Która część kurczaka jest najzdrowsza?

Mięso z kurczaka można spożywać bez ograniczeń wiekowych. Jest wskazane dla dzieci od 6 miesiąca życia, a także dla osób w podeszłym wieku. Dzięki niskiej zawartości tłuszczu oraz bardzo drobnej budowie włókien, drób można podawać w dietach leczniczych (przy zaburzeniach pracy przewodu pokarmowego) oraz w okresie ciąży czy karmienia piersią.

Fot. 123RF

Jak wiadomo, mięso z kurczaka jest jednym z najzdrowszych. Jest bogate w proteiny, witaminy i minerały. Czy jednak filet z kurczaka jest równie zdrowy co udko, czy nóżka? Aby możliwe było udzielenie odpowiedzi na to pytanie należy najpierw ustalić czym różni się ciemne mięso kurczaka od białego.

Ciemnie kontra białe

Ciemne czy białe? Zapewne i jeden i drugi rodzaj mięsa ma tyle samo zwolenników co przeciwników. Ciemne mięso kurczaka, które znajdziemy w nogach, udach i podudziach, jest bogate w mioglobinę - białko odpowiedzialne za przechowywanie tlenu w mięśniach, który jest niezbędny podczas ich pracy. Im więcej mioglobiny w mięśniach, tym mięso staje się ciemniejsze i bardziej bogate w wartości odżywcze. Ponieważ kury są nielotami i do poruszania się używają nóg, ich mięso w tych rejonach jest znacznie ciemniejsze niż w innych częściach ciała - filety z kurczaka nie zawierają mioglobiny w ogóle.

Które bardziej kaloryczne?

Osoby będące na diecie, czy to ze względów zdrowotnych, czy z uwagi na chęć zrzucenia zbędnych kilogramów, do przygotowania posiłków powinny wybierać filety z kurczaka. Są one lekkostrawne i zawierają małą ilość tłuszczu. Dla przykładu 170 g fileta wraz ze skórą ma około 340 kalorii - ponieważ to skóra jest najbardziej bogata w tłuszcz - po jej usunięciu liczba kalorii może zmniejszyć się nawet do 240. Mało tego, filety z kurczaka bez skóry zawierają mniej tłuszczu niż pieczony łosoś czy szynka.

Ciemne mięso z kurczaka jest bardziej tłuste, ale nie aż tak, jak można by przypuszczać. W 100 g pieczonego lub grillowanego udka bez skóry jest tylko 7 g tłuszczu. Jeśli decydujemy się na przygotowanie udek lub nóżek z kurczaka, warto je piec wraz ze skórą, gdyż zapobiegnie to wysuszeniu mięsa. Jeśli koniecznie chcemy piec mięso bez skóry, pamiętajmy jednak aby wcześniej je zamarynować.

 

Masz sprawdzony przepis na danie z kurczaka, które za każdym razem zachwyca? Podziel się recepturą i wygraj fantastyczne nagrody!

 

Wartości odżywcze

Zarówno jasne jak i ciemne mięso kurczaka jest pożywne i bogate w białko, witaminy z grupy B, D i A, a także cynk, fosfor, żelazo czy niacynę.

Tylko 100 g fileta z kurczaka stanowi 33% dziennego zapotrzebowania w witaminę B6 oraz 86% zalecanego spożycia niacyny, która pomaga odbudować i utrzymać skórę w świetnej kondycji.

Ciemne mięso z kurczaka jest bogatsze w pierwiastki takie jak cynk czy żelazo aniżeli jasne mięso. Cynk jest niezbędny do utrzymania odporności organizmu na właściwym poziomie, pomaga w szybszym gojeniu się ran i co najważniejsze, to dzięki niemu możemy czuć smak i zapachy.

W ciemnym mięsie znajdziemy również kwas foliowy, który jest niezbędny dla kobiet w okresie ciąży oraz kwas pantotenowy (witamina B5).

Udko czy filet?

Wiedząc jakie różnicie występują pomiędzy mięsem ciemnym, a jasnym, z całym przekonaniem możemy stwierdzić, że udko oraz filet są tak samo dobre dla naszego zdrowia. Do swojej diety (o ile nie mamy innych zaleceń) powinniśmy wprowadzić oba rodzaje mięsa z kurczaka, oczywiście wszystko z umiarem i łącznie z innymi wartościowymi produktami. Zawsze pamiętajmy, aby przy wyborze mięsa skłaniać się ku paczkowanym produktom, dzięki temu będziemy mieć pewność, że pochodzi ono z pewnego i bezpiecznego źródła.

 

 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

30 min
3
15 min
11
Wędliny Schab gyros

Schab gyros to pyszne i mocno aromatyczne mięso, które świetnie sprawdzi się...

Odsłon: 1352

60 min
6

Polecane artykuły

Informacje Dlaczego warto jeść rabarbar? Zrób omlet, naleśniki i odchudzający koktajl z rabarbarem

Wiosną i latem warzywa i owoce są teraz najsmaczniejsze, dlatego podczas wizyty na lokalnych targu, ryneczku, czy w sklepie warto wypatrywać sezono...

1
Informacje Zrób niezawodny syrop na kaszel z kuchennej przyprawy. Kiedyś nazywano go penicyliną dla ubogich

Tymianek to przyprawa, która genialnie podkreśla smak mięs, czy pieczonych ziemniaków. Jego właściwości warto wykorzystać nie tylko podczas gotowan...

3
Informacje Zielono mi, czyli szpinak do makaronu. Te dania smakują nawet niejadkom

Szpinak to bardzo zdrowy produkt, który albo się kocha, albo nienawidzi. Nie ulega jednak wątpliwości, że zawiera on mnóstwo cennych substancji. Ja...

4
Informacje Odkryj nowe jogurty pitne od Danio!

Wielka wiadomość dla fanów produktów Danio! Marka, która już zdobyła serca konsumentów dzięki swoim serkom homogenizowanym, teraz wprowadza zupełni...

0