Fot. 123RF/Picsel
Lato to idealny moment na sięgniecie po szklankę pysznej lemoniady, która powinna być odpowiednio kwaśna, nieco słodka, najlepiej z kawałkami soczystych owoców i dużą ilością pokruszonego lodu.
W zależności od naszych preferencji, do jej zrobienia możemy wykorzystać różnego rodzaju sezonowe składniki oraz ciekawe przyprawy i dodatki.
Dobrze przyrządzona lemoniada powinna dodać nam energii, a także właściwie nawodnić nasz organizm i dostarczyć nam sporą dawkę witamin i minerałów. Warto również pamiętać, że woda z cytryną pobudza nasz metabolizm do szybszej pracy. Ponadto, ma ona działanie oczyszczające i pomaga szybko usunąć toksyny z organizmu.
Orzeźwiający napój na upalne dni najczęściej składa się z owoców cytrusowych. Lemoniada z cytryną i listkami mięty to jedna z obowiązkowych pozycji występujących w letnim menu wielu restauracji i barów.
Nie warto jednak poprzestawać na tradycyjnych recepturach. Równie smaczną i pobudzającą lemoniadę możemy zrobić w zaciszu własnej kuchni z wykorzystaniem arbuza, malin, truskawek, rabarbaru, brzoskwiń, agrestu, a nawet z ogórkiem lub pietruszką. Dodatek bazylii lub innych ziół nada jej świeżości i wyrazistego smaku, a także wpłynie na nasze pobudzenie i lepsze samopoczucie. Jak zabrać się za jej przygotowanie?
Fot. HabibiChi na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.
Idealna dla osób, które uwielbiają smak arbuza, ale chcą uniknąć pestek podczas jedzenia. Do przygotowania tej lemoniady będziemy potrzebowali solidną porcję arbuza oraz wodę. Dla osłody można dodać również odrobinę miodu lub cukru trzcinowego.
Fot. ElMar na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.
Kto powiedział, że ogórki nadają się jedynie do sałatek lub kanapek? Warzywo to równie dobrze się sprawdza jako główny składnik orzeźwiających napojów. Dzięki odpowiednio dobranym składnikom lemoniada ogórkowa nie tylko pobudzi nas do działania, ale również dostarczy nam niezwykłych doznań smakowych.
Fot. aniolywkuchni na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.
Rabarbar doskonale wspiera odporność, pomaga w dolegliwościach bólowych, a także przeciwdziała stanom zapalnym. Jego spożywanie jest świetnym sposobem na odkwaszenie i oczyszczenie organizmu. Jednym z najprostszych przepisów na wykorzystanie tego warzywa w kuchni jest przygotowanie z niego pysznej lemoniady.
Fot. izek na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.
Sezon na truskawki trwa w pełni. Oprócz owocowych koktajli i lodowych deserów warto wykorzystać je również do słodkiej lemoniady. Wystarczą zaledwie cztery składniki i kilka minut pracy, aby cieszyć się jej niepowtarzalnym smakiem.
Fot. Ewa_Gotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.
W upalne dni często nachodzi nas ochota na cytrusy. Wykorzystanie ich do przyrządzenia egzotycznego napoju z pewnością przypadnie do gustu osobom, które nie boją się intensywnych smaków. Im więcej owoców dodamy do lemoniady, tym będzie ona bardziej wyrazista i orzeźwiająca.
6. Lemoniada cytrynowo-miętowo-malinowa
Fot. pelen_brzuszek na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.
Co powiecie na taki dobór składników? Cytryna wykorzystana w tym przepisie nadaje lemoniadzie odpowiedniej kwasowości, mięta nutkę świeżości, natomiast maliny odrobinę słodyczy. Razem stanowią tercet idealny.