Sponsorowane

Makaron mac and cheese - jak go wykonać?

Pyszny, ciągnący się, łatwy w wykonaniu - właśnie taki jest makaron mac and cheese z tego przepisu. Wypróbuj danie w prawdziwym amerykańskim stylu, które pokochały już tysiące osób na całym świecie. Jego wykonanie zajmie Ci mniej niż 20 min, a dodatkowo jest niezwykle proste - poradzisz sobie nawet będąc początkującym kucharzem. Dłużej nie zwlekaj, wypróbuj ten przepis jak najszybciej!

Pyszny, ciągnący się, łatwy w wykonaniu - mac and cheese / materiały promocyjne

Składniki na mac and cheese

Do wykonania mac and cheese będziesz potrzebować jedynie kilku składników, które najprawdopodobniej masz już w swojej kuchni. Przygotuj:

  • 1 opakowanie WINIARY Pomysł na... Sycący makaron z ciągnącym serem,
  • 200 g makaronu typu kolanka (jeśli w swojej kuchni masz inny makaron, np. spaghetti lub penne, również możesz go wykorzystać),
  • 100 ml śmietanki 12%,
  • 200 g sera żółtego (doskonale sprawdzi się cheddar, jednak ponownie możesz sięgnąć po taki ser, jaki masz w lodówce, np. mozzarellę).

Wyżej wymienione składniki pozwolą Ci na przygotowanie mac and cheese dla 4 osób.

Mac and cheese - przepis krok po kroku

Do przygotowania makaronu mac and cheese będziesz potrzebować głębokiej patelni. Wlej na nią 700 ml wody, 200 ml śmietanki 12% i wsyp opakowanie WINIARY Pomysł na... Sycący makaron z ciągnącym serem. Całość dokładnie wymieszaj, a następnie podgrzewaj do zagotowania, od czasu do czasu mieszając.

Do gotującego się sosu dodaj 200 g surowego makaronu. Całe danie gotuj tyle minut, ile wskazuje instrukcja na opakowaniu makaronu. W dalszym ciągu mieszaj od czasu do czasu, aby uniknąć przypalenia.

Kiedy makaron będzie się gotować, przygotuj ser. Zetrzyj go na tarce na niewielkich oczkach.

Makaron miękki i gotowy? Czas dodać do niego starty ser. Całe danie dokładnie wymieszaj, aż ser się roztopi. Mac and cheese jest gotowy do podania! Wyłóż go na talerz, tworząc gniazdo lub przełóż do miseczki.

Przygotuj makaron mac and cheese w piekarniku!

Mac and cheese możesz także przygotować w piekarniku. Wystarczy, że przełożysz makaron do naczynia żaroodpornego, a następnie zalejesz go wodą, śmietanką i opakowanie WINIARY Pomysł na... Sycący makaron z ciągnącym serem. Tak przygotowane danie należy włożyć do piekarnika rozgrzanego na 200 stopni i piec przez około 35-40 minut. Po tym czasie wyciągnij mac and cheese z piekarnika i posyp tartym serem, a następnie ponownie zapiekaj przez 5 minut. W ten sposób powstanie danie, które smakuje tak samo jak w oryginalnym przepisie! Będzie jednak znacznie łatwiejsze w przygotowaniu, ponieważ nie będziesz musiał(a) marnować czasu na mieszanie i dbanie o to, aby mac and cheese się nie przypalił. Idealna opcja na zabiegany dzień!

Z czym podać mac and cheese?

Mac and cheese doskonale smakuje w zestawieniu ze świeżym szczypiorkiem. Jeśli chcesz, aby Twoje danie było jeszcze bardziej aromatyczne, a dodatkowo apetycznie wyglądało, koniecznie wypróbuj to połączenie. Pęczek szczypiorku dokładnie umyj, osusz, a następnie posiekaj na drobne kawałki. Posyp makaron i zajadaj! Opcjonalnie świetnym wyborem będzie także prażona cebulka lub podsmażony boczek - one również bardzo dobrze przełamią smak.

Choć mac and cheese najczęściej jest podawane samodzielnie, to czasem to danie można także spotkać z zestawem surówek. Dzięki nim potrawa staje się bardziej lekka i świeża.

Na jakie okazje sprawdzi się makaron mac and cheese?

Mac and cheese doskonale sprawdza się na co dzień. To danie idealne na obiad, podwieczorek lub kolację. Możesz go także zabrać ze sobą na wynos do pracy i odgrzać w mikrofali.

Ale to nie wszystko! Makaron mac and cheese możesz także śmiało podać swoim gościom. Będzie świetnie prezentować się na stole podczas spotkania z przyjaciółmi lub uroczystości rodzinnej.

Artykuł sponsorowany

Ostatnio komentowane przepisy

>60 min
2
Dania główne Danie z bobu i młodych ziemniaków

Bób jest u nas bardzo lubiany, więc kiedy nadchodzi pora korzystamy z niego,...

Odsłon: 119

30 min
5
30 min
3
Śniadania Jajecznica ze szczypiorkiem

Prosta, delikatna jajecznica z dodatkiem mleka i szczypiorku doskonała na szy...

Odsłon: 144

15 min
5
Ciasta Brzoskwiniowa nuta

Delikatne, subtelne ciasto , pięknie wygląda i super smakuje.

Odsłon: 147

60 min
7

Polecane artykuły

Informacje Co zrobić z młodego czosnku? Możesz ukisić, upiec, a młode pędy zblanszować

Wraz z nadejściem wiosny i lata w sklepach i na straganach zaczynają pojawiać się sezonowe warzywa, a wśród nich młody czosnek – znany z intensywne...

5
Informacje Dania z resztek z grilla. Pierożki, frittata i forszmak z grillowanym mięsem

Lato to idealny moment na spotkania ze znajomymi przy ogrodowym grillu. Jeśli po całonocnym biesiadowaniu zostało ci dużo resztek, nie wyrzucaj ich...

1
Informacje Rewelacyjne ciasta z porzeczkami. 7 przepisów na każdą okazję

Porzeczki - w zależności od odmiany - charakteryzują się lekko cierpkim lub kwaśnym smakiem, który idealnie przełamuje słodycz. To właśnie dlatego...

26
Informacje Dlaczego ogórki są puste w środku? Prosty trik pomoże ci tego uniknąć

Co zrobić, żeby ogórki nie były puste w środku? Przygotowanie idealnych ogórków małosolnych lub kiszonych wcale nie jest tak prostą sprawą, jak mog...

326