Ewa_Gotuje

Mleko baziowe regularnie piły nasze babcie. Ma skład lepszy niż aspiryna!

Jest jednym z symboli wiosny oraz niezbędnym elementem wielkanocnych dekoracji. Mowa oczywiście o puszystych baziach. Niewiele osób jednak wie, że kryją one w sobie wiele prozdrowotnych właściwości, można przygotować z nich mleko baziowe. Sprawdź, jak je stosować, jakie ma właściwości oraz kto powinien, a komu odradza się picie mleka baziowego.

Mleko baziowe | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Chyba każdy chociaż raz zachwycał się miękkością wiosennych bazi, gałązki te są również obowiązkowym elementem w "żywej" palmie wielkanocnej. Czy wiesz jednak, czym są bazie? Bazie lub jak niektórzy mówią bazie kotki, to nic innego jak kwiatostany wierzby. Mięciutkie, puszyste kuleczki zwiastujące wiosnę można użyć nie tylko do dekoracji, ale i wykorzystać w ziołolecznictwie, przygotowując z nich mleko baziowie. Początek marca to idealny czas, aby rozejrzeć się za pierwszymi oznakami wiosny i poszukać kwitnących pączków wierzby. W poniższym materiale podpowiemy ci, na jakie dolegliwości pomaga mleko baziowe oraz jak je stosować. 

Sprawdź także: Pij codziennie na śniadanie, a kilogramy będą spadać. Jak zrobić napar z płatków owsianych?

Właściwości zdrowotne bazi

Puchate bazie mają wiele właściwości prozdrowotnych, to popularny składnik stosowany w medycynie naturalnej. Co więcej, można używać nie tylko puszystych kulek, dobroczynne działanie ma również kora, liście i gałązki. Bazie kotki mogą stać się skutecznym przeciwnikiem dla przeziębienia i grypy, wykazują bowiem właściwości wykrztuśne, przeciwbólowe, zmniejszają stany zapalne, a także pomagają zbić gorączkę. 

Baziowe kotki można potraktować jako naturalną aspirynę, wszystko za sprawą znajdujących się w nich salicylanów, które są wykorzystywane do wytwarzania popularnych leków dostępnych w aptece. Substancje te mają działanie przeciwzakrzepowe, zapobiegając odkładaniu się płytek krwi. Baziowe mleko można stosować również, jako element zapobiegania chorobom takim, jak miażdżyca. Co więcej, napój ten może pomagać chronić organizm przed zakrzepicą, zatorami, zawałem serca czy udarem mózgu. Warto wspomnieć również o tym, że to właśnie z wierzby wytworzono pierwszą aspirynę. 

Jak zrobić mleko baziowe?

Do przygotowania baziowego mleka można użyć zarówno świeżych bazi, jak i tych suszonych. Do zrobienia napoju poleca się mleko krowie, świetnie sprawdzą się także napoje roślinne, np. mleko owsiane, ryżowe czy migdałowe. Przygotuj: szklankę mleka oraz łyżkę, najlepiej świeżych bazi.

Do rondelka wlej mleko i zagotuj, odczekaj chwilę, aż lekko przestygnie. Wlej gorący płyn go kubka, do którego wrzucisz bazie, przykryj małym talerzykiem i odczekaj 10 minut. Gotowe, taką miksturę najlepiej wypić, kiedy jest jeszcze ciepła. Jeśli lubisz słodkie napoje, możesz dosłodzić ją miodem. Możesz także doprawić je łyżeczką kurkumy czy cynamonu, które mają działanie przeciwbakteryjne, rozgrzewające i świetnie wesprą organizm podczas infekcji. 

    Jak stosować mleko baziowe?

    Mleko baziowe najlepiej stosować, kiedy pojawi się przeziębienie lub grypa. Możesz pić je trzy razy dziennie. Napój ten bezpieczny jest również dla najmłodszych. Jeśli chcesz podawać je dzieciom, pamiętaj, by zmniejszyć wielkość dawki, wystarczy już jedna trzecia kubka.  

    Kto nie powinien pić mleka baziowego?

    Chociaż mleko baziowe ma wiele prozdrowotnych właściwości, istnieją pewne przeciwskazania do jego stosowania. Tyczy się to przede wszystkim osób, które są uczulone na salicylany, może być również niebezpieczne dla osób cierpiących na astmę oraz choroby nerek i wątroby. Odradza się je także w przypadku choroby wrzodowej. Baziowe mleko może również utrudniać krzepnięcie krwi. W przypadku kobiet w ciąży picie mleka baziowego warto skonsultować z lekarzem. 

    Komentarze

    Ostatnio komentowane przepisy

    Przekąski Kanapka Sloppy Joe

    Kanapka Sloppy Joe to popularna amerykańska przekąska typu fast food, wciąż n...

    Odsłon: 667

    60 min
    7
    60 min
    5
    60 min
    10
    15 min
    6
    Ciasta Ciasto drożdżowe.

    Bardzo smaczne, pulchne ciasto drożdżowe upieczone w dużej formie keksowej.

    Odsłon: 200

    30 min
    4

    Polecane artykuły

    Ewa gotuje Mięsa z rusztu według Ewy Wachowicz i Mateusza Gesslera. Przepisy idealne na majówkę

    Podczas tegorocznej majówki planujesz przygotować schab z rusztu? Jeśli tak, koniecznie zapoznaj się z przepisami, które w 510. odcinku programu "E...

    1
    Informacje Egzotyczny owoc o wyjątkowym smaku. Jak jeść kiwano i co można z niego zrobić?

    Kiwano – egzotyczny owoc z Afryki – cieszy się coraz większą popularnością w polskiej kuchni. I nic w tym dziwnego – nie dość, że zachwyca ono swoi...

    1
    Informacje Witaminy z grupy B – na co pomagają, w czym się znajdują?

    Witaminy z grupy B są niezmiernie ważne dla naszego zdrowia. Wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, przyczyniają się do utrzymania zdrowej skór...

    0
    Informacje Sezon grillowy czas zacząć! Oto prawdziwy „narodowy sport Polaków”

    Grillowanie zajmuje ważne miejsce w sercach Polaków. Śmiało można stwierdzić, że to nasz sport narodowy, który jednoczy przyjaciół i rodziny w upal...

    0