Spis treści:
- Portulaka warzywna (pospolita) - wygląd i charakterystyka
- Portulaka - składniki odżywcze
- Jakie właściwości zdrowotne ma portulaka?
- Jak przygotować portulakę?
- Co zrobić z portulaki?
- Portulaka - przeciwskazania
W Polsce pierwsze wzmianki o tej roślinie pochodzą z XVIII wieku. Portulaka warzywna (pospolita) często brana jest za chwast, bo rośnie niemal wszędzie. Tymczasem jest bogata w witaminy i minerały, dlatego warto używać jej jako jeden ze składników codziennego jadłospisu. Co zrobić z portulaki i jakie dokładnie ma właściwości zdrowotne?
Portulaka warzywna (pospolita) - wygląd i charakterystyka
Portulaka pospolita, inaczej nazywa też portulaką warzywną, to powszechny niemal na całej kuli ziemskiej chwast. Rośnie na polach uprawnych i na przydrożach, ale można ją hodować również w donicach. W Polsce występuje obficie, szczególnie w zachodniej i centralnej części kraju.
Roślina dorasta do ok. 30-40 cm wysokości, ma czerwono-fioletową łodygę i mięsiste, zaokrąglone liście. W okresie kwitnienia widoczne są jasnożółte kwiaty. Często hodowana jest jak warzywo. Głównie ze względu na zawartość witamin, minerałów oraz kwasów omega-3. Stosuje się ją w celach leczniczych i kulinarnych.
Portulaka - składniki odżywcze
Jakie składniki odżywcze ma portulaka? Choć traktowana jest jak chwast, cechuje się naprawdę bogatym składem. Właśnie dlatego nie powinno się o niej zapominać, układając cotygodniowe menu.
Do głównych składników odżywczych portulaki pospolitej zaliczyć można witaminy - roślina dostarcza organizmowi witaminę A, C i te z grupy B. To także bogate źródło minerałów, w tym: magnezu, potasu, żelaza, wapnia, manganu, sodu i fosforu.
Portulaka bardzo często spożywana jest także ze względu na zawartość antyoksydantów i spore ilości kwasów omega-3 (porównywalne do zawartości tego składnika w rybach).
Jakie właściwości zdrowotne ma portulaka?
Na właściwości zdrowotne portulaki wpływa przede wszystkim bogactwo składników odżywczych. Roślina wykazuje silne działanie antyoksydacyjne, czyli redukuje skutki stresu oksydacyjnego, niszczy wolne rodniki i zapobiega starzeniu się organizmu. Ponadto poprawia kondycję serca i całego układu krążenia, reguluje poziom glukozy we krwi, a także wzmacnia kości. Wpływa na prawidłowe funkcjonowanie narządu wzroku.
Pomaga również w gojeniu się ran po ukąszeniu czy użądleniu. Co więcej, do głównych właściwości zdrowotnych portulaki można zaliczyć regulowanie pracy układu trawiennego. Pędy portulaki warzywnej zawierają dużo orzeźwiającego soku o lekkim działaniu oczyszczającym. Nie tylko wspomaga ona więc procesy trawienne, pobudzając wydzielanie soków, ale też przyspiesza metabolizm, eliminuje wzdęcia oraz łagodzi nieprzyjemne objawy zgagi i biegunki.
Zobacz: Afera w holenderskiej armii. Żołnierze uczyli się... grillować
Jak przygotować portulakę?
Nigdy nie wykorzystywałeś tego „chwasta” w kuchni i nie wiesz, jak przygotować portulakę, żeby smakowała najlepiej? Zapamiętaj prostą zasadę - liście przyrządza się prawie jak szpinak, a mięsiste łodygi - jak szparagi. Portulakę można jeść na surowo, w formie dodatku lub ją ugotować.
Jeśli chcesz ugotować portulakę, najpierw dokładnie umyj jej liście, a następnie wrzuć do posolonego i posłodzonego wrzątku. Gotuj tylko przez kilka minut. Możesz też postawić na zblanszowanie liści.
Co zrobić z portulaki?
Portulaka to jeden z popularniejszych składników kuchni greckiej, więc w wielu daniach wywodzących się z tego regionu świetnie się sprawdzi. Co robić z portulaki? Możesz np. użyć jej do sałatki lub koktajlu, dzięki czemu nabierze oryginalnego, nieco kwaskowego posmaku. To również rewelacyjny dodatek do zup, dań mięsnych i rybnych.
Jeśli z kolei zależy ci na prozdrowotnych właściwościach portulaki, przygotuj domowy napar leczniczy. Wystarczy łyżkę świeżych liści zalać szklanką wrzącej wody, a następnie gotować całość nie dłużej niż przez 15 minut. Napar musi przestygnąć. Stosuj łyżeczkę, maksymalnie trzy razy dziennie.
Kapuśniak z portulaką
Zobacz przepisKapuśniak z portulaką / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Portulaka - przeciwskazania
Dla większości osób portulaka jest w zupełności bezpieczna. Nie zaleca się jednak spożywania jej w czasie ciąży i przez osoby chorujące na tzw. syndrom leniwego jelita.
Przeciwskazaniem do spożycia portulaki są też problemy z nerkami - roślina zawiera kwasy szczawiowe, mogące wzmocnić nieprzyjemne objawy ze strony układu moczowego.
Zobacz także:
Mizerię rób tylko w ten sposób. Nie będzie wodnista, posmakuje każdemu »
Mleko ziemniaczane będzie hitem najbliższych lat? Możesz zrobić je w domu »
Dodaj do wody dwa składniki. Otrzymasz najlepszy napój na kaca »