Mięso - smak gwarancją sukcesu

Walory zdrowotne mięsa od bardzo dawna są przedmiotem dyskusji i wielu kontrowersyjnych poglądów. Dla jednych to cenne i podstawowe źródło niezbędnych składników odżywczych, inni przypisują mięsu odpowiedzialność za występowanie chorób cywilizacyjnych, a są i tacy, którzy dostrzegają w nim produkt uzyskany z bestialskiego zabijania zwierząt.

Fot. 123RF/Picsel

Tak czy siak, o mięsie wiemy niestety dość mało - spożywamy tylko niewielką część jego gatunków, a warto pamiętać, że gawron też może być smaczny, a wielbłąd soczysty!

Smaczny jak jeż?

Mało kto wie, że Romowie mieszkający w Wielkiej Brytanii za przysmak uważają pieczone mięso z jeża. Twierdzą, że smakiem przypomina pieczoną wieprzowinę. Aby uzyskać lepszy efekt oblepiają mięso glinianą papką, a następnie nabite na patyk opiekają ze wszystkich stron nad ogniskiem.

Gulasz z kangura

Australijczycy potrafią przyrządzać wyśmienity gulasz i zupę z ogona kangura. Natomiast mieszkańcy środkowej części tego kontynentu jako rarytas serwują na stół pieczone bądź gotowane tylne łapy zwierzęcia.

Sposób na krakanie?

Staroangielska kuchnia posiada w swoim menu placek z gawronów. Obecnie tego typu danie można spróbować jedynie na wsiach pod warunkiem, że któremuś z mieszkańców puszczą zbytnio nerwy i odstrzeli kilka krakających ptaków, a małżonka posiada gdzieś zapisany przepis swojej prababki. Do spożycia nadają się jedynie filety z piersi, gdyż reszta w smaku jest dość nieprzyjemna, a nawet gorzka.

Garb wielbłądzi po arabsku

Wielbłąd to dla araba nie tylko zwierzę, na którego grzbiecie się podróżuje, ale także źródło wspaniałego mięsa. Smakosze wielbłądziny niezwykle cenią sobie odpowiednio przyrządzone nogi młodego osobnika oraz garb. Cała reszta także nadaje się do spożycia. Mięso przed pieczeniem najczęściej poddawane jest dłuższemu marynowaniu, a po przyrządzeniu serwowane z sosem winegret.

Iguana nie tylko do terrarium...

W środkowej i południowej Ameryce, a także na wyspach Nowej Gwinei, miejscowi kucharze uznają za niezwykle smaczną potrawę smażone bądź pieczone mięso iguany ( jest to duża jaszczurka). Najczęściej wykorzystuje się w tym celu ogon zwierzęcia. Innym przysmakiem serwowanym przez tamtejszych mieszkańców jest smażona pirania lub pieczony kajman.

Wegatarianie kontra mięsożercy

W dyskusjach na temat wartości odżywczej mięsa, podkreśla się często, że wegetarianie nie spożywający go na codzień cechują się bardzo dobrym stanem zdrowia. Lecz z drugiej strony nie ulega jednak wątpliwości, iż wiele osób spożywających regularnie mięso również zachowuje pełnię zdrowia i witalności. Wybór diety, czy to bezmięsnej czy tej opartej na białku pochodzacym z produktów zwierzęcych jest raczej indywidiualnym wyborem i zależy tylko od naszych preferencji. Jeśli decydujemy się na dietę mięsną, musimy pamiętać o kilku ważnych zasadach:

1. Kupujmy i gotujmy z rozmysłem!

Gdy wybieramy w sklepie mięso, musimy pamiętać o jego kaloryczności, oraz o tym, iż poszczególne jego rodzaje znacznie różnią się od siebie. Możemy "zaoszczędzić" wiele kalorii wybierając chude mięsa zamiast tłustych a także przygotowując je bez dodatku tłuszczu lub z niewielkim dodatkiem oliwy.

Na zdrowie wyjdzie nam wybór sposobu przygotowania, np. jeśli mięso poddamy gotowaniu, duszeniu, bądź pieczeniu, unikając smażenia i związanych z tym dodatkowych kalorii. Dla porównania - porcja 10 dag chudego ugotowanego mięsa dostarcza ok. 100 kcal, taka sama ilość tego mięsa, gdy zostanie z niej zrobiony smażony, kotlet panierowany ma ok. 350 kcal. Warto wybierać chude mięso również dlatego, iż zawiera ono znacznie mniej nasyconych kwasów tłuszczowych oraz cholesterolu. Warto wiedzieć, iż szczególnie dużo niebezpiecznego cholesterolu zawierają podroby (wątroba, nerki, serca).

2. Byle z umiarem?

Mięso jest przede wszystkim dobrym źródłem wysokowartościowego białka, a także żelaza, cynku oraz witamin z grupy B, przede wszystkim witaminy B1, B2, niacyny (wit. PP), witaminy B12. Należy mieć świadomość, że zbyt duże spożycie tych cennych składników jest również niepożądane, nawet potencjalnie niebezpieczne!. Przykładowo: duże spożycie białka obciąża nerki nadmierną pracą co może prowadzić do różnego typu zaburzeń gospodarki wodnej organizmu oraz chorób nerek. Dlatego tak istotny jest umiar w spożyciu - to bez wątpienia jedna z najważniejszych zasad zdrowego żywienia.

3. Urozmaicajmy naszą dietę

Poszczególne gatunki mięsa zawierają witaminy i składniki mineralne w różnej ilości, dlatego wybieranie różnych gatunków pozwala urozmaicić naszą dietę. Zwiększa przy tym możliwość dostarczenia organizmowi wielu niezbędnych składników pokarmowych w odpowiednich ilościach. Aby dieta była zbilansowana, mięso, w tym również drobiowe, powinno się jeść kilka razy w tygodniu, natomiast 2 razy w tygodniu poleca się zastąpienie go tłustymi rybami morskimi. Ponadto warto zainwestować w kupno dobrej oliwy z oliwek lub oleju do smażenia, dzięki temu możliwe jest uniknięcie zbyt dużego spożycia nasyconych kwasów tłuszczowych.

4. Z warzywami zdrowiej!

Najzdrowszym modelem żywieniowym w Europie jest tradycyjna dieta śródziemnomorska. Mięso w tejże diecie często przygotowuje się z dodatkiem różnorodnych warzyw oraz odpowiednich przypraw, które wzbogacają potrawy w witaminy, składniki mineralne i flawonoidy. W diecie śródziemnomorskiej do przyrządzania mięsa używa się także świeżych ziół, co powoduje ograniczenie spożycia soli, ponadto są one źródłem cennych antyoksydantów, które zmniejszają ryzyko rozwoju miażdżycy.

Opracowała:
Barbara Możdżeń

 

Źródła:
Poradnik medyczny

Pychotka.pl

Wikipedia

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Pikantne goujons z kurczaka

Propozycja na przekąskę lub danie główne, które można podać z frytkami lub ry...

Odsłon: 14400

15 min
11
Desery Tarta borówkowa

Tarta borówkowa na kruchym cieście z przepysznym i delikatnym kremem patissie...

Odsłon: 569

>60 min
7
15 min
3

Polecane artykuły

Informacje Najpyszniejsze ciasta ze świeżymi morelami i brzoskwiniami. Koleżanki będą brać przepisy

Świeże owoce zawsze dodają wypiekom wyjątkowego smaku i aromatu, a połączenie moreli i brzoskwiń to prawdziwy hit w letnich ciastach. Jeśli szukasz...

1
Informacje Pomysły na morele. Zrób dżem, powidła, konfiturę i kiszone morele

Sezon morelowy to czas, kiedy ogród cieszy nas bogactwem słodkich owoców, które proszą się o kreatywne wykorzystanie. Od tradycyjnych dżemów i powi...

3
Informacje Pieczonki, duszonki, a może prażonki? Oto genialne potrawy z żeliwnego kociołka

Miłośnicy posiłków na świeżym powietrzu z pewnością zgodzą się z opinią, że jedzenie na łonie natury smakuje najlepiej. Dodatkowo ogniskowa atmosfe...

1
Informacje 6 pomysłów na obiad z ogniska. Tak pysznego smaku się nie zapomina

Jednym z najlepszych wspomnień wielu Polaków są wakacyjne ogniska, organizowane przez rodzinę czy podczas kolonii. Podawano wtedy pieczone kiełbask...

3