Fot. 123RF/Picsel
O tym, że herbata ma bardzo pozytywny wpływ na nasze zdrowie widomo od dawna. Niektóre jej rodzaje doskonale przyspieszają metabolizm, inne relaksują i pomagają się odprężyć, a jeszcze inne pobudzają do działania, ułatwiając koncentrację. Filiżanka aromatycznego naparu może okazać się rozwiązaniem wielu naszych problemów. Czy wiedzieliście jednak, że wśród miłośników zdrowego odżywiania coraz większą popularnością zaczyna cieszyć się kiszona herbata?
Czym jest kiszona herbata?
Jak wiele innych żywieniowych nowinek, kiszona herbata przywędrowała do nas z dalekiej Azji. Jest ona niezwykle popularną przekąską w Mjanmie (daw. Birma), gdzie nazywa się ją lahpet. Rocznie w tym kraju produkuje się około 70 tysięcy ton herbaty z czego 20% to właśnie lahpet.
Co ciekawe, kiszone liście herbaty bardzo mocno zakorzeniły się w lokalnej kulturze. W dawnych czasach jadano je po zakończeniu, kłótni, wojny lub sporu, jako symbol przyjaźni i pokoju. Oddawano je również, jako ofiarę dla bogów.
Lahpet - jak produkuje się kiszoną herbatę?
Co oczywiste, aby przygotować lahpet, potrzebujemy świeżych, zielonych liści herbaty. Mieszkańcy Mjanmy do kiszenia wybierają wyłącznie te najdelikatniejsze i najmłodsze listki z samych czubków krzewów herbacianych. Liście gorszej jakości - uszkodzone, starsze lub przerośnięte - trafiają do suszenia, a następnie przygotowuje się z nich znaną nam herbatę.
Po oczyszczeniu, listki herbaty podgrzewa się w parownicach, a następnie umieszcza w dużych, bambusowych kadziach, gdzie odbywa się cały proces fermentacji. Proces ten trwa od 2 tygodni do roku, a wszystko zależy od lokalnej tradycji. W czasie kiszenia do herbaty dodaje się również dziki chrzan, sól oraz cukier.
W jaki sposób kiszona herbata wpływa na nasze zdrowie?
Lahpet, podobnie jak inne kiszonki, doskonale wpływa na nasz układ trawienny, regulując oraz przyspieszając przemianę materii. Właśnie z tego względu kiszoną herbatą zainteresowało się wiele osób, pragnących zrzucić zbędne kilogramy. Co więcej, ma ona również właściwości oczyszczające i detoksykujące.
W Mjanmie panuje również przekonanie, iż lahpet jest doskonałym środkiem poprawiającym koncentrację, ułatwiającym zapamiętywanie oraz naukę. Nic więc dziwnego, iż przekąska ta cieszy się ogromną popular wśród birmańskich studentów i uczniów.
Jak można wykorzystać kiszoną herbatę?
Kiszoną herbatę w Mjanmie traktuje się dokładnie tak samo, jak kapustę w Polsce, przygotowując z niej sałatki i dodając do różnorodnych dań. Zwykle bywa ona łączona z krewetkami, smażonym czosnkiem, orzechami, groszkiem, płatkami kokosa, pieczywem lub larwami owadów. Nie szczędzi się również warzyw ani sosów, podkreślających wyjątkowy smak kiszonej herbaty. Bardzo często lahpet podaje się jako samodzielną przekąskę.