Spis treści:
- Czym jest mus jabłkowy?
- Jakie właściwości ma mus jabłkowy?
- Przepis na domowy mus jabłkowy
- Mus jabłkowy – do czego wykorzystać w kuchni?
Mus jabłkowy to przysmak, który ma wiele zalet. Nie dość, że jest on prosty w przygotowaniu, to jeszcze doskonale smakuje i wyróżnia się dużą uniwersalnością. Można spożywać go jako samodzielną przekąskę – solo lub z dodatkami – a także dodawać do różnego rodzaju wypieków, owsianki, jogurtu, serka wiejskiego czy naleśników. Mus jabłkowy – do czego wykorzystać w kuchni ten składnik i jak najlepiej go przyrządzić? I dlaczego warto po niego sięgać? Odpowiedzi na te i inne pytania znajdziesz w niniejszym artykule.
Czym jest mus jabłkowy?
Najprościej rzecz ujmując, jest to rodzaj przekąski z przetartych jabłek, którą można przyrządzić z samych owoców lub w połączeniu z innymi składnikami, np. cukrem, cynamonem, sokiem z cytryny, wanilią, miodem, goździkami czy kardamonem. Można przygotować ją samodzielnie w domu lub kupić gotowy produkt w sklepie. Mus jabłkowy świetnie sprawdza się jako dodatek do innych przysmaków, np. ciast, naleśników, gofrów, babeczek czy owsianki.
Jakie właściwości ma mus jabłkowy?
Zanim dowiesz się, jakie właściwości ma mus jabłkowy, warto poznać jego wartości odżywcze. W przypadku wersji bez cukru kształtują się one mniej więcej następująco (porcja 100 g):
- Kalorie: 42 kcal,
- Białko: 0,17 g,
- Tłuszcz: 0,1 g,
- Węglowodany: 11,27 g, w tym cukry: 9,39 g,
- Błonnik: 1,1 g,
- Żelazo: 0,23 mg,
- Miedź: 0,027 mg,
- Magnez: 3 mg,
- Potas: 74 mg,
- Sód: 2 mg,
- Witamina C: 1 mg,
- Witamina E: 0,16 mg,
- Witamina K: 0,5 µg,
- Witamina A: 1 µg,
- Witamina B1: 0,026 mg,
- Witamina B2: 0,03 mg,
- Witamina B3: 0,084 mg,
- Witamina B6: 0,027 mg,
- Kwas foliowy: 3 µg.
Poza wyżej wymienionymi składnikami mus jabłkowy stanowi skarbnicę polifenoli, w tym kwercetyny, flawonoli oraz kwasów fenolowych. Ponadto można znaleźć w nim kwasy organiczne, takie jak kwas octowy, jabłkowy, cytrynowy i bursztynowy.
Jakie właściwości ma mus jabłkowy? Okazuje się, że są one naprawdę liczne. Badania wykazały, że spożywanie jabłek korzystnie wpływa na funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego. W niektórych z nich można przeczytać, że zmniejszają one ryzyko występowania nadciśnienia tętniczego, choroby naczyń mózgowych oraz udaru mózgu. Nie sposób nie wspomnieć także o ich potencjale przeciwnowotworowym, zwłaszcza w przypadku raka płuc, piersi oraz jelita grubego i przewodu pokarmowego ogółem.
Kto powinien sięgać po mus jabłkowy? Na przykład osoby dążące do zgubienia nadprogramowych kilogramów. Przekąska ta zaspokaja ochotę na słodkie i to nawet bez dodatku cukru. Ponadto jest ona mało przetworzona i niskokaloryczna – spożywając jej 100-gramową porcję, dostarczysz sobie niecałe 50 kcal. Wdrożenie musu jabłkowego do jadłospisu może przynieść również ulgę w przypadku biegunki. Co więcej, świetnie sprawdzi się on w diecie małych dzieci, ponieważ jest lekkostrawny i nie wymaga gryzienia.
Przepis na domowy mus jabłkowy
Przepis na domowy mus jabłkowy jest prosty do zrealizowania, zwłaszcza jeśli planujesz przyrządzić jego klasyczną wersję. Poza owocami do jego zrobienia potrzebujesz wody, soku z cytryny oraz cukru (opcjonalnie). Aby mus wyróżniał się atrakcyjnym smakiem i konsystencją, warto uwzględnić w nim różne rodzaje jabłek – zarówno te słodkie, jak i bardziej kwaskowate. Dobrze, aby nie były one uszkodzone ani obite.
Umyj owoce, po czym obierz je ze skórki, pokrój na ćwiartki i usuń gniazda nasienne. Pokrój je na jeszcze mniejsze kawałki i umieść w garnku z wodą i sokiem z cytryny. Gotuj je pod przykryciem przez ok. 35 minut od momentu zagotowania się wody. Zdejmij pokrywkę i kontynuuj obróbkę termiczną przez 20 minut. Na tym etapie możesz dodać swoje ulubione dodatki, np. wanilię, cynamon, goździki lub kardamon. Zdejmij garnek z palnika i zmiksuj jego zawartość na gładką masę. Na koniec przełóż mus do wyparzonych słoików i poddaj je procesowi pasteryzacji.
Mus jabłkowy – do czego wykorzystać w kuchni?
Zrobiłeś lub kupiłeś gotowy mus jabłkowy? Do czego wykorzystać w kuchni ten składnik? Możliwości jest naprawdę dużo. Gofry, naleśniki, ciasta, babeczki czy owsianka to tylko kilka z wielu opcji, jakie masz do dyspozycji. Poniżej znajdziesz kilka przepisów, którymi możesz się zainspirować, gdy zabraknie ci pomysłów.
Naleśniki z musem jabłkowym
Naleśniki z musem jabłkowym to przysmak, który przypadnie do gustu zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Do ich przygotowania potrzebujesz mąki, mleka, wody gazowanej, jajek, dowolnych orzechów, jabłek, cukru, cynamonu, oleju oraz soli. W pierwszej kolejności zrób ciasto naleśnikowe i usmaż cienkie naleśniki. Pokrój jabłka na mniejsze kawałki i upraż je z odrobiną wody z cukrem. Dodaj cynamon oraz posiekane orzechy i całość wymieszaj. Gdy mus nieco przestygnie, nanieś go na naleśniki i zawiń je w rulon.
Muffinki z musem jabłkowym
Nie przepadasz za naleśnikami? W takim razie postaw na muffinki. Aby je przyrządzić, musisz zaopatrzyć się w mąkę, jajka, proszek do pieczenia, cukier, masło, mleko, cukier puder oraz mus jabłkowy. Wsyp do miski suche składniki, tj. cukier, mąkę i proszek do pieczenia. W drugiej misce połącz mleko z roztopionym masłem i jajkami. Przełóż mokre produkty do suchych i wymieszaj. Umieść część ciasta w papilotkach, dodaj mus i dołóż kolejną porcję ciasta. Przygotuj kruszonkę z masła, mąki oraz cukru pudru i oprósz nią babeczki. Piecz je w temperaturze 180 stopni przez ok. 25 minut.
Ryż na mleku z musem jabłkowym
Jeśli chcesz przenieść się do czasów dzieciństwa, koniecznie wyczaruj ryż na mleku z musem jabłkowym. Poza wymienionymi produktami w jego skład wchodzi cynamon, cukier waniliowy oraz masło. Opłucz ryż pod bieżącą wodą, po czym ugotuj go wraz z mlekiem i cukrem. Po obróbce termicznej przełóż go do wysmarowanych masłem kokilek i dociśnij. Umieść na nim mus jabłkowy i dołóż kolejną porcję ryżu. Dodaj plasterki masła oraz cynamon. Wstaw kokilki do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 20 minut.
Deser z musli i musem jabłkowym
Kolejną propozycją pysznego przysmaku jest deser w pucharku z dodatkiem musli. Aby go przyrządzić, najpierw zrealizuj przepis na domowy mus jabłkowy. Przełóż mus do pucharków i dołóż kolejne składniki, tj. musli i borówki. Jeśli chcesz, aby twój deser był bardziej kremowy, możesz dodać nieco jogurtu. Na koniec oprósz całość pokruszonymi biszkoptami.
Źródło: dietetycy.org.pl, vitapedia.pl, fdc.nal.usda.gov, smaker.pl
Opracowała: Redakcja Smaker.pl
Zobacz także:
Kultowe danie mięsne z PRL-u. W sam raz na andrzejkową imprezę »
Sól himalajska a kuchenna. Czy różowa sól naprawdę jest zdrowsza? »
Poważna konkurentka jarzynowej. Sałatka Oliwia będzie idealna na imprezy i święta »