Dania jednogarnkowe

Rezygnacja ze spożywania mięsa jest coraz częstszym wyborem żywieniowym. Wiele osób decyduje się na ten krok nie tylko ze względu na kwestie etyczne, ale i zdrowotne. Jednym z pionierów szerzenia wiedzy na temat jarskiej diety był Apolinary Tarnawski. Doktor zajmował się przyrodolecznictwem, z jego wiedzy korzystało wiele osobistości ówczesnej sceny politycznej oraz przedstawicieli inteligencji. Jakie metody stosował doktor Tarnawski?

Dieta Apolinarego Tarnawskiego | Fot.123RF/Picsel/Fot. Narodowe Archiwum Cyfrowe/Seńkowski M.

Spis treści: 

Nie od dziś wiadomo, że warzywa i owoce są podstawą zdrowej diety. Dobrze zbilansowana dieta wegetariańska lub wegańska ma korzystny wpływ na wiele obszarów zdrowotnych. Pomaga zadbać o układ krążenia, chroni serce, reguluje ciśnienie krwi, pomaga zadbać o prawidłowy poziom cholesterolu i cukru we krwi. Wspiera również zachowanie smukłej sylwetki. W poniższym artykule opowiemy ci o przedwojennej diecie jarskiej oraz postaci, która szerzyła jej prozdrowotne działanie, czyli Apolinarym Tarnawskim. 

Sprawdź także: Czarodziejskie rozwiązanie na szybki metabolizm i trawienie. Światowe gwiazdy piją płyn z polskich owoców

Kim był Apolinary Tarnawski? 

Apolinary Tarnawski to lekarz naturalista, urodził się  6 lipca 1851 w Gnojnicach, zmarł w 2 kwietnia 1943 w Jerozolimie. Wykształcenie medyczne odebrał na Uniwersytecie Jagielońskich. Zasłynął niekonwencjonalnym podejściem do medycyny, zajmował się przyrodolecznictwem, co w tamtym czasie w niektórych kręgach kojarzyło się raczej ze znachorstwem. Przede wszystkim skupiał się na propagowaniu diety roślinnej, zalecał również stosowanie głodówek. Do metod stosowanych przez Tarnawskiego należały także: praca fizyczna, gimnastyka i zajęcia ruchowe, chodzenie boso, ekspozycja na słońce, a nawet spanie przy otwartych oknach. Doktor uważał również że spożywanie nadmiernej ilości jedzenia również niekorzystnie wpływa na zdrowie i surowo potępiał obżarstwo oraz nieumiarkowanie w piciu. 

Działalność doktora Apolinarego Tarnawskiego 

W 1893 roku utworzył lecznicę, która mieściła się pod Kosowem Huculskim. Jednym z głównych założeń placówki było przestrzeganie diety wegetariańskiej, na początku jedynie w niedzielę serwowano dania mięsne, z czasem zrezygnowano również z niego, ograniczano w niej także jajek. Jednym z najważniejszych dań była surówka, w której skład wchodziły warzywa i owoce, oczywiście w wersji niegotowanej. 

Pasją doktora było także sadownictwo, uprawiane przez niego owoce nie tylko wprowadzano do jadłospisu pacjentów, brały także udział w konkursach, zyskując uznanie na wystawach w całej Polsce. Przez lata lecznica dostosowywała się do zmieniających się potrzeb kuracjuszy. W 1909 roku przy placówce zostało otwarte Towarzystwo Przyjaciół Zdrowia, którego celem było propagowanie zdrowego i higienicznego trybu życia. Skupiano się tu na zgłębianiu wiedzy na temat zdrowego odżywiania, znaczenia aktywności fizycznej oraz istotności eliminowania wszelkiej maści używek.

Na leczenie u znanego doktora mogły pozwolić sobie przeważnie osoby z rodzin inteligenckich oraz te dobrze wykształcone, między innymi: adwokaci, politycy, urzędnicy, duchowni, inżynierowie, naukowcy, czy artyści. Wśród gości lecznicy znaleźli się: Gabriela Zapolska –  aktorka i pisarka, Ignacy Daszyński – polski polityk socjalistyczny, oraz Roman Dmowski – polityk, publicysta polityczny, minister spraw zagranicznych. W 1929 r. doktor wraz z małżonką wydał książkę dotyczącą diety jarskiej pt. „Kosowska kuchnia jarska”, zawarto w niej przepisy, praktyczne porady oraz informacje dotyczące higieny odżywiania. 

Źródło: dzikiezycie.pl, Smaker.pl

Autor: Anna Hutek-Brzezinka

Zobacz także:

Jabłkowe rarytasy od Ewy Wachowicz. Deser ze słoika to jesienny hit »

Majeranek na jesienne bolączki. Stosuj, gdy dokuczają katar i kaszel »

Zapomniane danie jednogarnkowe czasów PRL-u. Sycące i wyborne »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przekąski Roladki z chleba tostowego

Chciałam podzielić się z Wami prostym przepisem na pyszne roladki które przyg...

Odsłon: 3976

15 min
17
Dania główne Tradycyjne rolady wołowe

Rolady przygotowałam według przepisu Smaker, są bardzo smaczne, mięsko kruche...

Odsłon: 185

30 min
4
15 min
1

Polecane artykuły

Informacje Smaczne sałatki z kurczakiem. Idealne na imprezę i do pracy

Sałatka z kurczakiem to nie tylko pyszny, ale i zdrowy sposób na szybki posiłek. Idealnie sprawdzi się zarówno na lunch do pracy, jak i na rodzinny...

3
Informacje Kawowe arcydzieła we własnym domu!

Dla zdecydowanej większości z nas kawa to codzienny rytuał i szybki zastrzyk energii. Sięgamy po nią instynktownie, odruchowo wybierając sprawdzone...

0
Informacje Warzywne smarowidła do chleba. Zdrowsze i pożywniejsze od wędlin

Znudziły ci się kanapki z masłem, żółtym serem i szynką? Koniecznie zrób pastę warzywną. Przepisów na tego typu przysmaki jest cała masa - poniżej...

8
Ewa gotuje Szybkie dania na każdą okazję. Ewa Wachowicz zachwyca nowymi przepisami

W 527. odcinku programu "Ewa Gotuje" autorka programu zaprezentowała proste i efektowne przepisy, które przygotujecie z łatwo dostępnych i niedrogi...

5