Spis treści:
- Czy makaron jest zdrowy?
- Jak gotować makaron?
- Jakie pesto jest najlepsze do makaronu?
- Jak przygotować makaron z gotowym pesto?
Nie wyobrażasz sobie swojego jadłospisu bez makaronu? Nic w tym dziwnego, to niezwykle uniwersalny produkt, którego warto mieć zapas w domu, aby w kilka chwil przygotować pyszne danie. Kiedy w brzuchu burczy, a tobie brakuje czasu na gotowanie, przyda się również schowany w lodówce słoik pesto. Dzięki tym dwóm składnikom wyczarujesz pyszny obiad. Jeżeli zwracasz uwagę na swoje wybory żywieniowe, możesz zastanawiać się, jaki makaron jest najzdrowszy. Jak gotować makaron, aby był najlepszy dla naszego organizmu? Co powinno znaleźć się w składzie pesto? Podpowiadamy.
Sprawdź także: Co na obiad? Klopsiki z kurczaka w wyjątkowo dobrym sosie
Czy makaron jest zdrowy?
Wokół tego produktu narosło sporo mitów. Rozstrzygnijmy zatem – czy makaron jest zdrowy? To produkt zbożowy, który stanowi źródło węglowodanów i jak najbardziej może stanowić część zbilansowanej diety. Należy go spożywać w umiarkowanych ilościach i łączyć z warzywami, dobrymi tłuszczami i białkiem (np. kurczakiem, roślinami strączkowymi itp.). O czym jeszcze należy pamiętać? Sprawdźmy:
- makaron wyprodukowany z mąki dostarcza węglowodanów, a więc stanowi główne źródło energii dla naszego organizmu. Na rynku znajdziemy dzisiaj także makarony białkowe, które w składzie zawierają 100 procent roślin strączkowych. Makaron z ciecierzycy, soczewicy czy grochu – wybierz ten, którego smak odpowiada ci najbardziej. Połącz z warzywami, dobrą oliwą, pestkami słonecznika lub dyni, a w kilka chwil uzyskasz w pełni zbilansowany i pyszny posiłek,
- sporym zainteresowaniem cieszy się także makaron z pełnego ziarna. Taki produkt zawiera więcej błonnika, niż jego tradycyjny odpowiednik, a więc szybciej pozwala nam się nasycić i może pomóc w utrzymaniu prawidłowej masy ciała. Jest również bogatszy w składniki mineralne i witaminy. Warto rozważyć go jako alternatywę dla makaronu z białej mąki. Uwaga! Makaron pełnoziarnisty nie jest mniej kaloryczny niż ten standardowy. Warto mieć to na uwadze, jeżeli jesteśmy np. na diecie redukcyjnej,
- uwaga na sosy – makaron kojarzy się z daniem wysoko kalorycznym. Tłuste bolognese czy carbonarę można zastąpić bardzo fit daniami, które nie będą mniej smaczne, ale za to zdrowsze,
- makaron, choć jest dobrym źródłem niezbędnych węglowodanów, nie powinien przeważać w diecie. Tak jak żaden inny produkt. Należy urozmaicać codzienne odżywianie, bazując przede wszystkim na warzywach i nie zapominając o dobrych tłuszczach oraz źródłach białka.
Zatem, jaki makaron jest najzdrowszy? Szczególnie polecamy ten już wspomniany wyprodukowany z mąki pełnoziarnistej. Warto rozważyć także makaron z mąki orkiszowej. Orkisz to odmiana pszenicy zawierają mniej glutenu w porównaniu do pszenicy. Jeżeli wykazujesz wrażliwość na gluten, albo chcesz sięgać po bardziej wartościowe produkty – spróbuj tego produktu, a przekonasz się, czy to dobra opcja dla ciebie.
A co z makaronem z mąki ryżowej? Sprawdzi się u osób z nietolerancją glutenu – jest to bowiem produkt bezglutenowy (choć oczywiście należy dokładnie sprawdzać skład zawarty na opakowaniu). Jeżeli jednak nie chorujesz na celiakię (czyli kategorycznie nie możesz spożywać glutenu), to nie musisz wybierać bezglutenowych opcji. Poza tym mąka ryżowa może być uboga w błonnik, który powinniśmy regularnie dostarczać do organizmu. Ciekawym rozwiązaniem wydaje się też makaron gryczany. Gryka, jego podstawowy składnik, jest bogata w błonnik właśnie, ale też żelazo, cynk czy białko.
Jak gotować makaron?
Wróćmy jednak do makaronu z pesto – czyli pomysłu na szybki i pyszny obiad. Przygotowanie tej potrawy wydaje się banalnie proste – trzeba jednak pamiętać, że niedogotowany albo rozgotowany makaron odbierze nam całą radość z posiłku. Zatem jak zrobić to dobrze? Jak gotować makaron, aby w połączeniu z pesto smakował wręcz wyśmienicie? Podpowiadamy!
Oto instrukcja krok po kroku:
- Najbardziej wybierz odpowiedni makaron – oczywiście taki, który najbardziej lubisz. Do pesto pasuje każdy, może to być np. spaghetti, penne czy tagliatelle.
- Przygotuj odpowiedniej wielkości garnek – makaron musi się w nim zmieścić. Pamiętaj, że po ugotowaniu znacznie zwiększy swoją objętość. Zazwyczaj na ok. 100 g makaronu potrzeba około 1 litra wody.
- Dodaj szczyptę soli i łyżeczkę oleju lub oliwy.
- Zagotuj wodę i dodaj makaron.
- Gotuj go wg czasu podanego na opakowaniu. Makaron pełnoziarnisty zazwyczaj gotuje się dłużej niż ten standardowy. Najlepiej ugotować makaron "al dente" - wówczas będzie najbardziej jędrny i najsmaczniejszy.
- Odcedź makaron. Pamiętaj, że woda po jego gotowaniu w małej ilości może przydać się do przygotowania sosu. Miej to na uwadze. Jeżeli jednak korzystasz z pesto w słoiku – woda nie będzie ci potrzebna.
Jakie pesto jest najlepsze do makaronu?
W sklepach znajdziemy dzisiaj mnóstwo gotowych dodatków i sosów do makaronu. Ostatnimi czasy hitem okazuje się pesto. Pytanie jednak brzmi: jakie pesto jest najlepsze do makaronu? Trudno jednoznacznie odpowiedzieć na to pytanie. Najlepiej kierować się jak najczystszym składem. Do gotowych produktów często dodawane są sztuczne barwniki i konserwanty. Takich specyfików warto unikać. Najlepiej by w składzie znajdowały się tylko orzechy, ser, oliwa, zielenina i sól. Wybierz pesto, które smak odpowiada Ci najbardziej. Niektóre zawierają dodatek suszonych pomidorów, czosnku i innych składników o wyrazistym smaku.
Jak przygotować makaron z gotowym pesto?
Zastanawiasz się, jak przygotować makaron z gotowym pesto? Najprostsza receptura to wymieszanie ugotowanego makaronu z pesto ze słoiczka. Sekret tkwi w szczegółach. Sprawdź kilka prostych przepisów.
Makaron z pesto i z pomidorkami
Składniki
- ulubiony makaron,
- ulubione gotowe pesto,
- pomidorki koktajlowe,
- świeże liście bazylii,
- dobrej jakości oliwa,
- parmezan lub grana padano,
- ser kozi.
Wykonanie: Ugotowany wg instrukcji na opakowaniu makaron wymieszaj z pesto ze słoiczka. Wyłóż porcje na talerze i posyp pokrojonymi na pół pomidorkami, pokruszonym kozim serem i startym grana padano. Ozdabiaj liśćmi bazylii i polej lekko oliwą. Gotowe!
Makaron z pesto i kurczakiem
Składniki
- ulubiony makaron,
- ulubione gotowe pesto,
- świeże liście szpinaku,
- parmezan lub grana padano,
- pierś z kurczaka,
- suszone oregano,
- czosnek,
- olej rzepakowy.
Wykonanie: Kurczaka pokrój w kostkę i podsmaż z przyciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodaj oregano. Makaron ugotuj i wymieszaj odcedzony z pesto. Dodaj kurczaka, szpinak i wymieszaj. Wyłóż na talerze i posyp preferowaną ilością parmezanu.
Poniżej znajdziesz kilka ciekawych przepisów na makaron z pesto.
2. Makaron z domowym pesto
Zobacz przepisMakaron z domowym pesto / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
3. Makaron z pesto z fenkułu
Zobacz przepisMakaron z pesto z fenkułu / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
4. Makaron z pesto bazyliowo-migdałowym
Zobacz przepisMakaron z pesto bazyliowo-migdałowym / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
5. Makaron z pesto z roszponki i szpinaku
Zobacz przepisMakaron z pesto z roszponki i szpinaku / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
6. Makaron z pesto i suszonymi pomidorami
Zobacz przepisMakaron z pesto i suszonymi pomidorami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
7. Makaron z dynią i pesto
Zobacz przepisMakaron z dynią i pesto / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
8. Makaron z pietruszkowym pesto i kurczakiem
Zobacz przepisMakaron z pietruszkowym pesto i kurczakiem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
9. Makaron z pesto szpinakowym i wędzonym serem
Zobacz przepisMakaron z pesto szpinakowym i wędzonym serem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
10. Makaron angotti z zielonym pesto
Zobacz przepisMakaron angotti z zielonym pesto / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Źródła: smaker.pl
Opracowała: Redakcja Smaker.pl
Zobacz także:
Najlepsze źródło witaminy C. Cytryna, brokuły czy papryka? »
Powinien być w każdej apteczce. Pomoże na wzdęcia i uspokoi drażliwe jelita »