Najlepsze przepisy na ogórki

Lahpet, czyli kiszona herbata. Co warto o niej wiedzieć?

Większość z nas doskonale zdaje sobie sprawę z tego, jak wiele prozdrowotnych właściwości mają kiszonki. Zajadamy się kiszonymi ogórkami, kapustą, czosnkiem i innymi warzywami. Ale czy wiedzieliście o tym, że kisić można także herbatę?

Fot. 123RF/Picsel

O tym, że herbata ma bardzo pozytywny wpływ na nasze zdrowie widomo od dawna. Niektóre jej rodzaje doskonale przyspieszają metabolizm, inne relaksują i pomagają się odprężyć, a jeszcze inne pobudzają do działania, ułatwiając koncentrację. Filiżanka aromatycznego naparu może okazać się rozwiązaniem wielu naszych problemów. Czy wiedzieliście jednak, że wśród miłośników zdrowego odżywiania coraz większą popularnością zaczyna cieszyć się kiszona herbata?

Czym jest kiszona herbata?

Jak wiele innych żywieniowych nowinek, kiszona herbata przywędrowała do nas z dalekiej Azji. Jest ona niezwykle popularną przekąską w Mjanmie (daw. Birma), gdzie nazywa się ją lahpet. Rocznie w tym kraju produkuje się około 70 tysięcy ton herbaty z czego 20% to właśnie lahpet.

Co ciekawe, kiszone liście herbaty bardzo mocno zakorzeniły się w lokalnej kulturze. W dawnych czasach jadano je po zakończeniu, kłótni, wojny lub sporu, jako symbol przyjaźni i pokoju. Oddawano je również, jako ofiarę dla bogów.

Lahpet - jak produkuje się kiszoną herbatę?

Co oczywiste, aby przygotować lahpet, potrzebujemy świeżych, zielonych liści herbaty. Mieszkańcy Mjanmy do kiszenia wybierają wyłącznie te najdelikatniejsze i najmłodsze listki z samych czubków krzewów herbacianych. Liście gorszej jakości - uszkodzone, starsze lub przerośnięte - trafiają do suszenia, a następnie przygotowuje się z nich znaną nam herbatę.

Po oczyszczeniu, listki herbaty podgrzewa się w parownicach, a następnie umieszcza w dużych, bambusowych kadziach, gdzie odbywa się cały proces fermentacji. Proces ten trwa od 2 tygodni do roku, a wszystko zależy od lokalnej tradycji. W czasie kiszenia do herbaty dodaje się również dziki chrzan, sól oraz cukier.

Reklama

W jaki sposób kiszona herbata wpływa na nasze zdrowie?

Lahpet, podobnie jak inne kiszonki, doskonale wpływa na nasz układ trawienny, regulując oraz przyspieszając przemianę materii. Właśnie z tego względu kiszoną herbatą zainteresowało się wiele osób, pragnących zrzucić zbędne kilogramy. Co więcej, ma ona również właściwości oczyszczające i detoksykujące.

W Mjanmie panuje również przekonanie, iż lahpet jest doskonałym środkiem poprawiającym koncentrację, ułatwiającym zapamiętywanie oraz naukę. Nic więc dziwnego, iż przekąska ta cieszy się ogromną popular wśród birmańskich studentów i uczniów.

Jak można wykorzystać kiszoną herbatę?

Kiszoną herbatę w Mjanmie traktuje się dokładnie tak samo, jak kapustę w Polsce, przygotowując z niej sałatki i dodając do różnorodnych dań. Zwykle bywa ona łączona z krewetkami, smażonym czosnkiem, orzechami, groszkiem, płatkami kokosa, pieczywem lub larwami owadów. Nie szczędzi się również warzyw ani sosów, podkreślających wyjątkowy smak kiszonej herbaty. Bardzo często lahpet podaje się jako samodzielną przekąskę.

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przetwory Ogórki kanapkowe

Sezon ogórkowy w pełni . W każdym domu pachnie ogórkami i robimy je z przyjem...

Odsłon: 57

>60 min
2
Ciasta Malinowa Delicja

Malinowa Delicja to lekki, niezbyt słodki torcik jogurtowy ze świeżymi malina...

Odsłon: 675

>60 min
2
Desery Ciasto z kakao i kawą

Bardzo smaczne i proste w przygotowaniu ciasto . Ciasto o smaku kakaowo - kaw...

Odsłon: 672

>60 min
13
30 min
3
Desery Prosty krem malinowy

Ten prosty przepis na krem malinowy jest wyjątkowy, krem wychodzi bardzo smac...

Odsłon: 18615

15 min
26

Polecane artykuły

Informacje Chłodnik bułgarski lub litewski, a może hiszpańskie gazpacho. Wyśmienite dania na gorące dni

Żar lejący się z nieba w trakcie letnich miesięcy nie sprzyja apetytowi. Warto w tym czasie stawiać na orzeźwiające potrawy, które pomogą nieco łat...

0
Informacje Zaskakujący miks dwóch polskich klasyków. Co zrobić z porzeczkoagrestu?

Niewiele osób wie o istnieniu tego bogatego w witaminy owocu. Niezależnie od tego, czy będziecie go zajadać na surowo, jako zdrową przekąskę, czy j...

4
Informacje Najlepsze ciasta z owocami. Te przepisy to absolutne klasyki wśród deserów

Ciasta z owocami są prawdziwym symbolem lata. Gdy trwa sezon na soczyste truskawki, maliny czy śliwki, warto z niego skorzystać i przygotować lekki...

8
Informacje Co zrobić z młodego czosnku? Możesz ukisić, upiec, a młode pędy zblanszować

Wraz z nadejściem wiosny i lata w sklepach i na straganach zaczynają pojawiać się sezonowe warzywa, a wśród nich młody czosnek – znany z intensywne...

9