Spis treści:
- Co to jest zupa kąpielowa?
- Jakie wartości odżywcze i właściwości ma brukiew?
- Zupa karpielowa – przepis z dawnych lat
Dawniej, kiedy brakowało żywności, podstawią wielu potraw stanowiły różnego rodzaju bulwy i warzywa korzeniowe, które długo mogły leżeć w spiżarniach. Przepisy na niektóre z nich przetrwały do dziś, dobrym przykładem może być właśnie zupa karpielowa. Nie wszyscy wiedzą o tym, że pod nazwą karpiel, kryje się zapomniana już nieco brukiew. Pomimo tego, że warzywo to stanowi połączenie rzepy z kapustą, jego smak można określić jako nieco rzodkiewkowy. W tej niepozornej roślinie kryje się wiele właściwości korzystnie wpływających na zdrowie, dlatego warto włączyć ją do swojego jadłospisu na przykład w postaci zupy karpielowi. Podpowiemy ci, jak ją zrobić.

Co to jest zupa kąpielowa?
Zupa karpielowa to nic innego jak zupa z brukwi, która pochodzi prawdopodobnie z Małopolski, przepis na tę potrawę został zamieszczony w książce kucharskiej "Smaki Przedgórza". Jako że danie to jest zrobione z tanich składników, jedzone było przede wszystkim przez najuboższych. Jednocześnie potrawa była sycąca, dzięki czemu dawała siłę do pracy. Brukiew i ziemniaki stanowiły główne pożywienie w ostatnich miesiącach zimy oraz wczesną wiosną, kiedy na zbiory trzeba było jeszcze poczekać.
Jakie wartości odżywcze i właściwości ma brukiew?
Brukiew dostarcza wielu wartości odżywczych, jest źródłem witaminy A , tych z grupy B, C, D, E, K, a także substancji mineralnych takich jak: potas, żelazo, siarka, fosfor, i chlor. Pomaga wzmocnić układ odpornościowy i uchronić się przed przeziębieniami. Znajdujące się w niej glukozynolany pomagają w walce z bakteriami, wirusami i grzybami. Dodatkowo spora dawka witaminy C również pomaga chronić organizm przed przeziębieniami i grypą. Ponadto jest źródłem przeciwutleniaczy, wspiera neutralizowanie wolnych rodników, ma właściwości przeciwnowotworowe, a także opóźnia przedwczesne procesy starzenia. Witamina E obecna w tym warzywie nazywana jest witaminą młodości, pomaga zadbać o kondycję skóry, dzięki niej jest jędrna i pełna blasku, zmniejsza również stany zapalne. Ponadto kompozycja witamin i minerałów zawartych w brukwi wpływa również na zdrowe i mocne włosy.
Roślina ta dostarcza również błonnika pokarmowego, który odpowiada za prawidłowe działanie układu pokarmowego, wspiera trawienie oraz zapobiega zaparciom. Dodatkowo błonnik wiąże się z wodą, dzięki czemu po posiłku czujemy się syci. Danie z błonnikiem mogą więc zmniejszyć ochotę na podjadanie między posiłkami, co ułatwia utratę zbędnych kilogramów. Warto wspomnieć również o tym, że składnik ten reguluje prawidłowy poziom cukru i cholesterolu we krwi. Brukiew jest warzywem niskokalorycznym, dlatego świetnie sprawdzi się na diecie odchudzającej, w 100 g jest jedynie 40 kcal.
Co więcej, brukiew ma działanie moczopędne, dzięki czemu wspiera usuwanie toksyn z organizmu.
Zupa karpielowa – przepis z dawnych lat
Do przygotowania zupy kąpielowej, będziesz potrzebować: dwie duże brukwie, dwa litry bulionu, dwie łyżki śmietany, łyżkę cukru, łyżkę mąki, łyżkę masła, a także sól i pieprz.
Zacznij od umycia, obrania i pokrojenia brukwi w kostkę. Następnie ugotuj ją do miękkości, dodaj do podgrzanego bulionu. Na patelni zrób zasmażkę z mąki i masła, dodaj do zupy i podgotuj. Zahartuj śmietaną, wsyp cukier, dopraw solą i pieprzem. Jeżeli wolisz zupy krem, całość możesz zblendować.
Źródła: medonet.pl, polaneis.pl.
Zobacz także:
Mizerię rób tylko w ten sposób. Nie będzie wodnista, posmakuje każdemu »
Dodaj do wody dwa składniki. Otrzymasz najlepszy napój na kaca »
Mleko ziemniaczane będzie hitem najbliższych lat? Możesz zrobić je w domu »