Fot. 123RF/Picsel
W kuchni japońskiej stosowany niemal codziennie, u nas raczej występuje jako zamiennik makaronu do zup. Dlaczego nie potrafimy docenić jego walorów? W końcu ryż to niezwykle uniwersalny i zdrowy element naszej diety. Jego przechowywanie nie nastręcza zbyt wielu problemów, a w szczelnie zamkniętym słoiku może wytrzymać naprawdę długi czas.
Czy ryż jest zdrowy?
Porcja 100 g ugotowanego ryżu, to około 93-112 kalorii. Po ugotowaniu zwiększa swoją objętość trzykrotnie, dzięki czemu pomaga w utrzymaniu uczucia sytości. Powoduje to, że po posiłku rzadziej sięgamy po drobne przekąski. Zawiera w sobie duże ilości błonnika, które poprawiają trawienie i pozwalają pozbyć się złogów pokarmowych, co zapobiega miażdżycy.
Ryż ma dobrotliwy wpływ na ciśnienie, obniża cholesterol oraz chroni przed cukrzycą. Łagodzi stres, chroni przed nowotworami, otyłością oraz osteoporozą. Wspomaga oczyszczanie organizmu z toksyn. Oprócz właściwości odchudzających, ryż posiada także dużą ilość białka, zawartą w zarodku ziarenka. Jest ono zbliżone składem do aminokwasów z grupy B , które odpowiadają za równowagę psychiczną oraz chronią przed nowotworami. Ponadto, w porcji ryżu możemy znaleźć witaminy K, E, wapń, żelazo, potas oraz magnez, które wpływają na nasz układ odpornościowy, zmniejszają ryzyko przeziębień, wzmacniają kości oraz chronią przed działaniem wolnych rodników.
Jaki rodzaj ryżu wybrać?
Ryż posiada wiele odmian. Przy jego wyborze powinniśmy się kierować rodzajem obróbki, jakiej był poddawany. Najzdrowszy jest ryż brązowy. Posiada on więcej witamin i mikroelementów. Jedyną jego wadą jest długość gotowania - na przygotowanie ryżu razowego, potrzebujemy około 30 minut, w przeciwieństwie do ryżu białego, który gotujemy niecałe 15 minut.
Biały ryż jest poddawany szlifowaniu lub łuskaniu zewnętrznych osłonek, przez co jest pozbawiany dużej ilości białka i błonnika. Warto również zwrócić uwagę na inne odmiany ryżu, takie jak ryż jaśminowy - idealny do deserów i potraw egzotycznych, czarny - nazywany również ryżem "szlachetnym" - nadaje się do potraw z owocami morza oraz ryż krótkoziarnisty, używany do sushi.
Ryż w woreczkach - czy aby na pewno jest bezpieczny?
Substancją, która w ostatnich latach wzbudza ogromne kontrowersje jest Bisfenol A (w skrócie BPA). Substancja ta jest stosowana przy produkcji różnego rodzaju tworzyw sztucznych, w tym także podczas wyrobu opakowań na żywność. Znajdziemy ją między innymi w foliowych woreczkach, służących do gotowania ryżu oraz kasz. Niestety, pod wpływem wysokiej temperatury, bisfenol zawarty w opakowaniu, zaczyna przenikać do żywności, a tym samym do naszego organizmu.
W jaki sposób bisfenol wpływa na nasze zdrowie? Jako główny efekt jego działania naukowcy wskazują zakłócenia w metabolizmie, co może bezpośrednio prowadzić do otyłości. Udowodniono również, iż BPA może wyjątkowo szkodzić dzieciom, powodując nadpobudliwość oraz uszkodzenia mózgu. W związku z tym szczególnie zaleca się aby unikały go kobiety w ciąży. Z kolei u mężczyzn, związek ten może odpowiadać za obniżenie poziomu testosteronu. Co więcej, bisfenolowi przypisuje się również działanie rakotwórcze, a zwłaszcza zwiększone ryzyko zachorowania na raka prostaty oraz piersi.
Obecnie w Stanach Zjednoczonych rozpoczęto proces wycofywania z rynku produktów, które mogłyby mieć kontakt z BPA. Także w naszym kraju możemy już bez trudu znaleźć bezpieczne towary oznakowane logiem „BPA free". Wybierając je, możemy uchronić siebie oraz bliskich przed nieprzyjemnym działaniem bisfenolu.
Dania z ryżem nie muszą być nudne!
Korzyści płynących ze spożywania ryżu jest co nie miara. Warto jednak zastanowić się, w jaki sposób przygotować go, aby nam się nie znudził. W tym wypadku z pomocą przyjdą nas użytkownicy - oto niektóre z ich propozycji na pyszne dania z ryżem w roli głównej.
1. Kurczak tikka masala z ryżem
Fot. Justa_kitchen na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.
Fot. Gregorhspeed na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.
Fot. Kardamonovy na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.
Fot. Gemka na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.
Fot. Kulinarnagosia na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.
Fot. Kardamonovy na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.
7. Kurczak na pierzynie z ryżu
Fot. Zapach_lawendy na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.
Fot. Injustice na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.
9. Zapiekany ryż z grzybami i kiełbasą
Fot. SprytnaChochla na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.
Fot. Paukaaa na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.