Ewa_Gotuje

Sponsorowane

Leczo – jak zrobić, aby była pyszne i aromatyczne?

Leczo to danie bezsprzecznie kojarzące się z Węgrami. Dorodne warzywa, wśród których króluje papryka, stanowią podstawę gęstego i aromatycznego posiłku. To właśnie z Bałkanów przywędrowała do Polski ta potrawa, która dziś stanowi jeden z najczęściej wykonywanych dań półpłynnych w rodzimej kuchni. Dziś przyjrzymy się bliżej niektórym tajemnicom udanego leczo i podzielimy się autorskim przepisem, z którym danie wychodzi perfekcyjnie.

Fot. KamranAydinov/Freepik /materiały promocyjne

Leczo, czyli danie na każdą okazję

Leczo jest potrawą wyjątkowo uniwersalną. Można ją serwować zarówno podczas podniosłych uroczystości, jak i na skromnych biesiadach. Węgierski przysmak pasuje na niemalże każdą okazję. Co istotne, może być także pysznym, wiosennym posiłkiem na mniej zobowiązujące spotkania w plenerze. Charakterystyczne połączenie papryki, pomidorów i warzyw sprawia, że danie to emanuje intensywnym aromatem. Produkty, które są potrzebne do stworzenia przysmaku, znajdziemy w każdym sklepie spożywczym. Leczo można przygotować od ręki, ponieważ jest to posiłek błyskawiczny i stosunkowo łatwy do wykonania. Bez względu na porę roku, dzień tygodnia i liczbę zaproszonych gości.

W czym tkwi tajemnica udanego leczo?

Pyszne leczo musi być wykonane z wysokojakościowych składników. Warto wybierać te warzywa, które posiadają najintensywniejszy kolor. Nadadzą się do tego celu jarzyny pochodzące z Bałkanów – choć należy wskazać, że nasze rodzime pomidory, papryki i bakłażany nie ustępują zagranicznym. Podkreśleniem aromatów leczo jest seasoning, czyli rytuał przyprawiania. Doprawiamy danie solą, pieprzem, słodką papryką i kminkiem według własnych preferencji. Można dorzucić także szczyptę papryki wędzonej i ostrej, suszoną bazylię i roztarte oregano. Część osób preferuje również dołożenie nieznacznej ilości majeranku, który dodaje nieco słodko-gorzkiego smaku.

Gotowanie leczo krok po kroku

Zastanawiasz się, jak przygotować leczo w kilku prostych krokach? Przede wszystkim przygotuj ulubione składniki: dwie cebule, trzy papryki czerwone, pomidory (jedna puszka lub dwie dorodne sztuki), przyprawy i olej. Możesz także dodać inne jarzyny i ziołowe dodatki. Częstą praktyką jest gotowanie leczo na bazie cukinii lub bakłażanów. W wersjach wegetariańskich nie uświadczymy kiełbas i szynek, ale w tradycyjnych przepisach węgierskich już tak. Sprawdź, jak zrobić proste leczo w każdych warunkach:

  • przygotuj mięso, pokrój warzywa na małe cząstki, rozgrzej olej w garnku;
  • podsmaż surowe lub wędzone mięso na patelni, następnie dodaj cebulkę i czosnek;
  • w kolejnym kroku, po upływie kilku minut, dodaj paprykę oraz resztę posiekanych jarzyn;
  • duś całość pod przykryciem w głębokim garnku przez pół godziny, a niekiedy kilka minut więcej;
  • w ostatnim etapie gotowania dodaj sól, pieprz i inne przyprawy – takie jak kminek, majeranek oraz wędzoną paprykę;
  • co pewien czas mieszaj całość i sprawdź, czy warzywa są już miękkie;
  • podawaj leczo z pieczywem, mięsami lub ziemniakami.

Zaskakujące wariacje na temat leczo

Jedną z alternatyw leczo jest francuskie ratatouille. Podobne potrawy warzywne spotkamy także w Grecji, Turcji oraz wielu innych krajach. W naszym regionie to jednak leczo stało się najpopularniejszą potrawą w swoim typie. Nie oznacza to, że jest to danie, którego nie można modyfikować. Wręcz przeciwnie! Leczo można urozmaicać selerem naciowym, oliwą, octem, koprem, różnymi rodzajami papryki, liściem laurowym – oraz szeregiem innych, mniej oczywistych dodatków. Przygotuj smaczne leczo samodzielnie. Trzymaj się przepisu lub modyfikuj go do woli. Życzymy smacznego!

Artykuł sponsorowany

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przekąski Kanapka Sloppy Joe

Kanapka Sloppy Joe to popularna amerykańska przekąska typu fast food, wciąż n...

Odsłon: 667

60 min
7
60 min
5
60 min
10
15 min
6
Ciasta Ciasto drożdżowe.

Bardzo smaczne, pulchne ciasto drożdżowe upieczone w dużej formie keksowej.

Odsłon: 200

30 min
4

Polecane artykuły

Ewa gotuje Mięsa z rusztu według Ewy Wachowicz i Mateusza Gesslera. Przepisy idealne na majówkę

Podczas tegorocznej majówki planujesz przygotować schab z rusztu? Jeśli tak, koniecznie zapoznaj się z przepisami, które w 510. odcinku programu "E...

1
Informacje Egzotyczny owoc o wyjątkowym smaku. Jak jeść kiwano i co można z niego zrobić?

Kiwano – egzotyczny owoc z Afryki – cieszy się coraz większą popularnością w polskiej kuchni. I nic w tym dziwnego – nie dość, że zachwyca ono swoi...

1
Informacje Witaminy z grupy B – na co pomagają, w czym się znajdują?

Witaminy z grupy B są niezmiernie ważne dla naszego zdrowia. Wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, przyczyniają się do utrzymania zdrowej skór...

0
Informacje Sezon grillowy czas zacząć! Oto prawdziwy „narodowy sport Polaków”

Grillowanie zajmuje ważne miejsce w sercach Polaków. Śmiało można stwierdzić, że to nasz sport narodowy, który jednoczy przyjaciół i rodziny w upal...

0