Grill - temat specjalny

Leczył Dmowskiego i Daszyńskiego. Apolinary Tarnawski i jego dieta cud

Rezygnacja ze spożywania mięsa jest coraz częstszym wyborem żywieniowym. Wiele osób decyduje się na ten krok nie tylko ze względu na kwestie etyczne, ale i zdrowotne. Jednym z pionierów szerzenia wiedzy na temat jarskiej diety był Apolinary Tarnawski. Doktor zajmował się przyrodolecznictwem, z jego wiedzy korzystało wiele osobistości ówczesnej sceny politycznej oraz przedstawicieli inteligencji. Jakie metody stosował doktor Tarnawski?

Dieta Apolinarego Tarnawskiego | Fot.123RF/Picsel/Fot. Narodowe Archiwum Cyfrowe/Seńkowski M.

Spis treści: 

Nie od dziś wiadomo, że warzywa i owoce są podstawą zdrowej diety. Dobrze zbilansowana dieta wegetariańska lub wegańska ma korzystny wpływ na wiele obszarów zdrowotnych. Pomaga zadbać o układ krążenia, chroni serce, reguluje ciśnienie krwi, pomaga zadbać o prawidłowy poziom cholesterolu i cukru we krwi. Wspiera również zachowanie smukłej sylwetki. W poniższym artykule opowiemy ci o przedwojennej diecie jarskiej oraz postaci, która szerzyła jej prozdrowotne działanie, czyli Apolinarym Tarnawskim. 

Sprawdź także: Czarodziejskie rozwiązanie na szybki metabolizm i trawienie. Światowe gwiazdy piją płyn z polskich owoców

Kim był Apolinary Tarnawski? 

Apolinary Tarnawski to lekarz naturalista, urodził się  6 lipca 1851 w Gnojnicach, zmarł w 2 kwietnia 1943 w Jerozolimie. Wykształcenie medyczne odebrał na Uniwersytecie Jagielońskich. Zasłynął niekonwencjonalnym podejściem do medycyny, zajmował się przyrodolecznictwem, co w tamtym czasie w niektórych kręgach kojarzyło się raczej ze znachorstwem. Przede wszystkim skupiał się na propagowaniu diety roślinnej, zalecał również stosowanie głodówek. Do metod stosowanych przez Tarnawskiego należały także: praca fizyczna, gimnastyka i zajęcia ruchowe, chodzenie boso, ekspozycja na słońce, a nawet spanie przy otwartych oknach. Doktor uważał również że spożywanie nadmiernej ilości jedzenia również niekorzystnie wpływa na zdrowie i surowo potępiał obżarstwo oraz nieumiarkowanie w piciu. 

Działalność doktora Apolinarego Tarnawskiego 

W 1893 roku utworzył lecznicę, która mieściła się pod Kosowem Huculskim. Jednym z głównych założeń placówki było przestrzeganie diety wegetariańskiej, na początku jedynie w niedzielę serwowano dania mięsne, z czasem zrezygnowano również z niego, ograniczano w niej także jajek. Jednym z najważniejszych dań była surówka, w której skład wchodziły warzywa i owoce, oczywiście w wersji niegotowanej. 

Pasją doktora było także sadownictwo, uprawiane przez niego owoce nie tylko wprowadzano do jadłospisu pacjentów, brały także udział w konkursach, zyskując uznanie na wystawach w całej Polsce. Przez lata lecznica dostosowywała się do zmieniających się potrzeb kuracjuszy. W 1909 roku przy placówce zostało otwarte Towarzystwo Przyjaciół Zdrowia, którego celem było propagowanie zdrowego i higienicznego trybu życia. Skupiano się tu na zgłębianiu wiedzy na temat zdrowego odżywiania, znaczenia aktywności fizycznej oraz istotności eliminowania wszelkiej maści używek.

Na leczenie u znanego doktora mogły pozwolić sobie przeważnie osoby z rodzin inteligenckich oraz te dobrze wykształcone, między innymi: adwokaci, politycy, urzędnicy, duchowni, inżynierowie, naukowcy, czy artyści. Wśród gości lecznicy znaleźli się: Gabriela Zapolska –  aktorka i pisarka, Ignacy Daszyński – polski polityk socjalistyczny, oraz Roman Dmowski – polityk, publicysta polityczny, minister spraw zagranicznych. W 1929 r. doktor wraz z małżonką wydał książkę dotyczącą diety jarskiej pt. „Kosowska kuchnia jarska”, zawarto w niej przepisy, praktyczne porady oraz informacje dotyczące higieny odżywiania. 

Źródło: dzikiezycie.pl, Smaker.pl

Autor: Anna Hutek-Brzezinka

Zobacz także:

Jabłkowe rarytasy od Ewy Wachowicz. Deser ze słoika to jesienny hit »

Majeranek na jesienne bolączki. Stosuj, gdy dokuczają katar i kaszel »

Zapomniane danie jednogarnkowe czasów PRL-u. Sycące i wyborne »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Jabłecznik na biszkoptach

Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...

Odsłon: 5780

30 min
10
Ciasta Torcik Biała Dama

Lekki, nieduży torcik na orzechowym biszkopcie, przełożony delikatnym kremem...

Odsłon: 1504

60 min
7
Śniadania Wariacje parówkowe

Mam dla Was propozycję z parówek i jajek. Z parówek można wyczarować całkiem...

Odsłon: 629

15 min
12

Polecane artykuły

Informacje Nowa, bardzo zdrowa ryba. Jakie właściwości ma brama i jak ją przyrządzić?

Ryby to źródło zdrowych kwasów tłuszczowych, które są niezbędnym elementem diety. W popularnych supermarketach pojawiła się nowa, tania ryba. Brama...

5
Informacje Grillowanie może być zdrowe. Oto kilka pomysłów na wyjątkowe przysmaki z rusztu

My, Polacy, uwielbiamy grillować. Pierwsze ciepłe dni zachęcają do wyciągnięcia sprzętu z piwnic i garaży. W końcu to doskonała okazja, by spędzić...

0
Quizy Gdzie ukryto szparagi? Zagadka na spostrzegawczość

Wielu Polakom maj kojarzy się z rozpoczęciem sezonu grillowego. W tym roku szczególną popularnością na wiosnę cieszą się też szparagi. Postanowiliś...

1
Informacje Zrób chleb z siemienia lnianego. Ma niską zawartość węglowodanów i nie potrzebuje drożdży

Siemię lniane robi prawdziwą furorę wśród osób, które dbają o zdrowe odżywianie. Dodawane jest do zdrowych koktajli, musli, czy owsianek, można tak...

1