Która część kurczaka jest najzdrowsza?

Mięso z kurczaka można spożywać bez ograniczeń wiekowych. Jest wskazane dla dzieci od 6 miesiąca życia, a także dla osób w podeszłym wieku. Dzięki niskiej zawartości tłuszczu oraz bardzo drobnej budowie włókien, drób można podawać w dietach leczniczych (przy zaburzeniach pracy przewodu pokarmowego) oraz w okresie ciąży czy karmienia piersią.

Fot. 123RF

Jak wiadomo, mięso z kurczaka jest jednym z najzdrowszych. Jest bogate w proteiny, witaminy i minerały. Czy jednak filet z kurczaka jest równie zdrowy co udko, czy nóżka? Aby możliwe było udzielenie odpowiedzi na to pytanie należy najpierw ustalić czym różni się ciemne mięso kurczaka od białego.

Ciemnie kontra białe

Ciemne czy białe? Zapewne i jeden i drugi rodzaj mięsa ma tyle samo zwolenników co przeciwników. Ciemne mięso kurczaka, które znajdziemy w nogach, udach i podudziach, jest bogate w mioglobinę - białko odpowiedzialne za przechowywanie tlenu w mięśniach, który jest niezbędny podczas ich pracy. Im więcej mioglobiny w mięśniach, tym mięso staje się ciemniejsze i bardziej bogate w wartości odżywcze. Ponieważ kury są nielotami i do poruszania się używają nóg, ich mięso w tych rejonach jest znacznie ciemniejsze niż w innych częściach ciała - filety z kurczaka nie zawierają mioglobiny w ogóle.

Które bardziej kaloryczne?

Osoby będące na diecie, czy to ze względów zdrowotnych, czy z uwagi na chęć zrzucenia zbędnych kilogramów, do przygotowania posiłków powinny wybierać filety z kurczaka. Są one lekkostrawne i zawierają małą ilość tłuszczu. Dla przykładu 170 g fileta wraz ze skórą ma około 340 kalorii - ponieważ to skóra jest najbardziej bogata w tłuszcz - po jej usunięciu liczba kalorii może zmniejszyć się nawet do 240. Mało tego, filety z kurczaka bez skóry zawierają mniej tłuszczu niż pieczony łosoś czy szynka.

Ciemne mięso z kurczaka jest bardziej tłuste, ale nie aż tak, jak można by przypuszczać. W 100 g pieczonego lub grillowanego udka bez skóry jest tylko 7 g tłuszczu. Jeśli decydujemy się na przygotowanie udek lub nóżek z kurczaka, warto je piec wraz ze skórą, gdyż zapobiegnie to wysuszeniu mięsa. Jeśli koniecznie chcemy piec mięso bez skóry, pamiętajmy jednak aby wcześniej je zamarynować.

 

Masz sprawdzony przepis na danie z kurczaka, które za każdym razem zachwyca? Podziel się recepturą i wygraj fantastyczne nagrody!

 

Wartości odżywcze

Zarówno jasne jak i ciemne mięso kurczaka jest pożywne i bogate w białko, witaminy z grupy B, D i A, a także cynk, fosfor, żelazo czy niacynę.

Tylko 100 g fileta z kurczaka stanowi 33% dziennego zapotrzebowania w witaminę B6 oraz 86% zalecanego spożycia niacyny, która pomaga odbudować i utrzymać skórę w świetnej kondycji.

Ciemne mięso z kurczaka jest bogatsze w pierwiastki takie jak cynk czy żelazo aniżeli jasne mięso. Cynk jest niezbędny do utrzymania odporności organizmu na właściwym poziomie, pomaga w szybszym gojeniu się ran i co najważniejsze, to dzięki niemu możemy czuć smak i zapachy.

W ciemnym mięsie znajdziemy również kwas foliowy, który jest niezbędny dla kobiet w okresie ciąży oraz kwas pantotenowy (witamina B5).

Udko czy filet?

Wiedząc jakie różnicie występują pomiędzy mięsem ciemnym, a jasnym, z całym przekonaniem możemy stwierdzić, że udko oraz filet są tak samo dobre dla naszego zdrowia. Do swojej diety (o ile nie mamy innych zaleceń) powinniśmy wprowadzić oba rodzaje mięsa z kurczaka, oczywiście wszystko z umiarem i łącznie z innymi wartościowymi produktami. Zawsze pamiętajmy, aby przy wyborze mięsa skłaniać się ku paczkowanym produktom, dzięki temu będziemy mieć pewność, że pochodzi ono z pewnego i bezpiecznego źródła.

 

 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

>60 min
3
Dania główne Danie z bobu i młodych ziemniaków

Bób jest u nas bardzo lubiany, więc kiedy nadchodzi pora korzystamy z niego,...

Odsłon: 125

30 min
5
30 min
3
Śniadania Jajecznica ze szczypiorkiem

Prosta, delikatna jajecznica z dodatkiem mleka i szczypiorku doskonała na szy...

Odsłon: 166

15 min
5
Ciasta Brzoskwiniowa nuta

Delikatne, subtelne ciasto , pięknie wygląda i super smakuje.

Odsłon: 149

60 min
7

Polecane artykuły

Informacje Co zrobić z młodego czosnku? Możesz ukisić, upiec, a młode pędy zblanszować

Wraz z nadejściem wiosny i lata w sklepach i na straganach zaczynają pojawiać się sezonowe warzywa, a wśród nich młody czosnek – znany z intensywne...

5
Informacje Dania z resztek z grilla. Pierożki, frittata i forszmak z grillowanym mięsem

Lato to idealny moment na spotkania ze znajomymi przy ogrodowym grillu. Jeśli po całonocnym biesiadowaniu zostało ci dużo resztek, nie wyrzucaj ich...

1
Informacje Rewelacyjne ciasta z porzeczkami. 7 przepisów na każdą okazję

Porzeczki - w zależności od odmiany - charakteryzują się lekko cierpkim lub kwaśnym smakiem, który idealnie przełamuje słodycz. To właśnie dlatego...

26
Informacje Dlaczego ogórki są puste w środku? Prosty trik pomoże ci tego uniknąć

Co zrobić, żeby ogórki nie były puste w środku? Przygotowanie idealnych ogórków małosolnych lub kiszonych wcale nie jest tak prostą sprawą, jak mog...

326