniśmy zadbać o kilka kwest...

2
Informacje Beszbarmak, lagman, baursak. Przepisy na dania prosto z Kazachstanu

Kuchnia kazachska, mocno związana z historią i kulturą tego azjatyckiego kraju, oferuje wyjątkowe potrawy, które łączą wpływy zarówno wschodnie, ja...

3
Informacje Dieta bezglutenowa – jak zacząć i jakie przepisy warto wypróbować?

Dieta bezglutenowa zyskuje na popularności, nie tylko wśród osób cierpiących na celiakię, ale także u tych, którzy chcą poprawić swoje samopoczucie...

0
Informacje Jak czyścić rydze? Przygotuj najlepsze potrawy z rydzami

Rydz to jeden z najpopularniejszych grzybów, znany nie tylko ze swojego atrakcyjnego smaku, ale również prozdrowotnych właściwości. Ponadto wyróżni...

6