Spis treści:
- Jak powstaje olej rydzowy?
- Na co jest dobry olej rydzowy?
- Jak stosować olej rydzowy?
- Olej rydzowy w kuchni
Chociaż nazwa może być myląca, olej rydzowy wcale nie jest produkowany z popularnych rudych grzybów leśnych. Co to jest olej rydzowy? To olej wytwarzany z nasion lnianki siewnej. Roślina ta należy do rodziny kapustowatych, nie potrzebuje specjalnych warunków do prawidłowego wzrostu, dlatego występuje dziko na terenie całej Polski oraz w większej części Europy. Największe plantacje tej rośliny znajdują się na terenie Wielkopolski. Ma szerokie działanie prozdrowotne, dlatego wykorzystuje się ją do produkcji oleju rydzowego. Co ciekawe, produkt ten widnieje na liście tradycyjnych produktów Wielkopolski. W poniższym artykule podpowiemy ci, jak stosować olej rydzowy oraz jak wykorzystać go w kuchni.
Jak powstaje olej rydzowy?
Najlepiej wybierać olej rydzowy tłoczony na zimno, w temperaturze nieprzekraczającej 38 stopni. Pozyskiwany jest z nasion lnicznika siewnego, jest produktem w pełni naturalnym, ma złoty, lekko rdzawy kolor oraz przyjemny smak. Następnym etapem powstawiania oleju rydzowego jest sedymentacja, można wówczas zaobserwować drobne zanieczyszczenia w postaci resztek ziaren, które opadają na dno naczynia w postaci osadu, pozostawiając klarowną ciecz.
Na co jest dobry olej rydzowy?
Olej rydzowy kryje w sobie sporo cennych wartości odżywczych, zawiera niezwykle zdrowe nienasycone kwasy omega-3 i omega-6, nie brakuje tu także witamin z grupy B, witaminy A oraz E. Kto powinien sięgnąć po olej rydzowy? Przede wszystkim osoby, które chcą zadbać o układ sercowo-naczyniowy, zawarte w nim nienasycone kwasy tłuszczowe wspierają prawidłową pracę serca. Dodatkowo olej rydzowy pomaga regulować ciśnienie krwi, obniża wysoki poziom "złego" cholesterolu we krwi, zmniejsza także ryzyko zakrzepów.
Kwasy omega-3 i 6 korzystnie wpływają również na odporność organizmu, chronią go przed przeziębieniem i grypą, dlatego w szczególności olej rydzowy warto stosować jesienią i zimą. Należy jednak pamiętać o regularności, wystarczy łyżeczka dziennie, aby chronić się przed infekcjami. Produkt ten polecany jest również osobom borykającym się z cukrzycą oraz insulinoopornością, ponieważ pomaga regulować poziom cukru we krwi.
Olej rydzowy warto spożywać ze względu na jego dobroczynny wpływ na narząd wzroku, obecna w nim witamina A chroni oczy przed chorobami, między innymi zwyrodnieniem plamki żółtej oraz zaćmą. Natomiast obecność witaminy E korzystnie wpływa na urodę, wspiera kondycję skóry, wzmacnia włosy i paznokcie, a także ma działanie przeciwstarzeniowe. Dodatkowo olej ten wspiera działanie detoksykujące wątroby, pomaga pozbyć się toksyn. Co więcej, stymuluje wytwarzanie żółci, a także korzystnie wpływa na mikroflorę jelitową. Warto stosować go również, aby zadbać o prawidłową pracę układu nerwowego, pozytywnie wpływa na pamięć i koncentrację, ma również właściwości przeciwdepresyjne. Mogą stosować go również osoby, które są na diecie odchudzającej, ponieważ przyspiesza przemianę materii oraz wspomaga prawidłowe trawienie.
Jak stosować olej rydzowy?
Olej rydzowy można stosować zarówno w kuchni, jak i w kosmetyce. Nadaje się do użytku zewnętrznego, można smarować nim zmiany skórne oraz odleżyny, a także nawilżać nim skórę. Świetnie sprawdzi się również jako produkt do masażu. Olej rydzowy można dolać do ulubionego kremu, balsamu lub zastosować go jako maskę do olejowania włosów, a także zastosować jako serum na rozdwojone końcówki.
Olej rydzowy można stosować również w celach leczniczych jako suplement diety. Najlepiej wypijać jedną łyżeczkę na czczo.
Olej rydzowy w kuchni
Do czego dodać olej rydzowy? Warto pamiętać, że produkt ten charakteryzuje orzechowo-cebulowy smak, dlatego najlepiej pasować będzie do dań wytrawnych. Możesz użyć go jako bazę do sosów do sałatek, idealnie komponować będzie się z sałatką grecką czy nicejską. Możesz także polać nim pieczone warzywa, tłuczone ziemniaki lub kaszę. Olej rydzowy znajdzie również zastosowanie w śniadaniach, warto dodać nieco do warzywnego twarożku z rzodkiewką, ogórkiem, koperkiem i szczypiorem. Ten rodzaj oleju świetnie sprawdzi się do przygotowywania śledzi. Możesz na styl śródziemnomorski, maczać w nim pieczywo.
Źródło: olejznatury.pl, semco.pl, smaker.pl
Autor: Anna Hutek-Brzezinka
Rarytas wśród grzybów. Uważaj, łatwo pomylić go z tzw. trujakiem »
Witamina D w większych dawkach jest toksyczna. Alarmujące objawy »