Najlepsze przepisy na ogórki

Najbardziej zanieczyszczone owoce i warzywa. Sama woda nie wystarczy, by pozbyć się chemii

Coraz więcej mówi się o tym, że jakość dzisiejszych produktów spożywczych pozostawia wiele do życzenia. Choć oczywiście da się znaleźć zdrowe i pełne witamin warzywa czy owoce, wiele z nich zawiera szkodliwe substancje. Jakie są najbardziej zanieczyszczone owoce i warzywa? EWG przedstawiło coroczną „Brudną Dwunastkę". Dowiedz się, co to za lista.

EWG opublikowało listę tzw. „Brudnej Dwunastki". Do najbardziej zanieczyszczonych należą m.in. truskawki | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Jeśli jesteś świadomym konsumentem, pewnie zdajesz sobie sprawę, że nie wszystkie produkty spożywcze w sklepie są zdrowe - nawet jeśli mają oznaczenie wysokiej jakości. Coraz częściej specjaliści zachęcają nas do czytania etykiet, a nawet śledzenia informacji publikowanych przez organizacje zajmujące się tematem zdrowego żywienia. Jedną z takich instytucji jest EWG, czyli Environmental Working Group, która co roku publikuje listę o nazwie „Brudna Dwunastka". Dowiedz się, które owoce i warzywa są najbardziej zanieczyszczone i jak je myć, by pozbyć się pestycydów.

Sprawdź także: Przysmak z Karpat i Sudetów. Odkryj nieznane przepisy z czosnku niedźwiedziego

Przewodnik kupującego EWG 2023 po pestycydach w produktach

Amerykańska organizacja ekologiczna Environmental Working Group (EWG) co roku publikuje listę o dość oryginalnej nazwie „Brudna Dwunastka”. Pobiera ona dane z amerykańskiej Agencji Żywności i Leków (FDA), które wskazują na najbardziej zanieczyszczone warzywa i owoce. Ranking ma edukować konsumentów na temat świadomych zakupów i uczulać na produkty szkodliwe dla ich zdrowia.

EWG w „Brudnej Dwunastce" zawsze publikuje 12 warzyw i owoców, które w danym roku w największym stopniu przyczyniają się do wzrostu poziomu pestycydów w organizmie konsumentów. Na pierwszym miejscu w 2023 roku utrzymał się zeszłoroczny laureat, czyli truskawki. Nowymi artykułami spożywczymi na liście są natomiast borówki amerykańskie i zielona fasolka. Co ciekawe i straszne zarazem, w owocach i warzywach na liście Brudnej Dwunastki łącznie wykryto 210 różnych pestycydów. 

Choć przywołaną listę tworzy organizacja ekologiczna, badająca wyłącznie amerykański rynek żywności, to wciąż będzie to cenna informacja dla Polaków. Dlaczego? Wiele owoców i warzyw jest importowanych, również ze Stanów Zjednoczonych. Będąc świadomym, co jest skażone za granicą, z pewnością zwrócimy uwagę na etykiety i pochodzenie produktów, które kupujemy w sklepach spożywczych. 

Jak wygląda przewodnik kupującego EWG 2023 po pestycydach w produktach? Oto tegoroczna „Brudna Dwunastka":

  1. truskawki,
  2. szpinak,
  3. jarmuż, kolarda (odmiana kapusty) i gorczyca,
  4. brzoskwinie,
  5. gruszki,
  6. nektarynki,
  7. jabłka,
  8. winogrona,
  9. papryka i ostre papryczki,
  10. czereśnie,
  11. borówki amerykańskie,
  12. zielona fasolka.

EWG publikuje także listę 15 „najczystszych" owoców i warzyw, czyli tych, które cechują się najmniejszym poziomem pestycydów. W 2023 roku są to:

  1. awokado,
  2. słodka kukurydza,
  3. ananasy,
  4. cebule,
  5. papaje,
  6. słodki groszek,
  7. szparagi,
  8. melony miodowe,
  9. kiwi,
  10. kapusta,
  11. pieczarki,
  12. mango,
  13. słodkie ziemniaki,
  14. arbuzy,
  15. marchewki.

Jak myć owoce i warzywa, by pozbyć się pestycydów?

Niestety coraz więcej owoców i warzyw zawiera szkodliwe dla zdrowia substancje, dlatego warto dokładnie je czyścić przed spożyciem. Jak myć owoce i warzywa, by pozbyć się pestycydów? Organizacje ds. zdrowego żywienia zalecają, aby dokładnie płukać je pod bieżącą wodą, a dodatkowo jeszcze ostrożnie szorować skórkę.

Nie wszystkie chemikalia rozpuszczają się jednak w wodzie, więc - dla pewności - warto moczyć owoce i warzywa w wodzie z dodatkiem kwasku cytrynowym lub sody oczyszczonej. Toksyny zabarwiają taki roztwór, płyn mętnieje, a na jego powierzchni tworzą się widoczne smugi.

W przypadku liści sałat lub innych warzyw warto ściągnąć pierwszą warstwę zieleniny. Pomidory, ogórki, jabłka czy gruszki można obrać ze skórki, w której znajduje się najwięcej pestycydów. 



Zobacz także:

Jedna z najzdrowszych roślin świata. Reguluje metabolizm cukru i oczyszcza krew »

Warzywny symbol wiosny na talerzu. Szparagi z jajkiem w koszulce oraz gęstym sosem holenderskim »

Produkty, które najdłużej zalegają w jelitach »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Zupy Rosół z kury

Rosół to tradycyjna polska zupa podawana z kluseczkami i makaronem. Kojarzy m...

Odsłon: 49

60 min
1
Zupy Krupnik na rosole

Krupnik najlepiej smakuje po długim spacerze. Cudownie rozgrzewa, syci i smak...

Odsłon: 78

60 min
1
Dodatki Mizeria do obiadu

Dzisiaj przygotowałam do obiadu jako dodatek mizerię z ogórków z koperkiem. P...

Odsłon: 58

15 min
0
Desery Biszkopt kakaowo - kawowy

Przepis na ten biszkopt jest banalnie prosty wystarczy że dodamy do masy kaka...

Odsłon: 86

30 min
3

Polecane artykuły

Informacje Najlepsze ciasta z owocami. Te przepisy to absolutne klasyki wśród deserów

Ciasta z owocami są prawdziwym symbolem lata. Gdy trwa sezon na soczyste truskawki, maliny czy śliwki, warto z niego skorzystać i przygotować lekki...

2
Informacje Co zrobić z młodego czosnku? Możesz ukisić, upiec, a młode pędy zblanszować

Wraz z nadejściem wiosny i lata w sklepach i na straganach zaczynają pojawiać się sezonowe warzywa, a wśród nich młody czosnek – znany z intensywne...

7
Informacje Dania z resztek z grilla. Pierożki, frittata i forszmak z grillowanym mięsem

Lato to idealny moment na spotkania ze znajomymi przy ogrodowym grillu. Jeśli po całonocnym biesiadowaniu zostało ci dużo resztek, nie wyrzucaj ich...

2
Informacje Rewelacyjne ciasta z porzeczkami. 7 przepisów na każdą okazję

Porzeczki - w zależności od odmiany - charakteryzują się lekko cierpkim lub kwaśnym smakiem, który idealnie przełamuje słodycz. To właśnie dlatego...

26