Spis treści:
- Czym różni się kamut od zwykłej pszenicy?
- Jakie właściwości ma kamut?
- Kamut w kuchni – co można zrobić?
Kamut nazywany jest także pszenicą khorasan, egipską pszenicą,oraz zbożem faraonów. Jak można się domyślić jego ziarna znane były już mieszkańcom starożytnego Egiptu, a także Mezopotamii. Kamut, który jest dostępny w sklepach ze zdrową lub bio żywnością, często pochodzi z upraw ekologicznych, nie jest także genetycznie modyfikowany. Co daje mu przewagę nad pszenicą powszechnie używaną w przemyślę spożywczym. Zboże to jest odmianą dobrze znanej i cenionej ze względu na wartości odżywcze pszenicy durum. Podpowiemy ci, czym różni się kamut od zwykłej pszenicy, oraz co można z niego zrobić.
Sprawdź także: Jak przygotować makaron z gotowym pesto? Sekret tkwi w makaronie i sposobie gotowania
Czym różni się kamut od zwykłej pszenicy?
Różnice pomiędzy zwykłą pszenicą a kamutem są widoczne na pierwszy rzut oka. Ziarna "zboża faranów" są zdecydowanie większe, odmienny jest także ich kształt, można przyrównać go do ryżu. Różnice można wyczuć także w smaku, kamut ma słodkawy, lekko orzechowy posmak. Zboże to doskonale nadaje się do produkcji mąki, bez problemu możesz zastąpić nią klasyczną mąkę pszenną.
Z kamutu można przygotować zarówno pyszne pieczywo i wypieki, jak i makarony, placki, czy naleśniki, a także wykorzystać do zagęszczania dań, np. zup, czy mięsnych potrawek. Ponadto kamut może sprawdzić się w przypadku osób, które mają lekkie alergie pokarmowe, np. niezbyt dobrze tolerują gluten. Reakcja organizmu na spożywanie żywności zawierającej mąkę z kamutu będzie mniej gwałtowna, niż w przypadku mąki pszennej. W takich przypadkach warto jednak stosować ją po konsultacji z lekarzem.
Jakie właściwości ma kamut?
Zastanawiasz się, jakie wartości odżywcze znajdziesz w kamucie? Przede wszystkim warto zwrócić uwagę na dosyć wysoką zawartość białka, w stosunku do innych odmian pszenicy. Kamut zawiera także więcej witamin oraz minerałów, ma również właściwości przeciwzapalne. Znajdziemy tu między innymi witaminy z grupy B, które między innymi wpływają na układ nerwowy, witaminę D, która wzmacnia kości i zęby, oraz dba o odporność, witaminę E, posiadającą działanie antyoksydacyjne i dbającą o kondycję skóry, włosów i paznokci, oraz witaminę K, wpływającą na prawidłową krzepliwość krwi. Wśród substancji mineralnych obecnych w kamucie wyróżnić można: fosfor, który uczestniczy w mineralizacji kości i zębów; cynk i selen wspierające układ immunologiczny; magnez, niezbędny do prawidłowej pracy układu nerwowego i krążenia, oraz żelazo, pomagające chronić organizm przed anemią.
W 100 g ziaren kamutu znajduje się 227 kalorii. Obecny jest tu również błonnik pokarmowy, który jest niezbędny do prawidłowej pracy układu pokarmowego, wspiera trawienie, zapobiega zaparciom, a także wpływa na uczucie sytości po posiłku. Zboże to sprawdzi się dobrze dla osób, które są na diecie lekkostrawnej, na przykład borykają się z problemami z układem pokarmowym. Pszenica kamut ma dobry wpływ na układ krążenia, zmniejsza ryzyko chorób serca, a także pomaga obniżyć zbyt wysoki poziom "złego" cholesterolu we krwi. Jeżeli masz zbyt wysoki cukier we krwi, spożywanie kamutu może pomóc go wyregulować.
Kamut w kuchni – co można zrobić?
Do czego stosować kamut? Ze względu na orzechowy posmak zboże będzie pasować do różnego rodzaju dań, sprawdzi się zarówno do słodkich dań śniadaniowych lub deserów, jak i wytrawnych potraw. Można wykorzystać zarówno całe ziarna, jak i mąkę. Jeżeli chcesz przygotować je w całości, należy je uprzednio namoczyć w wodzie, najlepiej przez całą noc. Po tym czasie możesz przejść do gotowania, najlepiej rób to na małym zajmie to od 45 minut do godziny. Tak przygotowany kamut możesz podać wraz z mięsnym gulaszem lub zupą, zamiast kaszy lub ryżu. Świetnie smakować będzie także w wersji z owocami. Z mąki kamut możesz upiec słodkie ciasta i ciasteczka, zastępując nią mąkę pszenną. Sprawdzi się także do masy na naleśniki lub placki, a także do przygotowania bułek lub chleba.
Źródło: odzywianie.wprost.pl, zywienie.medonet.pl, Smaker.pl
Autor: Anna Hutek-Brzezinka
Zobacz także:
Genialny domowy płyn do czyszczenia szyb i ram okiennych. Wyglądają jak z fabryki »