Spis treści:
Sezon na szparagi trwa od końca kwietnia do końca czerwca. Właśnie w tym czasie smakują one najlepiej. W sklepie do wyboru będziesz mieć kilka rodzajów tego warzywa - białe, zielone lub fioletowe. Czy wiesz, jak je przygotować do zjedzenia? Czy szparagi trzeba obierać? Okazuje się, że to zależy od odmiany, jaką wybierzesz.
Sprawdź także: Sałatka bogini to samo zdrowie. Jedz podczas diety, gdy chcesz obniżyć cukier i zadbać o piękną skórę
Czy szparagi trzeba obierać?
Jeśli w sklepie czy na targu kupisz szparagi białe lub fioletowe, to koniecznie będziesz musiał je obrać. Mimo delikatniejszego smaku, są to odmiany bardziej włókniste, a przez to twarde.
Z kolei czasami takiej obróbki nie będą wymagały szparagi zielone. Zależy to przede wszystkim od ich świeżości (im młodsze warzywa, tym mniejsza potrzeba ich obierania) oraz grubości (wąskich się nie obiera).
Młode i cienkie szparagi zielone są miękkie, niezdrewniałe, więc jeśli chcesz oszczędzić trochę czasu w kuchni, zakup właśnie taki ich rodzaj.
Jak obierać szparagi?
Kiedy obierać szparagi? W przypadku zielonych - gdy są zgrubiałe i twardawe, a przy białych i fioletowych odmianach - jest to konieczne za każdym razem. Jak obierać szparagi? Najwygodniej użyć do tego obieraczki, która pozwoli na precyzyjne oddzielenie jak najcieńszej warstwy skórki od warzywa.
Należy obrać je na całej długości - od nasady w kierunku korzenia. Główka jest miękka i nie trzeba jej obierać. Przed gotowaniem szparagów należy jeszcze pozbyć się zdrewniałej końcówki. Można to zrobić przy pomocy noża albo odłamując koniec szparaga. Końcówek warzywa wcale nie musisz wyrzucać - świetnie sprawdzą się do zrobienia zupy, sałatki ziemniaczanej lub cappuccino szparagowego.
Źródła: smaker.pl
Autorka: Joanna Cebulak-Brzykcy
Zobacz także:
Działa przeciwstarzeniowo, obniża ciśnienie, koi skórę. Zacznij od kilku kropli dziennie »
Wybierz zamiast łososia czy makreli. Ta ryba to skarbnica zdrowia »
Czysta podłoga bez smug i bakterii. Zastosuj folię bąbelkową i hitową miksturę »
Materiał po raz pierwszy ukazał się: 16.05.2023 r.