Leczo, czyli danie na każdą okazję
Leczo jest potrawą wyjątkowo uniwersalną. Można ją serwować zarówno podczas podniosłych uroczystości, jak i na skromnych biesiadach. Węgierski przysmak pasuje na niemalże każdą okazję. Co istotne, może być także pysznym, wiosennym posiłkiem na mniej zobowiązujące spotkania w plenerze. Charakterystyczne połączenie papryki, pomidorów i warzyw sprawia, że danie to emanuje intensywnym aromatem. Produkty, które są potrzebne do stworzenia przysmaku, znajdziemy w każdym sklepie spożywczym. Leczo można przygotować od ręki, ponieważ jest to posiłek błyskawiczny i stosunkowo łatwy do wykonania. Bez względu na porę roku, dzień tygodnia i liczbę zaproszonych gości.

W czym tkwi tajemnica udanego leczo?
Pyszne leczo musi być wykonane z wysokojakościowych składników. Warto wybierać te warzywa, które posiadają najintensywniejszy kolor. Nadadzą się do tego celu jarzyny pochodzące z Bałkanów – choć należy wskazać, że nasze rodzime pomidory, papryki i bakłażany nie ustępują zagranicznym. Podkreśleniem aromatów leczo jest seasoning, czyli rytuał przyprawiania. Doprawiamy danie solą, pieprzem, słodką papryką i kminkiem według własnych preferencji. Można dorzucić także szczyptę papryki wędzonej i ostrej, suszoną bazylię i roztarte oregano. Część osób preferuje również dołożenie nieznacznej ilości majeranku, który dodaje nieco słodko-gorzkiego smaku.
Gotowanie leczo krok po kroku
Zastanawiasz się, jak przygotować leczo w kilku prostych krokach? Przede wszystkim przygotuj ulubione składniki: dwie cebule, trzy papryki czerwone, pomidory (jedna puszka lub dwie dorodne sztuki), przyprawy i olej. Możesz także dodać inne jarzyny i ziołowe dodatki. Częstą praktyką jest gotowanie leczo na bazie cukinii lub bakłażanów. W wersjach wegetariańskich nie uświadczymy kiełbas i szynek, ale w tradycyjnych przepisach węgierskich już tak. Sprawdź, jak zrobić proste leczo w każdych warunkach:
- przygotuj mięso, pokrój warzywa na małe cząstki, rozgrzej olej w garnku;
- podsmaż surowe lub wędzone mięso na patelni, następnie dodaj cebulkę i czosnek;
- w kolejnym kroku, po upływie kilku minut, dodaj paprykę oraz resztę posiekanych jarzyn;
- duś całość pod przykryciem w głębokim garnku przez pół godziny, a niekiedy kilka minut więcej;
- w ostatnim etapie gotowania dodaj sól, pieprz i inne przyprawy – takie jak kminek, majeranek oraz wędzoną paprykę;
- co pewien czas mieszaj całość i sprawdź, czy warzywa są już miękkie;
- podawaj leczo z pieczywem, mięsami lub ziemniakami.
Zaskakujące wariacje na temat leczo
Jedną z alternatyw leczo jest francuskie ratatouille. Podobne potrawy warzywne spotkamy także w Grecji, Turcji oraz wielu innych krajach. W naszym regionie to jednak leczo stało się najpopularniejszą potrawą w swoim typie. Nie oznacza to, że jest to danie, którego nie można modyfikować. Wręcz przeciwnie! Leczo można urozmaicać selerem naciowym, oliwą, octem, koprem, różnymi rodzajami papryki, liściem laurowym – oraz szeregiem innych, mniej oczywistych dodatków. Przygotuj smaczne leczo samodzielnie. Trzymaj się przepisu lub modyfikuj go do woli. Życzymy smacznego!