W jelitach działają jak odkurzacz, zbijają „zły cholesterol" i cukier. Kto powinien jeść płatki gryczane?

Jeśli szukasz nowych produktów spożywczych, które powinieneś włączyć do jadłospisu, aby wspomóc organizm i zbilansować dietę, postaw na płatki gryczane. Właściwości ziaren są korzystne dla całego organizmu, a wartości odżywcze pozwalają uzupełnić niedobory witamin i minerałów. Sprawdź, co to są płatki gryczane i dlaczego warto je jeść.

Płatki gryczane to pyszny zamiennik dla owsianki. Odkryj, dlaczego warto je jeść | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Z powodzeniem zastąpią tradycyjną owsiankę. Płatki gryczane mają cenne dla organizmu składniki odżywcze i wspierają jego całe funkcjonowanie. Dlaczego warto jeść płatki gryczane i co to właściwie jest? Dowiedz się, jak je przygotować i kiedy smakują najlepiej.

Sprawdź także: Regeneruje wątrobę, spala tłuszcz, ma wiele innych zalet. Jak stosować pyłek pszczeli?

Co to są płatki gryczane?

W polskiej kuchni najczęściej stosuje się kaszę gryczaną - ten produkt jest dobrze znany kucharzom. Znacznie mniej osób wie już, co to są płatki gryczane. Zarówno kaszę, jak i płatki, produkuje się z owoców jadalnej rośliny (zboża rzekomego) - gryki zwyczajnej, które wyglądem przypominają trójkątny orzech. Owoce najpierw poddaje się prażeniu, a następnie łuska. Tak przygotowane ziarenka to kasza gryczana. Jak powstają jednak płatki gryczane? Otrzymujemy je w wyniku spłaszczenia ziaren gryki. Płatki gryczane mają zazwyczaj grubość ok. 0,2-0,4 mm i kilka milimetrów długości. 

Płatki gryczane - wartości odżywcze

W 100 g produktu znajduje się 340 kalorii, 10 g białka, 2 g tłuszczu, jednak przede wszystkim 67 g skrobi. Jakie jeszcze wartości odżywcze mają płatki gryczane? Są źródłem błonnika pokarmowegoaminokwasów (w tym leucyny i lizyny) i flawonoidów (np. kwercetyny).

Dostarczają organizmowi licznych witamin, m.in. witaminę młodości (E), PP oraz te z grupy B. Zawierają także cenne składniki mineralne, w tym: wapń, magnez, żelazo, siarkę, kobalt, miedź, fosfor, cynk, bor i jod. 

Zobacz: Kasza gryczana z jeżynami, jagodami i malinami bez gotowania

Płatki gryczane - właściwości zdrowotne

Płatki gryczane są produktem bezglutenowym, dlatego mogą je jeść osoby z celiakią i nietolerancją glutenu. Jakie są inne właściwości zdrowotne płatków gryczanych? Przede wszystkim, magnez, potas i antyoksydanty działają jak balsam na serce. Produkt ma bardzo dobry wpływ na kondycję naczyń krwionośnych, regulują zbyt wysoki poziom cholesterolu. Z kolei dzięki zawartości wartościowych aminokwasów, korzystnie oddziałują na funkcjonowanie mózgu i usprawniają jego pracę w stanach przemęczenia i stresu.

Co więcej, płatki gryczane bogate w błonnik pokarmowy, poprawiają perystaltykę jelit. Zapewniają poczucie sytości na dłużej, więc mogą być pomocne w diecie odchudzającej. Spłaszczone ziarna gryki mają także niski indeks glikemiczny, dlatego nie powodują skoków glukozy we krwi. 

Dlaczego warto jeść płatki gryczane?

Choć wiesz już, jakie są wartości odżywcze i właściwości zdrowotne płatków gryczanych, wciąż zastanawiasz się, dlaczego warto je jeść? Lista zalet ziaren gryki jest naprawdę długa:

  • produkt może wspierać leczenie cukrzycy - zawarte w nim flawonoidy wpływają na stabilizację poziomu cukru we krwi, a sam ma niski indeks glikemiczny,
  • regularne jedzenie płatków gryczanych zmniejsza stan zapalny i obniża poziom złego cholesterolu LDL,
  • ziarna uzupełniają niedobory witamin i minerałów w organizmie,
  • wspierają także dietę odchudzającą - wpływają na prawidłowe funkcjonowanie jelit (pobudzają perystaltykę oraz odbudowują mikroflorę bakteryjną), zaspokajają głód na dłużej,
  • płatki gryczane są źródłem lizyny, czyli aminokwasu wzmacniającego tkanki, skórę i układ odpornościowy,
  • bogactwo aminokwasów wspiera funkcjonowanie całego organizmu,
  • mogą być spożywane przez chorych na celiakię lub z nietolerancją glutenu, ponieważ nie zawierają tego białka (gryka to tzw. zboże rzekome, a nie prawdziwe).

Jak przygotować płatki gryczane?

Masz ochotę wypróbować zdrowy produkt? Musisz dowiedzieć się, jak przygotować płatki gryczane. Możesz je kupić niemal w każdym sklepie, zapakowane podobnie jak płatki owsiane, kukurydziane czy żytnie. Występują trzy ich rodzaje - zwykły, prażony lub błyskawiczny. Płatki gryczane wystarczy po prostu zalać wrzątkiem (według zaleceń producenta) lub gorącym mlekiem i odstawić na kilka minut, aby napęczniały. Pamiętaj, że mają nieco bardziej słodkawy posmak niż kasza gryczana.

Z czym jeść płatki gryczane? Mogą zastąpić tradycyjną owsiankę - gdy dodasz do nich owoce i odrobinę jogurtu przyrządzisz pyszną gryczankę. To niejedyne zastosowanie w kuchni - świetnie komponują się z owocami i orzechami, dlatego mogą stanowić zdrowy deserWarto je dodać także do granoli, ciastek i chleba lub zrobić z nich panierkę.

Płatki gryczane - przeciwwskazania

Choć cukrzycy i osoby na diecie bezglutenowej mogą jeść płatki gryczane, to istnieją pewne przeciwwskazania do ich stosowania. Produkty gryczane zawierają sporo fosforu i siarki, które zakwaszają organizm. Z tego właśnie powodu mogą zaszkodzić wszystkim cierpiącym na wrzody żołądka i dwunastnicy, nadkwaśny nieżyt żołądka i refluks żołądkowo-przełykowyKto nie powinien jeść płatków gryczanych? Nie zaleca się też ich w dużych ilościach osobom z niewydolnością nerek i chorobami nowotworowymi.

Zobacz także:

Takiego masła jeszcze nie jadłeś. Sekret tkwi w jednym składniku »

Zupa ogórkowa będzie smakować wybornie. Zmień w przepisie jedną rzecz »

Polscy naukowcy dowiedli, że działa antyrakowo. Pij łyżeczkę przed posiłkiem »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

60 min
2
Sałatki Powiew wiosny

Aromatyczna i apetyczna sałatka, chrupiące ogórek, rzodkiewka, kremowe awokad...

Odsłon: 61

30 min
3

Polecane artykuły

Informacje Rewelacyjne ciasta z porzeczkami. 7 przepisów na każdą okazję

Porzeczki - w zależności od odmiany - charakteryzują się lekko cierpkim lub kwaśnym smakiem, który idealnie przełamuje słodycz. To właśnie dlatego...

23
Informacje Dlaczego ogórki są puste w środku? Prosty trik pomoże ci tego uniknąć

Co zrobić, żeby ogórki nie były puste w środku? Przygotowanie idealnych ogórków małosolnych lub kiszonych wcale nie jest tak prostą sprawą, jak mog...

311
Informacje Ogórki małosolne na sucho. Tak zrobione wychodzą pyszne i chrupiące

Jak zrobić perfekcyjne ogórki kiszone? W tym sezonie zdecydowanym hitem są ogórki małosolne na sucho. Jakie składniki dodać do tak przygotowanych o...

10
Informacje Biały nalot na ogórkach kiszonych. Czy trzeba je wyrzucić?

Ogórki kiszone zawierają mnóstwo prozdrowotnych właściwości, dlatego powinny gościć w naszej diecie przez cały rok. Na pewno nieraz po odkręceniu s...

25