Spis treści:
- Czym jest miód lawendowy? Poznaj niezwykle aromatyczny wyrób
- Wartości odżywcze i właściwości lecznicze miodu lawendowego
- Cierpisz na te schorzenia? Nie powinieneś spożywać miodu lawendowego
- Zastosowanie miodu lawendowego w kuchni – wypróbuj sprawdzone przepisy
Czym jest miód lawendowy? Poznaj niezwykle aromatyczny wyrób
Miód lawendowy jest pozyskiwany z kwiatów lawendy (najczęściej wąskolistnej – lekarskiej). Ma złocistą (a niekiedy bursztynową) barwę. Co ciekawe, zmienia swój kolor wskutek krystalizacji – ciecz robi się jaśniejsza i nieco bardziej kremowa. W smaku da się wyczuć lawendę, niektóre odmiany charakteryzują się delikatną korzenną goryczką.
Produkt jest wytwarzany przede wszystkim w krajach położonych nad Morzem Śródziemnym (Hiszpania, Francja czy Chorwacja). Coraz częściej można napotkać polskie wyroby, jednakże uprawy lawendy w naszym kraju są bardzo małe ze względu na klimat – to też jest główną przeszkodą w produkcji lawendowego miodu na szeroką skalę.
Sprawdź też: Jak rozpoznać prawdziwy miód?
Wartości odżywcze i właściwości lecznicze miodu lawendowego
Miód lawendowy nie należy do najmniej kalorycznych produktów. W 100 gramach wyrobu znajduje się około 330 kcal. Skład jest zdominowany przez cukier – w 100 gramach znajduje się około 83 gramów węglowodanów, w tym około 72 gramów cukru.
Jakie jeszcze składniki są obecne w miodzie lawendowym? To choćby białko, jednak jest go bardzo niewiele – około 0,3 gramów w 100 gramach wyrobu.
Oprócz tego miód lawendowy zawiera wiele innych prozdrowotnych składników, na przykład takich jak:
- olejki eteryczne z grupy terpenów;
- flawonoidy;
- minerały (np. żelazo, potas);
- witaminy z grupy B.
Słodki miód z lawendy jest powszechnie ceniony za swój smak. Co istotne, produkt charakteryzuje się wieloma właściwościami leczniczymi. Spożywany z umiarem może działać prozdrowotnie. W jaki sposób? Miód lawendowy może wpływać na:
- zmniejszenie uczucia zmęczenia (za sprawą łatwo przyswajalnych cukrów);
- zdenerwowanie – olejki eteryczne w nim zawarte mogą koić nerwy;
- redukcję wolnych rodników i zmniejszenie stresu oksydacyjnego (za sprawą flawonoidów);
- zmniejszenie ryzyka zawału i udaru (również dzięki flawonoidom);
- poprawę samopoczucia;
- redukcję stanów zapalnych w organizmie.
Z uwagi na prozdrowotne działanie, warto spożywać niewielkie ilości miodu lawendowego. Szczególnie jest on polecany osobom borykającym się z problemami takimi jak bezsenność, brak energii czy stres. Dzięki miodowi z lawendy można dostarczyć swojemu organizmowi wielu cennych składników odżywczych.
Cierpisz na te schorzenia? Nie powinieneś spożywać miodu lawendowego
Nie wszyscy mogą korzystać z dobrodziejstw miodu lawendowego. Przede wszystkim nie powinni spożywać go cukrzycy, a to z tego względu, że wyrób zawiera wiele cukru i ma wysoki indeks glikemiczny. Zbyt duża ilość tego składnika może także zaszkodzić kobietom cierpiącym na cukrzycę ciążową.
Osoby otyłe, które muszą zwracać szczególną uwagę na kaloryczność spożywanych posiłków, również nie powinny konsumować miodu lawendowego bez konsultacji z lekarzem. To samo dotyczy ludzi walczących z nadwagą.
Zastosowanie miodu lawendowego w kuchni – wypróbuj sprawdzone przepisy
Miód lawendowy może być doskonałym dodatkiem do deserów i nie tylko. Wiele osób wykorzystuje go do przyrządzania niezwykle aromatycznych marynat do mięs. Co ciekawe, wyrób może stanowić składnik doskonałego napoju izotonicznego. To świetny wybór dla sportowców i aktywnych osób. Łatwo przyswajalne cukry w miodzie lawendowym mogą zapewnić solidną dawkę energii.
Domowy napój izotoniczny
Zobacz przepisDomowy napój izotoniczny / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Ciekawym pomysłem jest również upieczenie kruchych ciasteczek miodowych. Wówczas przepis na zwykłą wersję można zmodernizować zamieniając klasyczny miód na wariant lawendowy. To sprawi, że słodkości nabiorą dodatkowego aromatu lawendy. Naprawdę warto spróbować.
Zobacz także:
Węgierskie leczo po polsku: Jak rozpieścić podniebienie w kilku krokach? »
Zamiast brać tabletki, włącz do diety. Wystarczy dwa razy w tygodniu »
Najzdrowsze śniadanie według neurologów. Mózg będzie ci wdzięczny »