Dania jednogarnkowe

Jest zdrowy, aromatyczny i smaczny. Z reguły wytwarza się go w krajach położonych w basenie Morza Śródziemnego. Mowa o miodzie lawendowym, który ma mnóstwo cennych właściwości. Można go wykorzystać do wielu potraw. Jakie wartości odżywcze ma miód lawendowy i gdzie konkretnie znajduje zastosowanie?

Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Czym jest miód lawendowy? Poznaj niezwykle aromatyczny wyrób 

Miód lawendowy jest pozyskiwany z kwiatów lawendy (najczęściej wąskolistnej – lekarskiej). Ma złocistą (a niekiedy bursztynową) barwę. Co ciekawe, zmienia swój kolor wskutek krystalizacji – ciecz robi się jaśniejsza i nieco bardziej kremowa. W smaku da się wyczuć lawendę, niektóre odmiany charakteryzują się delikatną korzenną goryczką. 

Produkt jest wytwarzany przede wszystkim w krajach położonych nad Morzem Śródziemnym (Hiszpania, Francja czy Chorwacja). Coraz częściej można napotkać polskie wyroby, jednakże uprawy lawendy w naszym kraju są bardzo małe ze względu na klimat – to też jest główną przeszkodą w produkcji lawendowego miodu na szeroką skalę.

Sprawdź też: Jak rozpoznać prawdziwy miód?

Wartości odżywcze i właściwości lecznicze miodu lawendowego 

Miód lawendowy nie należy do najmniej kalorycznych produktów. W 100 gramach wyrobu znajduje się około 330 kcal. Skład jest zdominowany przez cukier – w 100 gramach znajduje się około 83 gramów węglowodanów, w tym około 72 gramów cukru

Jakie jeszcze składniki są obecne w miodzie lawendowym? To choćby białko, jednak jest go bardzo niewiele – około 0,3 gramów w 100 gramach wyrobu

Oprócz tego miód lawendowy zawiera wiele innych prozdrowotnych składników, na przykład takich jak: 

  • olejki eteryczne z grupy terpenów; 
  • flawonoidy; 
  • minerały (np. żelazo, potas); 
  • witaminy z grupy B. 

Słodki miód z lawendy jest powszechnie ceniony za swój smak. Co istotne, produkt charakteryzuje się wieloma właściwościami leczniczymi. Spożywany z umiarem może działać prozdrowotnie. W jaki sposób? Miód lawendowy może wpływać na: 

  • zmniejszenie uczucia zmęczenia (za sprawą łatwo przyswajalnych cukrów); 
  • zdenerwowanie – olejki eteryczne w nim zawarte mogą koić nerwy; 
  • redukcję wolnych rodników i zmniejszenie stresu oksydacyjnego (za sprawą flawonoidów); 
  • zmniejszenie ryzyka zawału i udaru (również dzięki flawonoidom); 
  • poprawę samopoczucia; 
  • redukcję stanów zapalnych w organizmie. 

Z uwagi na prozdrowotne działanie, warto spożywać niewielkie ilości miodu lawendowego. Szczególnie jest on polecany osobom borykającym się z problemami takimi jak bezsenność, brak energii czy stres. Dzięki miodowi z lawendy można dostarczyć swojemu organizmowi wielu cennych składników odżywczych

Cierpisz na te schorzenia? Nie powinieneś spożywać miodu lawendowego 

Nie wszyscy mogą korzystać z dobrodziejstw miodu lawendowego. Przede wszystkim nie powinni spożywać go cukrzycy, a to z tego względu, że wyrób zawiera wiele cukru i ma wysoki indeks glikemiczny. Zbyt duża ilość tego składnika może także zaszkodzić kobietom cierpiącym na cukrzycę ciążową. 

Osoby otyłe, które muszą zwracać szczególną uwagę na kaloryczność spożywanych posiłków, również nie powinny konsumować miodu lawendowego bez konsultacji z lekarzem. To samo dotyczy ludzi walczących z nadwagą. 

Zastosowanie miodu lawendowego w kuchni – wypróbuj sprawdzone przepisy 

Miód lawendowy może być doskonałym dodatkiem do deserów i nie tylko. Wiele osób wykorzystuje go do przyrządzania niezwykle aromatycznych marynat do mięs. Co ciekawe, wyrób może stanowić składnik doskonałego napoju izotonicznego. To świetny wybór dla sportowców i aktywnych osób. Łatwo przyswajalne cukry w miodzie lawendowym mogą zapewnić solidną dawkę energii.

Domowy napój izotoniczny

 Domowy napój izotoniczny Zobacz przepis

Domowy napój izotoniczny / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Ciekawym pomysłem jest również upieczenie kruchych ciasteczek miodowych. Wówczas przepis na zwykłą wersję można zmodernizować zamieniając klasyczny miód na wariant lawendowy. To sprawi, że słodkości nabiorą dodatkowego aromatu lawendy. Naprawdę warto spróbować.

Ciasteczka miodowe

 Ciasteczka miodowe Zobacz przepis

Ciasteczka miodowe / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Zobacz także: 

Węgierskie leczo po polsku: Jak rozpieścić podniebienie w kilku krokach? »

Zamiast brać tabletki, włącz do diety. Wystarczy dwa razy w tygodniu »

Najzdrowsze śniadanie według neurologów. Mózg będzie ci wdzięczny »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Leniwe kluchy

Kluski leniwe to delikatne i szybkie do przygotowania danie z ziemniakow, mąk...

Odsłon: 24

30 min
1
Zupy Rosół drobiowo - wołowy

Rosół to jedna z najpopularniejszych i cenionych zup polskiej kuchni. Jest py...

Odsłon: 406

15 min
11
Ciasta Piernik dojrzewający

Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...

Odsłon: 1684

30 min
17
Desery Babeczki pierniczkowe

Babeczki pierniczkowe są świetnym dopełnieniem świątecznej atmosfery na wigil...

Odsłon: 123

30 min
1

Polecane artykuły

Informacje Obiad na 2 dni. Propozycje szybkich dań dla zapracowanych

Obiad na dwa dni to idealne rozwiązanie dla tych, którzy chcą zaoszczędzić czas i energię w codziennej rutynie. Przygotowując posiłek na kilka dni,...

2
Informacje Cztery skuteczne sposoby, dzięki którym ograniczysz marnowanie żywności

Marnowanie żywności to problem wielowymiarowy. Można spojrzeć na niego z perspektywy społecznej – gdy mnóstwo ludzi na świecie głoduje, część wyrzu...

0
Informacje Dania z makaronem dla cukrzyków. Smaczne, zdrowe i z niskim indeksem glikemicznym

Makaron może być smacznym i zdrowym posiłkiem także dla osób z cukrzycą. Pod warunkiem, że postawimy na jego odpowiedni rodzaj i sposób przygotowan...

3
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Wege kapuśniak, golonki z indyka w marynacie BBQ, sernik jogurtowy na zimno

W 526. odcinku programu "Ewa Gotuje" prowadząca udowodni widzom, że klasyczne potrawy da się przyrządzić w wyjątkowy sposób. Popularna w Polsce zup...

1