W PRL-u była przysmakiem, dziś jest niesłusznie omijana. Kawałeczek szybko zaspokoi ochotę na słodkie

Większości Polaków chałwa kojarzy się z dwiema rzeczami - deserem z PRL-u oraz niezwykle słodkim smakiem. Najwyższa pora odczarować mit tuczącej przekąski i wskazać, dlaczego raz na jakiś czas warto ją zjeść. Poznaj jej właściwości i odkryj, jak zrobić zdrową chałwę w domu.

W czasach PRL-u była raczej dobrem luksusowym. Właściwości chałwy sprawiają, że dziś warto ją jeść | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

W czasach PRL-u chałwa była raczej dobrem luksusowym. Współcześnie część Polaków o niej zapomniało, a niektórzy uznają ją za zbyt słodką. Osoby na diecie odchudzającej boją się z kolei, że to sam cukier. Co ciekawe, po taki deser warto jednak sięgać. Właściwości i wartości odżywcze chałwy sprawiają, że jedzona od czasu do czasu może skutecznie wesprzeć organizm.

Sprawdź także: Obrywasz liście kalafiora w sklepie? Możesz najeść się wstydu! Lepiej wykorzystaj je w kuchni

Chałwa - przysmak PRL-u

Chałwa wielu Polakom kojarzy się przede wszystkim z czasami PRL-u. Choć przysmak stracił w ostatnich latach na popularności, to warto sobie o nim przypomnieć. W niektórych regionach Polski już w latach 70. XX wieku można było go kupić, jednak dopiero w latach 80. stał się bardziej przystępny cenowo. Wciąż jednak na taki deser nie mógł sobie pozwolić każdy.

Chałwa była dostępna w dwóch smakach - zwykłym (sezamowym) i czekoladowym. Sprzedawano ją w puszkach - w Pewexie i w sklepach Baltona. Ze względu na jej cenę, Polacy sięgali po nią raczej rzadko, częściej wybierając blok czekoladowy. 

W latach 90. XX wieku chałwę sprzedawano już także w formie batonów lub na przykościelnych odpustach. Małe opakowania tego przysmaku PRL-u zyskały sympatię wielu Polaków. W miarę upływu czasu odchodzono jednak od słodyczy, ze względu na jej kaloryczność. Jak się okazuje, nie do końca potrzebnie. Sprawdź, dlaczego od czasu do czasu wręcz warto zjeść odrobinę chałwy.

Zobacz też: Robert Makłowicz padł ofiarą oszustów. Wydał oświadczenie

Jakie wartości odżywcze ma chałwa?

Naturalna chałwa pełna jest wartościowych składników. Mimo jej wysokiej kaloryczności (w 100 g jest ok. 500 kcal), wciąż warto po nią sięgać - nawet na diecie. Przygotowana z sezamu lub słonecznika charakteryzuje się cennymi wartościami odżywczymi. Chałwa to źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych, antyoksydantów, błonnika i białka. Zawiera też witaminy i minerały, m.in. witaminy A, E i te z grupy B oraz magnez, żelazo, fosfor i cynk.

Chałwa - właściwości

Chałwę produkuje się z nasion słonecznika lub z sezamu. W Polsce najczęściej dostępny jest ten drugi rodzaj. Właściwości chałwy wynikają właśnie z produktu, z którego jest przygotowana. Dowiedz się, jakie właściwości ma sezam, który jest podstawą tej słodyczy.

Chałwa sezamowa:

  • dzięki zawartości zdrowych tłuszczów oraz minerałów - obniża poziom cholesterolu we krwi, reguluje krążenie oraz ciśnienie krwi, wzmacnia naczynia krwionośne i chroni przed chorobami serca,
  • będąc źródłem żelaza - zapobiega niedokrwistości,
  • bogata w białko - poprawia kondycję układu kostnego,
  • dzięki zawartości witamin i minerałów - wzmacnia odporność, wspiera działanie układu nerwowego oraz poprawia wygląd skóry, paznokci i włosów,
  • ze względu na sporą ilość przeciwutleniaczy - chroni przed szkodliwym działaniem wolnych rodników (stresem oksydacyjnym), działa przeciwnowotworowo, zapobiega starzeniu się organizmu i przyspiesza metabolizm. 

Zobacz: Zdrowa pasta pietruszkowa z sezamem

Jak wybrać dobrą chałwę?

Pamiętaj, żeby w sklepie rozsądnie kupować przysmak z PRL-u. Chałwa powinna być słodka i nieco krucha. Choć, ze względu na wysoką kaloryczność, nie powinniśmy jeść jej za dużo, to spożywana sporadycznie może pomóc w uzupełnieniu niezbędnych dla organizmu składników odżywczych.

Jak wybrać dobrą chałwę w sklepie? Skup się na jej składzie. Sięgając po słodycz, przestudiuj jej etykietę. Powinna mieć jak najwięcej sezamu, bo im większa jego ilość w deserze, tym wyższa jakość produktu. Na rynku istnieją produkty, w których znajdziemy od 41 do ok. 60 proc. głównego składnika - to spora różnica. Ponadto sprawdź, czy w składzie obecne są oleje palmowe lub tłuszcze częściowo utwardzone (powodujące wzrost cholesterolu, zaburzające działanie układu sercowo-naczyniowego, zwiększające ryzyko nowotworów) - jeśli tak, odłóż chałwę na półkę. 

Jak zrobić chałwę w domu?

Jeśli nie znalazłeś zdrowej chałwy, bez żadnych sztucznych substancji i ulepszaczy, możesz przygotować ją sam. Jak zrobić chałwę w domu? Przepis jest naprawdę prosty, a lista niezbędnych produktów zawiera tylko dwa składniki.

Składniki

  • 2 szklanki ziaren sezamu łuskanego,
  • pół szklanki miodu.

Sezam odpowiada za cenne właściwości i smak chałwy, natomiast miód skleja całość i również dodaje wartości odżywczych takiemu deserowi.

Jak zrobić chałwę w domu? Na początku - na małym ogniu - upraż ziarna sezamu na suchej patelni. Uważaj jednak, żeby się nie przypaliły (bo będą gorzkie). Prażony sezam ładnie pachnie i nabiera orzechowego smaku. Wystudź ziarna i zmiel na drobny pył, a następnie przełóż go do głębszej miski.

Miód przelej do miski z sezamem, cały czas mieszając oba składniki ze sobą - do uzyskania jednolitej, gęstej masy. Tak przygotowaną chałwę przełóż do keksówki lub innej formy i odstaw do lodówki, aby stężała. Ten przysmak PRL-u smakuje najlepiej w towarzystwie gorzkiej kawy lub herbaty.

Jeśli masz ochotę trochę urozmaicić smak chałwy, na etapie mieszania miodu z sezamem, możesz do niej dosypać jeszcze odrobinę kakao, poszatkowanych orzechów, zmieloną laskę wanilii, pokrojoną drobno czekoladę, wiórki kokosowe, rodzynki albo cynamon. Po jej stężeniu możesz również udekorować ją polewą i bakaliami - opcji jest naprawdę dużo.

1. Domowa chałwa sezamowa bez cukru z orzechami

 Domowa chałwa sezamowa bez cukru z orzechami Zobacz przepis

Domowa chałwa sezamowa / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Domowa chałwa bez cukru

 Domowa chałwa bez cukru Zobacz przepis

Domowa chałwa bez cukru / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Chałwa z orzechami

 Chałwa z orzechami Zobacz przepis

Wytrawna chałwa / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Domowa chałwa sezamowo- słonecznikowa bez cukru

 Domowa chałwa sezamowo- słonecznikowa bez cukru Zobacz przepis

Jak zrobić chałwę w domu? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Domowa chałwa z wanilią

 Domowa chałwa z wanilią Zobacz przepis

Chałwa przepis / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Chałwa słonecznikowa z żurawiną

 Chałwa słonecznikowa z żurawiną Zobacz przepis

Chałwa słonecznikowa z żurawiną / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Domowa chałwa migdałowa

 Domowa chałwa migdałowa Zobacz przepis

Domowa chałwa z bakaliami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Zobacz także:

Byakuya to najdroższy deser świata. Produkt firmy Cellato kosztuje ponad 6,5 tys. dolarów »

Pij na skołatane nerwy. Reguluje ciśnienie krwi i odtruwa organizm »

Mizerię rób tylko w ten sposób. Nie będzie wodnista, posmakuje każdemu »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Zupy Krupnik na golonce wieprzowej

Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...

Odsłon: 123

30 min
4

Polecane artykuły

Informacje Idealna sałatka dla kobiet po 50. Skończą się problemy ze zbędnymi kilogramami i wypadaniem włosów

Nie jest tajemnicą, że po 50. roku życia metabolizm spowalnia. Wiele pań w tym wieku zaczyna borykać się z nadprogramowymi kilogramami, oraz przykr...

0
Informacje 5 pomysłów na surówki do mięs z rusztu. Proste przepisy idealne do grilla

Grillowana karkówka, szaszłyki, czy kiełbasa to pyszne dania, które potrzebują odpowiedniej oprawy. Warto zaserwować je ze świeżym lub podpiekanym...

6
Informacje Co zrobić, żeby kaszanka z grilla nie pękała?

Szybka w przygotowaniu i niezwykle aromatyczna - Polacy właśnie za to uwielbiają kaszankę z grilla. Jaki jest przepis na to, żeby nie pękała podcza...

11
Informacje Klasyk, który nigdy się nie znudzi. Jak wybrać najlepszą kiełbasę na grilla?

Majówka to świetna okazja do rozpoczęcia sezonu grillowego. Wiele osób nie może doczekać się soczystej karkówki czy szaszłyków. Jednak większość wy...

28