Spis treści:
- Babka jajowata – wartości odżywcze
- Babka jajowata – właściwości
- Jak zrobić i pić napój z babki jajowatej?
- Na co pomaga napój z babki jajowatej?
- Babka jajowata – przeciwskazania
Czym jest babka jajowata? To roślina, która najczęściej występuje na terenach basenu Morza Śródziemnego, można ją również spotkać w Polsce, w szczególności na gruntach podmokłych. Babkę jajowatą charakteryzują długie kwiatostany przypominające kłosy. Powszechnie stosowana jest w ziołolecznictwie, wykorzystuje się zarówno łuski, jak i nasiona rośliny. W szczególności ceniona jest za wysoką zawartość błonnika pokarmowego, a co za tym idzie świetnie wpływa na pracę układu pokarmowego, a także sprzyja odchudzaniu. Można dodać ją do wielu potraw, a także przygotować z niej prozdrowotny napój. W poniższym artykule podpowiemy ci, jak go zrobić, jakie właściwości i wartości odżywcze ma babka jajowata oraz czym różni się od babki płesznik.
Babka jajowata – wartości odżywcze
Jakie wartości odżywcze ma babka jajowata? Znajdziesz w niej błonnik pokarmowy, a także białka, tłuszcze oraz fitosterole. W 100 g babki jajowatej znajduje się ok. 250 kcal. Roślina ma niską zawartość węglowodanów, dlatego bez obaw może być stosowana na diecie niskowęglowodanowej lub ketogenicznej. Babkę jajowatą można w prosty sposób przemycić do codziennego jadłospisu, wystarczy wrzucić ją do ulubionego musli lub jogurtu. Można także zagęścić nią zupę lub dodać do sałatki.
Babka jajowata – właściwości
Przede wszystkim babka jajowata jest genialnym źródłem błonnika pokarmowego, który jest odpowiedzialny za prawidłową pracę jelit, a także pomaga pozbyć się uporczywych zaparć. Dodatkowo spożywanie babki jajowatej sprawi, że szybciej pozbędziesz się toksyn z organizmu. Błonnik ma również wpływ na obniżenie "złego" cholesterolu we krwi, wspiera również regulowanie prawidłowego poziomu cukru.
Te niepozorne nasionka mają również właściwości antyoksydacyjne, wspierają walkę organizmu z wolnymi rodnikami, chronią przed stresem oksydacyjnym, opóźniają procesy starzenia, a także mają właściwości przeciwnowotworowe.
Babka jajowata ma także właściwości kojące i osłaniające przewód pokarmowy, a także ma działanie probiotyczne. Roślina ta ma istotny wpływ na odchudzanie, ponieważ posiłki bogate w błonnik na dłużej cię nasycą, dzięki czemu unikniesz podjadania między posiłkami, co często utrudnia utratę kilogramów. Nasiona mają również właściwości przyspieszające metabolizm, a także sprawia, że tłuszcze przyjmowane z pożywienia są trudniej wchłanialne.
Co więcej, stosowana jest także w leczeniu żylaków i hemoroidów.
Babka jajowata a babka płesznik
Czym różni się babka jajowata od babki płesznik? Okazuje się, że rośliny są bardzo podobne w swoim składzie, dlatego bez problemu mogą być stosowane zamiennie. Obie łączy duża ilość błonnika pokarmowego. Różni ich natomiast teren występowania, babka jajowata rośnie najczęściej w krajach śródziemnomorskich na wilgotnych terenach, natomiast babka płesznik lubuje się w suchym, tropikalnym klimacie, występuje w Afryce.
Jak zrobić i pić napój z babki jajowatej?
Z babki jajowatej można zrobić prosty kleik. Wystarczy przygotować dwie lub trzy łyżki nasion oraz 250 ml letniej wody, wszystko wymieszać, a następnie odstawić na pół godziny, aby napęczniały. Taki napój można stosować na czczo lub wypić go przed posiłkiem, do trzech razy na dzień. Warto pamiętać, że babkę jajowatą zawsze stosuje się wraz z płynami, wodą, sokiem lub mlekiem. Świetnie sprawdzi się również jako dodatek do zupy, potrawek, musli czy jogurtów.
Na co pomaga napój z babki jajowatej?
Dlaczego warto pić napój z babki jajowatej? Przede wszystkim zaleca się go osobom, które borykają się z częstymi zaparciami, taki napój doskonale pobudzi pracę jelit, dzięki czemu pomoże pozbyć się uciążliwego problemu. Jest również skutecznym sposobem na usunięcie wzdęć.
Jeżeli jesteś na diecie i masz problem z podjadaniem, również powinieneś sięgnąć po ten napój. Wypite wraz z wodą nasiona napęcznieję w żołądku, dzięki czemu na długo poczujesz się syty. Babkę jajowatą poleca się także osobom, które chorują na cukrzycę, ponieważ ma właściwości obniżające poziom cukru we krwi.
Babka jajowata – przeciwskazania
Czy wszyscy mogą jeść babkę jajowatą? Nasiona te są raczej bezpieczne, bez problemu mogą jeść je kobiety w ciąży oraz te, które karmią piersią. Warto jednak pamiętać, że jeżeli na stałe przejmujesz leki, nie powinieneś łączyć ich z napojem z babki jajowatej. Zanim go wypijesz, warto odczekać minimum godzinę. Może być również niewskazana dla osób, które odczuwają dolegliwości związane z układem pokarmowym. Tyczy się to na przykład częstych bólów brzucha oraz niedrożności jelit. Należy także pamiętać, by nie przesadzać z babką jajowatą, ponieważ zbyt duża ilość nasion może zadziałać przeczyszczająco.
Zobacz także:
Takiego masła jeszcze nie jadłeś. Sekret tkwi w jednym składniku »
Zupa ogórkowa będzie smakować wybornie. Zmień w przepisie jedną rzecz »
Polscy naukowcy dowiedli, że działa antyrakowo. Pij łyżeczkę przed posiłkiem »