Naturalne lekarstwo na ból gardła i chrypkę. Jak zrobić sok i nalewkę z żyworódki pierzastej?

Ból gardła i chrypka to dolegliwości, które dotykają nas niemal, za każdym razem, gdy pogoda zaczyna zmieniać się na jesienną. Oczywiście, pierwszą myślą, kiedy pojawią się objawy przeziębienia, jest sięgnięcie po specyfiki z apteki. Warto jednak rozważyć naturalne sposoby leczenia infekcji i stanów zapalnych gardła. Doskonale sprawdzi się do tego żyworódka pierzasta – roślina o niezwykłych właściwościach leczniczych. Podpowiemy ci, jak zrobić nalewkę z żyworódki.

Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Żyworódka pierzasta od lat wykorzystywana jest w ziołolecznictwie. Roślina ta w naturze rośnie w tropikalnym i subtropikalnym klimacie. Spotkać można ją w Ameryce Środkowe, Azji i Australii, jednak najprawdopodobniej pochodzi z Madagaskaru. W Polsce najczęściej uprawia się ją w doniczkach – nie tylko pięknie wygląda, ale i korzystnie wpływa na organizm. Można przyrządzić z niej prozdrowotną nalewkę oraz sok. Jakie właściwości lecznicze ma żyworódka pierzasta? Kto może, a kto nie powinien jej używać?

Sprawdź także: Najlepsze herbaty na jesienne przeziębienie. W mig postawią cię na nogi

Żyworódka pierzasta – charakterystyka

Kalanchoe pinnata, czyli żyworódka pierzasta należy do rodziny roślin gruboszowatych. Znawcy botaniki nazywają ją również płodnolistem kielichowym i grubolistem sprężystym. Przeciętnie dorasta do wysokości około 150 cm. Charakteryzuje ją łodyga w kształcie czworokąta, ma grube, mięsiste liście o nietypowych krawędziach – występują na nich pofałdowania w kształcie falbanki. Żyworódka kwitnie na czerwono i różowo, jej kwiaty przypominają dzwoneczki i rosną w skupiskach.  

Żyworódka pierzasta – właściwości lecznicze

Jeśli hodujesz żyworódkę pierzastą w swoim domu, możesz nie mieć pojęcia, jak wiele cennych składników w sobie kryje. Jest źródłem witaminy C, witamin z grupy B, minerałów takich jak: wapń, magnez, mangnan, potas, fosfor, żelazo, czy cynk. Znajdują się w niej również garbninki, flawonoidy, glikozydy i kwas jabłkowy.

Warto stosować żyworódkę w sezonie grypowym, ponieważ pozwala wzmocnić odporność, a także pomaga zwalczyć infekcje górnych dróg oddechowych. Pomaga w przypadku wystąpienia kaszlu, chrypki, anginy, zapalenia oskrzeli, a nawet astmy. Na chrypkę i problemy z gardłem najlepiej sprawdzi się nalewkę. Żyworódkę stosować można również, kiedy wystąpią stany zapalne jamy ustnej lub krwawienie dziąseł. Będzie pomocna przy problemach z układem pokarmowym, łagodzi uporczywe objawy zgagi oraz wrzodów żołądka.

Żyworódka ma właściwości przeciwzapalne oraz antybakteryjne. Pomaga łagodzić ból oraz wspiera odporność organizmu. Można stosować ja zewnętrznie, w przypadku odleżyn, ugryzień owadów,  stanów zapalnych, a nawet nastoletnich przypadłości takich, jak trądzik. Pomaga także w przypadku reumatyzmu. Żyworódka pierzasta może wesprzeć również leczenie objawów łuszczycy oraz zmniejszyć łupież.

Jak zrobić nalewkę z żyworódki?

Jednym z najpopularniejszych sposobów na wykorzystanie żyworódki pierzastej jest przygotowanie z niej nalewki. Pomoże wzmocnić odporność, złagodzić stany zapalne, które występują podczas infekcji gardła. Pomaga zwalczyć kaszel, chrypkę oraz pomoże uporać się z przeziębieniem. Do wykonania nalewki z żyworódki, będziesz potrzebować: dwóch szklanek liści żyworódki pierzastej oraz pół litra alkoholu wysokoprocentowego.

Umyte i osuszone liście pokrój w kawałki. Dodaj je do dużego słoika, a następnie wlej alkohol. Szczelnie zakręć słoik i odłóż w ciemne miejsce na 10 dni – w międzyczasie warto potrząsać słoikiem. Po upływie tego czasu przefiltruj nalewkę, wlej ją do butelki i odstaw do lodówki. Jak pić i nalewkę z żyworódki? Przez okres choroby należy zażywać 20 kropli nalewki z żyworódki przed posiłkiem, do czterech razy dziennie. Można używać jej również zewnętrznie na skórę.

Jak zrobić sok z żyworódki?

Z żyworódki można zrobić również sok, który doskonale sprawdzi się w przypadku wystąpienia problemów skórnych – oparzeń, trądziku, kurzajek, świądu, egzemy, czy łupieżu. Warto stosować go również, kiedy dopadnie cię przeziębienie, kaszel i chrypka. Pomaga również na anginę, zapalenie oskrzeli oraz astmę. Do przygotowania soku z żyworódki pierzastej, będziesz potrzebować jedynie liści rośliny.

Umyj i osusz liście żyworódki, zawiń je w papier i włóż do lodówki najlepiej na kilka dni. Po tym czasie pokrój je drobno, włóż do naczynia, dokładnie ugnieć liście, aby puściły sok. Następnie odłóż do lodówki na kolejne kilka dni. Potem przecedź sok przez sitko, wlej do ciemnej butelki i odstaw w chłodnie miejsce, do którego nie dociera światło na około tydzień. Jak stosować sok z żyworódki? Kiedy organizm w szczególności narażony jest na infekcje, czyli jesienią i zimą, można profilaktycznie używać 30 kropli soku doustnie, raz dziennie. Można stosować go również zewnętrznie.

Sok i nalewka z żyworódki – przeciwwskazania

Chociaż żyworódka pierzasta to roślina o wielu cennych właściwościach, stosowanie jej nie wszystkim może wyjść na dobre. Nie powinno się jej zażywać w przypadku: chorób układu krążenia oraz podwyższonego poziomu potasu. Nalewki z żyworódki nie powinny pić dzieci, nie kobiety w ciąży lub karmiące piersią.

Zobacz także:

Ile prądu zużywa lodówka podczas w czasie godziny? Wyliczenie kosztów w 2022 roku »

Zapobiega i wspomaga leczenie. Po żurawinę sięgaj właśnie wtedy

Pij go na czczo, a zapomnisz o chorobach. Sprawdź właściwości soku »

Dieta na jesień. Co jeść, by cieszyć się zdrowiem i dobrym nastrojem? »

 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
5
30 min
3
Desery Sernik na zimno z truskawkami

Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...

Odsłon: 114

30 min
4

Polecane artykuły

Informacje Jedz zamiast ziemniaków. Pomoże zrzucić zbędne kilogramy, łagodzi stres i jest dużo zdrowszy

Z wyglądu jest jak ziemniak, w konsystencji przypomina marchewkę, a smakiem zbliżony jest do słonecznika. Jak jeść topinambur, nazywany zdrowszym z...

0
Informacje Bataty z grilla zastąpią najlepsze przekąski. Jakich przypraw używać do nich i z czym je podawać?

Bataty już od kilku lat dosyć często goszczą na naszych stołach. Można przygotować z nich frytki z piekarnika, dodać do warzywnych potrawek, a nawe...

0
Informacje Możesz go jeść bez ograniczeń również podczas odchudzania. Odkryj makaron 0 kalorii

Znasz niskokaloryczny makaron, który nie tuczy? Czy to w ogóle jest możliwe? Okazuje się, że tak! Makaron konjac to nowość z Chin, która podbija in...

19
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Schab z rusztu na trzy sposoby oraz sernik pistacjowy

Majówka to czas, kiedy w szczególności szukamy przepisów na dania z grilla. Z pomocą przychodzi Ewa Wachowicz, która w asyście Mateusza Gesslera pr...

1