Najlepsze przepisy na ogórki

Najlepszy miód dla wątroby i serca. Jak rozpoznać i stosować miód rzepakowy?

Miód rzepakowy to jeden z najpopularniejszych w Polsce. Czy warto go spożywać, jakie są jego właściwości i przede wszystkim do czego używać miodu rzepakowego? Poniżej znajdziesz przydatne kompendium wiedzy.

Miód rzepakowy - wartości odżywcze i właściwości | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Z czego wynika tak duża popularność miodu rzepakowego w Polsce? Oczywiście chodzi o duże uprawy rzepaku w naszym kraju. Przypomnij sobie okres na przełomie kwietnia i maja, kiedy rozległe pola pokrywają się kwitnącym rzepakiem. Robi wrażenie, prawda? Miód rzepakowy charakteryzuje się wyjątkowym smakiem. Warto zwrócić uwagę również na jego właściwości zdrowotne. Czy wszyscy mogą go jeść? Dowiedz się więcej o tym niezwykłym produkcie. 

Sprawdź także: Wystarczy zjeść garstkę dziennie. Zwłaszcza gdy jesteś na diecie i dbasz o poziom cukru

Miód rzepakowy - jak powstaje?

Miód rzepakowy pozyskiwany jest z nektaru kwiatów rzepaku. To wyjątkowa roślina często nazywana miododajną - jedna z najliczniej uprawianych w Polsce. Co roku zbiory nasion przybierają imponujące liczby. Rzepak generuje duże ilości nektaru, które pozwalają na produkcję pszczelich zapasów, które są niemal gotowe w chwili zbierania rzepaku.

Miód rzepakowy po umieszczeniu w plastrach, zasklepia się i przygotowuje na okres zimowy. Produkt staje się dojrzały po kilku czy kilkunastu dniach od tego momentu. Mogłoby się wydawać, że produkcja miodu rzepakowego nie jest wcale skomplikowana, tym bardziej przy tak dużej ilości zasobów. Trzeba jednak pamiętać, że zebranie nektaru na kilogram miodu, wymaga odwiedzenia przez pszczoły aż czterech milionów kwiatów

Miód rzepakowy - jak go rozpoznać?

Jak wygląda miód rzepakowy? Ten ma kilka charakterystycznych cech. Miód ten powstający w procesie zapylania rzepaku jest bardzo kremowy i prawie biały. Rozpoznamy go również po wyraźnym zapachu, który jest zdecydowanie jego najbardziej wyróżniającą się cechą.

Miód rzepakowy - wartości odżywcze i właściwości 

Długo można by się rozwodzić nad walorami smakowymi miodu rzepakowego. Popularność tego produktu wynika nie tylko z ogromnej ilości zasobów i łatwości uprawy, ale właśnie tego, że jest to produkt uwielbiany właściwie przez wszystkich. Warto też pamiętać, że naturalny i pochodzący prosto z pasieki miód rzepakowy ma mnóstwo właściwości.

Trzeba wspomnieć przede wszystkim o rzadkich biopierwiastkach, flawonoidach, olejkach eterycznych, czy łatwo przyswajalnych witaminach. W miodzie znajduje się także bor, który występuje bardzo rzadko, a jest niezwykle potrzebny do budowy kości, jak również właściwej pracy śledziony i tarczycy. W miodzie rzepakowym nie brakuje również żelaza, magnezu czy potasu.

Lubisz miód rzepakowy? Wartości odżywcze tego produktu przemawiają za jego jedzeniem, ale musisz pamiętać też o jego wysokiej kaloryczności. W 100 g tego produktu znajduje się aż 340 kg kalorii. To jednocześnie jego wada, ale też zaleta. Miód ten bowiem może stanowić bardzo pożywny produkt dla rekonwalescentów czy dzieci. Trzeba uważać jednak na jego bardzo wysoki indeks glikemiczny. Z tego powodu nie powinni go jeść diabetycy. 

Na co pomaga miód rzepakowy?

Zastanawiasz się, kto powinien stosować w miód rzepakowy? Produkt ten w swojej codziennej diecie powinny uwzględnić osoby zmagające się z niektórymi dolegliwościami. Sprawdź, na co pomaga miód rzepakowy: 

  • problemy z układem gastrycznym - miód rzepakowy może redukować stany zapalne z powodu występujących wrzodów żołądka. Poprawia dynamikę pracy układu gastrycznego i często stanowi ulgę przy zgadze, wzdęciach czy innych podobnych problemach,
  • rany i skaleczenia - miód pomaga zasklepiać ranę i przyspiesza gojenie, a jednocześnie chroni przed zakażeniem,
  • serce - miód rzepakowy zawiera spore ilości potasu, przez co wpływa pozytywnie na pracę mięśnia sercowego. Może również poszerzać naczynia wieńcowe, co jest szczególnie istotne w okresie po zawale serca,
  • wątroba - w miodzie rzepakowym nie brakuje glukozy oraz fruktozy, która sprawdza się w przypadku dolegliwości wątroby. Miód rzepakowy pomaga oczyścić ten organ,
  • infekcje - miód rzepakowy pomoże w dolegliwościach zapalenia gardła, nosa czy oskrzeli. Sprawdzi się także w leczeniu infekcji innych chorób górnych dróg oddechowych.

Jak stosować miód rzepakowy?

Jak stosować miód rzepakowy, aby był pyszny i zachował wartości odżywcze? Oczywiście najlepiej, by był spożywany bezpośrednio. Można rozpuścić go w wodzie lub mleku albo dodać do napojów czy potraw o temperaturze mniejszej niż 40 stopni Celsjusza. W przypadku większej temperatury może dojść do zniszczenia witamin i innych drogocennych składników.

Do czego używać miodu rzepakowego? Z sukcesem można nakładać go zewnętrznie przy różnego rodzaju chorobach skóry czy oparzeniach. Tak jak wcześniej wspomnieliśmy, zapobiegnie w ten sposób zakażeniom czy przyspieszy gojenie ran. Produkt ten ma również właściwości wygładzające skórę czy leczące trądzik. Z miodu rzepakowego można wykonywać domowe maseczki czy dodawać do domowych balsamów. Od razu poprawi wygląd skóry, nawilżając ją i rozjaśniając.

A jak wykorzystać miód rzepakowy w kuchni? Można dodawać go do naleśników, twarożków czy po prostu na kanapkę. Doskonale sprawdzi się również jako dodatek do różnego rodzaju deserów. Warto jednak pamiętać o tym, aby nie używać go do dań czy innych przysmaków o temperaturze większej niż 40 stopni. 

Miód rzepakowy - przeciwwskazania

Wiesz już, kto powinien stosować miód rzepakowy. A czy w przypadku tego produktu występują przeciwwskazania do jego spożycia? U osób dorosłych raczej nie, chyba że chodzi o osoby z cukrzycą. Ze względu na wysoki indeks glikemiczny diabetycy nie powinni raczej spożywać miodu rzepakowego.

Nie zaleca się także, aby podawać go dzieciom poniżej 12. miesiąca życia. W miodzie mogą bowiem znajdować się przetrwalniki bakterii clostridium botulinum, czyli inaczej jadu kiełbasianego. U bardzo małych dzieci może wówczas dojść do choroby o nazwie botulizm niemowlęcy. Podając miód rzepakowy małym dzieciom, warto zwrócić uwagę także czy po jego spożyciu nie powstaje alergia.

Łatwo zatem zauważyć, jak uniwersalny, godne uwagi i zdrowy jest miód rzepakowy. Przeciwwskazania do jego jedzenia czy stosowania zewnętrznie są znikome, co jeszcze bardziej potwierdza teorię, że jest to produkt szczególnie godny uwagi.

Miód rzepakowy - podsumowanie

Pamiętaj również o prawidłowym przechowywaniu miodu. To bardzo ważne, aby robić to prawidłowo, gdyż wtedy miód będzie długo bezpieczny i nadający się do spożycia. Przechowywanie w suchym, ciemnym miejscu w temperaturze od 8 do 20 stopni będzie odpowiednie. Naturalnie nie można zapominać o szczelnym i oczywiście szklanym opakowaniu. Kup miód rzepakowy, przechowuj go prawidłowo i stosuj w kuchni i zewnętrznie, a szybko docenisz jego wyjątkowe walory. 

Źródło: Smaker.pl

Opracowała: Joanna Cebulak-Brzykcy

Zobacz także:

Bezkonkurencyjny sposób na przypaloną patelnię. Wystarczy 30 minut i lśni jak nowa »

Pij, by poprawić poziom żelaza. Objawy anemii zaczną ustępować »

Koleżanki zazdroszczą mi receptury na zupę ogórkową. Prosty trik zapewnia jej głębię smaku »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Wiśniowy lodowiec

Ciasto/deser bez pieczenia. Z wykorzystaniem wiśni/pulpy wiśniowej, która z...

Odsłon: 652

30 min
16
Sałatki Surówka z kapusty z sosem farmerskim

Prosty sos majonezowo -śmietanowy z czosnkiem i dużą garścią ziół: koperku, s...

Odsłon: 1053

30 min
6
Przetwory Galaretka z czarnej porzeczki na zimno

Tak zrobionej na zimę, do słoiczków, czarnej porzeczki nie trzeba pasteryzowa...

Odsłon: 152

30 min
6

Polecane artykuły

Informacje Jest niskokaloryczny, ma dużo błonnika. Dlaczego warto jeść agrest i jak go wykorzystać w kuchni

Dla jednych owoce te są zbyt kwaśne, dla innych to kwintesencja letniego smaku. Agrest, bo o nim mowa, kryje w sobie mnóstwo właściwości prozdrowot...

0
Informacje Obiady do słoika na wyjazd. Co zabrać na wakacje pod namiotem, biwak lub wycieczkę?

Ze względu na inflację i wzrost cen, coraz więcej Polaków odwołuje wakacje lub szuka niskobudżetowych rozwiązań. Jednym ze sposobów na zaoszczędzen...

24
Informacje Straszyły w PRL-u, a dziś są popularne. Kanapka z metką czy mortadelą?

Mięsne wyroby w PRL-u pozostawiały wiele do życzenia. Jednocześnie były rzadko dostępne, więc gdy już się pojawiały, każdy ich próbował. Czy pamięt...

9
Informacje Prawie bez kalorii, samo zdrowie. Domowe dżemy z zamiennikiem cukru

Alternatywy dla tradycyjnych, przesyconych przetworów stają się coraz bardziej popularne. Jedną z nich jest ksylitol - naturalny słodzik o niskiej...

19