Spis treści:
- Sernik z polewą czy bez – który z nich wybrać?
- Jaka polewa na sernik jest najlepsza?
- Jak zrobić dobrą polewę na sernik?
Sernik to flagowy wypiek polskiej kuchni – kochają go wszystkie łasuchy i to bez względu na wiek. Aby zaserwować ten idealny, należy zadbać o kilka podstawowych zasad. Ważne jest nie tylko to, jaką techniką go wykonasz, ale także jakie składniki wybierzesz na polewę. Sernik z polewą czy bez – który z nich jest lepszy i jak zrobić tę najsmaczniejszą?
Sprawdź także: Najlepsze przepisy na ciasta bez pieczenia. Zrób, a nie pożałujesz
Sernik z polewą czy bez – który z nich wybrać?
Sernik z polewą czy bez – kwestia ta to odwieczny dylemat wszystkich fanów pieczenia. W klasycznej wersji nie może jej zabraknąć, jednak nieco świeższe i bardziej nowoczesne odsłony stawiają na wariant bez polewy. Oczywiście nie warto zamykać się w sztywnych ramach – jeśli uwielbiasz tradycyjny sernik, ale chciałbyś spróbować nieco innego podejścia do tego wypieku, możesz wykonać polewę i użyć jej do udekorowania wersji na zimno. Pamiętaj, że nie musisz sztywno trzymać się klasyki, zamiast tego po prostu daj się ponieść fantazji.
Jaka polewa na sernik jest najlepsza?
Odpowiedź na to pytanie jest bardzo prosta – taka, jaką lubisz najbardziej. Jeśli twoje dzieci kochają taką na bazie mlecznej czekolady, możesz wzbogacić ją o ciekawe dodatki, w tym wiórki kokosowe, bakalie, drobno posiekane orzechy, a nawet różnokolorowe draże, które nieco odświeżą wygląd sernika.
Wybierasz klasyczne podejście? W takim razie wrzuć połamaną tabliczkę wybranej czekolady do rondelka, dodaj śmietanę kremówkę, a następnie bardzo powoli podgrzewaj tak, aby mikstura uzyskała jedwabistą konsystencję. Po polaniu swojego sernika sięgnij po wiórki kokosowe i delikatnie oprósz cały wypiek. W tym wypadku możesz postawić na rozmaite rodzaje czekolady, nie tylko mleczną, ale także gorzką, mieszaną i białą.
Jesteś fanem świeżych smaków? Wobec tego z pewnością spodoba ci się wariant z białą czekoladą, pistacjami oraz wiórkami kokosowymi. Ta delikatna odsłona będzie doskonałym zwieńczeniem sobotniego spotkania z rodziną w ogrodzie czy urodzin twojej najbliższej przyjaciółki. Jeśli zależy ci na uzyskaniu ciekawej tekstury na wierzchu ciasta, na samym końcu dodaj do polewy drobno posiekaną białą czekoladę i startą skórkę z limonki. Spróbuj również uzupełnić tę recepturę o liofilizowane owoce, na przykład maliny lub truskawki.
Fani owocowych akcentów mogą wyczarować polewę cytrynową, do której potrzeba tylko kilka składników, tj. cytryny, masło, jajka oraz cukier lub wybrany słodzik (erytrytol, ksylitol lub stewię). Wyciśnij sok z owoców, a potem przecedź go przez sitko. Przygotuj miskę, do której wbijesz jajka – roztrzep je, a następnie połącz z cukrem lub słodzikiem oraz sokiem z cytryny. Wszystko dokładnie wymieszaj i wstaw do kąpieli wodnej, w której rozpuścisz masło, ciągle mieszając zawartość naczynia. Gdy masa zgęstnieje, wyjmij naczynie z wody i odstaw je do ostygnięcia.
Jaka polewa na sernik jest najlepsza, jeśli nie cytrynowa? Oczywiście cytryny to nie jedyne owoce, które możesz wykorzystać do swojej polewy. Pokuś się o zrobienie pozycji na bazie malin, porzeczek czy truskawek. A jeśli w ogóle nie przepadasz za kwaśnym smakiem tych owoców, wybierz takie składniki jak kokos, kawa, budyń czy kajmak. Sernik w takim wydaniu to nie twoja bajka? W takim wypadku sięgnij po lukier lub cukier puder.
Bardzo dobrym pomysłem jest także wykorzystanie twoich ulubionych orzechów. Tutaj masz naprawdę spory wybór. Polewę do sernika zrobisz, łącząc preferowaną przez siebie czekoladę, którą rozpuścisz w kąpieli wodnej. Gdy ta osiągnie pożądaną konsystencję, wystarczy uzupełnić ją o roztłuczone orzechy – włoskie, laskowe, brazylijskie, pekan lub migdały.
Twoja rodzina uwielbia pistacje? W takim razie pójdź za ciosem i przygotuj polewę do sernika właśnie z nimi w roli głównej. Aby móc cieszyć się wyjątkowym smakiem pistacjowego specjału, zacznij od podgrzania śmietanki kremówki w malutkim rondelku. Gdy ta nabierze odpowiedniej temperatury, dodaj drobno posiekaną białą czekoladę i natychmiast zdejmij całość z palnika. Przy pomocy drewnianej łyżki powoli mieszaj miksturę aż powstanie jednolita polewa. Gdy ta nieco przestygnie, dodaj pastę pistacjową (około 200-250 g) i drobno posiekane pistacje. Na końcu dokładnie wymieszaj wszystkie składniki i gotowe.
Pamiętaj, że polewa to nie wszystko – swój wypiek możesz dodatkowo udekorować świeżymi owocami. Doskonałym rozwiązaniem w tej kwestii są te sezonowe. W tym wypadku możesz postawić na pozycje, które lubisz najbardziej, mogą to być zarówno cytrusy, jak i owoce jagodowe, a nawet opcje nieco bardziej egzotyczne, w tym ananas, kiwi, mango czy kawałki świeżego kokosa. To nie wszystko – miłośnicy herbatników mogą pokruszyć je na wierzchu ciasta albo udekorować sernik kawałkami ulubionych słodyczy, na przykład batoników.
Jak zrobić dobrą polewę na sernik?
Zastanawiasz się nad tym, jak zrobić dobrą polewę na sernik? Wystarczy, że będziesz kierować się kilkoma podstawowymi zasadami, a bez większego problemu przyrządzisz polewę na bazie swoich ulubionych składników. O czym należy pamiętać, zanim zabierzesz się za przyrządzanie tej części wypieku?
Pierwszym błędem popełnianym przez wielu domorosłych cukierników jest zła metoda rozpuszczania czekolady na polewę. W tym wypadku ani rusz bez kąpieli wodnej. Połamaną czekoladę należy umieścić w naczyniu nad lekko wrzącą wodą – nigdy nie rozpuszczaj tego składnika bezpośrednio w garnku stojącym na palniku, ponieważ istnieje duże prawdopodobieństwo, że produkt się zważy lub przypali.
Kiedy udekorować sernik polewą? Tutaj również nie ma za dużo miejsca na improwizację – należy to zrobić po upieczeniu, gdy wypiek całkowicie ostygnie. Twoja polewa wymaga gotowania? Nigdy nie wylewaj gorącego płynu na sernik, zamiast tego poczekaj, aż jego temperatura spadnie. Innym sposobem jest udekorowanie przysmaku dopiero po tym, jak pokroisz go na porcje.
Chcesz całkowicie zrezygnować z polewy? Nie ma ku temu żadnych przeciwwskazań. W takiej sytuacji warto zadbać, aby twoje ciasto posiadało nieskazitelną powierzchnię i było pozbawione nieestetycznych pęknięć. Co zrobić, jeśli takowe już się pojawiły?
Jeśli twoje ciasto popękało w trakcie pieczenia, możesz je ciągle uratować. Poczekaj, aż wypiek ostygnie, posmaruj go śmietaną wymieszaną z cukrem, a następnie wstaw do piekarnika nagrzanego do 230 stopni. Po upływie około 10-12 minut ciasto powinno wyglądać na bardzo gładkie i wyrównane – a to wszystko za sprawą działania gorącego powietrza!
Źródła: smaker.pl
Opracowała: Redakcja Smaker.pl
Zobacz także:
Pięć dodatków do koktajlu z truskawek. Dodadzą energii i pomogą spalić tłuszcz »
Wychodzą miękkie i soczyste. Magda Gessler zdradza sekret idealnych kotletów mielonych »
Brykiet czy węgiel drzewny na grilla? Wady i zalety, co lepiej się pali i trzyma ciepło »