Orzechy laskowe, jadalne kasztany czy niejadalne żołędzie są prawdziwymi orzechami, ale - o dziwo - orzeszki ziemne, kokosy, a nawet popularne orzechy włoskie zaliczają się, według biologów, do roślin pestkowych lub strączkowych. Jednak człowiek wszystko, co posiada skorupkę, nazywa orzechem...
Orzechy symbolizują szczęście, dostatek i pomyślność. W czasach starożytnych kojarzone były z mądrością i symbolizowały ludzką głowę, gdzie zielona skóra odpowiadała skórze, twarda skorupa - czaszce, natomiast orzech właściwy odwzorowywał mózg. Do dziś powszechnie uważa się, nie bez racji, że jedzenie orzechów pobudza umysł.
Naturalne jest najlepsze
Nasi przodkowie jedli orzechy w formie naturalnej, jednak wraz rozwojem cywilizacji pojawiło się wiele nowych form przyrządzania orzechów.
W fabrykach na całym świecie produkuje się orzechy prażone, solone, w karmelu, w czekoladzie, kandyzowane, w chrupkim cieście, a nawet obsypane orientalnymi przyprawami. Mimo to lekarze namawiają do jedzenia orzechów w najprostszej postaci: świeżych i surowych, bo takie są najzdrowsze.
Życiodajne orzechy
Lekarze i dietetycy są zgodni: garść mieszanki różnych orzechów dostarcza nam mnóstwa składników korzystnie wpływających na funkcje życiowe człowieka.
Nienasycone kwasy tłuszczowe stymulują układ krwionośny. Dzięki temu krew szybciej dociera do wszystkich części organizmu, a my czujemy się po prostu lepiej. Orzechy to też zabójcy złego cholesterolu - zmniejszają ryzyko zawału serca.
Jest w nich również bardzo dużo magnezu, wapnia, fosforu, potasu, steroli roślinnych, fitoestrogenów oraz witamin A, C i E. Uważa się, że orzechy obniżają poziom cukru we krwi, łagodzą stany depresyjne oraz pobudzają pracę mózgu.
Panie z pewnością zainteresuje fakt, że orzechy są doskonałe dla naszej cery. Każda ich porcja stanowi zastrzyk witaminy A, która uelastycznia i wzmacnia skórę, witamin B1 i B2, które zapobiegają nadmiernemu wysuszaniu i łuszczeniu się naskórka, a takze witaminy C, która stymuluje proces produkcji kolagenu i elastyny.
Mikroelementy zawarte w orzechach zapewniają skórze optymalne nawilżenie i regulują proces regeneracji naskórka. Warto zatem dołączyć do codziennej diety niewielką ilość orzechów, zamiast wydawać krocie na kremy i maseczki.
Orzechy znane i mniej znane
Obecnie na naszym rynku dostępne są różne gatunki orzechów, więc nie jesteśmy skazani wyłącznie na te włoskie, laskowe i ziemne. Co wiemy o orzechach egzotycznych?
Orzechy cashew, zwane też nerkowcami, to owoce nerkowca zachodniego. Mają charkaterystyczny kształt, delikatny smak i jada się je lekko solone lub słodzone. Są popularne w kuchni tajskiej, chińskiej i indyjskiej, a także lubiane przez wegetarian, którzy przygotowują z nich... ser. Możemy używać ich jako składnika sałatek, dodatku do gulaszy bądź jadać solo.
Orzechowe piwo
Orzechy macadamia pochodzą z Australii. Zawierają bardzo dużo nienasyconych kwasów tłuszczowych, dzięki czemu zapobiegają chorobom serca.
Ze względu na wysoką zawartość tłuszczu orzech te szybko jełczeją, powinniśmy więc przechowywać je w chłodzie. Są drogie, dlatego nie każdy może sobie na nie pozwolić, ale od czasu do czasu warto, bo w towarzystwie czekolady lub w ciasteczkach smakują wyśmienicie.
Orzechy pekan wyglądem przypominają orzechy włoskie, ale różnią się nieco w smaku. Są świetnym dodatkiem do serników, deserów i lodów, a nade wszystko idealnie komponują się z syropem klonowym - ciasto z jego dodatkiem i orzechami pekan to wyśmienity deser. Pasują też do dań kuchni orientalnej, a Amerykanie tak je sobie upodobali, że produkują nawet piwo aromatyzowane prażonymi orzeszkami pekan.
Orzeszki z szyszki
Orzechy piniowe to nic innego jak nasiona sosny pinii, które uzyskuje się z szyszek. Szyszki zbiera się ręcznie, a pozyskanie z nich orzeszków jest trudne i czasochłonne, co tłumaczy ich wysoką cenę.
Miękkie i delikatne, są składnikiem słynnego włoskiego sosu pesto. Świetnie sprawdzają się też prażone, jako dodatek do makaronów czy sałatek o śródziemnomorskim charakterze. Idealnie komponują się z rodzynkami - warto o tym pamiętać podczas przygotowywania domowych wypieków.
Słodkie lody pistacjowe znamy od dawna, ale same pistacje wolimy jako słoną przekąskę. Te małe orzeszki pochodzą z krajów obszaru Morza Śródziemnego, teraz także uprawiane są na szeroką skalę w Stanach Zjednoczonych i Chinach. W północno-wschodniej części Stanów Zjednoczonych stanowią podstawę sałatki pistacjowej, która stanowi interesującą propozycję na lunch z przyjaciółmi.
Ostatnio możemy też kupić orzeszki cedrowe, pozyskiwane z szyszek cedru. Są delikatne i aromatyczne, a przede wszystkim bardzo odżywcze. Zawierają dużo białka, witaminy A, D i K, oraz magnez. Wśród ludów Syberii znane są od wieków - my dopiero teraz możemy zacząć je stosować i korzystać z ich dobroczynnych właściwości.
Zobacz najlepsze przepisy z orzechami w roli głównej!
Orzechy włoskie - doskonałe na pamięć. Kliknij!