Spis treści:
- Co to są płatki gryczane?
- Płatki gryczane - wartości odżywcze
- Płatki gryczane - właściwości zdrowotne
- Dlaczego warto jeść płatki gryczane?
- Jak przygotować płatki gryczane?
- Płatki gryczane - przeciwwskazania
Z powodzeniem zastąpią tradycyjną owsiankę. Płatki gryczane mają cenne dla organizmu składniki odżywcze i wspierają jego całe funkcjonowanie. Dlaczego warto jeść płatki gryczane i co to właściwie jest? Dowiedz się, jak je przygotować i kiedy smakują najlepiej.
Co to są płatki gryczane?
W polskiej kuchni najczęściej stosuje się kaszę gryczaną - ten produkt jest dobrze znany kucharzom. Znacznie mniej osób wie już, co to są płatki gryczane. Zarówno kaszę, jak i płatki, produkuje się z owoców jadalnej rośliny (zboża rzekomego) - gryki zwyczajnej, które wyglądem przypominają trójkątny orzech. Owoce najpierw poddaje się prażeniu, a następnie łuska. Tak przygotowane ziarenka to kasza gryczana. Jak powstają jednak płatki gryczane? Otrzymujemy je w wyniku spłaszczenia ziaren gryki. Płatki gryczane mają zazwyczaj grubość ok. 0,2-0,4 mm i kilka milimetrów długości.
Płatki gryczane - wartości odżywcze
W 100 g produktu znajduje się 340 kalorii, 10 g białka, 2 g tłuszczu, jednak przede wszystkim 67 g skrobi. Jakie jeszcze wartości odżywcze mają płatki gryczane? Są źródłem błonnika pokarmowego, aminokwasów (w tym leucyny i lizyny) i flawonoidów (np. kwercetyny).
Dostarczają organizmowi licznych witamin, m.in. witaminę młodości (E), PP oraz te z grupy B. Zawierają także cenne składniki mineralne, w tym: wapń, magnez, żelazo, siarkę, kobalt, miedź, fosfor, cynk, bor i jod.
Zobacz: Kasza gryczana z jeżynami, jagodami i malinami bez gotowania
Płatki gryczane - właściwości zdrowotne
Płatki gryczane są produktem bezglutenowym, dlatego mogą je jeść osoby z celiakią i nietolerancją glutenu. Jakie są inne właściwości zdrowotne płatków gryczanych? Przede wszystkim, magnez, potas i antyoksydanty działają jak balsam na serce. Produkt ma bardzo dobry wpływ na kondycję naczyń krwionośnych, regulują zbyt wysoki poziom cholesterolu. Z kolei dzięki zawartości wartościowych aminokwasów, korzystnie oddziałują na funkcjonowanie mózgu i usprawniają jego pracę w stanach przemęczenia i stresu.
Co więcej, płatki gryczane bogate w błonnik pokarmowy, poprawiają perystaltykę jelit. Zapewniają poczucie sytości na dłużej, więc mogą być pomocne w diecie odchudzającej. Spłaszczone ziarna gryki mają także niski indeks glikemiczny, dlatego nie powodują skoków glukozy we krwi.
Dlaczego warto jeść płatki gryczane?
Choć wiesz już, jakie są wartości odżywcze i właściwości zdrowotne płatków gryczanych, wciąż zastanawiasz się, dlaczego warto je jeść? Lista zalet ziaren gryki jest naprawdę długa:
- produkt może wspierać leczenie cukrzycy - zawarte w nim flawonoidy wpływają na stabilizację poziomu cukru we krwi, a sam ma niski indeks glikemiczny,
- regularne jedzenie płatków gryczanych zmniejsza stan zapalny i obniża poziom złego cholesterolu LDL,
- ziarna uzupełniają niedobory witamin i minerałów w organizmie,
- wspierają także dietę odchudzającą - wpływają na prawidłowe funkcjonowanie jelit (pobudzają perystaltykę oraz odbudowują mikroflorę bakteryjną), zaspokajają głód na dłużej,
- płatki gryczane są źródłem lizyny, czyli aminokwasu wzmacniającego tkanki, skórę i układ odpornościowy,
- bogactwo aminokwasów wspiera funkcjonowanie całego organizmu,
- mogą być spożywane przez chorych na celiakię lub z nietolerancją glutenu, ponieważ nie zawierają tego białka (gryka to tzw. zboże rzekome, a nie prawdziwe).
Jak przygotować płatki gryczane?
Masz ochotę wypróbować zdrowy produkt? Musisz dowiedzieć się, jak przygotować płatki gryczane. Możesz je kupić niemal w każdym sklepie, zapakowane podobnie jak płatki owsiane, kukurydziane czy żytnie. Występują trzy ich rodzaje - zwykły, prażony lub błyskawiczny. Płatki gryczane wystarczy po prostu zalać wrzątkiem (według zaleceń producenta) lub gorącym mlekiem i odstawić na kilka minut, aby napęczniały. Pamiętaj, że mają nieco bardziej słodkawy posmak niż kasza gryczana.
Z czym jeść płatki gryczane? Mogą zastąpić tradycyjną owsiankę - gdy dodasz do nich owoce i odrobinę jogurtu przyrządzisz pyszną gryczankę. To niejedyne zastosowanie w kuchni - świetnie komponują się z owocami i orzechami, dlatego mogą stanowić zdrowy deser. Warto je dodać także do granoli, ciastek i chleba lub zrobić z nich panierkę.
Płatki gryczane - przeciwwskazania
Choć cukrzycy i osoby na diecie bezglutenowej mogą jeść płatki gryczane, to istnieją pewne przeciwwskazania do ich stosowania. Produkty gryczane zawierają sporo fosforu i siarki, które zakwaszają organizm. Z tego właśnie powodu mogą zaszkodzić wszystkim cierpiącym na wrzody żołądka i dwunastnicy, nadkwaśny nieżyt żołądka i refluks żołądkowo-przełykowy. Kto nie powinien jeść płatków gryczanych? Nie zaleca się też ich w dużych ilościach osobom z niewydolnością nerek i chorobami nowotworowymi.
Zobacz także:
Takiego masła jeszcze nie jadłeś. Sekret tkwi w jednym składniku »
Zupa ogórkowa będzie smakować wybornie. Zmień w przepisie jedną rzecz »
Polscy naukowcy dowiedli, że działa antyrakowo. Pij łyżeczkę przed posiłkiem »