Dania jednogarnkowe

Krem do wypieku powinien być lekki, puszysty i smaczny. Jeśli masz ochotę na coś słodkiego wypróbuj przepis na lemon curd! Angielski krem cytrynowy na bazie jajek i masła to szybki sposób na kwaskową nutę przełamaną maślanym smakiem.

Fot. 123RF/Picsel

Klasyczny lemon curd

 

Do wykonania 1,5 szklanki kremu cytrynowego potrzebujesz: 2 dużych jaj, 2 żółtka, ¾ szklanki cukru, 80 g schłodzonego masła, sok i skórka z 2 dużych cytryn. Cytryny wyszoruj szczoteczką, wyparz gorącą wodą i zetrzyj z nich skórkę. Dodatkowo wyciśnij z nich sok przy pomocy wyciskarki do cytrusów. W garnku roztrzep 2 jajka, żółtka i cukier. Postaw na kuchence i podgrzej na małym ogniu, cały czas mieszając. Od razu dodaj masło, sok z cytryn i skórkę. Całość mieszaj do zagotowania i zgęstnienia kremu. Lemon curd możesz wyczarować również w kąpieli wodnej, tak jakbyś chciała rozpuścić czekoladę. Powstały sos cytrynowy przechowuj w lodówce do 2 tygodni. Takim kremem przełożysz ciasta, ciastka, biszkopty, a nawet naleśniki! Ciekawym rozwiązaniem jest też lemon curd jako polewa do deserów.

Cytrynowe ladyfingers

Po co kupować gotowe biszkopty, upiecz je samodzielnie w domu! Przygotuj 3 jajka, 1 białko, szczyptę soli, ½ szklani cukru, ½ ekstraktu z wanilii i 1 szklankę mąki pszennej. Piekarnik rozgrzej do 180°C. Żółtka oddziel od białek, następnie białka ubij na sztywno z dodatkiem soli na lśniąca pianę. Wsypuj stopniowo cukier i miksuj na średnich obrotach. Teraz czas na żółtka. Dodawaj powoli po jednym żółtku, nie przerywając miksowania. Na koniec wsyp przesianą mąkę z ekstraktem z wanilii. Wszystko wymieszaj ręcznie z pomocą szpatułki. Masę przełóż do rękawa cukierniczego i wyciskaj podłużne porcje na około 7-8 cm w sporych odległościach na papier do pieczenia. Piecz przez 15 min. Kiedy biszkopty lekko przestygną, podaj razem z kremem lemon curd. Goście z przyjemnością schrupią ladyfingers, maczając je w cytrynowym kremie!


Reklama

 

Babeczki z kremem lemon curd

120 g masła, 170 g cukru, 3 jajka, 280 g mąki pszennej, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, pół łyżeczki sody oczyszczonej, 170 g jogurtu greckiego, sok i skórka otarta z 2 cytryn. Mąkę pszenną, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną przesiej przez sitko i odłóż do miseczki. Do garnka wrzuć masło, cukier i utrzyj wszystko do otrzymania jasnej masy. Dodaj jajko, jedno po drugim i całość połącz przy pomocy miksera. Dodaj przesiane składniki, wymieszaj wszystko szpatułką, a następnie połącz z jogurtem, skórką i sokiem z cytryny. Po połączeniu wszystkich składników umieść masę w foremkach do muffinek. Piecz w temp. 165°C. przez 25 minut.
Po wystudzeniu nałóż na nie cytrynowy krem lemon curd. To nie wszystko! Na górze babeczki świetnie zaprezentuje się włoska beza. Składniki: 150 g cukru, 2 sztuki białka, 30 ml wody. 140 g cukru zalej wodą, wymieszaj i gotuj, aż osiągnie temperaturę 118°C. Ubij na sztywno białka i dodaj do nich resztkę cukru. Do ubitych białek, małym strumieniem wlej syrop cukrowy, zwiększając obroty miksera do maksimum. Miksuj ok. 15 minut, aż beza zacznie gęstnieć. Stabilną bezę umieść na kremie lemon curd. Syrop cukrowy „gotuje" białka, dlatego bezy nie musisz suszyć, piec i podgrzewać.

Deser na upalne dni

Pogoda za oknem nie pozwala odpocząć, a Ty szukasz nowych sposób na ochłodę? Wypróbuj lody cytrynowe z lemon curd! Ubij na sztywno śmietankę kremówkę około 300 g i dodaj do niej schłodzony lemon curd. Miksuj przez moment. Przełóż do pojemnika i schowaj do zamrażalnika na minimum 5 godzin. Przełóż lody do pucharków i udekoruj ulubionymi dodatkami: plasterkami cytrusów, rozkruszonymi pistacjami, migdałami lub listkiem mięty z kruszonym lodem. Promocje na roboty, blendery i miksery znajdziesz w sklepie Neonet.

Sprawdź inne przepisy i zaskocz bliskich

 

1. Kruche ciasteczka z Lemon Curd

Fot. Andalmatiner na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

2. Sernik z Lemon Curd

Fot. Monialubi na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

3. Muffinki jogurtowe z Lemon Curd

Fot. Mdelicious na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

4. Kruche ciastka z Lemon Curd

Fot. sereberko80 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

5. Pralinki z Lemon Curd

Fot. Andalmatiner na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

6. Beza z Lemon Curd

Fot. HabibiChi na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przepis dnia

Przekąski Rolada szpinakowa z grzybami

Przepis na szpinakową roladę z puszystym serkiem twarogowym oraz suszonymi gr...

Odsłon: 5721

30 min
30
15 min
2
Pieczywo Rogaliki śniadaniowe

Rogaliki śniadaniowe Dziś na śniadanko zapraszam na jeszcze ciepłe i pyszne...

Odsłon: 149

15 min
0
Śniadania Pasta z makreli i twarogu

Pasta z makreli w pomidorach i bałego sera z dodatkiem ogórków korniszonów dl...

Odsłon: 51

15 min
0
15 min
6

Polecane artykuły

Informacje Smaczne sałatki z kurczakiem. Idealne na imprezę i do pracy

Sałatka z kurczakiem to nie tylko pyszny, ale i zdrowy sposób na szybki posiłek. Idealnie sprawdzi się zarówno na lunch do pracy, jak i na rodzinny...

3
Informacje Kawowe arcydzieła we własnym domu!

Dla zdecydowanej większości z nas kawa to codzienny rytuał i szybki zastrzyk energii. Sięgamy po nią instynktownie, odruchowo wybierając sprawdzone...

0
Informacje Warzywne smarowidła do chleba. Zdrowsze i pożywniejsze od wędlin

Znudziły ci się kanapki z masłem, żółtym serem i szynką? Koniecznie zrób pastę warzywną. Przepisów na tego typu przysmaki jest cała masa - poniżej...

8
Ewa gotuje Szybkie dania na każdą okazję. Ewa Wachowicz zachwyca nowymi przepisami

W 527. odcinku programu "Ewa Gotuje" autorka programu zaprezentowała proste i efektowne przepisy, które przygotujecie z łatwo dostępnych i niedrogi...

5