Boże Narodzenie - na słodko

Ma 53 lata i wygląda świetnie. Te posiłki je codziennie Cathrine Zeta-Jones

Cathrine Zeta-Jones to znana i lubiana aktorka, która od lat zachwyca widzów na całym świecie nie tylko swoją grą aktorską, ale i zgrabną figurą. Jak to robi, że mimo upływających lat nadal wygląda świetnie, cieszy się smukłą sylwetką i zdrowiem? Sprawdź, jakie posiłki goszczą w diecie aktorki oraz jak wygląda dieta Cathrine Zety-Jones.

Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Szersza publiczność kojarzy ją z roli temperamentnej Eleny z „Maski Zorro”, inni uwielbiali ją jako Velmę Kelly z musicalu „Chicago”. Mimo mijających lat Cathrine Zetę-Jones nadal oglądać możemy w kolejnych filmach. W tym roku będzie można zobaczyć ją w serialu „Wednesday” produkcji Netflixa inspirowanej kultową rodziną Addamsów, gdzie wcieli się w Morticię Addams, matkę głównej bohaterki. W zwiastunie serialu można zauważyć, że aktora nadal wygląda świetnie. Co je Cahtrine Zeta-Jones, że nadal wygląda tak dobrze? Okazuje się, że jej dieta wcale nie jest skomplikowana i każdy z powodzeniem może przygotować podobne posiłki we własnej kuchni.

Sprawdź także: Co jadła żona Zenka Martyniuka, że tak schudła?! Dzięki tej zmianie waży 15 kg mniej!

Dieta Cathrine Zety-Jones

Oczywiście nie powinno być zaskoczeniem to, że aktorka swoją figurę zawdzięcza zdrowym posiłkom. Warzywa, owoce, chude mięso i ryby, pełnowartościowe węglowodany w postaci płatków owsianych. Cathrine Zeta-Jones jada trzy posiłki dziennie. Jak sama wspomina jej podejście do zdrowego stylu życia, przede wszystkim opiera się na balansie. Podkreśla, że są osoby, których filozofią jest zdanie „Jedz, żeby żyć”. W opozycji są natomiast zwolennicy teorii „Żyj, żeby jeść”. Ona sama wpasowuje się, gdzieś pośrodku.

Co je na śniadanie Cathrine Zeta-Jones?

Cathrine Zeta-Jones, każdy poranek rozpoczyna od filiżanki aromatycznej kawy, którą lubi przygotowywać w tradycyjnej kawiarce zwanej french press. Picie kawy przyspiesza przemianę materii, kofeina zawarta w kawie pobudza oraz redukuje zmęczenie. Zawiera mnóstwo przeciwutleniaczy, które chronią organizm przed stresem oksydacyjnym, pomagają w walce z wolnymi rodnikami, a także działają przeciwnowotworowo.

Aktorka jada śniadania około ósmej rano, różni się ono natomiast w zależności od pory roku. Zimą najchętniej wybiera owsiankę z bananem, borówkami oraz dodatkiem brązowego cukru. Jak sama podkreśla, takie danie potrafi jeść, każdego dnia – od poniedziałku do piątku. Wiosną i latem wybiera natomiast niskotłuszczowy jogurt waniliowy z borówkami, malinami z granolą, w której znajdują się migdały.

W weekendy śniadania aktorka wspólnie z rodzinę jada brunch, czyli tzw. późne śniadanie. Wówczas na stole gości typowo angielskie śniadanie: jajka, bekon, kiełbaski, biała fasolka w sosie pomidorowym. Nie brakuje w nim również słodyczy, przygotowuje tosty francuskie z brioszki z przepisu Marty Stewart. Dodaje do nich syrop klonowy, wanilię oraz cynamon.

O godzinie jedenastej przychodzi czas na małą przekąskę, czyli herbatę oraz coś słodkiego, najczęściej jest to kruche ciasteczko. Cathrine przyznaje, że nie jest wielką fanką słodyczy, uwielbia natomiast czekoladę, na którą sobie pozwala. Do jej ulubionych należy mleczna czekolada.

Te dania Cathrine Zeta-Jones je na lunch

Lunch to również bardzo ważny posiłek dla aktorki. Jeżeli tylko ma taką możliwość, zasiada do niego wraz z mężem, również znanym aktorem Michaelem Duglasem. W jej diecie nie może zabraknąć warzyw, dlatego na lunch jada z reguły grillowana pierś kurczaka lub chuda ryba, np. dorsz w towarzystwie lekkostrawnej sałatki. W jej ulubionej sałatce musi znaleźć się: szpinak, rucola, pomidory, orzeszki pinii, ser pleśniowy blue i suszona żurawina. Nie może zabraknąć również dressingu, na który składa się: dobrej jakości oliwa z oliwek, ocet balsamiczny oraz musztarda. Cathrine Zeta-Jones podkreśla, że je sałatki, do każdego posiłku oprócz śniadania. Czasem na lunch zdarza się jej również zjeść faszerowanego bakłażana, lubi, gdy jej posiłki są lekkie i smaczne.

Czy Cathrine Zeta-Jones jada desery?

Po szesnastej przychodzi czas na drugą filiżankę kawy. Do której przygotowania używa mieszanki sygnowanej jej nazwiskiem. Jeżeli ma ochotę na coś specjalnego, własnoręcznie przygotowuje bułeczki ze słodką śmietaną i dżemem, które wypija z herbatą.

Aktorka jest również wielką miłośniczką lodów. Natomiast jej ulubionym ciastem jest szarlotka przygotowywana przez jej mamę, oczywiście w połączeniu z gałką lodów.

Te dania Cathrine Zeta-Jones wybiera na obiad

Aktorka obiady jada zawsze w towarzystwie męża. Oczywiście musi znaleźć się w nich sałatka. Do wieczornej sałatki lubi dodawać plasterki jabłek, awokado, kawałki pomarańczy oraz świeże figi. Kolejny raz stawia na chude źródło białka, czyli rybę lub kurczaka. Czasem w jej menu pojawia się również polędwica. Najchętniej jada ją w sobie przygotowanej na bulionie z dodatkiem grzybów i warzyw.

Do ulubionych dań aktorki, które jak sama wspomina, zażyczyłaby sobie na ostatni posiłek, należy pieczony kalafior z sosem serowym. To danie było specjalnością jej mamy, dlatego kojarzy się jej z czasem dzieciństwa.

Jaką kuchnię lubi Cathrine Zeta-Jones?

Cathrine Zeta-Jones uwielbia podróże, uważa, że dzięki smakowaniu lokalnych kuchni dużo lepiej można poznać nowe kultury. Podczas przygotowywania posiłków można ze sobą porozmawiać, lepiej się poznać oraz zbliżyć do siebie. Lubi kuchnię indyjską, której naleciałości można znaleźć również w kuchni brytyjskiej. Warto wspomnieć o tym, że aktorka wychowała się właśnie w Wielkiej Brytanii, a konkretniej w Walii.

Tych dań nigdy nie znajdziesz w menu aktorki 

Jakie potrawy nie znajdą miejsca w diecie aktorki? Z całą pewnością są te wszelkiego rodzaju podroby, wątróbka, flaczki, nerki. Cathrine unika również glutaminian sodu, na który ma alergię. Po spożyciu dania, do którego dodano glutaminian sodu, puchną jej usta oraz natychmiast zaczyna czuć się źle.

O swoich nawykach żywieniowych oraz ulubionych potrawach aktorka opowiedziała w wideo przygotowanym przez Harper's BAZAAR.

Zobacz także:

To naturalny antybiotyk. Babciny przepis wraca w nowej formie »

Dodaj do mielonych zamiast cebuli. Nigdy nie były tak delikatne i soczyste »

Właściwości zdrowotne prosa (kaszy jaglanej) »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Karkówka po meksykańsku

Karkówka po meksykańsku to danie, któremu wyjątkowy smak i aromat nadaje ostr...

Odsłon: 20904

60 min
38
Desery Babka z pomarańczą

Ciekawa babka, zamiast sztucznego aromatu sok z prawdziwej pomarańczy. Polecam.

Odsłon: 95

>60 min
7
>60 min
7
15 min
6
30 min
2
Pieczywo Bajgle

Mięciutkie bulki z dziurką, przypominające oponki. Jest przy nich trochę pra...

Odsłon: 110

60 min
3

Polecane artykuły

Informacje 9 najlepszych sposobów na moczenie śledzi. Będą rozpływać się w ustach

Jak szybko namoczyć śledzie przed wigilią? Chociaż większość osób używa do tego celu wody, sposobów na moczenie śledzi jest znacznie więcej. Niektó...

38
Informacje Idealne ciasto na pierogi na 4 sposoby. Wychodzi sprężyste i delikatne

Święta to zazwyczaj czas wytężonej pracy. Robienie ciast, marynowanie mięs i lepienie pierogów to czasochłonne zajęcia. Dlatego niektórzy decydują...

12
Informacje Najlepsze sałatki na święta i nie tylko. Odkryj 7 pysznych pomysłów

W wielu domach sałatki zasilają grono wigilijnych potraw. Wśród nich nie brakuje zarówno klasycznych kompozycji, jak i wariantów, po które sięga si...

5
Informacje Czym zabielać zupę? Magda Gessler twierdzi, że tylko tym produktem

Domowa zupa warzywna to doskonały pomysł na zdrowy i lekkostrawny obiad. Co ciekawe jeden składnik dodawany do zupy może być powodem do kulinarnych...

342