Leczył Dmowskiego i Daszyńskiego. Apolinary Tarnawski i jego dieta cud

Rezygnacja ze spożywania mięsa jest coraz częstszym wyborem żywieniowym. Wiele osób decyduje się na ten krok nie tylko ze względu na kwestie etyczne, ale i zdrowotne. Jednym z pionierów szerzenia wiedzy na temat jarskiej diety był Apolinary Tarnawski. Doktor zajmował się przyrodolecznictwem, z jego wiedzy korzystało wiele osobistości ówczesnej sceny politycznej oraz przedstawicieli inteligencji. Jakie metody stosował doktor Tarnawski?

Dieta Apolinarego Tarnawskiego | Fot.123RF/Picsel/Fot. Narodowe Archiwum Cyfrowe/Seńkowski M.

Spis treści: 

Nie od dziś wiadomo, że warzywa i owoce są podstawą zdrowej diety. Dobrze zbilansowana dieta wegetariańska lub wegańska ma korzystny wpływ na wiele obszarów zdrowotnych. Pomaga zadbać o układ krążenia, chroni serce, reguluje ciśnienie krwi, pomaga zadbać o prawidłowy poziom cholesterolu i cukru we krwi. Wspiera również zachowanie smukłej sylwetki. W poniższym artykule opowiemy ci o przedwojennej diecie jarskiej oraz postaci, która szerzyła jej prozdrowotne działanie, czyli Apolinarym Tarnawskim. 

Sprawdź także: Czarodziejskie rozwiązanie na szybki metabolizm i trawienie. Światowe gwiazdy piją płyn z polskich owoców

Kim był Apolinary Tarnawski? 

Apolinary Tarnawski to lekarz naturalista, urodził się  6 lipca 1851 w Gnojnicach, zmarł w 2 kwietnia 1943 w Jerozolimie. Wykształcenie medyczne odebrał na Uniwersytecie Jagielońskich. Zasłynął niekonwencjonalnym podejściem do medycyny, zajmował się przyrodolecznictwem, co w tamtym czasie w niektórych kręgach kojarzyło się raczej ze znachorstwem. Przede wszystkim skupiał się na propagowaniu diety roślinnej, zalecał również stosowanie głodówek. Do metod stosowanych przez Tarnawskiego należały także: praca fizyczna, gimnastyka i zajęcia ruchowe, chodzenie boso, ekspozycja na słońce, a nawet spanie przy otwartych oknach. Doktor uważał również że spożywanie nadmiernej ilości jedzenia również niekorzystnie wpływa na zdrowie i surowo potępiał obżarstwo oraz nieumiarkowanie w piciu. 

Działalność doktora Apolinarego Tarnawskiego 

W 1893 roku utworzył lecznicę, która mieściła się pod Kosowem Huculskim. Jednym z głównych założeń placówki było przestrzeganie diety wegetariańskiej, na początku jedynie w niedzielę serwowano dania mięsne, z czasem zrezygnowano również z niego, ograniczano w niej także jajek. Jednym z najważniejszych dań była surówka, w której skład wchodziły warzywa i owoce, oczywiście w wersji niegotowanej. 

Pasją doktora było także sadownictwo, uprawiane przez niego owoce nie tylko wprowadzano do jadłospisu pacjentów, brały także udział w konkursach, zyskując uznanie na wystawach w całej Polsce. Przez lata lecznica dostosowywała się do zmieniających się potrzeb kuracjuszy. W 1909 roku przy placówce zostało otwarte Towarzystwo Przyjaciół Zdrowia, którego celem było propagowanie zdrowego i higienicznego trybu życia. Skupiano się tu na zgłębianiu wiedzy na temat zdrowego odżywiania, znaczenia aktywności fizycznej oraz istotności eliminowania wszelkiej maści używek.

Na leczenie u znanego doktora mogły pozwolić sobie przeważnie osoby z rodzin inteligenckich oraz te dobrze wykształcone, między innymi: adwokaci, politycy, urzędnicy, duchowni, inżynierowie, naukowcy, czy artyści. Wśród gości lecznicy znaleźli się: Gabriela Zapolska –  aktorka i pisarka, Ignacy Daszyński – polski polityk socjalistyczny, oraz Roman Dmowski – polityk, publicysta polityczny, minister spraw zagranicznych. W 1929 r. doktor wraz z małżonką wydał książkę dotyczącą diety jarskiej pt. „Kosowska kuchnia jarska”, zawarto w niej przepisy, praktyczne porady oraz informacje dotyczące higieny odżywiania. 

Źródło: dzikiezycie.pl, Smaker.pl

Autor: Anna Hutek-Brzezinka

Zobacz także:

Jabłkowe rarytasy od Ewy Wachowicz. Deser ze słoika to jesienny hit »

Majeranek na jesienne bolączki. Stosuj, gdy dokuczają katar i kaszel »

Zapomniane danie jednogarnkowe czasów PRL-u. Sycące i wyborne »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

60 min
3
Ciasta Otwarte jagodzianki Strzelczyka

Jeśli marzycie o idealnych jagodziankach, puszystych z dużą ilością owoców i...

Odsłon: 43

60 min
1
Ciasta Wilgotne ciasto cytrynowe z borówkami

Wyjątkowo wilgotne i puszyste ciasto cytrynowe z borówkami, to prawdziwy hit...

Odsłon: 103

15 min
1
15 min
1
Desery Najlepszy krem śmietankowy z brzoskwiniami

Dzisiaj dzielę się przepisem na krem śmietankowy z brzoskwiniami z syropu. Pr...

Odsłon: 190

30 min
9

Polecane artykuły

Informacje Rewelacyjne ciasta z porzeczkami. 7 przepisów na każdą okazję

Porzeczki - w zależności od odmiany - charakteryzują się lekko cierpkim lub kwaśnym smakiem, który idealnie przełamuje słodycz. To właśnie dlatego...

23
Informacje Dlaczego ogórki są puste w środku? Prosty trik pomoże ci tego uniknąć

Co zrobić, żeby ogórki nie były puste w środku? Przygotowanie idealnych ogórków małosolnych lub kiszonych wcale nie jest tak prostą sprawą, jak mog...

312
Informacje Ogórki małosolne na sucho. Tak zrobione wychodzą pyszne i chrupiące

Jak zrobić perfekcyjne ogórki kiszone? W tym sezonie zdecydowanym hitem są ogórki małosolne na sucho. Jakie składniki dodać do tak przygotowanych o...

10
Informacje Biały nalot na ogórkach kiszonych. Czy trzeba je wyrzucić?

Ogórki kiszone zawierają mnóstwo prozdrowotnych właściwości, dlatego powinny gościć w naszej diecie przez cały rok. Na pewno nieraz po odkręceniu s...

25