Dania jednogarnkowe

Ma tyle samo zdrowych tłuszczów omega-3, co ryby. Choć portulaka pospolita często nazywana jest chwastem, warto się nią zainteresować. Jej duża dostępność oraz szereg właściwości zdrowotnych, które w sobie kryje, powodują, że powinniśmy ją stosować jak najczęściej. Odkryj, co zrobić z portulaki.

Portulaka warzywna (pospolita) to cenne źródło kwasów tłuszczowych omega-3 | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

W Polsce pierwsze wzmianki o tej roślinie pochodzą z XVIII wieku. Portulaka warzywna (pospolita) często brana jest za chwast, bo rośnie niemal wszędzie. Tymczasem jest bogata w witaminy i minerały, dlatego warto używać jej jako jeden ze składników codziennego jadłospisu. Co zrobić z portulaki i jakie dokładnie ma właściwości zdrowotne?

Sprawdź także: W PRL-u była przysmakiem, dziś jest niesłusznie omijana. Kawałeczek szybko zaspokoi ochotę na słodkie

Portulaka warzywna (pospolita) - wygląd i charakterystyka

Portulaka pospolita, inaczej nazywa też portulaką warzywną, to powszechny niemal na całej kuli ziemskiej chwast. Rośnie na polach uprawnych i na przydrożach, ale można ją hodować również w donicach. W Polsce występuje obficie, szczególnie w zachodniej i centralnej części kraju.

Roślina dorasta do ok. 30-40 cm wysokości, ma czerwono-fioletową łodygę i mięsiste, zaokrąglone liście. W okresie kwitnienia widoczne są jasnożółte kwiaty. Często hodowana jest jak warzywo. Głównie ze względu na zawartość witamin, minerałów oraz kwasów omega-3. Stosuje się ją w celach leczniczych i kulinarnych.

Portulaka - składniki odżywcze

Jakie składniki odżywcze ma portulaka? Choć traktowana jest jak chwast, cechuje się naprawdę bogatym składem. Właśnie dlatego nie powinno się o niej zapominać, układając cotygodniowe menu.

Do głównych składników odżywczych portulaki pospolitej zaliczyć można witaminy - roślina dostarcza organizmowi witaminę A, C i te z grupy B. To także bogate źródło minerałów, w tym: magnezu, potasu, żelaza, wapnia, manganu, sodu i fosforu. 

Portulaka bardzo często spożywana jest także ze względu na zawartość antyoksydantów i spore ilości kwasów omega-3 (porównywalne do zawartości tego składnika w rybach). 

Jakie właściwości zdrowotne ma portulaka?

Na właściwości zdrowotne portulaki wpływa przede wszystkim bogactwo składników odżywczych. Roślina wykazuje silne działanie antyoksydacyjne, czyli redukuje skutki stresu oksydacyjnego, niszczy wolne rodniki i zapobiega starzeniu się organizmu. Ponadto poprawia kondycję serca i całego układu krążeniareguluje poziom glukozy we krwi, a także wzmacnia kości. Wpływa na prawidłowe funkcjonowanie narządu wzroku.

Pomaga również w gojeniu się ran po ukąszeniu czy użądleniu. Co więcej, do głównych właściwości zdrowotnych portulaki można zaliczyć regulowanie pracy układu trawiennego. Pędy portulaki warzywnej zawierają dużo orzeźwiającego soku o lekkim działaniu oczyszczającym. Nie tylko wspomaga ona więc procesy trawienne, pobudzając wydzielanie soków, ale też przyspiesza metabolizm, eliminuje wzdęcia oraz łagodzi nieprzyjemne objawy zgagi i biegunki. 

Zobacz: Afera w holenderskiej armii. Żołnierze uczyli się... grillować

Jak przygotować portulakę?

Nigdy nie wykorzystywałeś tego „chwasta” w kuchni i nie wiesz, jak przygotować portulakę, żeby smakowała najlepiej? Zapamiętaj prostą zasadę - liście przyrządza się prawie jak szpinak, a mięsiste łodygi - jak szparagi. Portulakę można jeść na surowo, w formie dodatku lub ją ugotować.

Jeśli chcesz ugotować portulakę, najpierw dokładnie umyj jej liście, a następnie wrzuć do posolonego i posłodzonego wrzątku. Gotuj tylko przez kilka minut. Możesz też postawić na zblanszowanie liści. 

Co zrobić z portulaki?

Portulaka to jeden z popularniejszych składników kuchni greckiej, więc w wielu daniach wywodzących się z tego regionu świetnie się sprawdzi. Co robić z portulaki? Możesz np. użyć jej do sałatki lub koktajlu, dzięki czemu nabierze oryginalnego, nieco kwaskowego posmaku. To również rewelacyjny dodatek do zup, dań mięsnych i rybnych.

Jeśli z kolei zależy ci na prozdrowotnych właściwościach portulaki, przygotuj domowy napar leczniczy. Wystarczy łyżkę świeżych liści zalać szklanką wrzącej wody, a następnie gotować całość nie dłużej niż przez 15 minut. Napar musi przestygnąć. Stosuj łyżeczkę, maksymalnie trzy razy dziennie.

Sałatka z portulaki

 Sałatka z portulaki Zobacz przepis

Sałatka z portulaką / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Kapuśniak z portulaką

 Kapuśniak z portulaką Zobacz przepis

Kapuśniak z portulaką / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Portulaka - przeciwskazania

Dla większości osób portulaka jest w zupełności bezpieczna. Nie zaleca się jednak spożywania jej w czasie ciąży i przez osoby chorujące na tzw. syndrom leniwego jelita. 

Przeciwskazaniem do spożycia portulaki są też problemy z nerkami - roślina zawiera kwasy szczawiowe, mogące wzmocnić nieprzyjemne objawy ze strony układu moczowego. 

Zobacz także:

Mizerię rób tylko w ten sposób. Nie będzie wodnista, posmakuje każdemu »

Mleko ziemniaczane będzie hitem najbliższych lat? Możesz zrobić je w domu »

Dodaj do wody dwa składniki. Otrzymasz najlepszy napój na kaca »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Leszcz smażony na patelni

Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...

Odsłon: 51

30 min
3

Polecane artykuły

Informacje Mało znana, przez co jest niedoceniana. Kasza owsiana - właściwości i przepisy

Większość z nas kojarzy owies głównie z płatkami owsianymi, które trafiają na nasze stoły m.in. w formie owsianki czy zdrowych przekąsek. Tymczasem...

4
Ewa gotuje Ewa Wachowicz zaskakuje. Co zrobiła z klasycznymi daniami?

Ewa Wachowicz zabrała się za przyrządzanie absolutnych klasyków - kapuśniaka, golonki i sernika. Nie kierowała się jednak tradycyjnymi przepisami i...

2
Informacje Obiad na 2 dni. Propozycje szybkich dań dla zapracowanych

Obiad na dwa dni to idealne rozwiązanie dla tych, którzy chcą zaoszczędzić czas i energię w codziennej rutynie. Przygotowując posiłek na kilka dni,...

7
Informacje Cztery skuteczne sposoby, dzięki którym ograniczysz marnowanie żywności

Marnowanie żywności to problem wielowymiarowy. Można spojrzeć na niego z perspektywy społecznej – gdy mnóstwo ludzi na świecie głoduje, część wyrzu...

0