Spis treści:
- Jakie właściwości mają buraki?
- Burak surowy czy fermentowany
- Najlepsze połączenia z burakami
- Kto nie powinien jeść buraków?
Dietetycy zalecają, aby warzywa znajdowały się w co najmniej kilku posiłkach w ciągu dnia. Zaleca się, aby w diecie dorosłego człowieka znalazło się od 400 do nawet 800 g warzyw. Świetnie sprawdzą się te w wersji surowej, gotowanej, jak i kiszonej. Dziś na tapet bierzemy buraki, podpowiemy ci, jakie mają właściwości odżywcze, co jest zdrowsze burak surowy czy fermentowany oraz jakie są najlepsze połączenia z burakami.
Sprawdź także: Dyniowe masełko do chleba. Energetyczna i zdrowa pasta na słono i na słodko
Jakie właściwości mają buraki?
Burak to prawdziwa skarbnica witamin, znajdziesz w nim witaminy z grupy B, A, C, E i K, kwas foliowy, a także substancje mineralne, takie jak: potas, magnez, fosfor, cez, mangan, żelazo, rubid i cynk. W buraku nie brakuje również błonnika pokarmowego, który ma niezwykle istotny wpływ na prawidłowe trawienie, zapobiega zaparciom, a także przyspiesza przemianę materii. Spożywanie błonnika wpływa także na obniżenie poziomu cukru i cholesterolu we krwi.
Warzywa te korzystnie wpływają na układ sercowo-naczyniowy, zawarty duża ilość potasu pomaga regulować ciśnienie krwi oraz gospodarkę sodowo-potasową, a także zmniejsza ryzyko wystąpienia udaru. Witamina E i A korzystnie wpływają natomiast na wygląd i kondycję skóry. Natomiast witaminy z grupy B i magnez wspierają układ nerwowy, dodatkowo witamina C pomaga wzmocnić odporność organizmu.
Kwas foliowy obecny w burakach odpowiada za produkcję czerwonych krwinek, zalecany jest kobietom w ciąży, ponieważ wspiera rozwój dziecka. Burak może także pomóc w przypadku problemów z nadkwasotą oraz objawami zgagi. Buraki działają także ochronnie na wątrobę i nerki. Bez obaw mogą go włączyć do jadłospisu osoby na diecie odchudzającej, jest niskokaloryczny, w 100 g zawiera jedynie 43 kcal.
Burak surowy czy fermentowany
Zarówno burak surowy, jak i ten w wersji fermentowanej są bardzo zdrowe, dlatego dla obu warto znaleźć miejsce w swoim jadłospisie. Warto zaznaczyć jednak, że kiszone buraki dodatkowo mają działanie probiotyczne. Doskonale wpływają na jelita, dbają o prawidłową mikroflorę jelitową, a także wspierają układ immunologiczny, chroniąc organizm przed infekcjami. Kiszone buraki warto spożywać w okresie jesienno-zimowym, kiedy odporność organizmu często jest osłabiona, a nam dużo częściej zdarza się złapać przeziębienie i grypę.
Najlepsze połączenia z burakami
Do buraków warto dodawać czosnek, ponieważ oba te produkty obniżają ciśnienie krwi, działają przeciwzakrzepowo, przeciwmiażdżycowo oraz chronią naczynia krwionośne. Dlatego po taką parę powinny sięgać osoby, które zmagają się z nadciśnienie. Dodatkowo czosnek i buraki pomagają obniżać wysoki poziom glukozy we krwi, będą więc polecane osobom, które zmagają się z cukrzycą i insulinoopornością. Korzystnie wpływają także na pracę wątroby. Zamiast czosnku możesz zastosować również cebulę, ma ona podobne właściwości prozdrowotne. Zastanawiasz się, w jakich przepisach najlepiej sprawdzą się buraki?
Buraczki tarte z dodatkami
Z buraków i czosnku możesz wyczarować buraczki tarte z dodatkami. Przygotuj: trzy buraki, trzy ząbki czosnku, pięć orzechów włoskich, garść natki pietruszki, dwie łyżki oliwy z oliwek, łyżka octu jabłkowego, sól i pieprz. Opcjonalnie cukier.
Buraki należy umyć, obrać, ugotować do miękkości i zetrzeć na tarce. Czosnek przecisnąć przez praskę, a orzechy posiekać. Przełóż składniki do miski, dodaj natkę pietruszki, oliwę i ocet jabłkowy. Wszystko wymieszaj. Całość możesz doprawić solą i pieprzem, a także odrobiną cukru. Możesz także użyć buraków surowych.
Zupa krem z buraczkami
Do przygotowania buraczanej zupy krem, będziesz potrzebować: czterech buraków, 200 g malin, pół litra bulionu, jedna cebula czerwona, łyżka oliwy z oliwek, zioła prowansalskie oraz sól i pieprz. Buraki umyj, obierz, pokrój na mniejsze części i włóż do naczynia żaroodpornego, piecz w 180 stopniach do miękkości. Cebulę posiekaj, podsmaż ją na oliwę, a następnie dodaj bulion, upieczone buraki i maliny. Gotuj przez piętnaście minut. Na koniec dopraw solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Zmiksuj na gładką masę.
Kto nie powinien jeść buraków?
Warto wspomnieć również o tym, że buraki, chociaż bardzo zdrowe, nie będą odpowiednie dla wszystkich. Przeciwwskazaniem do jedzenia buraków może być kamica nerkowa, reumatyzm, a także dna moczanowa. Nie będą również wskazane dla osób zmagających się z IBS, czyli zespołem jelita drażliwego.
Źródło: youtube.pl/Dr Bartek Kulczyński, medonet.pl, smaker.pl
Autor: Anna Hutek-Brzezinka
Rarytas wśród grzybów. Uważaj, łatwo pomylić go z tzw. trujakiem »
Witamina D w większych dawkach jest toksyczna. Alarmujące objawy »
Miękkie buraki w dwa kwadranse. Prosta sztuczka z wodą »