Zgadzamy się z nim czy nie, chcemy słuchać, czy wręcz przeciwnie, jedno trzeba mu oddać - człowiek ów wybrał sobie idealną datę. 20 marca, czyli w dzień przed nadejściem kalendarzowej wiosny, wszystko w nas kipi z tęsknoty do świeżych warzyw i euforycznie reagujemy na widok co rusz pojawiających się na straganach nowalijek.
W Dniu Bez Mięsa nie musimy wchodzić w ideologiczne spory, możemy za to traktować tę okazję jako impuls do odświeżenia swojej diety i datę graniczną, po której nasze menu wzbogaca się o wiosenne warzywa. Do tego chyba nikogo nie trzeba przekonywać!
Po czym poznać najlepsze nowalijki?
Na wiosnę powracają do naszej kuchni nowalijki: rzodkiewka, sałata, pomidor, ogórek, szczypiorek oraz natka pietruszki. Pochodzą one zazwyczaj z upraw szklarniowych, ponieważ wciąż jeszcze zdarzają się przygruntowe przymrozki, które mogłyby zniszczyć uprawę tradycyjną. Nowalijki ze szklarni nie muszą walczyć ze szkodnikami i takimi czynnikami atmosferycznymi jak grad czy przymrozek, dzięki czemu rosną szybko i są dorodne.
Jak wybrać nowalijki najwyższej jakości? Jak z nimi postępować? Oto kilka porad specjalisty ds. żywienia Knorr, Iwonny Niegowskiej:
• Nie kupuj bardzo dużych warzyw - możliwe, że były nadmiernie nawożone azotem, a niestety nowalijki chłoną związki azotowe nieselektywnie, czyli nie tyle, ile potrzebują, ale tyle, ile im się dostarczy.
• Przyjrzyj się warzywom w sklepie i wybierz te z gładką skórą i zdrowo wyglądającymi liśćmi. Unikaj roślin o liściach zabarwionych na żółto - to również może być dowód na nadmiar nawozu użytego w procesie uprawy.
• Przed spożyciem umyj warzywo bardzo dokładnie, a następnie obierz ze skóry - szkodliwe substancje gromadzą się tuż pod nią.
• Nie przechowuj warzyw w szczelnie zamkniętych pojemnikach - bez dostępu tlenu azotany przekształcą się w szkodliwe dla zdrowia azotyny.
Warzywne propozycje na Dzień Bez Mięsa
Rzodkiewka przepysznie smakuje zmieszana ze szczypiorkiem, twarogiem i jogurtem naturalnym - to wie nawet dziecko. A co jeśli chcemy znaleźć dla niej nowe zastosowanie? Wypróbujmy przepis na sałatkę z rzodkiewki, z bardzo krótką listą zakupów i gwarancją niepowtarzalnego smaku. Sałatka wiosenna z czarnymi oliwkami to doskonały pomysł na lunch lub kolację.
Fanom rzodkiewki polecamy również przygotować z niej dip, który z powodzeniem można używać do krakersów i chipsów na wiosennym przyjęciu bez mięsa.
Z utęsknieniem czekamy całą zimę na sałatę, więc z pewnością ochoczo przygotujemy Sałatę ze szczypiorkiem. Oprócz nowalijek, w kompozycji znajdą się aromatyczne dodatki. Całość bardzo lekka i pachnąca wiosną!
Składniki:
- 1 sałata masłowa
- 1 ogórek
- 5 rzodkiewek
- 1 Sos sałatkowy paprykowo-ziołowy Knorr
- pęczek szczypiorku
- 1 ząbek czosnku
- 150 g jogurtu naturalnego
- pół cytryny
Sposób przygotowania:
1. Sałatę umyj i osusz. Następnie porwij liście na mniejsze kawałki.
2. Ogórka przekrój wzdłuż na pół, wydrąż miąższ z pestkami i pokrój go w półksiężyce. Rzodkiewki pokrój w cienkie plasterki.
3. W salaterce wymieszaj delikatnie liście sałaty, plasterki ogórka oraz rzodkiewki.
4. Zawartość opakowania sosu sałatkowego Knorr rozmieszaj z jogurtem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz sokiem z cytryny.
5. Wymieszaną w salaterce sałatę polej przygotowanym sosem, a na koniec posyp pokrojonym drobno szczypiorkiem.
Jeśli sałatka ma być bardziej pożywna, możemy zdecydować się na fasolę czerwoną jako główny składnik, a do niego dopasować najlepsze warzywa, m.in. sałatę, pietruszkę, paprykę i czerwoną cebulę. Palce lizać!
Sałatka fasolowa
Składniki:
- Sos sałatkowy czosnkowo-ziołowy Knorr
- 400 g czerwonej fasoli z puszki
- pół sałaty masłowej
- strąk czerwonej papryki
- 1/4 szklanki oliwy z oliwek0
- 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 czerwona cebula
- 3 łyżki wody
Sposób przygotowania:
1. Posiekaj drobno cebulę i paprykę. Do dużej salaterki wsyp fasolę, posiekaną cebulę i paprykę.
2. Dodaj natkę pietruszki.
3. Wymieszaj sos sałatkowy Knorr z 3 łyżkami wody i oliwą z oliwek, następnie wymieszaj.
4. Polej sałatkę sosem i wstaw do lodówki na pół godziny.
5. Umyj i osusz sałatę, ułóż na brzegu wokół całej salaterki i podawaj.
Źródło: materiały prasowe