Naczynia do zapiekania — z jakiego materiału?
Jedną z pierwszych rzeczy, jakie warto jest wziąć pod uwagę, kupując naczynie do zapiekania, jest materiał, z jakiego jest ono wykonane. W sklepach znajdziesz wiele wariantów, a każdy ma inne cechy. Materiał naczynia ma wpływ na cały proces pieczenia, a także na łatwość mycia, estetykę, czy choćby żywotność samego produktu.
Dużą popularnością cieszą się naczynia do zapiekania ze szkła żaroodpornego. Cechują się dużą odpornością na wysokie temperatury, dzięki czemu można bez problemu używać ich do obróbki dań w piekarniku. Takie naczynia będą służyć przez długie lata, ponieważ ich powierzchnia nie jest podatna na powstawanie rys i innych zadrapań.
Kolejną opcją są naczynia ceramiczne. One podobnie, jak w przypadku tych szklanych świetnie sprawdzą się przygotowania dań w piekarniku. Dodatkowo, ceramiczne naczynia do zapiekania są bardzo estetyczne, dzięki czemu można użyć ich także do serwowania.
W sklepach znajdziesz też żeliwne naczynia do zapiekania. Żeliwo cechuje się bardzo silnym przewodzeniem ciepła. Co więcej, gwarantuje też bardzo długie utrzymanie temperatury potraw po wyciągnięciu ich z pieca. Jeśli chodzi zaś o słabe strony, to niestety materiał ten jest dość ciężki i podatny na zarysowania.
Naczynia żaroodporne — wielkość i kształt
Kupując naczynia do zapiekania, dobrze jest też zwrócić uwagę na ich rozmiar oraz kształt. Parametry te mają bowiem bardzo duży wpływ na wygodę przygotowywania posiłków. Jeśli chodzi o rozmiar, masz kilka opcji do wyboru. Jeśli zależy Ci na przyrządzaniu dużych zapiekanek, pieczeni i dań jednogarnkowych, postaw na naczynie o większych wymiarach. Natomiast, jeśli chcesz przygotowywać w naczyniu dania, jednoporcjowe, które trafią bezpośrednio na stół, to przydadzą Ci się kokilki. Takie miseczki są idealne szczególnie do deserów.
A co z kształtem? Ceramiczne naczynia do zapiekania dostępne są w wersji kwadratowej, prostokątnej i okrągłej. W tym przypadku wybór zależy przede wszystkim od Twoich indywidualnych preferencji. Najbardziej praktycznym wyborem będą jednak przede wszystkim dwa pierwsze warianty. Okrągłe naczynie sprawdzi się natomiast świetnie do tart.