Najlepsze przepisy na ogórki

Sponsorowane

Naczynia do zapiekania — jakie wybrać?

Naczynie do zapiekania powinno znaleźć się w każdej kuchni! Także w Twojej — szczególnie jeśli lubisz dania jednogarnkowe i pyszne zapiekanki. Wybór takich naczyń do pieczenia w piekarniku jest obecnie bardzo duży. Na co więc zwrócić uwagę, by wybrać takie, które sprawdzi się doskonale w Twojej kuchni?

Fot. Naczynie do zapiekania

Naczynia do zapiekania — z jakiego materiału? 

Jedną z pierwszych rzeczy, jakie warto jest wziąć pod uwagę, kupując naczynie do zapiekania, jest materiał, z jakiego jest ono wykonane. W sklepach znajdziesz wiele wariantów, a każdy ma inne cechy. Materiał naczynia ma wpływ na cały proces pieczenia, a także na łatwość mycia, estetykę, czy choćby żywotność samego produktu. 

Dużą popularnością cieszą się naczynia do zapiekania ze szkła żaroodpornego. Cechują się dużą odpornością na wysokie temperatury, dzięki czemu można bez problemu używać ich do obróbki dań w piekarniku. Takie naczynia będą służyć przez długie lata, ponieważ ich powierzchnia nie jest podatna na powstawanie rys i innych zadrapań. 

Kolejną opcją są naczynia ceramiczne. One podobnie, jak w przypadku tych szklanych świetnie sprawdzą się przygotowania dań w piekarniku. Dodatkowo, ceramiczne naczynia do zapiekania są bardzo estetyczne, dzięki czemu można użyć ich także do serwowania. 

W sklepach znajdziesz też żeliwne naczynia do zapiekania. Żeliwo cechuje się bardzo silnym przewodzeniem ciepła. Co więcej, gwarantuje też bardzo długie utrzymanie temperatury potraw po wyciągnięciu ich z pieca. Jeśli chodzi zaś o słabe strony, to niestety materiał ten jest dość ciężki i podatny na zarysowania. 

Naczynia żaroodporne — wielkość i kształt 

Kupując naczynia do zapiekania, dobrze jest też zwrócić uwagę na ich rozmiar oraz kształt. Parametry te mają bowiem bardzo duży wpływ na wygodę przygotowywania posiłków. Jeśli chodzi o rozmiar, masz kilka opcji do wyboru. Jeśli zależy Ci na przyrządzaniu dużych zapiekanek, pieczeni i dań jednogarnkowych, postaw na naczynie o większych wymiarach. Natomiast, jeśli chcesz przygotowywać w naczyniu dania, jednoporcjowe, które trafią bezpośrednio na stół, to przydadzą Ci się kokilki. Takie miseczki są idealne szczególnie do deserów.

A co z kształtem? Ceramiczne naczynia do zapiekania dostępne są w wersji kwadratowej, prostokątnej i okrągłej. W tym przypadku wybór zależy przede wszystkim od Twoich indywidualnych preferencji. Najbardziej praktycznym wyborem będą jednak przede wszystkim dwa pierwsze warianty. Okrągłe naczynie sprawdzi się natomiast świetnie do tart. 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

30 min
1

Przepis dnia

Desery Torcik truskawkowo-migdałowy

Przepyszny i lekki torcik truskawkowo-czekoladowy to genialny pomysł na sezon...

Odsłon: 974

>60 min
12

Polecane artykuły

Informacje Chłodnik bułgarski lub litewski, a może hiszpańskie gazpacho. Wyśmienite dania na gorące dni

Żar lejący się z nieba w trakcie letnich miesięcy nie sprzyja apetytowi. Warto w tym czasie stawiać na orzeźwiające potrawy, które pomogą nieco łat...

1
Informacje Zaskakujący miks dwóch polskich klasyków. Co zrobić z porzeczkoagrestu?

Niewiele osób wie o istnieniu tego bogatego w witaminy owocu. Niezależnie od tego, czy będziecie go zajadać na surowo, jako zdrową przekąskę, czy j...

7
Informacje Najlepsze ciasta z owocami. Te przepisy to absolutne klasyki wśród deserów

Ciasta z owocami są prawdziwym symbolem lata. Gdy trwa sezon na soczyste truskawki, maliny czy śliwki, warto z niego skorzystać i przygotować lekki...

8
Informacje Co zrobić z młodego czosnku? Możesz ukisić, upiec, a młode pędy zblanszować

Wraz z nadejściem wiosny i lata w sklepach i na straganach zaczynają pojawiać się sezonowe warzywa, a wśród nich młody czosnek – znany z intensywne...

9