Ciasta na Boże Narodzenie

Piołun to roślina powszechnie wykorzystywana w zielarstwie. Wykazuje wiele właściwości leczniczych, np. pomaga w przypadku problemów trawiennych. Niewiele osób wie, że z piołunu można wytworzyć również nalewkę. Jakie właściwości ma nalewka na piołunie i jak ją przygotować?

Najlepsza nalewka na piołunie | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Piołun, a dokładnie bylica piołun, to roślina, którą można rozpoznać po drobnych, kolistych, żółtych kwiatów. Dawniej stosowano ją w powszechnie w celach leczniczych. Wykazuje między innymi właściwości: przeciwzapalne, żółciopędne, bakteriobójcze, przeciwskurczowe oraz pomaga w zwalczaniu pasożytów. Nalewka na piołunie będzie, więc dobrym wyborem dla osób, które lubią mieć pod ręką naturalne środki na różne dolegliwości.

Znawcy trunków mogą kojarzyć piołun z produkcji takich alkoholi jak absynt, czy wermut. Ten drugi to słodkie wino o wyraźnym ziołowo-korzennym smaku.

Zobacz także: Jak zrobić nalewkę z liści laurowych? 

Jakie właściwości ma piołun?

W medycynie ludowej i naturalnej powszechnie znane są właściwości piołunu, takie jak zwalczanie gorączki, czy działanie moczopędne. Piołun jest bardzo pomocny w przypadku wystąpienia problemów z układem pokarmowym, wspiera procesy trawienne, poprzez zwiększenie produkcji soku żołądkowego. Pomaga pozbyć się niestrawności, zgagi oraz wzdęć. To także babciny sposób na wszystkim niejadków, ponieważ skutecznie poprawia apetyt.

W medycynie ludowej piołun był stosowany przy dolegliwościach kobiecych. Pomagał w regulacji cyklu menstruacyjnego oraz łagodził bóle miesiączkowe. Obecnie piołun jest dostępny w formie herbat, tabletek, czy naparów.

Właściwości olejku z piołunu

Olejek z piołunu jest znanym od dawna środkiem, który pomaga w zwalczaniu pasożytów oraz insektów. Substancją czynną w piołunie jest tzw. tujon, to organiczny związek chemiczny, który występuje w olejku eterycznym m.in. z piołunu. Piołun jest skutecznym środkiem w przypadku wystąpienia pasożytów takich jak: owsica, glista jelitowa czy wszy.

Piołun – przeciwskazania

Warto pamiętać, że przedawkowanie piołunu może skutkować nudnościami i biegunką. Co więcej, mogą pojawić się zawroty głowy, a nawet halucynacje. Odradza się stosowanie piołunu kobietą w ciąży, karmiącym piersią lub osobom cierpiącym na chorobę wrzodową.

Jak przygotować nalewkę na piołunie?

Przygotowanie nalewki na piołunie jest naprawdę proste. Piołunówkę możesz zrobić z zaledwie kilku składników. Warto pamiętać, by stosować nalewkę z umiarem. W razie wystąpienia dolegliwości trawiennych wystarczy zażyć dwie stołowe łyżki. 

Składniki

  • Pędy piołunu
  • cukier
  • woda
  • spirytus

Przygotowanie nalewki na piołunie rozpocznij od zagotowania półtora litra wody, do której należy dodać półtora kilograma cukru. W naczyniu umieść 70 g pędów piołunu, a następnie zalej je gorącą miksturą. Poczekaj, aż ostygnie, a następnie wlej dwa litry spirytusu. Całość dokładnie zmieszaj, a następnie przecedź i odstaw w chłodne miejsce. Trunek przed spożyciem powinien być przechowywany około sześciu miesięcy.

Tradycyjna piołunówka

Możesz przygotować także niesłodką wersję nalewki na piołunie. Do zrobienia tradycyjnej piołunówki potrzebujesz tylko liści piołunu, wody i spirytusu. Do butelki włóż tyle liści piołunu, ile się zmieści. Całość zalej spirytusem i odstaw na około 10 dni w ciepłe miejsce. Odlej i przecedź płyn. Aby nalewka nie była zbyt mocna, do butelki przelej nalew oraz dodaj wody.

Zobacz także:

Zielony koktajl od Ewy Wachowicz. Pomoże „wymieść” toksyny z organizmu i wspomoże odchudzanie »

Przejadły ci się lody? Spróbuj tego chłodnego deseru, który je zastąpi »

Nie obieraj, a jeśli obierzesz, nie wyrzucaj. Zaskakujące właściwości skórek z ziemniaków »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Pierniczki z czekoladą

Przepis na pyszne i niezwykle aromatyczne pierniczki korzenne w polewie z cze...

Odsłon: 6361

30 min
35
60 min
4
Przekąski Śledzie po piastowsku

Śledzie po piastowsku to staropolski przepis na aromatyczną rybę pełną wyjątk...

Odsłon: 1903

30 min
1
60 min
2
Dania główne Karp w cebuli

Ten przepis na karpia to klasyka polskiej kuchni. Marynowanie w cebuli i soku...

Odsłon: 1429

30 min
1

Polecane artykuły

Informacje Sałatki na śniadanie. Najlepsze, gdy się odchudzasz i dbasz o linię

Planujesz zrzucić kilka nadprogramowych kilogramów i szukasz ciekawych pomysłów na pierwszy posiłek dnia? Jeśli jajecznica i kanapki już ci się znu...

0
Informacje Świąteczne przepisy siostry Anastazji. Top 10 dań i ciast na wigilijny stół

Siostra Anastazja to zdecydowanie najbardziej znana gotująca duchowna. Jej przepisy cieszą się niezwykłą popularnością, na co dzień korzysta z nich...

26
Informacje Ciasta z makiem na święta. Zaskoczysz gości oryginalnymi przepisami

Święta to czas, kiedy aromatyczne wypieki królują na naszych stołach. Wśród nich nie może zabraknąć ciast z makiem – tradycyjnych, ale zawsze zachw...

3
Informacje Szybki piernik marchewkowy

Święta tuż tuż, a ty nie masz już czasu na przygotowanie tradycyjnego, staropolskiego piernika? Dzisiaj pokażemy ten wigilijny szlagier w ekspresow...

0