Najlepsze przepisy na ogórki

Sponsorowane

Łosoś wędzony jako źródło witamin rozpuszczalnych w tłuszczach

Łosoś wędzony to bardzo popularny dodatek do sałatek, past, czy makaronów. Wędzenie ryby przedłuża przydatność do spożycia, ale wiele osób wybiera wędzonego łososia ze względu na smak i aromat. Jakie składniki odżywcze zawiera i dlaczego należy regularnie spożywać łososia?

Fot. 123RF/Picsel

Łosoś wędzony – dlaczego warto go jeść?

Zachowując właściwości ryby świeżej łosoś wędzony MOWI dostarcza wiele ważnych składników, kluczowych z dietetycznego punktu widzenia. Jest źródłem protein o wysokiej wartości biologicznej, zawiera zdrowe tłuszcze, witaminy i składniki mineralne. Dodatkowo warto wspomnieć, że łosoś wędzony jest także źródłem sodu, o czym świadczy słony smak. Dzieje się tak dlatego, że proces wędzenia jest poprzedzony solankowaniem ryby, co ma na celu usunięcie mikroorganizmów, które wpływają na psucie się produktu. 

Łosoś wędzony – co zawiera?

  • pełnowartościowe białko;
  • długołańcuchowe niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (w tym omega-3);
  • witaminy rozpuszczalne w tłuszczach – A, D, E;
  • witaminy rozpuszczalne w wodzie – witaminy z grupy B;
  • składniki mineralne – fosfor, żelazo, wapń, potas, sód, fluor, selen, jod.

Proces wędzenia jest w pełni bezpieczny dla zdrowia człowieka. Charakterystyczny aromat dymny pochodzi ze spalania naturalnego drewna. Może odbywać się w niskiej temperaturze (nieprzekraczającej 30 stopni Celsjusza), wówczas mówimy o łososiu wędzonym na zimno. Kiedy temperatura wędzenia dochodzi do 60 stopni Celsjusza, otrzymujemy tzw. łososia wędzonego na gorąco.

Łosoś wędzony a witaminy rozpuszczalne w tłuszczach

Witaminy lipofilne występujące w łososiu są niezwykle istotne z punktu widzenia prawidłowego funkcjonowania organizmu. Należą do tej grupy witaminy A, D i E. Obecność zdrowych tłuszczów w rybie umożliwia wchłanianie i pełne wykorzystanie tych związków.

Rola witamin rozpuszczalnych w tłuszczach

Witamina A

Funkcje w organizmie:

  • Niezbędna w procesach widzenia;
  • uczestniczy w tworzeniu komórek;
  • zapewnia prawidłowy stan skóry i błon śluzowych;
  • chroni przed zakażeniem układu pokarmowego, oddechowego i moczowo-płciowego;
  • wspiera czynność układu odpornościowego;
  • prowitamina A – beta-karoten wykazuje działanie antyoksydacyjne. 

Konsekwencje niedoboru:

  • Zaburzenie procesów widzenia, szczególnie po zmierzchu tzw. kurza ślepota;
  • suchość i zgrubienie spojówek;
  • suchość, zgrubienie i rogowacenie naskórka;
  • słaby wzrost u dzieci;
  • nawracające infekcji układu oddechowego. 

Witamina D

Funkcje w organizmie:

  • Wspiera układ kostno-stawowy;
  • wspiera resorpcję wapnia i fosforanów w jelitach;
  • uczestniczy w transporcie wapnia;
  • wzmacnia układ immunologiczny;
  • wspiera leczenie chorób o podłożu autoimmunologicznym;
  • zmniejsza ryzyko występowania zaburzeń psychicznym m.in. depresji.

Konsekwencje niedoboru:

  • Powstawanie krzywicy u dzieci;
  • u kobiet ciężarnych podnosi ryzyko odwapnienia kości (osteomalacja);
  • u osób starszych, seniorów grozi wystąpienie osteoporozy;
  • podatność na infekcje;
  • obniżenie nastroju. 

Witamina E

Funkcje w organizmie:

  • Pełni rolę biologicznego przeciwutleniacza;
  • chroni organizm przed szkodliwym wpływem wolnych rodników i nadtlenków lipidowych;
  • zmniejsza ryzyko powstawania chorób o podłożu neurodegeneracyjnym;
  • hamuje procesy starzenia;
  • przeciwdziała powstawaniu miażdżycy i chorób nowotworowych;
  • wspiera pracę wątroby – zapobiega stłuszczeniu organu;
  • wspiera płodność u obu płci.

Konsekwencje niedoboru:

  • Podnosi ryzyko powstawania stresu oksydacyjnego;
  • ryzyko wystąpienia wad zwyrodnieniowych w przednim płacie przysadki mózgowej;
  • zmniejszenie wydzielania hormonu gonadotropowego – dochodzi do zwyrodnienia plemników;
  • podnosi ryzyko prawidłowego przebiegu ciąży – poronień lub wczesnego obumierania płodu.

Według rekomendacji ekspertów ryby powinny gościć na naszych stołach minimum 2-3 razy w tygodniu. Sięgając po łososia wędzonego, warto sprawdzić na opakowaniu, czy jest on sygnowany certyfikatem ASC. Świadczy to, że ryba pochodzi ze sprawdzonej, zrównoważonej hodowli i jest w pełni bezpieczna do spożycia.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

>60 min
2
30 min
0
30 min
0
Desery Ciasto z kakao i kawą

Bardzo smaczne i proste w przygotowaniu ciasto . Ciasto o smaku kakaowo - kaw...

Odsłon: 110

>60 min
4
Dania główne Młoda kapusta

młoda kapusta to dla mnie danie obowiązkowe każdego lata, uwielbiam ją w taki...

Odsłon: 745

15 min
3

Polecane artykuły

Informacje Chłodnik bułgarski lub litewski, a może hiszpańskie gazpacho. Wyśmienite dania na gorące dni

Żar lejący się z nieba w trakcie letnich miesięcy nie sprzyja apetytowi. Warto w tym czasie stawiać na orzeźwiające potrawy, które pomogą nieco łat...

0
Informacje Zaskakujący miks dwóch polskich klasyków. Co zrobić z porzeczkoagrestu?

Niewiele osób wie o istnieniu tego bogatego w witaminy owocu. Niezależnie od tego, czy będziecie go zajadać na surowo, jako zdrową przekąskę, czy j...

0
Informacje Najlepsze ciasta z owocami. Te przepisy to absolutne klasyki wśród deserów

Ciasta z owocami są prawdziwym symbolem lata. Gdy trwa sezon na soczyste truskawki, maliny czy śliwki, warto z niego skorzystać i przygotować lekki...

8
Informacje Co zrobić z młodego czosnku? Możesz ukisić, upiec, a młode pędy zblanszować

Wraz z nadejściem wiosny i lata w sklepach i na straganach zaczynają pojawiać się sezonowe warzywa, a wśród nich młody czosnek – znany z intensywne...

9