Dania jednogarnkowe

Ból gardła i chrypka to dolegliwości, które dotykają nas niemal, za każdym razem, gdy pogoda zaczyna zmieniać się na jesienną. Oczywiście, pierwszą myślą, kiedy pojawią się objawy przeziębienia, jest sięgnięcie po specyfiki z apteki. Warto jednak rozważyć naturalne sposoby leczenia infekcji i stanów zapalnych gardła. Doskonale sprawdzi się do tego żyworódka pierzasta – roślina o niezwykłych właściwościach leczniczych. Podpowiemy ci, jak zrobić nalewkę z żyworódki.

Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Żyworódka pierzasta od lat wykorzystywana jest w ziołolecznictwie. Roślina ta w naturze rośnie w tropikalnym i subtropikalnym klimacie. Spotkać można ją w Ameryce Środkowe, Azji i Australii, jednak najprawdopodobniej pochodzi z Madagaskaru. W Polsce najczęściej uprawia się ją w doniczkach – nie tylko pięknie wygląda, ale i korzystnie wpływa na organizm. Można przyrządzić z niej prozdrowotną nalewkę oraz sok. Jakie właściwości lecznicze ma żyworódka pierzasta? Kto może, a kto nie powinien jej używać?

Sprawdź także: Najlepsze herbaty na jesienne przeziębienie. W mig postawią cię na nogi

Żyworódka pierzasta – charakterystyka

Kalanchoe pinnata, czyli żyworódka pierzasta należy do rodziny roślin gruboszowatych. Znawcy botaniki nazywają ją również płodnolistem kielichowym i grubolistem sprężystym. Przeciętnie dorasta do wysokości około 150 cm. Charakteryzuje ją łodyga w kształcie czworokąta, ma grube, mięsiste liście o nietypowych krawędziach – występują na nich pofałdowania w kształcie falbanki. Żyworódka kwitnie na czerwono i różowo, jej kwiaty przypominają dzwoneczki i rosną w skupiskach.  

Żyworódka pierzasta – właściwości lecznicze

Jeśli hodujesz żyworódkę pierzastą w swoim domu, możesz nie mieć pojęcia, jak wiele cennych składników w sobie kryje. Jest źródłem witaminy C, witamin z grupy B, minerałów takich jak: wapń, magnez, mangnan, potas, fosfor, żelazo, czy cynk. Znajdują się w niej również garbninki, flawonoidy, glikozydy i kwas jabłkowy.

Warto stosować żyworódkę w sezonie grypowym, ponieważ pozwala wzmocnić odporność, a także pomaga zwalczyć infekcje górnych dróg oddechowych. Pomaga w przypadku wystąpienia kaszlu, chrypki, anginy, zapalenia oskrzeli, a nawet astmy. Na chrypkę i problemy z gardłem najlepiej sprawdzi się nalewkę. Żyworódkę stosować można również, kiedy wystąpią stany zapalne jamy ustnej lub krwawienie dziąseł. Będzie pomocna przy problemach z układem pokarmowym, łagodzi uporczywe objawy zgagi oraz wrzodów żołądka.

Żyworódka ma właściwości przeciwzapalne oraz antybakteryjne. Pomaga łagodzić ból oraz wspiera odporność organizmu. Można stosować ja zewnętrznie, w przypadku odleżyn, ugryzień owadów,  stanów zapalnych, a nawet nastoletnich przypadłości takich, jak trądzik. Pomaga także w przypadku reumatyzmu. Żyworódka pierzasta może wesprzeć również leczenie objawów łuszczycy oraz zmniejszyć łupież.

Jak zrobić nalewkę z żyworódki?

Jednym z najpopularniejszych sposobów na wykorzystanie żyworódki pierzastej jest przygotowanie z niej nalewki. Pomoże wzmocnić odporność, złagodzić stany zapalne, które występują podczas infekcji gardła. Pomaga zwalczyć kaszel, chrypkę oraz pomoże uporać się z przeziębieniem. Do wykonania nalewki z żyworódki, będziesz potrzebować: dwóch szklanek liści żyworódki pierzastej oraz pół litra alkoholu wysokoprocentowego.

Umyte i osuszone liście pokrój w kawałki. Dodaj je do dużego słoika, a następnie wlej alkohol. Szczelnie zakręć słoik i odłóż w ciemne miejsce na 10 dni – w międzyczasie warto potrząsać słoikiem. Po upływie tego czasu przefiltruj nalewkę, wlej ją do butelki i odstaw do lodówki. Jak pić i nalewkę z żyworódki? Przez okres choroby należy zażywać 20 kropli nalewki z żyworódki przed posiłkiem, do czterech razy dziennie. Można używać jej również zewnętrznie na skórę.

Jak zrobić sok z żyworódki?

Z żyworódki można zrobić również sok, który doskonale sprawdzi się w przypadku wystąpienia problemów skórnych – oparzeń, trądziku, kurzajek, świądu, egzemy, czy łupieżu. Warto stosować go również, kiedy dopadnie cię przeziębienie, kaszel i chrypka. Pomaga również na anginę, zapalenie oskrzeli oraz astmę. Do przygotowania soku z żyworódki pierzastej, będziesz potrzebować jedynie liści rośliny.

Umyj i osusz liście żyworódki, zawiń je w papier i włóż do lodówki najlepiej na kilka dni. Po tym czasie pokrój je drobno, włóż do naczynia, dokładnie ugnieć liście, aby puściły sok. Następnie odłóż do lodówki na kolejne kilka dni. Potem przecedź sok przez sitko, wlej do ciemnej butelki i odstaw w chłodnie miejsce, do którego nie dociera światło na około tydzień. Jak stosować sok z żyworódki? Kiedy organizm w szczególności narażony jest na infekcje, czyli jesienią i zimą, można profilaktycznie używać 30 kropli soku doustnie, raz dziennie. Można stosować go również zewnętrznie.

Sok i nalewka z żyworódki – przeciwwskazania

Chociaż żyworódka pierzasta to roślina o wielu cennych właściwościach, stosowanie jej nie wszystkim może wyjść na dobre. Nie powinno się jej zażywać w przypadku: chorób układu krążenia oraz podwyższonego poziomu potasu. Nalewki z żyworódki nie powinny pić dzieci, nie kobiety w ciąży lub karmiące piersią.

Zobacz także:

Ile prądu zużywa lodówka podczas w czasie godziny? Wyliczenie kosztów w 2022 roku »

Zapobiega i wspomaga leczenie. Po żurawinę sięgaj właśnie wtedy

Pij go na czczo, a zapomnisz o chorobach. Sprawdź właściwości soku »

Dieta na jesień. Co jeść, by cieszyć się zdrowiem i dobrym nastrojem? »

 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
5
15 min
7
Pieczywo Chlebek korzenny

Chlebek korzenny łatwy i pyszny w przygotowaniu. Taki chleb piekę od kilku la...

Odsłon: 167

15 min
6
Ciasta Piernik dojrzewający

Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...

Odsłon: 1587

30 min
17
Dodatki Patent na obieranie jajek

Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...

Odsłon: 328

15 min
10

Polecane artykuły

Informacje Dania z makaronem dla cukrzyków. Smaczne, zdrowe i z niskim indeksem glikemicznym

Makaron może być smacznym i zdrowym posiłkiem także dla osób z cukrzycą. Pod warunkiem, że postawimy na jego odpowiedni rodzaj i sposób przygotowan...

2
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Wege kapuśniak, golonki z indyka w marynacie BBQ, sernik jogurtowy na zimno

W 526. odcinku programu "Ewa Gotuje" prowadząca udowodni widzom, że klasyczne potrawy da się przyrządzić w wyjątkowy sposób. Popularna w Polsce zup...

1
Informacje Poczuj smaki jesieni w kubku ciepłej kawy

Jesień to czas, gdy natura zwalnia: temperatury spadają, dni stają się szare i coraz krótsze, a wieczory dłuższe. Nie sprzyja to aktywności fizyczn...

0
Informacje Świeżej raczej nie skosztujemy, ale suszona jest równie zdrowa. Moringa - z czym to jeść?

Moringa, zwana „drzewem życia,” to roślina o wyjątkowych właściwościach odżywczych, ceniona za bogactwo witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Cho...

8