Fot. 123RF/Picsel
A tych nie brakuje. Nie bez powodu Dzień Bez Mięsa obchodzony jest tuż przed początkiem kalendarzowej wiosny.
Więcej owoców i warzyw!
Pierwszy raz Dzień Bez Mięsa (Meatout Day) obchodzono w 1985 roku w Stanach Zjednoczonych. Wypromowali go aktywiści z ekologicznego ruchu FARM. Jednym z założeń ustanowienia tego dnia stała się idea zmniejszenia liczby zabijanych zwierząt oraz humanitarne ich traktowanie. Przede wszystkim jednak stanowi on okazję do ograniczenia ilości spożywanego mięsa i częstszego przygotowywania dań na bazie zbóż, warzyw i owoców.
Z początkiem wiosny w sklepach przybywa świeżych, roślinnych produktów, których ceny są znacznie bardziej przystępne w porównaniu do okresu zimowego. Owoce, warzywa i pełne zboża mają zachęcić fanów mięsnych przysmaków (szczególnie tych tłustych) do zmiany nawyków żywieniowych.
Wegetarianizm jest cool!
Amerykanie hucznie obchodzą swój Meatout Day. W pięćdziesięciu stanach USA organizowane są barwne przedsięwzięcia o charakterze edukacyjnym. Dużym zainteresowaniem cieszą się kuchenne demonstracje i degustacje wegetariańskich przysmaków.
Na oficjalnej stronie internetowej Meatout Day widnieje informacja o efektach, jakie przyniosła ta inicjatywa. Ponad trzydzieści milionów Amerykanów odkryło uroki bezmięsnej diety, a jeden na pięciu amerykańskich nastolatków uważa, że wegetarianizm jest "cool". Sprzedaż cielęciny i wołowiny spadła o kilkadziesiąt procent, a kilka krajowych sieci fast foodów wprowadziło do swojej oferty hamburgery wegetariańskie.
Bezmięsny racjonalizm
Dla niektórych może to brzmieć irracjonalnie, ale naprawdę warto raz na jakiś czas zrobić sobie bezmięsny dzień. Pozwala to uświadomić sobie kilka istotnych faktów:
- tereny ziemi, które przeznaczono by pod uprawę roślin, mogłyby wystarczyć na wyżywienie wszystkich ludzi na świecie;
- 90% wszystkich upraw służy do przygotowania zwierzęcej paszy (a i tak okazuje się, że mięso kupowane w sklepie pełne jest pestycydów i hormonów, które są szkodliwe dla ludzkiego organizmu);
- masowe spożywanie mięsa wpływa negatywnie na środowisko naturalne, ponieważ lasy najczęściej wycina się z zamiarem przeznaczenia ich na pastwiska;
- miliardy ton odchodów zwierząt hodowlanych zanieczyszczają powietrze;
- przemysł mięsny pochłania ponad 70% dostępnej na świecie wody pitnej;
-zwierzęta masowo przetrzymywane są w niehumanitarnych warunkach, co powoduje ich cierpienie oraz ogromny stres.
Samo zdrowie
Najważniejszym powodem, przemawiającym za świętowaniem Dnia bez Mięsa, a nawet przejściem na dietę wegetariańską, jest mimo wszystko zdrowie. Małgorzata Rzeszutek-Desmond, absolwentka Medycyny Żywienia na Uniwersytecie Thames Valley w Londynie, jak wielu innych naukowców przekonuje, że właściwie zbilansowana dieta wegetariańska dostarcza potrzebnych składników odżywczych niezależnie od etapu rozwoju (także w dzieciństwie czy w okresie ciąży). Poza tym spożywanie zbyt dużej ilości mięsa może powodować liczne schorzenia, np. nadciśnienie, choroby tarczycy, a nawet nowotwory.
Nie tylko kotlety sojowe
Co warto spożywać zamiast mięsa? Nie tylko 20 marca, ale znacznie częściej? Tak naprawdę każdy dotychczasowo przyrządzany posiłek mięsny można przekształcić na wyśmienite danie wegetariańskie.
Kotlety sojowe zamiast schabowego? Świetny pomysł! Soja, ważny składnik w wegetariańskiej diecie (ze względu na bardzo dobre źródło białka, żelaza czy wapnia), to jednak nie wszystko. Można włączyć do jadłospisu również tofu czy miso (gęsta pasta wytwarzana z ryżu, pszenicy albo soi, soli i drożdży).
Warto też zdać sobie sprawę z tego, że w Polsce dostępnych jest tylko 5 rodzajów drobiu i mięsa. To bardzo mało w porównaniu do kilkudziesięciu rodzajów warzyw, owoców, kasz, makaronów itd. A to daje szerokie pole do manewru, by stół uginał się pod potrawami pełnymi różnorodnych smaków, kolorów, zapachów i barw.
Obiad bez schabowego, mielonego albo kurczaka? Dla wielu osób to nie do pomyślenia. Dla innych zaś Dzień Bez Mięsa nie będzie wielką okazją do celebrowania. Coraz Polaków żywi się lekko i zdrowo, niekoniecznie spożywając drób, wieprzowinę czy wołowinę.
Warto pamiętać, że Polska ma w swojej historii "bezmięsne poniedziałki". W czasach PRL, w 1959 roku zakazano handlu mięsem z początkiem tygodnia nie ze względu na propagowanie zdrowego odżywiania, a wobec trudności z zaopatrzeniem w pożądany towar...
Bezmięsne menu dla 4 osób
Śniadanie:
Omlet z warzywami
Składniki:
- 5 jajek
- 1,5 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mleka
- Szczypta soli
- 2 pomidory
- 1 papryka zielona
- 1 duży ogórek zielony
- 2 rzodkiewki
- 2 łyżki szczypiorku
Opis przygotowania:
1. Warzywa, oprócz szczypiorku, pokroić w paseczki albo w cząstki i pomieszać z żółtkami, mlekiem, mąką i solą.
2. Białka ubić i dodać do ciasta.
3. Omlet usmażyć z obydwu stron na małym ogniu.
4. Gotowy posypać szczypiorkiem.
Na drugie śniadanie proponujemy świeży owoc np. jabłko, banan lub kiwi.
Obiad:
Zupa krem z selera i pietruszki
Składniki:
- 1/2 kg selera (korzeń)
- 100 g pietruszki
- 1 cebula
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- Kilka łyżek oleju lnianego
- 0,5 l oleju rzepakowego
- 100 g serka topionego albo tofu
- garść słonecznika prażonego
Opis przygotowania:
1. Warzywa pokroić w kostkę.
2. Cebulę podsmażyć na patelni, dodać seler i pietruszkę i trzymać chwilę na ogniu.
3. Zalać bulionem i gotować. Zmniejszyć ogień i czekać, aż warzywa staną się miękkie.
4. Całość zmiksować, dodać serek i ponownie zmiksować. Po nalaniu zupy do miseczek posypać słonecznikiem.
Drugie danie: Smażone warzywa
Składniki:
- 1 duża cebula
- 2 ziemniaki
- 1 czerwona papryka
- 1 bakłażan
- 1 cukinia
- 4 pomidory bez skórki
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- pieprz
- sól
Opis przygotowania:
1. Warzywa drobno pokroić.
2. Na rozgrzaną oliwę wrzucić ziemniaki i smażyć ok. 10 minut.
3. Dodać cebulę oraz paprykę i smażyć kolejne 10 minut.
4. Dodać cukinię i bakłażan i smażyć 5 minut.
5. Dorzucić pomidory.
6. Doprawić i czekać kolejne 10 minut, aż ziemniaki będą miękkie.
Deser:
Sałatka owocowa
Składniki:
- 1 mandarynka
- 1 banan
- 1 jabłko
- 1/2 pomarańczy
- kilka plastrów ananasa
- kiść winogron
- kilka wiśni
- garść orzechów włoskich i rodzynek
- cukier cynamonowy
Opis przygotowania: Owoce i bakalie pokroić na drobne kawałki. Wymieszać i posypać cukrem cynamonowym.
Kolacja:
Jarzynowa carbonara
Składniki:
- opakowanie makaronu spaghetti
- marchew
- cukinia
- 2 żółtka
- 200 ml śmietany
- parmezan
- 200 g suszonych pomidorów w oliwie
- sól
Opis przygotowania:
1. Marchew i cukinię pokroić w cienkie paski.
2. W osolonej wodzie ugotować makaron, a osobno przez ok. 5 minut marchew i cukinię.
3. Ugotowane produkty połączyć ze sobą.
4. Osobno ubić żółtka i śmietanę z odrobiną sera.
5. Wlać sos do makaronu i warzyw. Odgrzewać, aż zgęstnieje.
6. Na koniec dodać drobno pokrojone pomidory.
7. Gotową potrawę posypać serem tuż przed podaniem.
Życzymy smacznego!