Catherine Zeta-Jones ma 53 lata i wygląda świetnie. W czym tkwi sekret jej figury?

Nowy rok to moment, kiedy wiele osób decyduje się na przejście na dietę. Niektórzy inspirują się tym, co jedzą gwiazdy. To dobry trop, w szczególności, kiedy za przykład bierzemy osoby, które dbają o zdrową i zbilansowaną dietę. Aktorka Catherine Zeta-Jones od lat zachwyca widzów na całym świecie nie tylko swoją grą aktorską, ale i zgrabną figurą. Jak to robi, że mimo upływających lat nadal wygląda świetnie?

Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Szersza publiczność kojarzy ją z roli temperamentnej Eleny z „Maski Zorro”, inni uwielbiali ją jako Velmę Kelly z musicalu „Chicago”. Mimo mijających lat Catherine Zetę-Jones nadal oglądać możemy w kolejnych filmach. W tym roku zrobiła prawdziwą furorę rolą Morticii Addams w serialu „Wednesday”,  produkcji Netflixa inspirowanej kultową rodziną Addamsów. W zwiastunie serialu można zauważyć, że aktora nadal wygląda świetnie. Co je Cahterine Zeta-Jones, że nadal wygląda tak dobrze? Okazuje się, że jej dieta wcale nie jest skomplikowana i każdy z powodzeniem może przygotować podobne posiłki we własnej kuchni.

Sprawdź także: Co jadła żona Zenka Martyniuka, że tak schudła?! Dzięki tej zmianie waży 15 kg mniej!

Dieta Catherine Zety-Jones

Oczywiście nie powinno być zaskoczeniem to, że aktorka swoją figurę zawdzięcza zdrowym posiłkom. Warzywa, owoce, chude mięso i ryby, pełnowartościowe węglowodany w postaci płatków owsianych. Catherine Zeta-Jones jada trzy posiłki dziennie. Jak sama wspomina jej podejście do zdrowego stylu życia, przede wszystkim opiera się na balansie. Podkreśla, że są osoby, których filozofią jest zdanie „Jedz, żeby żyć”. W opozycji są natomiast zwolennicy teorii „Żyj, żeby jeść”. Ona sama wpasowuje się, gdzieś pośrodku.

Co je na śniadanie Catherine Zeta-Jones?

Catherine Zeta-Jones, każdy poranek rozpoczyna od filiżanki aromatycznej kawy, którą lubi przygotowywać w tradycyjnej kawiarce zwanej french press. Picie kawy przyspiesza przemianę materii, kofeina zawarta w kawie pobudza oraz redukuje zmęczenie. Zawiera mnóstwo przeciwutleniaczy, które chronią organizm przed stresem oksydacyjnym, pomagają w walce z wolnymi rodnikami, a także działają przeciwnowotworowo.

Aktorka jada śniadania około ósmej rano, różni się ono natomiast w zależności od pory roku. Zimą najchętniej wybiera owsiankę z bananem, borówkami oraz dodatkiem brązowego cukru. Jak sama podkreśla, takie danie potrafi jeść, każdego dnia – od poniedziałku do piątku. Wiosną i latem wybiera natomiast niskotłuszczowy jogurt waniliowy z borówkami, malinami z granolą, w której znajdują się migdały.

W weekendy śniadania aktorka wspólnie z rodzinę jada brunch, czyli tzw. późne śniadanie. Wówczas na stole gości typowo angielskie śniadanie: jajka, bekon, kiełbaski, biała fasolka w sosie pomidorowym. Nie brakuje w nim również słodyczy, przygotowuje tosty francuskie z brioszki z przepisu Marty Stewart. Dodaje do nich syrop klonowy, wanilię oraz cynamon.

O godzinie jedenastej przychodzi czas na małą przekąskę, czyli herbatę oraz coś słodkiego, najczęściej jest to kruche ciasteczko. Catherine przyznaje, że nie jest wielką fanką słodyczy, uwielbia natomiast czekoladę, na którą sobie pozwala. Do jej ulubionych należy mleczna czekolada.

Te dania Catherine Zeta-Jones je na lunch

Lunch to również bardzo ważny posiłek dla aktorki. Jeżeli tylko ma taką możliwość, zasiada do niego wraz z mężem, również znanym aktorem Michaelem Duglasem. W jej diecie nie może zabraknąć warzyw, dlatego na lunch jada z reguły grillowana pierś kurczaka lub chuda ryba, np. dorsz w towarzystwie lekkostrawnej sałatki. W jej ulubionej sałatce musi znaleźć się: szpinak, rucola, pomidory, orzeszki pinii, ser pleśniowy blue i suszona żurawina. Nie może zabraknąć również dressingu, na który składa się: dobrej jakości oliwa z oliwek, ocet balsamiczny oraz musztarda. Catherine Zeta-Jones podkreśla, że je sałatki, do każdego posiłku oprócz śniadania. Czasem na lunch zdarza się jej również zjeść faszerowanego bakłażana, lubi, gdy jej posiłki są lekkie i smaczne.

Czy Catherine Zeta-Jones jada desery?

Po szesnastej przychodzi czas na drugą filiżankę kawy. Do której przygotowania używa mieszanki sygnowanej jej nazwiskiem. Jeżeli ma ochotę na coś specjalnego, własnoręcznie przygotowuje bułeczki ze słodką śmietaną i dżemem, które wypija z herbatą.

Aktorka jest również wielką miłośniczką lodów. Natomiast jej ulubionym ciastem jest szarlotka przygotowywana przez jej mamę, oczywiście w połączeniu z gałką lodów.

Te dania Catherine Zeta-Jones wybiera na obiad

Aktorka obiady jada zawsze w towarzystwie męża. Oczywiście musi znaleźć się w nich sałatka. Do wieczornej sałatki lubi dodawać plasterki jabłek, awokado, kawałki pomarańczy oraz świeże figi. Kolejny raz stawia na chude źródło białka, czyli rybę lub kurczaka. Czasem w jej menu pojawia się również polędwica. Najchętniej jada ją w sobie przygotowanej na bulionie z dodatkiem grzybów i warzyw.

Do ulubionych dań aktorki, które jak sama wspomina, zażyczyłaby sobie na ostatni posiłek, należy pieczony kalafior z sosem serowym. To danie było specjalnością jej mamy, dlatego kojarzy się jej z czasem dzieciństwa.

Jaką kuchnię lubi Catherine Zeta-Jones?

Catherine Zeta-Jones uwielbia podróże, uważa, że dzięki smakowaniu lokalnych kuchni dużo lepiej można poznać nowe kultury. Podczas przygotowywania posiłków można ze sobą porozmawiać, lepiej się poznać oraz zbliżyć do siebie. Lubi kuchnię indyjską, której naleciałości można znaleźć również w kuchni brytyjskiej. Warto wspomnieć o tym, że aktorka wychowała się właśnie w Wielkiej Brytanii, a konkretniej w Walii.

Tych dań nigdy nie znajdziesz w menu aktorki 

Jakie potrawy nie znajdą miejsca w diecie aktorki? Z całą pewnością są te wszelkiego rodzaju podroby, wątróbka, flaczki, nerki. Catherine unika również glutaminian sodu, na który ma alergię. Po spożyciu dania, do którego dodano glutaminian sodu, puchną jej usta oraz natychmiast zaczyna czuć się źle.

O swoich nawykach żywieniowych oraz ulubionych potrawach aktorka opowiedziała w wideo przygotowanym przez Harper's BAZAAR.

Zobacz także:

Dosłownie "wypali" przeziębienie. Naturalny sposób walki z wirusami »

Co dzieje się z mózgiem, kiedy pijesz? Wpływ alkoholu na organizm »

Największe błędy przy pieczeniu sernika. Ciasto pęka i kruszy się przy krojeniu »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Sałatki Sałatka wiosenna rzodkiewkowa

Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...

Odsłon: 342

15 min
4
60 min
2

Polecane artykuły

Informacje Witaminy z grupy B – na co pomagają, w czym się znajdują?

Witaminy z grupy B są niezmiernie ważne dla naszego zdrowia. Wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, przyczyniają się do utrzymania zdrowej skór...

0
Informacje Sezon grillowy czas zacząć! Oto prawdziwy „narodowy sport Polaków”

Grillowanie zajmuje ważne miejsce w sercach Polaków. Śmiało można stwierdzić, że to nasz sport narodowy, który jednoczy przyjaciół i rodziny w upal...

0
Informacje 5 grillowanych potraw mięsnych, którym trudno się oprzeć

W tym sezonie grillowym warto poeksperymentować ze smakami. Karkówka i kiełbaski? Jak najbardziej, ale może w kanapce i w towarzystwie warzyw? Podp...

0
Informacje Jedz zamiast ziemniaków. Pomoże zrzucić zbędne kilogramy, łagodzi stres i jest dużo zdrowszy

Z wyglądu jest jak ziemniak, w konsystencji przypomina marchewkę, a smakiem zbliżony jest do słonecznika. Jak jeść topinambur, nazywany zdrowszym z...

0