Fot. 123RF/Picsel
Klasyczny lemon curd
Do wykonania 1,5 szklanki kremu cytrynowego potrzebujesz: 2 dużych jaj, 2 żółtka, ¾ szklanki cukru, 80 g schłodzonego masła, sok i skórka z 2 dużych cytryn. Cytryny wyszoruj szczoteczką, wyparz gorącą wodą i zetrzyj z nich skórkę. Dodatkowo wyciśnij z nich sok przy pomocy wyciskarki do cytrusów. W garnku roztrzep 2 jajka, żółtka i cukier. Postaw na kuchence i podgrzej na małym ogniu, cały czas mieszając. Od razu dodaj masło, sok z cytryn i skórkę. Całość mieszaj do zagotowania i zgęstnienia kremu. Lemon curd możesz wyczarować również w kąpieli wodnej, tak jakbyś chciała rozpuścić czekoladę. Powstały sos cytrynowy przechowuj w lodówce do 2 tygodni. Takim kremem przełożysz ciasta, ciastka, biszkopty, a nawet naleśniki! Ciekawym rozwiązaniem jest też lemon curd jako polewa do deserów.
Cytrynowe ladyfingers
Po co kupować gotowe biszkopty, upiecz je samodzielnie w domu! Przygotuj 3 jajka, 1 białko, szczyptę soli, ½ szklani cukru, ½ ekstraktu z wanilii i 1 szklankę mąki pszennej. Piekarnik rozgrzej do 180°C. Żółtka oddziel od białek, następnie białka ubij na sztywno z dodatkiem soli na lśniąca pianę. Wsypuj stopniowo cukier i miksuj na średnich obrotach. Teraz czas na żółtka. Dodawaj powoli po jednym żółtku, nie przerywając miksowania. Na koniec wsyp przesianą mąkę z ekstraktem z wanilii. Wszystko wymieszaj ręcznie z pomocą szpatułki. Masę przełóż do rękawa cukierniczego i wyciskaj podłużne porcje na około 7-8 cm w sporych odległościach na papier do pieczenia. Piecz przez 15 min. Kiedy biszkopty lekko przestygną, podaj razem z kremem lemon curd. Goście z przyjemnością schrupią ladyfingers, maczając je w cytrynowym kremie!
Babeczki z kremem lemon curd
120 g masła, 170 g cukru, 3 jajka, 280 g mąki pszennej, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, pół łyżeczki sody oczyszczonej, 170 g jogurtu greckiego, sok i skórka otarta z 2 cytryn. Mąkę pszenną, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną przesiej przez sitko i odłóż do miseczki. Do garnka wrzuć masło, cukier i utrzyj wszystko do otrzymania jasnej masy. Dodaj jajko, jedno po drugim i całość połącz przy pomocy miksera. Dodaj przesiane składniki, wymieszaj wszystko szpatułką, a następnie połącz z jogurtem, skórką i sokiem z cytryny. Po połączeniu wszystkich składników umieść masę w foremkach do muffinek. Piecz w temp. 165°C. przez 25 minut.
Po wystudzeniu nałóż na nie cytrynowy krem lemon curd. To nie wszystko! Na górze babeczki świetnie zaprezentuje się włoska beza. Składniki: 150 g cukru, 2 sztuki białka, 30 ml wody. 140 g cukru zalej wodą, wymieszaj i gotuj, aż osiągnie temperaturę 118°C. Ubij na sztywno białka i dodaj do nich resztkę cukru. Do ubitych białek, małym strumieniem wlej syrop cukrowy, zwiększając obroty miksera do maksimum. Miksuj ok. 15 minut, aż beza zacznie gęstnieć. Stabilną bezę umieść na kremie lemon curd. Syrop cukrowy „gotuje" białka, dlatego bezy nie musisz suszyć, piec i podgrzewać.
Deser na upalne dni
Pogoda za oknem nie pozwala odpocząć, a Ty szukasz nowych sposób na ochłodę? Wypróbuj lody cytrynowe z lemon curd! Ubij na sztywno śmietankę kremówkę około 300 g i dodaj do niej schłodzony lemon curd. Miksuj przez moment. Przełóż do pojemnika i schowaj do zamrażalnika na minimum 5 godzin. Przełóż lody do pucharków i udekoruj ulubionymi dodatkami: plasterkami cytrusów, rozkruszonymi pistacjami, migdałami lub listkiem mięty z kruszonym lodem. Promocje na roboty, blendery i miksery znajdziesz w sklepie Neonet.
Sprawdź inne przepisy i zaskocz bliskich
1. Kruche ciasteczka z Lemon Curd
Fot. Andalmatiner na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. Monialubi na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
3. Muffinki jogurtowe z Lemon Curd
Fot. Mdelicious na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
4. Kruche ciastka z Lemon Curd
Fot. sereberko80 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. Andalmatiner na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. HabibiChi na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie