Spis treści:
Piołun, a dokładnie bylica piołun, to roślina, którą można rozpoznać po drobnych, kolistych, żółtych kwiatów. Dawniej stosowano ją w powszechnie w celach leczniczych. Wykazuje między innymi właściwości: przeciwzapalne, żółciopędne, bakteriobójcze, przeciwskurczowe oraz pomaga w zwalczaniu pasożytów. Nalewka na piołunie będzie, więc dobrym wyborem dla osób, które lubią mieć pod ręką naturalne środki na różne dolegliwości.
Znawcy trunków mogą kojarzyć piołun z produkcji takich alkoholi jak absynt, czy wermut. Ten drugi to słodkie wino o wyraźnym ziołowo-korzennym smaku.
Zobacz także: Jak zrobić nalewkę z liści laurowych?
Jakie właściwości ma piołun?
W medycynie ludowej i naturalnej powszechnie znane są właściwości piołunu, takie jak zwalczanie gorączki, czy działanie moczopędne. Piołun jest bardzo pomocny w przypadku wystąpienia problemów z układem pokarmowym, wspiera procesy trawienne, poprzez zwiększenie produkcji soku żołądkowego. Pomaga pozbyć się niestrawności, zgagi oraz wzdęć. To także babciny sposób na wszystkim niejadków, ponieważ skutecznie poprawia apetyt.
W medycynie ludowej piołun był stosowany przy dolegliwościach kobiecych. Pomagał w regulacji cyklu menstruacyjnego oraz łagodził bóle miesiączkowe. Obecnie piołun jest dostępny w formie herbat, tabletek, czy naparów.
Właściwości olejku z piołunu
Olejek z piołunu jest znanym od dawna środkiem, który pomaga w zwalczaniu pasożytów oraz insektów. Substancją czynną w piołunie jest tzw. tujon, to organiczny związek chemiczny, który występuje w olejku eterycznym m.in. z piołunu. Piołun jest skutecznym środkiem w przypadku wystąpienia pasożytów takich jak: owsica, glista jelitowa czy wszy.
Piołun – przeciwskazania
Warto pamiętać, że przedawkowanie piołunu może skutkować nudnościami i biegunką. Co więcej, mogą pojawić się zawroty głowy, a nawet halucynacje. Odradza się stosowanie piołunu kobietą w ciąży, karmiącym piersią lub osobom cierpiącym na chorobę wrzodową.
Jak przygotować nalewkę na piołunie?
Przygotowanie nalewki na piołunie jest naprawdę proste. Piołunówkę możesz zrobić z zaledwie kilku składników. Warto pamiętać, by stosować nalewkę z umiarem. W razie wystąpienia dolegliwości trawiennych wystarczy zażyć dwie stołowe łyżki.
Składniki
- Pędy piołunu
- cukier
- woda
- spirytus
Przygotowanie nalewki na piołunie rozpocznij od zagotowania półtora litra wody, do której należy dodać półtora kilograma cukru. W naczyniu umieść 70 g pędów piołunu, a następnie zalej je gorącą miksturą. Poczekaj, aż ostygnie, a następnie wlej dwa litry spirytusu. Całość dokładnie zmieszaj, a następnie przecedź i odstaw w chłodne miejsce. Trunek przed spożyciem powinien być przechowywany około sześciu miesięcy.
Tradycyjna piołunówka
Możesz przygotować także niesłodką wersję nalewki na piołunie. Do zrobienia tradycyjnej piołunówki potrzebujesz tylko liści piołunu, wody i spirytusu. Do butelki włóż tyle liści piołunu, ile się zmieści. Całość zalej spirytusem i odstaw na około 10 dni w ciepłe miejsce. Odlej i przecedź płyn. Aby nalewka nie była zbyt mocna, do butelki przelej nalew oraz dodaj wody.
Zobacz także:
Zielony koktajl od Ewy Wachowicz. Pomoże „wymieść” toksyny z organizmu i wspomoże odchudzanie »
Przejadły ci się lody? Spróbuj tego chłodnego deseru, który je zastąpi »
Nie obieraj, a jeśli obierzesz, nie wyrzucaj. Zaskakujące właściwości skórek z ziemniaków »