Fot. 123RF/Picsel
Bardzo lubianymi kluskami są idealne na jesień ciepłe kluchy, czyli kluski kładzione. A o tym, że mogą wystąpić w niejednej odsłonie, wie każdy miłośnik kulinarnych eksperymentów, opartych na sprawdzonych wzorcach.
Sprawdzone wzory
Składniki:
1,5 szklanki mąki
½ szklanki wody
2 jaja
szczypta soli
Z podanych składników wyrabiamy gęstą, półpłynną masę, starając się wtłoczyć w nią jak najwięcej powietrza. By nasze kluski były puszyste jak chmurki, jaja przed dodaniem roztrzepujemy na piankę, a wodę zwykłą zastępujemy gazowaną mineralną. Gotową masę kładziemy łyżką stołową na osolony wrzątek i gotujemy 3-4 minuty po wypłynięciu. Wycedzamy i podajemy z sosem mięsnym, gulaszowym lub grzybowym. I to jest sprawdzony wzór klusek kładzionych, który...
...warto modyfikować
Najprostszą metodą modyfikacji sprawdzonych przepisów jest dodanie ziół, bądź przypraw, które mogą podkreślić smak i charakter potrawy lub całkowicie go złamać i odwrócić.
Zaczynamy od podkreślenia. Kluski kładzione to danie z zasady wytrawne, a jego charakter doskonale podkreśli oraz urozmaici zielenina, np. garść świeżej, siekanej pietruszki lub szczypiorku.
Jeśli podajemy kładzione z sosem pomidorowym, dodajmy świeżą bazylię; tymianek z kolei będzie pasował do sosu paprykowego. Pikantne kluski podamy z ostrą paprykę lub nawet z chili, a łagodne ze świeżym szpinakiem, koniecznie z ząbkiem czosnku, polane sosem śmietanowo-serowym lub beszamelem.
Choć kluski kładzione doskonale komponują się z sosami, możemy także podać je solo, okraszone masłem z cebulką, czy skwarkami z boczku, słoniny, a nawet kiełbasy. Okrasę możemy także przygotować wcześniej i odsączoną z tłuszczu dodać do masy.
Kluski kładzione często podajemy z sosem grzybowym, a we Francji grzyby dodaje się do kładzionych, bezpośrednio do masy. Suszone grzyby wystarczy namoczyć, ugotować do miękkości, następnie odcedzić, posiekać i dodać do ciasta. Doprawiamy pieprzem, solą, gałką muszkatołową i siekaną natką pietruszki.
Dodać słodyczy...
Kładzione możemy także podać na słodko. A żeby pięknie wyrosły, do masy dodajemy rozrobione w ciepłym mleku drożdże - 1 dag na 20 dag mąki. Masę dosładzamy miodem, a przed gotowaniem odstawiamy do wyrośnięcia. Podajemy polane masłem, oprószone cynamonem i brązowym cukrem lub polane słodką śmietanką, podgrzaną z laską wanilii.
Innym pomysłem na słodko są kładzione z bananami. Wystarczy, że do masy dodamy 2 dojrzałe banany pokrojone w kostkę i ser twarogowy - na 20 dag mąki starczy kostka, jeśli chcemy podać mniej, podzielmy proporcje przez dwa. Bananowe kładzione doskonale smakują z sosem jabłkowym.
...i połączyć z czymś bardzo lubianym
Na koniec propozycja typu polski fusion, czyli połączenie dwóch dań kluskowych w jednym. Kładzione ruskie: komponujemy kluski, tak jak farsz do pierogów, czyli na 40 dag ugotowanych ziemniaków dajemy 30 dag sera twarogowego, wbijamy dwa jajka i zagęszczamy łyżką mąki, tak by uzyskać gęsta masę. Gotujemy jak każde kładzione, podajemy jak każde ruskie. Smacznego!
Więcej pomysłów na kluski kładzione? Kliknij!
Ulubione kluski Polaków to kopytka! Kliknij!
BR