Spis treści:
- Co to jest pyłek pszczeli?
- Pyłek pszczeli - wartości odżywcze
- Pyłek pszczeli - właściwości lecznicze
- Jak stosować pyłek pszczeli?
- Pyłek pszczeli - przeciwwskazania
- Jak przechowywać pyłek pszczeli?
Kuracja pyłkiem pszczelim może przynieść ulgę w przypadku wielu dolegliwości. Najpierw warto jednak dowiedzieć się, co to jest pyłek pszczeli i jak go stosować w swojej diecie. Sprawdź, czy jesteś w grupie osób, które powinny po niego regularnie sięgać.
Sprawdź także: Miód lawendowy - zmniejsza ryzyko zawału i udaru. Kto powinien jeść miód lawendowy?
Co to jest pyłek pszczeli?
Pszczoły zbieraczki zajmują się zbieraniem pyłku kwiatowego. Z niektórych roślin zbierają wyłącznie pyłek, a z innych - miododajnych - także nektar. Owady mieszają pyłek kwiatowy z nektarem oraz śliną i transportują taką mieszankę do ula, gdzie składają ją w komórkach plastra. Pyłek, który został w ten sposób przeniesiony do ula, nazywamy pyłkiem pszczelim. Powstaje więc w pylnikach roślin i przybiera formę małych ziarenek, różniących się nieco kształtem, wielkością, kolorem i wagą (w zależności od roślin, z których został pobrany).
Młode pszczoły następnie rozdrabniają go i ubijają, a wewnątrz plastra zalepiają miodem. Wówczas następuje proces tzw. fermentacji beztlenowej, podczas której wytwarza się kwas L-mlekowy, odpowiedzialny za konserwację pyłku kwiatowego. W tej fazie pyłek nazywany jest pierzgą i zaspokaja potrzeby żywieniowe pszczół. Należy więc pamiętać, że pyłek pszczeli a pierzga to dwa różne pojęcia, których nie powinno się mylić. Pierzga to już przetworzony przez pszczoły pyłek pszczeli.
Skoro pyłek pszczeli to pokarm owadów, dlaczego wszedł również do diety ludzi? Podglądanie zachowania pszczół i badanie wartości odżywczych pyłku pszczelego przyniosło zaskakujące wyniki - okazało się, że produkt może mieć pozytywny wpływ także na nasz organizm.
Pyłek pszczeli - wartości odżywcze
Wiesz już, co to jest pyłek pszczeli, więc poznaj również jego wartości odżywcze. W jaki sposób może pomóc ludziom? Co ciekawe, to bogate źródło białka dla pszczół, ale też dla naszego organizmu. Najważniejszym składnikiem odżywczym będą więc białka i aminokwasy (ok. 12 proc. składu). Pyłek pszczeli zawiera zarówno aminokwasy, które możemy sami wytworzyć, jak i te, które muszą być dostarczone z zewnątrz. To m.in. arginina, leucyna, lizyna czy fenyloalanina.
Do wartości odżywczych można zaliczyć zawartość ponad 30 enzymów i koenzymów, przyspieszających naturalne procesy w organizmie. W składzie produktu znajdziemy także antyoksydanty (np. kwercetynę) i nienasycone kwasy tłuszczowe oraz ok. 40 pierwiastków. Do głównych należą m.in. magnez, potas, cynk i żelazo. Pyłek pszczeli jest źródłem witamin, w tym A, C, D, E i tych z grupy B. 100 g porcję pyłku pszczelego można uznać za źródło ok. 262 kalorii.
Pyłek pszczeli - właściwości lecznicze
Produkt pracy pszczół zbieraczek ma szereg wartościowych składników odżywczych, ale po co go tak właściwie stosować? Przede wszystkim dla jego właściwości leczniczych. Pyłek pszczeli wpływa korzystnie na cały organizm ludzki:
- reguluje procesy trawienne, pozytywnie oddziałuje na florę bakteryjną przewodu pokarmowego i łagodzi dolegliwości trawienne (m.in. zaparcia, rozstrój żołądka),
- ma silne działanie przeciwbakteryjne oraz przeciwgrzybicze, dlatego np. jest skuteczny w leczeniu stanów zapalnych jamy ustnej i przewodu pokarmowego oraz wspomaga leczenie choroby wrzodowej,
- przede wszystkim uzupełnia niedobory składników odżywczych w organizmie - dostarcza witaminy, minerały, aminokwasy, antyoksydanty. Usprawnia w ten sposób funkcjonowanie całego ciała,
- pyłek pszczeli pobudza apetyt, ale też przyspiesza metabolizm, dlatego jest pomocny w diecie odchudzającej i zbilansowanej,
- usprawnia produkcję czerwonych ciałek krwi i zwiększa poziom żelaza, dlatego jest wskazany w jadłospisie anemików,
- wzmacnia naczynia krwionośne (zapobiegając ich pękaniu), poprawia krążenie, chroni przed miażdżycą i hamuje zlepianie się płytek krwi,
- ma właściwości detoksykacyjne - eliminuje szkodliwy wpływ dużej liczby czynników chemicznych, chroni wątrobę i wspomaga jej regenerację,
- obniża poziom cholesterolu,
- pyłek pszczeli stosuje się także w leczeniu alkoholizmu, ponieważ zmniejsza objawy głodu alkoholowego, poprawia nastrój i uspokaja,
- stanowi wsparcie dla układu nerwowego (poprawia koncentrację i pracę mózgu), więc powinni go stosować wszyscy odczuwający stres i zmęczenie,
- pomaga w zmniejszeniu nadciśnienia,
- jest polecany w profilaktyce przeziębień i grypy, gdyż skutecznie wpływa na wzrost ilości przeciwciał i poprawę pracy układu odpornościowego,
- zwiększa wydzielanie insuliny i obniża poziom cukru we krwi,
- w połączeniu z miodem pomaga w leczeniu alergii (m.in. łagodzi katar sienny).
Jak stosować pyłek pszczeli?
Liczne właściwości lecznicze pyłku pszczelego zdecydowanie zachęcają do włączenia go do codziennego jadłospisu. Jak stosować pyłek pszczeli?
Wystarczy zakupić produkt, a następnie zmieszać go z wodą, mlekiem lub miodem. Następnie poleca się jeszcze przeżuwanie przed połknięciem, aby uwolnić wszystkie wartości odżywcze pyłku pszczelego. Dla maksymalnego efektu najlepiej przyjmować go trzy razy dziennie, ok. 30 minut przed jedzeniem. Kuracja pyłkiem pszczelim powinna trwać od 1 do 3 miesięcy i można ją powtarzać kilka razy w roku.
Produkt może być stosowany zarówno przez dzieci, jak i dorosłych. Dzienna dawka dla dzieci w wieku 3-5 lat to max. 10 g pyłku, dla dzieci w wieku 6-12 lat to 15 g pyłku, dla dzieci powyżej 12 lat i dorosłych - 20 g pyłku. Dla dorosłych, którzy spożywają go w celach leczniczych dobowa porcja to max. 40 g pyłku.
Pyłek pszczeli - przeciwwskazania
Pyłek pszczeli jest całkowicie naturalny i nie ma większych przeciwwskazaniach do jego stosowania. Powinni na niego uważać jedynie alergicy (szczególnie uczuleni na różnego rodzaju pyłki lub produkty pszczele). Ta grupa osób może na początku wypróbować małą porcję pyłku, aby przekonać się, czy nie wystąpią niepożądane objawy.
Jak przechowywać pyłek pszczeli?
Pyłek pszczeli należy przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku, w temperaturze maksymalnie do 5 stopni Celsjusza. Nie wystawiaj go na działanie słońca i wilgoci. Pamiętaj, że pyłek pszczeli może się przeterminować.
Zobacz także:
Jak wybrać dobry makaron? Przede wszystkim zwróć uwagę na kolor »
Te warzywa wyniszczają tarczycę. Zobacz, czego unikać na swoim talerzu »
Apel lekarza: nigdy nie popełniaj tych błędów podczas gotowania rosołu »