Ewa_Gotuje

Ma więcej witaminy E niż sam owoc i mnóstwo błonnika. Dlaczego warto jeść kiwi ze skórką?

Choć najczęściej łyżeczką wybiera się wyłącznie pyszny miąższ owocu, okazuje się, że jego zewnętrzna warstwa z meszkiem również jest jadalna. Dlaczego warto jeść skórkę kiwi? Zawiera znacznie więcej cennych wartości odżywczych, które warto dostarczać organizmowi w swojej diecie.

Dlaczego warto jeść skórkę kiwi? | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Kiwi to owoc, który często trafia do lekkich sałatek lub prozdrowotnych koktajli odchudzających. Świetnie nadaje się też jako składnik marynaty do mięs, bo zmiękcza jego strukturę, czyniąc je rozpływającym się w ustach. Nie każdy wie, że podczas gotowania warto wykorzystać nie tylko miąższ, ale również skórkę kiwi. Dowiedz się, dlaczego warto ją jeść.

Sprawdź także: Co zrobić, żeby barszcz czerwony nie stracił koloru? Najlepsze patenty na intensywną czerwień

Kiwi - właściwości i wartości odżywcze

Kiwi to jeden z ulubionych owoców osób, które chcą zrzucić kilka nadmiarowych kilogramów. W 100 gramach (czyli jednej sztuce) kryje się tylko 61 kalorii. Dodatkowo cechuje się ono także niskim indeksem glikemicznym. Wśród wartości odżywczych kiwi można wyróżnić błonnik pokarmowy, witaminę C i K, potas, magnez i kwas foliowy.

Bogactwo składników mineralnych przekłada się na niezwykle cenne dla organizmu właściwości kiwi. Jeden owoc zaspokaja dzienne zapotrzebowanie na witaminę C, co sprawia, że wyjątkowo korzystnie działa na układ odpornościowy. Ponadto reguluje pracę jelit (zapobiegając zaparciom, zapewniając uczucie sytości po posiłku i prawidłowe trawienie), obniża poziom złego cholesterolu, poprawia wzrok (przeciwdziałając m.in. jaskrze, zaćmie czy zanikowi plamki żółtej) i wspiera układ nerwowy (poprawiając koncentrację oraz walcząc z bezsennością).

Ponadto opóźnia procesy starzenia się skóry i odżywia ją, włosy oraz paznokcie. Pomaga także w prawidłowym funkcjonowaniu układu oddechowego. Nie powinni więc stronić od niego astmatycy, bo poprawia czynność ich płuc. Jakie jeszcze są właściwości kiwi? Działa moczopędnie i przeciwnowotworowo, obniża ciśnienie krwi oraz wspiera układ krwionośny (zapewniając prawidłowe krzepnięcie krwi) i kostny.

Dlaczego warto jeść skórkę kiwi?

Czy wiesz, że można jeść nie tylko miąższ, ale również zewnętrzną warstwę owocu? Choć większość osób ją obiera, to powinieneś wiedzieć, że jest całkowicie jadalna. Zastanawiasz się, dlaczego warto jeść skórkę kiwi? Regularne zajadanie się całym smakołykiem sprawia, że dostarczasz organizmowi jeszcze więcej wartości odżywczych. W skórce kiwi znajduje się m.in. znacznie więcej witaminy C oraz E (nazywanej witaminą młodości), kwasu foliowego czy błonnika pokarmowego, który wpływa m.in. na poprawę pracy jelit. Spożywanie kiwi w całości może więc zapobiegać chorobom serca, chronić przed stresem i dolegliwościom gastrycznym (np. zaparciom) oraz być pomocne w profilaktyce przeciwnowotworowej.

Trzeba jednak pamiętać o trzech niebezpieczeństwach związanych ze spożywaniem skórki kiwi. Po pierwsze, zawiera ona aktydyndynę, która przyjęta w nadmiarze może wywołać wymioty lub biegunkę. Niektóre osoby są na nią ponadto uczulone, co objawia się podrażnieniem jamy ustnej, zaraz po jej zjedzeniu. Dużo poważniejsza reakcja będzie widoczna u najmłodszych alergików - u dzieci może pojawić się wysypka, zgaga, a nawet problemy z oddychaniem. Skórka kiwi może też zaszkodzić, jeśli znajdą się na niej zanieczyszczenia (cząstki kurzu) i szkodliwe substancje (np. pestycydy). Właśnie dlatego niezbędne jest dokładne wymycie owocu przed spożyciem. Z jedzenia kiwi ze skórką powinni też zrezygnować chorzy na kamicę nerkową, ze względu na obecność wysokiej dawki niebezpiecznego dla nich szczawianu wapnia. 

Jak wybrać dobre kiwi?

Chcesz spróbować zjeść owoc w całości, bo wiesz już, dlaczego warto jeść skórkę kiwi? W sklepie szukaj zatem mniejszych okazów, które najczęściej charakteryzują się delikatną skórką. Jeszcze nie wiesz, czy zjesz zewnętrzną warstwę, ale nastawiasz się na pyszny miąższ? Jak wybrać dobre kiwi w takim przypadku? Zwróć uwagę na jego konsystencję po wzięciu go do rąk. Jeśli jest twarde i jędrne, jeszcze nie dojrzało - może więc poleżeć w domu przez kilka dni. Natomiast miękkie, a czasem wręcz papkowate kiwi jest już przejrzałe - ma więcej cukru i nada się co najwyżej do smoothie. Choć najczęściej da się kupić zielone kiwi, warto poszukać też minikiwi lub złotego owocu (z żółtym wnętrzem i gładką skórką). 

1. Dżem z kiwi

 Dżem z kiwi Zobacz przepis

Dżem z kiwi / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Zielona sałatka z kiwi

 Zielona sałatka z kiwi Zobacz przepis

Zielona sałatka z kiwi / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Jogurtowe ciasto z kiwi

 Jogurtowe ciasto z kiwi Zobacz przepis

Jogurtowe ciasto z kiwi / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Chipsy z kiwi

 Chipsy z kiwi Zobacz przepis

Chipsy z kiwi / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Koktajl z kiwi

 Koktajl z kiwi Zobacz przepis

Koktajl z kiwi / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Owsianka z kiwi

 Owsianka z kiwi Zobacz przepis

Owsianka kiwi / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Deser owsiany z kiwi

 Deser owsiany z kiwi Zobacz przepis

Deser owsiany z kiwi / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Placuszki biszkoptowe z kiwi i płatkami

 Placuszki biszkoptowe z kiwi i płatkami Zobacz przepis

Placuszki z kiwi / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

9. Stek z tuńczyka z sosem z kiwi

 Stek z tuńczyka z sosem z kiwi Zobacz przepis

Stek z tuńczyka z sosem z kiwi / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Źródło: Smaker.pl, pandawanda.pl

Autorka: Joanna Cebulak-Brzykcy

Zobacz także:

Trzy mikstury na niedobory. Szybko uzupełnisz braki w organizmie »

Najzdrowszy rodzaj ziemniaka. Pomoże na nadciśnienie i uchroni przed rakiem »

W lasach jest ich teraz dużo. Jak rozpoznać opieńki jadalne i jak nie zatruć się tym grzybem? »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Ciasto drożdżowe.

Bardzo smaczne, pulchne ciasto drożdżowe upieczone w dużej formie keksowej.

Odsłon: 86

30 min
3
Ciasta Szarlotka (jabłecznik) na kruszonce

Niezwykle prosty i smakowity, dla nas rewelka, bo kocham wszelkie jabłkowe wy...

Odsłon: 29817

60 min
66
Sałatki Sałatka ziemniaczana z sosem greckim

Bardzo smaczna sałatka ziemniaczana polana greckim sosem tzatziki. Polecamy j...

Odsłon: 199

30 min
7

Polecane artykuły

Ewa gotuje Mięsa z rusztu według Ewy Wachowicz i Mateusza Gesslera. Przepisy idealne na majówkę

Podczas tegorocznej majówki planujesz przygotować schab z rusztu? Jeśli tak, koniecznie zapoznaj się z przepisami, które w 510. odcinku programu "E...

0
Informacje Egzotyczny owoc o wyjątkowym smaku. Jak jeść kiwano i co można z niego zrobić?

Kiwano – egzotyczny owoc z Afryki – cieszy się coraz większą popularnością w polskiej kuchni. I nic w tym dziwnego – nie dość, że zachwyca ono swoi...

1
Informacje Witaminy z grupy B – na co pomagają, w czym się znajdują?

Witaminy z grupy B są niezmiernie ważne dla naszego zdrowia. Wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, przyczyniają się do utrzymania zdrowej skór...

0
Informacje Sezon grillowy czas zacząć! Oto prawdziwy „narodowy sport Polaków”

Grillowanie zajmuje ważne miejsce w sercach Polaków. Śmiało można stwierdzić, że to nasz sport narodowy, który jednoczy przyjaciół i rodziny w upal...

0