Sprawdzone przepisy na karnawał

Truskawki jedzone prosto z krzaka to jedno z tych wspomnień z dzieciństwa, do których wracamy z rozrzewnieniem. Okazuje się jednak, że pozornie nieszkodliwa praktyka może być tragiczne w skutkach. O konieczności mycia truskawek przed zjedzeniem przekonał się jeden z użytkowników Instagrama. Sprawdź, czym może skończyć się jedzenie nieumytych owoców.

Dlaczego trzeba myć truskawki przed zjedzeniem? | Fot.123RF/Picsel

Późna wiosna niesie ze sobą nie tylko ciepłe dni, ale i długo wyczekiwane sezonowe owoce. Na czele ulubieńców Polaków, z pewnością można umieścić truskawki, oczywiście te nasze, krajowe, słodkie, soczyste i pachnące słońcem. Co więcej, truskawki są także bardzo zdrowe, mają mnóstwo witaminy C, K, kwasu foliowego oraz błonnika pokarmowego, który korzystnie wpływa na trawienie. Owoce te są niskokaloryczne oraz mają niski indeks glikemiczny, dzięki czemu mogą być jedzone przez diabetyków oraz osoby, które chcą zrzucić zbędne kilogramy.

Niewiele osób jednak pamięta o tym, by przed zjedzeniem lub dodaniem ich do owsianki, ulubionego koktajlu, należy je odpowiednio umyć. Okazuje się, że nieodpowiednio oczyszczone owoce mogą być bardzo niebezpieczne dla zdrowia. 

Sprawdź także: Aż kipi błonnikiem i potasem, działa regenerująco na wątrobę. Kto powinien pić sok z moreli i jak go zrobić?

Niebezpieczna choroba niemytych owoców 

Media społecznościowe to miejsce, w którym sporo osób dzieli się swoją codziennością. Niejednokrotnie posty wstawiane przez użytkowników mają też walory edukacyjne. Janek Świtała, ratownik medyczny znany w sieci pod pseudonimem yanek43, podzielił się ze swoimi obserwatorami przykrą historią związaną z jedzeniem nieumytych owców. 

W jednym z postów zamieścił zdjęcie z rezonansu magnetycznego mózgu jednego z pacjentów, który trafił na szpitalny oddział ratunkowy z ostrymi bólami głowy, które dokuczały mu od kilku miesięcy. Zachowanie mężczyzny również wzbudziło niepokój personelu szpitalnego, mogło świadczyć o przebytym udarze. Po zrobieniu niezbędnych badań okazało się, że w jego mózgu zagnieździły się pasożyty. Prawdopodobnie był to tasiemiec bąblowcowy, który powoduje poważną chorobę, bąblowicę, której można nabawić się przez spożywanie niemytych owoców. Choroba ta jest niezwykle trudna do wykrycia, objawia się ogólnym złym samopoczuciem, bólami brzucha, czy nudnościami. Prowadzi ona do powstawania niebezpiecznych torbieli, najczęściej zlokalizowane są one w płucach i wątrobie, dużo rzadziej w mózgu, a także nerkach, śledzionie, mięśniach, a nawet w kościach. 

Jak wspomina w swoim wpisie Janek Świtała, nie jest to pojedynczy w przypadek. Co roku występuje około 40 tego typu zgłoszeń. Niestety, pomimo podjętego leczenia, pacjenta nie udało się uratować, zmarł wskutek pęknięcia jednej z torbieli. Dlatego, zanim zjesz owoce, pamiętaj, aby dokładnie je umyć. Najlepiej włożyć je do miski z wodą oraz sodą oczyszczoną lub octem, dokładnie wypłukać, a następnie przełożyć na sitko i włożyć je pod bieżącą wodę. 
 

Źródła: medonet.pl

Zobacz także:

Mleko ziemniaczane będzie hitem najbliższych lat? Możesz zrobić je w domu »

Mizerię rób tylko w ten sposób. Nie będzie wodnista, posmakuje każdemu »

Dodaj do wody dwa składniki. Otrzymasz najlepszy napój na kaca »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Ambasador

Ciasto wyborne, które królowało na imprezach w nie jednym domu już od lat 60-...

Odsłon: 933

60 min
7
Przekąski Rolki z tortilli

Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...

Odsłon: 7027

15 min
10
Sałatki Sałatka Hamburger

Przepyszna, świetnie prezentująca się sałatka burgerowa to idealna propozycja...

Odsłon: 219

30 min
1
Pieczywo Bułki do hot dogów

Domowe pieczywo nie ma sobie równych. Jest przede wszystkim bez poleszaczy....

Odsłon: 105

>60 min
6
Dodatki sos myśliwski

Sos myśliwski w tym wydaniu składa się oczywiście z boczku, cebuli, suszonych...

Odsłon: 87

30 min
3

Polecane artykuły

Informacje Jest lekkostrawny, bogaty w witaminę D, potas i cynk. Jak przygotować kuskus kukurydziany?

Kuskus kukurydziany to lekki, bezglutenowy produkt, który zyskuje coraz większą popularność na naszych stołach. Bogaty w witaminę D, potas i cynk w...

0
Informacje Działa jak prebiotyk i antyoksydacyjnie. To mleko powinni pić alergicy i kobiety po 50.

Mleko kozie to istna skarbnica zdrowia i smaku. Działa antyoksydacyjnie, wspiera układ odpornościowy i doskonale sprawdza się w kuchni. Kto powinie...

3
Informacje Napój na wzmocnienie serca i odporność. Szklanka dziennie wystarczy

Sok z kiszonej kapusty to prawdziwa skarbnica zdrowia, która wspiera serce, wzmacnia odporność i reguluje trawienie. Bogata w witaminy, minerały i...

19
Informacje Tybetańskie mleko, imbirowe szoty. Jak zimą wzmocnić odporność?

Zima to czas, w którym nasza odporność jest wystawiona na próbę. Krótkie dni, mroźne poranki i sezon przeziębień sprawiają, że łatwiej o infekcję....

5