Fot. 123RF/Picsel
Wszystkich tych, którzy nie lubią lub też ze względu na przekonania odraża sama myśl o skosztowaniu wyrobów mięsnych, mamy dobrą wiadomość, mianowicie już 20 marca będziemy obchodzić światowy dzień bez mięsa.
Promowanie wegetarianizmu
Okrągłe 25 lat temu w USA zaczęła funkcjonować pozarządowa organizacja o nazwie Farm Animal Reform Movement (FARM). Za cel swojej działalności obrała propagowanie zdrowego stylu życiu, poprzez wyeliminowanie z diety produktów pochodzenia zwierzęcego - to dzięki niej co roku, przez jeden dzień tysiące osób na chwile stają się wegetarianami.
Mięsożercy kontra roślinożercy
Mięsożercy na pewno nie wyobrażają sobie niedzielnego obiadu bez aromatycznego rosołu, czy też wspaniale zrumienionego schabowego? Jednak coraz bardziej wzrasta liczba osób, które zamieniają kurczaka na warzywa.
Dlaczego tak się dzieje? Otóż dieta bogata w owoce oraz warzywa, zmniejsza ryzyko zachorowalności na choroby nowotworowe. Naukowo zostało udowodnione, że osoby nie jedzące mięsa dostarczają organizmowi ogromny zastrzyk substancji, które wspomagają obronę przed rakiem.
Pamiętajmy jednak, że decydując się na dietę bezmięsną i wyeliminowanie z naszego menu produktów pochodzenia zwierzęcego to nie wszystko!
Sekrety jadłospisu bez mięsa
Tylko jarzyny, ziarna i owoce - to dobre czy szkodliwe dla zdrowia?
Kusi cię jarska dieta? Zanim jednak w twojej lodówce zostaną same warzywa i owoce, przeczytaj, jak bezpiecznie zostać wegetarianką.
Wywodzący się z Indii wegetarianizm ma swoich zwolenników i przeciwników. Naukowcy wciąż badają wpływ bezmięsnego jadłospisu na zdrowie człowieka.
Z jednej strony, dieta ta może przeciwdziałać współczesnym chorobom cywilizacyjnym, takim jak: otyłość, miażdżyca, cukrzyca czy nowotwory jelita grubego. Do niewątpliwych zalet takiej diety zaliczyć bowiem należy:
- niską kaloryczność spożywanych produktów, dzięki czemu zmniejsza się ryzyko nadwagi;
- małą zawartość tłuszczu, brak lub niską zawartość cholesterolu (który obecny jest w produktach zwierzęcych);
- bogactwo wit. C i potasu;
- dużą zawartość węglowodanów złożonych i błonnika, zamiast szkodliwej sacharozy.
Jednak dieta wegetariańska ma także swoje minusy, czyli:
- niedobór białka (najwięcej jest go w produktach zwierzęcych). Trzeba też wiedzieć, że zawarte w produktach roślinnych m.in. włókna pokarmowe osłabiają trawienie i wchłanianie białka;
- niedobór składników krwiotwórczych (żelaza, witaminy B12, kwasu foliowego), który stwarza ryzyko wystąpienia anemii;
- słaba przyswajalność składników mineralnych, szczególnie żelaza i cynku; (...)
Jeśli chcesz zostać wegetarianką...
...powinnaś nauczyć się dobierania pokarmów. Dzięki temu zapewnisz sobie równowagę dietetyczną i zapobiegniesz niedoborom.
1. Dużo białka
Twój jadłospis musi zapewniać ci odpowiednią ilość aminokwasów, które znajdują się przede wszystkim w mięsie i żywności pochodzenia zwierzęcego.
Aby "skompletować" uzupełniające się aminokwasy, należy:
-jajka spożywać razem z ziemniakami i nasionami strączkowymi;
-łączyć mleko i jego przetwory z produktami zbożowymi, kukurydzą, ziemniakami, nasionami strączkowymi, orzechami;
-produkty kukurydziane łączyć z mlekiem i jego przetworami.
2. Bogactwo witamin
Co robić, by organizmowi nie zabrakło tych substancji?
- W witaminę A przekształci się beta-karoten obecny m.in. w czerwonych i żółtych warzywach.
- Wszystkie witaminy z grupy B (z wyjątkiem wit. B12) występują w pokarmach pełnoziarnistych oraz drożdżach. Poza tym...
- witamina B1 jest w ziemniakach i soczewicy;
- witamina B2 i B3 jest w produktach mlecznych;
- witaminy B2 i B6 można znaleźć w warzywach zielonolistnych;
- witaminy B12 nie zawiera żaden z produktów roślinnych. By dostarczyć ją organizmowi, trzeba spożywać mleko sojowe, śniadaniowe mieszanki zbożowe, drożdże.
Kwas foliowy znajduje się w orzechach, drożdżach piwnych, mleku i warzywach zielonolistnych;
- Biotyna występuje w drożdżach, grzybach, mleku, jajach.
3. Niezbędne minerały
Dieta wegetariańska niesie ze sobą ryzyko niedoborów składników mineralnych, zwłaszcza żelaza i cynku. Wprawdzie w diecie jarskiej nie brakuje żelaza, ale jest ono niehemowe, czyli gorzej przyswajalne od tego pochodzącego z mięsa.
Poza tym organizm nie wykorzystuje w pełni niektórych minerałów, ponieważ pewne substancje roślinne przekształcają je w niewchłanialne związki.
- Żelazo będzie lepiej wykorzystane, jeśli będziesz przyjmować wit. C (występuje obficie np. w cytrusach i zielonej papryce);
- Cynk - jego bogatym źródłem są kiełki pszenicy, grzyby, jajka, pieczywo z pełnego przemiału.
Fragment artykułu z TINA 31-2008 (26)