Naturalne lekarstwo na kaszel, chrypkę i ból gardła. Jak zrobić syrop z mniszka lekarskiego?

Słoneczna majowa pogoda sprawia, że w naszych ogrodach, na łąkach i w parkach coraz częściej możemy spotkać mniszka lekarskiego. Dzieci uwielbiają robić z niego bukiety i wianki. Kwiaty te nie tylko cieszą oko, ale i mogą przydać się do zrobienia domowego lekarstwa na kaszel, chrypkę i ból gardła. Podpowiemy ci, jak zrobić syrop z mniszka lekarskiego.

Syrop z mniszka lekarskiego na kaszel i ból gardła | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Mniszek lekarski to jedna z najpopularniejszych, wiosennych roślin. Spotkać możemy go niemal, w każdym ogrodzie, niektórzy traktują go często, jak niepotrzebny chwast. Podczas gdy, w prosty sposób można zrobić z niego pyszny i naturalny syrop na kaszel. Sprawdź, jakie właściwości kryje w sobie ten kwiatowy specyfik, jak go zrobić, jak pić oraz na co pomaga syrop z mniszka lekarskiego.

Sprawdź także: Wspomaga odchudzanie, obniża poziom cholesterolu. Jak zrobić ocet z mniszka lekarskiego?

Mniszek lekarski - właściwości

Kwiaty mniszka wykorzystywane były już przez starożytnych Greków i Rzymian. Używano ich do przygotowywania leczniczych naparów, którymi przemywano skórę i oczy. Mniszek lekarski zawiera witaminę C, która ma wpływ na poprawę odporności, chroni organizm przed przeziębieniem i grypą oraz ma działanie antyoksydacyjne. 

Roślina ta ma również właściwości moczopędne, dzięki czemu wspiera oczyszczanie organizmu. Co więcej, zapobiega odkładanie się piasku i kamieni moczowych. Mniszek lekarski polecany jest osobom chorującym na cukrzycę, ponieważ wspiera regulowanie poziomu cukru we krwi. 

Warto wspomnieć również o tym, że kwiaty mniszka mają pozytywny wpływ na pracę układu pokarmowego. Wspierają produkcję soków żołądkowych, które ułatwiają trawienie. Ponadto mają pozytywny wpływ na wątrobę. 

W składzie kwiatów mniszka znajduje się mnóstwo antyoksydantów, które pomagają w walce z wolnymi rodnikami, chronią organizm przed stresem oksydacyjny, działają przeciwstarzeniowo i antynowotworowo. Mają również działanie prebiotyczne – wspierają układ immunologiczny i jelita, obniżają poziom "złego" cholesterolu we krwi, co zawdzięczają zawartej w nich inulinie. 

Mniszek lekarski może również być pomocny w procesie odchudzania, ma działanie przyspieszające przemianę materii. 

Na co pomaga syrop z mniszka lekarskiego?

Z mniszka lekarskiego można przygotować syrop, który doskonale łagodzi podrażnione gardło. Niweluje chrypkę, pomaga pozbyć się uporczywego kaszlu. Co więcej, łagodzi stan zapalny i obrzęki, ma działanie przeciwbakteryjne i antywirusowe. W syropie znajdują się również witamina A, te z grupy B, C i E, oraz substancje mineralne: potas, magnez, krzem i żelazo.

Taki syrop wesprze również prawidłową pracę układu pokarmowego oraz wątroby. Będzie miał również korzystny wpływ na odporność oraz pracę układu moczowego. 

Syrop z mniszka lekarskiego - przepis

Warto pamiętać o tym, że kwiaty mniszka lekarskiego na syrop najlepiej zbierać w maju. Warto poszukać terenów oddalonych od dróg i zabudowań. Na zbieranie kwiatów, najlepiej wybrać się rano, w słoneczny dzień, kiedy nie pada. Do przygotowania syropu z mniszka lekarskiego, będziesz potrzebować: 500 świeżych kwiatów mniszka lekarskiego (ok. pół kg), litro wody, kilogram cukru oraz dwie cytryny. 

Zebrane kwiaty rozłóż na gazecie lub papierze, pozostaw je na ok. dwie godziny, aby pozbyć się niechcianych gości (np. mrówek). Oczyszczone kwiaty mniszka wsyp do garnka i dodaj wodę. Na wolnym ogniu gotuj całość przez 10 - 15 minut. Następnie odstaw naczynie w chłodne na około 24 godziny. Po tym czasie przecedź wywar przez sitko. Uzyskany płyn wlej do garnka, dodaj cukier i sok z wyciśniętych cytryn. Gotuj przez mniej więcej trzy godziny. Gorący syrop przelej do czystych słoików, zakręć i odwróć do góry dnem. Może być tak przechowywany nawet przez kilka miesięcy. 

Syrop z mniszka lekarskiego - dawkowanie

Jak pić syrop z mniszka? Można pić dwie do trzech łyżeczek syropu dziennie. Świetnie smakuje również dodany do przestudzonej herbaty lub wody z dodatkiem cytryny i listków mięty. 



Źródło: Smaker.pl

Autorka: Anna Hutek-Brzezinka

Zobacz także:

Czysta podłoga bez smug i bakterii. Zastosuj folię bąbelkową i hitową miksturę »

Ma niski indeks glikemiczny i ułatwia trawienie. Włosi zawdzięczają mu figurę i zdrowie »

Horrendalnie droga komunia u Gessler. Tyle wynosi cena za „talerzyk” »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Najprostszy przepis na biszkopt

Biszkopt przygotowany z idealnego ciasta na biszkopt. Przepis prosty, a biszk...

Odsłon: 78

15 min
5

Polecane artykuły

Informacje Rewelacyjne ciasta z porzeczkami. 7 przepisów na każdą okazję

Porzeczki - w zależności od odmiany - charakteryzują się lekko cierpkim lub kwaśnym smakiem, który idealnie przełamuje słodycz. To właśnie dlatego...

20
Informacje Dlaczego ogórki są puste w środku? Prosty trik pomoże ci tego uniknąć

Co zrobić, żeby ogórki nie były puste w środku? Przygotowanie idealnych ogórków małosolnych lub kiszonych wcale nie jest tak prostą sprawą, jak mog...

306
Informacje Ogórki małosolne na sucho. Tak zrobione wychodzą pyszne i chrupiące

Jak zrobić perfekcyjne ogórki kiszone? W tym sezonie zdecydowanym hitem są ogórki małosolne na sucho. Jakie składniki dodać do tak przygotowanych o...

7
Informacje Biały nalot na ogórkach kiszonych. Czy trzeba je wyrzucić?

Ogórki kiszone zawierają mnóstwo prozdrowotnych właściwości, dlatego powinny gościć w naszej diecie przez cały rok. Na pewno nieraz po odkręceniu s...

25