Sponsorowane

Naczynia do zapiekania — jakie wybrać?

Naczynie do zapiekania powinno znaleźć się w każdej kuchni! Także w Twojej — szczególnie jeśli lubisz dania jednogarnkowe i pyszne zapiekanki. Wybór takich naczyń do pieczenia w piekarniku jest obecnie bardzo duży. Na co więc zwrócić uwagę, by wybrać takie, które sprawdzi się doskonale w Twojej kuchni?

Fot. Naczynie do zapiekania

Naczynia do zapiekania — z jakiego materiału? 

Jedną z pierwszych rzeczy, jakie warto jest wziąć pod uwagę, kupując naczynie do zapiekania, jest materiał, z jakiego jest ono wykonane. W sklepach znajdziesz wiele wariantów, a każdy ma inne cechy. Materiał naczynia ma wpływ na cały proces pieczenia, a także na łatwość mycia, estetykę, czy choćby żywotność samego produktu. 

Dużą popularnością cieszą się naczynia do zapiekania ze szkła żaroodpornego. Cechują się dużą odpornością na wysokie temperatury, dzięki czemu można bez problemu używać ich do obróbki dań w piekarniku. Takie naczynia będą służyć przez długie lata, ponieważ ich powierzchnia nie jest podatna na powstawanie rys i innych zadrapań. 

Kolejną opcją są naczynia ceramiczne. One podobnie, jak w przypadku tych szklanych świetnie sprawdzą się przygotowania dań w piekarniku. Dodatkowo, ceramiczne naczynia do zapiekania są bardzo estetyczne, dzięki czemu można użyć ich także do serwowania. 

W sklepach znajdziesz też żeliwne naczynia do zapiekania. Żeliwo cechuje się bardzo silnym przewodzeniem ciepła. Co więcej, gwarantuje też bardzo długie utrzymanie temperatury potraw po wyciągnięciu ich z pieca. Jeśli chodzi zaś o słabe strony, to niestety materiał ten jest dość ciężki i podatny na zarysowania. 

Naczynia żaroodporne — wielkość i kształt 

Kupując naczynia do zapiekania, dobrze jest też zwrócić uwagę na ich rozmiar oraz kształt. Parametry te mają bowiem bardzo duży wpływ na wygodę przygotowywania posiłków. Jeśli chodzi o rozmiar, masz kilka opcji do wyboru. Jeśli zależy Ci na przyrządzaniu dużych zapiekanek, pieczeni i dań jednogarnkowych, postaw na naczynie o większych wymiarach. Natomiast, jeśli chcesz przygotowywać w naczyniu dania, jednoporcjowe, które trafią bezpośrednio na stół, to przydadzą Ci się kokilki. Takie miseczki są idealne szczególnie do deserów.

A co z kształtem? Ceramiczne naczynia do zapiekania dostępne są w wersji kwadratowej, prostokątnej i okrągłej. W tym przypadku wybór zależy przede wszystkim od Twoich indywidualnych preferencji. Najbardziej praktycznym wyborem będą jednak przede wszystkim dwa pierwsze warianty. Okrągłe naczynie sprawdzi się natomiast świetnie do tart. 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

30 min
2
>60 min
0
Śniadania Parówkowe serce

Bardzo lubię parówki oraz dania z jajek. Dzisiaj łącze te dwa składniki w jed...

Odsłon: 66

15 min
1
15 min
9

Polecane artykuły

Informacje Szkolenia kulinarne – na jaki kurs warto się zapisać?

Ostatnimi czasy preferencje żywieniowe Polaków bardzo się zmieniły. Coraz rzadziej przygotowujemy ciężkostrawne dania i często rezygnujemy z gęstyc...

0
Informacje Biały makijaż oczu z kolorową kreską krok po kroku

Pamiętam, jak pierwszy raz zdecydowałam się na eksperyment z białym makijażem oczu, dodając do niego kolorową kreskę - efekt był oszałamiający i od...

0
Informacje Koktajl z kiszonej kapusty na odchudzanie. Pije regularnie, będziesz mieć talię osy

Szczupła sylwetka to marzenie wielu osób, najprostszym sposobem, aby ją osiągnąć, jest oczywiście odpowiednio zbilansowana dieta, deficyt kaloryczn...

1
Informacje Wiosenna dieta owsiankowa. Oczyszcza, wzmacnia i dodaje energii

Na czym polega dieta owsiankowa? Choć przyjmuje różne postacie, zawsze koncentruje się na jednym produkcie, czyli owsiance. Odkryj, dlaczego warto...

2