Fot. 123RF/Picsel
Marchew to bogactwo beta-karotenu, który jest szalenie ważny dla cery. Odpowiednie dawki marchwi w diecie pomogą uporać się z nadmierną bladością i nadadzą skórze lekko złoty odcień. Beta-karoten, który nasz organizm zamienia na prowitaminę A, zadba też o wzrok.
Dodatkowo beta-karoten hamuje działanie rakotwórczych związków obecnych w spalinach, a także w dymie tytoniowym. Swoją drogą marchew wykorzystywana jest jako wsparcie podczas rzucania palenia. Chrupanie cienkich, pomarańczowych słupków pozwala ograniczyć głód nikotynowy i daje zajęcie naszym dłoniom.
Spożywanie marchwi ma także dobroczynny wpływ na zachowanie młodego wyglądu. Odpowiadają za to cenne dla naszego organizmu przeciwutleniacze. Dodatkowo obfituje ona w witaminy B1, B2, PP, K i C oraz związki mineralne.
Chcąc zadbać o urodę, jędrność i zdrowie całego ciała warto włączyć do diety wapń, żelazo, fosfor, miedź, cynk, magnez, jod oraz potas - a te składniki znajdziemy właśnie w marchwi. Dodatkowo pozwolą nam one zadbać o piękne włosy i mocne paznokcie.
Medycyna nie pozostawia cienia wątpliwości - marchew jest zdrowa. Co na to kuchnia? Czy chcąc regularnie spożywać marchew jesteśmy skazani na duszoną z groszkiem oraz tartą z jabłkiem? Niczego tym pomysłom rzecz jasna nie odmawiamy, chcemy jednak zaproponować nowoczesne spojrzenie na to znane, choć niedoceniane warzywo. Zobaczie, co nasi użytkownicy potrafią wyczarować z pospolitej marchewki. Znajdziecie tu pomysły zarówno na wytrawne jak i słodkie dania i przekąski.
1. Marchew pomarańczowo-miodowa
Fot. Orionka na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Dodanie miodu oraz soku z pomarańczy wydobywa z marchewki wyjątkową słodycz. Tak przygotowaną można jeść na zimno jako przekąskę, ale znacznie lepiej sprawdzi się jako dodatek do pieczonego mięsa i ziemniaków.
2. Konfitura z marchwi i cytryn
Fot. jagodzinska17 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Czy wiedzieliście, że z marchewki można przygotować niezwykle pyszną konfiturę? Zrobienie jej jest bardzo proste i praktycznie nie wymaga żadnych umiejętności kulinarnych. Składniki wystarczy pokroić i zalać syropem.
Fot. kuchmariola63 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Każdy, kto lubi frytki ziemniaczane, polubi też te przyrządzone z marchewek. Są o wiele bardziej chrupiące, w smaku można wyczuć lekką nutę słodyczy. Frytki niekoniecznie trzeba smażyć, aby były jeszcze zdrowsze, możecie upiec je w piekarniku w 190 st. C.
Fot. kuchmariola63 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Ta pasta jest znakomita! Idealnie nadaje się do kanapek, najlepiej smakuje podana z żytnim chlebem. Jest kremowa i delikatna w smaku.
Fot. mysz204 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Lepiej zapiszcie sobie ten przepis, bo gwarantujemy, że będziecie po niego sięgać bardzo często. Do przygotowania tych ciasteczek potrzeba zaledwie pięciu składników, takich, które każdy bez wątpienia posiada w kuchni. Robi się je błyskawicznie i bardzo prosto.
6. Kiszona marchewka - smaczna przekąska
Fot. hajduczek-naturalnie na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Kiszonki są bardzo zdrowe. Poprawiają odporność i znakomicie wpływają na pracę jelit, a co za tym idzie, całego organizmu. Jeśli jeszcze do tej pory nie kisiliście warzyw, musicie skorzystać z tego przepisu, lepszego nie znajdziecie!
Fot. KORAL na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Bardzo prosta w przygotowaniu sałatka. Znakomicie sprawdzi się jako samodzielne danie lub jako dodatek do obiadu. Słodycz syropu klonowego i marchewki, idalnie równoważą żurawina i kiełki.
Fot. FoodSafari na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Chutney to gęsty sos, który może być bardzo słodki lub pikantny. Wywodzi się z kuchni indyjskiej i jest przyrządzany z owoców i warzyw.
Nasza użytkowniczka do sporządzenia chutney postanowiła użyć marchewki, soku z cytryny i odrobiny cukru. Sos ten idealnie pasuje do serów i wędlin.
Fot. Poprostupycha-Asia na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Ciasto marchewkowe to klasyka. Asia - autorka przepisu przygotowuje je z dodatkiem cynamonu i przyprawy do piernika. Podaje z lukrem cytrynowym i kruszonymi pistacjami. Powiedzcie sami, czy można oprzeć się takim słodkościom?
Fot. programistapogodzinach na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Jeśli już smażymy placki to najczęściej ziemniaczane. Zaraz potem te z cukinii, później długo nic, a na samym końcu pojawiają się te, przyrządzone z marchewki. Jeśli nigdy nie próbowaliście takich placuszków, to koniecznie nadróbcie stracony czas. Nie pożałujecie, są przepyszne!