Fot. 123RF
Są przygotowywane ze świeżych warzyw i innych, równie zdrowych składników. Chłodniki, zwłaszcza w upalne dni, są często podawane na naszych stołach. Nic dziwnego - są przecież orzeźwiające i świetnie regenerują organizm. Chłodniki sycą, a jednocześnie są lekkie i niskokaloryczne. Zawarte w nich produkty to źródło wielu cennych witamin i składników odżywczych.
Witaminy na talerzu
W zależności, z czego przygotujesz swój chłodnik, dostarczysz innych witamin swojemu organizmowi. Botwinka, jeden z najpopularniejszych składników tego dania, to źródło witaminy A i C oraz kwasu foliowego. Pomidor, równie często stosowane warzywo, dzięki obecności przeciwutleniacza - likopenu, ochroni twój organizm przed działaniem wolnych rodników. Jeśli natomiast do chłodnika dodasz szparagi, to nie tylko zyska na tym twoja skóra, włosy i paznokcie, ale również wątroba i nerki. Wszystko dzięki zawartych w szparagach składnikom mineralnym, takich jak: asparagina, która oprócz wspomagania pracy nerek, dodatkowo skutecznie nawadnia organizm, glutation, nie tylko oczyszczający wątrobę z toksycznych substancji, ale także działający przeciwnowotworowo i beta-karoten, który wraz z witaminami C i E, pozytywnie wpływa na stan skóry, włosów i paznokci. Jak widać, w tych łatwo dostępnych produktach kryje się wiele substancji, pozytywnie wpływających na zdrowie. Teraz czas przyjrzeć się innym składnikom, które również znajdziesz w chłodniku.

Poeksperymentuj z chłodnikiem
Wiśnie, jagody, borówki, truskawki , nadają się nie tylko do zrobienia smacznego ciasta, kompotu czy musu, ale równie dobrze mogą stać się podstawą pysznego chłodnika. Zaskakujące? A co powiecie na chłodnik z arbuzem albo melonem? Robi się coraz bardziej egzotycznie i nieprzewidywalnie, dlatego, warto tu zaznaczyć, że te owocowe zupy dobrze smakują zarówno z groszkiem ptysiowym, jak i z drobnym makaronem. Równie ciekawym rozwiązaniem jest przygotowanie chłodnika z warzywami. Na upalne dni znakomicie sprawdzi się chłodnik z marchewki i kardamonu. Pysznym okaże się również rzodkiewkowy chłodnik. Warto zasmakować także w smakach proponowanych przez kuchnie innych krajów. Może tym razem, chłodnik litewski zastąpić chłodnikiem tureckim i zamiast botwinki użyć orzechów włoskich i mięty. Nasi wschodni sąsiedzi również mają coś do powiedzenia w tej kwestii. Tradycyjna rosyjska okraszka to nic innego jak chłodnik z ogórkami, ziemniakami , kiełbasą i jajkami. Jeżeli jednak ta zupa wydaje ci się zbyt treściwa na upały, polecamy spojrzeć na bułgarski tarator z zielonym ogórkiem, orzechami, kefirem i lubczykiem. Francuska kuchnia proponuje nam prostą vichysoisse, czyli chłodnik z porami, selerem naciowym i ... krewetkami zamiast chleba.
Baw się przyprawami
Oczywistym jest, że te wszystkie zupy, choć zdrowe i orzeźwiające, swój smak po części zawdzięczają przyprawom. Nie ograniczaj się do pieprzu i soli. Odrzuć sztuczne dodatki w proszku. Skorzystaj z tego, co oferuje ci natura. Świetnie sprawdzą się tu zioła z domowego ogródka. Chłodnikom z ogórkami niepowtarzalnego smaku doda koperek. Ta przyprawa pozytywnie wpłynie również na chłodnik z botwinką. Zupy owocowe będą świetnie smakować z dodatkiem mięty albo melisy. Ta ostatnia dobrze komponuje się także z ogórkami i awokado. Chłodniki pomidorowe przyprawiaj tymiankiem i bazylią. Warto używać takich pysznych dodatków do przyprawiania chłodników, ponieważ są nie tylko smacznym uzupełnieniem dania, ale przede wszystkim skarbnicą tego, co najlepsze dla twojego organizmu. Koperek jest źródłem witaminy C i beta-karotenu, wspomaga trawienie oraz wydzielanie soków żołądkowych. Mięta jest nieprzeceniona w leczeniu schorzeń wątroby i dróg żółciowych, a melisa nie tylko działa uspokajająco, ale jest również zalecana w dolegliwościach układu pokarmowego i bólach miesiączkowych. Natomiast tymianek pomaga zwalczać bóle reumatyczne i odkaża kanały zębowe. Poprawisz swój humor jedząc bazylię, gdyż ma ona działanie przeciwdepresyjne. Dodatki sprawiają, że chłodnik zyskuje charakter, ale tak naprawdę o prawdziwym smaku decyduje użycie odpowiedniej bazy.
Która baza jest najlepsza?
Od tego, jaki smak chłodnika chcesz osiągnąć, zależy, jaki rodzaj bazy wybierzesz. Najbardziej orzeźwiają chłodniki zrobione na bazie mlecznej. Do jej przygotowania wykorzystaj jogurt, maślankę, kefir albo zsiadłe mleko. Chłodniki mleczne szczególnie dobrze wpłyną na stan zdrowia osób, skarżących się na wzdęcia czy niestrawność oraz chorujących na osteoporozę. Warto je również podawać dzieciom w okresie intensywnego wzrostu.
Jeśli brakuje ci energii, jesteś osłabiony oraz lubisz kwaśne smaki, to chłodnik na kwaśnej bazie jest dla ciebie. Możesz ją zrobić z wody z ogórków kiszonych albo z zakwasu buraczanego. Ważnym składnikiem takiej bazy jest również czosnek, który wspomoże trawienie oraz obniży poziom cholesterolu we krwi.
Najlepszą propozycją dla osób, które cenią wytrawny smak potraw, jest chłodnik na bazie bulionu. Można go zrobić na bazie wywaru warzywnego albo mięsnego. Jeśli chcesz, aby smak wywaru był bardziej intensywny, ugotuj go w mniejszej ilości wody. Dzięki takiej bazie, dostarczysz organizmowi naturalne lekarstwo, które oczyści go z toksyn i przyspieszy przemianę materii. Liście laurowe, pieprz i włoszczyzna to doskonałe dodatki do tej zupy.
Smaczne przepisy
Upalne dni sprzyjają jedzeniu chłodnika, więc przygotowując go, poeksperymentujmy z jego smakiem. Chłodnik nie musi być nudny. Przekonaj się sam. Poznaj wyjątkowe przepisy naszych użytkowników i ciesz się orzeźwiającym chłodnikiem w te gorące dni.
Fot. Kardamonovy na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Nasze zestawienie zaczynamy tradycyjnym litewskim chłodnikiem. Ta wykwintna zupa zyskała uznanie nie tylko w naszym kraju, ale również na Litwie, Łotwie i w innych krajach Europy Wschodniej.
Fot. Maudie na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Ta zupa zrobiona na jogurcie z dodatkiem jajka, ryżu i przypraw, sprawi, że nawet najgorętsze dni nie będą ci straszne.
Fot. Gatita na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Gazpacho - mówią na niego Hiszpanie. Tradycyjnie dodają do niego miąższ z chleba oraz wrzucają kostki lodu. To dopiero orzeźwienie.
Fot. Mole3 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Ten przysmak na ciepło jest zwyczajną zupą, ale na zimno staje się smakowitym chłodnikiem. Smak malin i chłodu, cóż więcej chcieć?
Fot. AnkaGotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Rewelacyjny smak i witaminy na talerzu - to dwa określenia, jakie przychodzą do głowy na widok tej zupy. Chłodnik ze szpinakiem to prawdziwa skarbnica zdrowia.
Fot. 5tkaPR na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Aż trudno uwierzyć, że żeby przyrządzić to cudeńko wystarczy tak niewiele składników. Jakich? Sprawdź sam.
7. Owocowy chłodnik z amarantusem
Fot. foodmania na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Na pierwszy rzut oka można myśleć, że to zupa z jagód. Nic bardziej mylnego. Mimo, że kolor zdominowały jagody w tym chłodniku odnajdziemy wiele innych smacznych owoców.
Fot. tysiak na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Marchewka to jedno z najbardziej uniwersalnych warzyw. Świetnie smakuje w surówce, sprawdzi się jako dodatek do ciasta, a przerobiona na sok, orzeźwi. Czy przypadnie wam do gustu w tej wersji?
Aby skutecznie się orzeźwić w te upalne dni, należy pamiętać, aby danie ochłodzić przed podaniem. Jeśli chcesz uniknąć wzrostu temperatury zupy po wlaniu ją do talerza, to dodatkowo ochłódź i naczynie. Wypróbuj przepisy już dzisiaj i ciesz wyjatkowym smakiem chłodnika.
Tekst: Katarzyna Augustyniak