Boże Narodzenie - na słodko

Może zastąpić śniadanie, obniży cukier, zwalczy wirusy. Jak zrobić i pić złote mleko?

Co powiesz na to, aby zamiast kolejnej filiżanki kawy czy herbaty napić się kurkumowego latte, które rozgrzeje i zniweluje pierwsze oznaki przeziębiania? Złote mleko świetnie wzmacnia odporność, dlatego warto po nie sięgać jesienią. Sprawdź, jak je zrobić w domu.

Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Już w starożytności uzdrawiacze hinduscy i chińscy przypisywali kurkumie lecznicze właściwości. Była wykorzystywana do łagodzenia bóli menstruacyjnych, przy problemach z wątrobą i żołądkiem, a także do leczenia ciężko gojących się ran. Przyprawa jest rozgrzewającym i prozdrowotnym składnikiem złotego mleka. Co to za napój i jak go zrobić w domu? Przekonaj się!

Sprawdź także: Jak zrobić herbatę z liści laurowych? Pij ją w ten sposób, efekty cię zaskoczą

Co to jest złote mleko?

Golden milk, czyli w języku polskim „złote mleko", to napój przygotowany na bazie kurkumy, mleka, pieprzu i przypraw. Choć w ostatnich latach zyskał na popularności w Europie i USA, to od wieków jest używany w tradycyjnej medycynie chińskiej i indyjskiej jako specyfik na przeziębienie. Często spożywany jest też jako zdrowy i wzmacniający deser - głównie ze względu na dodatek miodu i cynamonu.

Na co pomaga złote mleko?

W okresie jesienno-zimowym, gdy jesteśmy narażeni na różnego rodzaju infekcje, powinniśmy mocniej zadbać o naszą odporność. Oprócz zdrowej diety, wysiłku fizycznego i suplementacji witamy C, D i B12, wskazane jest spożywanie produktów o właściwościach przeciwzapalnych. Dobrym wyborem są rozgrzewające napoje, w tym kurkumowe latte.

Złote mleko wykazuje działanie rozgrzewające, przeciwnowotworowe, łagodzi stany zapalne w organizmie i bóle reumatyczne, pomaga w zwalczeniu gorączki i lekkiego kaszlu, usprawnia funkcjonowanie mózgu i układu krążenia, wspomaga trawienie. Ma również właściwości antybakteryjne, wypite na wieczór odpręży, wyciszy organizm i pomoże zasnąć. Pite regularnie poprawia samopoczucie i może zmniejszać objawy depresji. 

Kurkuma, cynamon i imbir, czyli składniki złotego mleka, działają przeciwutleniająco - zapobiegają uszkodzeniom komórek. Co więcej, napój wzmacnia odporność i pomaga w zwalczaniu uporczywych infekcji. Jest też wskazany jako środek obniżający poziom cukru we krwi, głównie dzięki właściwościom cynamonu, który może zmniejszać oporność na insulinę. Jeśli zależy ci na mniejszej dawce glukozy, postaw na złote mleko bez dodatku miodu.

Zobacz: Koktajl z grejpfrutem i kardamonem

Jak zrobić złote mleko? Przepis krok po kroku

Ten drogocenny napój można przygotować na dwa sposoby, wykorzystując wcześniej sporządzoną pastę z kurkumy lub do ciepłego mleka dodając poszczególne składniki.

Podstawą oczywiście jest kurkuma - aby lepiej się przyswoiła, powinniśmy ją połączyć z odrobiną czarnego pieprzu oraz tłuszczu, np. oleju kokosowego lub klarowanego masła. Nie można również zapomnieć o walorach smakowych napoju, dlatego do roślinnego mleka powinien trafić cynamon, imbir, opcjonalnie wanilia i odrobina miodu lub syropu klonowego.

Przepis na pastę z kurkumy

Składniki

  • ½ szklanki mielonej kurkumy,
  • łyżeczka czarnego pieprzu,
  • łyżeczka świeżo startego imbiru lub pół łyżeczki mielonego,
  • łyżka mielonego cynamonu,
  • łyżka oleju kokosowego,
  • szklanka wody.

Suche składniki wymieszaj ze sobą.

W garnuszku rozpuść olej kokosowy, a gdy będzie płynny - dodaj suche składniki i imbir, wszystko dokładnie wymieszaj. Na samym końcu wlej wodę i gotuj na małym ogniu, aż masa zgęstnieje. Przełóż do słoiczka i szczelnie zamknij. Przechowuj w lodówce do dwóch tygodni.

Przepis na kurkumowe latte (złote mleko)

Składniki

  • 1 i ½ szklanki mleka roślinnego (kokosowe, migdałowe lub owsiane),
  • łyżeczka pasty z kurkumy,
  • łyżeczka miodu lub syropu klonowego.

W garnuszku podgrzej mleko, dodaj pastę z kurkumy i energicznie mieszaj, dopóki całkowicie się nie rozpuści. Pamiętaj, aby nie doprowadzić do wrzenia. Gdy wszystkie składniki się połączą, przelej napój do szklanki i dodaj miód lub syrop klonowy.

Kiedy pić złote mleko? 

Nie ma konkretnych wskazań, kiedy pić złote mleko. Możesz zatem zastąpić nim pierwsze śniadanie. Wtedy doda ci energii na cały dzień, rozgrzeje i usprawni funkcjonowanie organizmu. Jeśli natomiast zdecydujesz się na kurkumowe latte wieczorem, możesz wypić je do obiadu lub potraktować jako deser.

Kto nie powinien pić złotego mleka?

Czy istnieją przeciwwskazania do picia złotego mleka? Niestety tak. Nie powinny go spożywać osoby przyjmujące leki rozrzedzające krew ani pacjenci przygotowujący się do operacji (kurkuma również rozrzedza krew). Nie jest wskazana też dla wszystkich mających chorą wątrobę, arytmię, problemy z drogami żółciowymi lub chorobę refluksową przełyku.

Nie zaleca się spożywanie napoju także kobietom w ciąży, ponieważ kurkuma pobudza pracę macicy i może zaszkodzić rozwijającemu się płodowi. Składniki zawarte w kurkumie i cynamonie mogą, w skrajnych przypadkach, wywołać poronienie. 

Jeśli chcesz wypróbować przepis na złote mleko, przetestuj jedną ze sprawdzonych receptur naszych użytkowników:

1. Złote mleko z kurkumą i miodem

 Złote mleko z kurkumą i miodem Zobacz przepis

Jak zrobić złote mleko? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Golden Milk

 Golden Milk Zobacz przepis

Golden Milk / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Złote mleko

 Złote mleko Zobacz przepis

Złote mleko - jak zrobić? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Złote mleko

 Złote mleko Zobacz przepis

Złote mleko / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Zobacz także:

Zdrowotny napój z kurkumą. Na co działa złota przyprawa? »

Nie popełniaj tego kulinarnego błędu! Gulasz za każdym razem wyjdzie gorzki »

Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »

Grill, piknik a może garden party? Sprawdź prognozę pogody i nie daj się zaskoczyć! Wypróbuj aplikację Pogoda Interia! Zainstaluj z Google Play lub App Store »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przekąski Andrzejkowe Sushi futomaki

Sushi to bardzo smaczna potrawa pochodzenia japońskiego. Pierwszy raz jadłam...

Odsłon: 115

60 min
9

Polecane artykuły

Ewa gotuje 468. odcinek Ewa Gotuje

W 468. odcinku programu „Ewa Gotuje" widzowie poznali przepisy na włoskie pyszności, ale z polskim twistem! Na pierwszy posiłek Ewa Wachowicz podał...

0
Informacje Jak wybrać dobre ryby na święta? Te będą najlepsze

Święta Bożego Narodzenia kojarzą ci się przede wszystkim z karpiem? Rzeczywiście ten króluje na świątecznych stołach, ale warto pomyśleć też o inny...

15
Informacje Jeśli łosoś, to tylko taki. Cenne źródło białka i zdrowych tłuszczów

Który łosoś jest zdrowszy - dziki czy hodowlany? Choć wiele osób uwielbia smak tej ryby, często nie wczytuje się w etykietę. Poznaj odpowiedź, spra...

3
Informacje Keks na święta. Przepis, który zawsze się udaje

Święta to czas poprzedzony intensywnymi przygotowaniami. Wlicza się w to również przyrządzanie potraw i wypieków. Na bożonarodzeniowym stole króluj...

9